• Προφανέστατα περίμεναν άλλα πράγματα στην Μπασάκσεχιρ και τους ξύνισε η αντικειμενική διαιτησία του Ισραηλινού Γκρίνφιλντ στο πρώτο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό.
• Κι αφού του επιφύλαξαν μία πολύ άσχημη αντιμετώπιση μέσα στο παιχνίδι, προσπαθώντας να τον επηρεάσουν με τις συνεχείς και ενίοτε εκτός ορίων διαμαρτυρίες τους, στο τέλος του παιχνιδιού του την έπεσαν και στα αποδυτήρια, ενώ του επιτέθηκαν και με επίσημες δηλώσεις.
• Όλα αυτά, γιατί; Μήπως έγινε κάποιο πέναλτι η, έστω κάποιο φάουλ κοντά στην περιοχή του Ολυμπιακού και δεν τους το έδωσε; Να υπενθυμίσω ότι και πέναλτι έδωσε στο χέρι του Μπρούνο και τρία φάουλ «σε θέσεις γκολ» έδωσε. Το ότι δεν τα εκμεταλλεύθηκαν οι Τούρκοι, δεν ήταν θέμα διαιτητή, αλλά θέμα Σα κι ατυχίας τους…
• Η περίπτωση πέναλτι που ζήτησαν στο φινάλε του α΄ ημιχρόνου για χέρι του Τσιμίκα ήταν μία δύσκολη απόφαση, όμως τα πιο διαφωτιστικά, από τα τόσα ριπλέϊ που έδειξε στην ανάπαυλα η τουρκική τηλεόραση, δικαιώνουν την απόφαση του ρέφερι, αφού η μπάλα βρίσκει το κολλημένο στο σώμα χέρι του Έλληνα αμυντικού, ο οποίος στη συνέχεια κάνει μία ενστικτώδη κίνηση που ίσως θα μπορούσε να ξεγελάσει τον διαιτητή, που όμως είχε άριστη θέση κι αμέσως έδειξε στους Τούρκους ότι είδε άριστα τη φάση.
• Διαμαρτύρονται λοιπόν για τις κάρτες οι της Μπασάκσεχιρ; Κατ΄ αρχάς είπαν ψέματα στις δηλώσεις τους, ότι οι παίκτες του Ολυμπιακού πήραν μία κίτρινη-τρεις πήραν (Τσιμίκας, Βαλμπουενά και Μπρούνο). Και δη πολύ αυστηρές. Για διαμαρτυρία, καθυστέρηση στην αλλαγή και χέρι αντίστοιχα. Για το (πρώτο) χέρι του Μπρούνο, στο φάουλ που έκανε, δεν έπρεπε να υπάρξει κάρτα, αφού είχε γυρίσει το σώμα του και δεν είχε τεντωμένο το χέρι, αντίθετα με ό,τι συνέβη στη φάση του πέναλτι.
• Κατά τα άλλα, το απλό ερώτημα είναι αν ο Γκρίνφιλντ είχε δίκιο που τις έβγαλε κι όχι αν ήταν πολλές αυτές που έβγαλε στους Τούρκους. Κι η απάντηση είναι ξεκάθαρη-οι κίτρινες ήταν όλες σωστές.
Ξεκινάει το παιχνίδι και στο 2ο μόλις λεπτό ο Κριβέλι πάει και βρίσκει με τις τάπες τον Γκιγέρμε στον αστράγαλο. Ο ορισμός της κάρτας. Δηλαδή, κακώς την έβγαλε, επειδή ήταν στο 2΄, ενώ κινδύνευσε η σωματική ακεραιότητα ενός παίκτη; Ο κυνηγός της Μπασάκσεχιρ ακριβώς αυτό πήγε να εκμεταλλευθεί, το ότι μόλις ξεκινούσε το παιχνίδι, για να την γλιτώσει. Να περάσει το «μήνυμα» ότι «από εδώ δεν θα περάσετε σήμερα».
Η δεύτερη κάρτα, πάλι γρήγορη, στο 6’, ήταν επίσης ξεκάθαρη: ο Βίσκα κλοτσάει με το πόδι πολύ ψηλά τον Βαλμπουενά. Αντί για την μπάλα βρίσκει το σώμα, τα χέρια του Γάλλου. Ξεκάθαρο φάουλ και κίτρινη.
