Κώστας Νικολακόπουλος

Ολυμπιακός: Το 2-0 και το 1-4, το γκολ των 71'' (!) κι οι πολλές βοήθειες επιθετικά από τους «3» ακραίους μπακ

Ο Κώστας Νικολακόπουλος γράφει στο sport-fm.gr δέκα πράγματα με αφορμή το χθεσινό σημαντικό φιλικό του Ολυμπιακού.

• Πιστός στις συνήθειες του ο Μεντιλίμπαρ δεν άνοιξε τα χαρτιά του για την ενδεκάδα, ούτε χθες, στο 7ο φιλικό του Ολυμπιακού-και δεν θα το κάνει ούτε στο τελευταίο, αύριο στην Κύπρο κόντρα στον Απόλλωνα