Τρίτη κίτρινη στο 21’, στον Καβετσί. Ο ορισμός της κάρτας-τον περνάει ο Μπουχαλάκης κι ο Τούρκος τον τραβάει από τη φανέλα.
Τέταρτη κίτρινη στο 31’ στον Κλισί. Ξεκάθαρη κι αυτή. Τρικλοποδιά από πίσω στον Σεμέδο.
Πέμπτη κίτρινη στο 76’ στον Βιέϊρα. Ορισμός της κάρτας. Τον περνάει ο Γκερέρο και τον γκρεμίζει.
Κι έκτη κίτρινη του Καβετσί στο 80’, η αποβολή. Με τον Τούρκο να πηγαίνει άσχημα πάνω στον Μαντί Καμαρά και να τον βρίσκει με τα πόδια ψηλά σε στιλ καράτε.
Τώρα, το τι έγινε στα αποδυτήρια κι απέβαλλε τον προπονητή της Μπασάκ και ένα παίκτη (Σετζού) δεν είχαμε εικόνα για να το δούμε, αλλά υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι δεν έκαναν…τίποτα κι ο Γκρίνφιλντ τους τιμώρησε…χωρίς λόγο; Ειδικά βλέποντας τη συμπεριφορά των Τούρκων μέσα στο παιχνίδι…
• Τα μόνα λάθη που έκανε στο ματς ο Ισραηλινός ήταν μία κίτρινη που χάρισε στον Ομάρ, για μαρκάρισμα στον αστράγαλο αντίπαλου στο 46’ και δύο περιπτώσεις φάουλ που δεν έδωσε υπέρ του Βαλμπουενά, σε φάσεις που πάντως δεν είδαμε σε ριπλέϊ.
• Γενικά δε ο Γκρίνφιλντ είναι διαιτητής που βγάζει εύκολα τις κάρτες και δίνει πέναλτι. Το είχαμε δει στο ΑΕΚ-Μπενφίκα 2-3, όταν είχε αποβάλλει παίκτη της Μπενφίκα, αλλά και στο ΠΑΟΚ-Σπαρτάκ Μόσχας 3-2, όταν είχε δώσει δύο πέναλτι, ένα για κάθε ομάδα.
• Η επίκληση των Τούρκων, «κάναμε εννιά φάουλ και πήραμε έξι κάρτες», είναι απλά προπαγάνδα. Πήραν έξι κάρτες πολύ απλά γιατί έπαιξαν έξι φορές πολύ σκληρά και κινδύνευσε έτσι η σωματική ακεραιότητα των παικτών του Ολυμπιακού. Οι Τούρκοι πήγαν να πάρουν το ματς με τσαμπουκά, με άσχημα μαρκαρίσματα για να κάνουν τους παίκτες του Ολυμπιακού να κωλώσουν. Δεν τα κατάφεραν, γιατί βρέθηκε ένας τίμιος διαιτητής κι έδωσε τα φάουλ που έπρεπε και τις κάρτες που έπρεπε.
• Όλα τα υπόλοιπα είναι τουρκική προπαγάνδα, με στόχο να επηρεαστεί η ΟΥΕΦΑ ενόψει της διαιτησίας της ρεβάνς στο Καραϊσκάκη. Όπου η Μπασάκσεχιρ θα έρθει για την πρόκριση, κι ας έχει χάσει μέσα στην Πόλη. Όποιος διαβάσει τα ρεπορτάζ στην Τουρκία, θα καταλάβει ότι στην Μπασάκ πιστεύουν στην πρόκριση, πολύ απλά γιατί δεν τους τρόμαξε ο Ολυμπιακός με την εμφάνιση του-κι αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, ο Ολυμπιακός πράγματι δεν έκανε καμία εμφάνιση για να τους τρομάξει, άσχετα αν κέρδισε.
• Παρεμπιπτόντως, όποιος δεν καταλαβαίνει πόσο δύσκολη θα είναι η ρεβάνς, είναι βαθιά νυχτωμένος…
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.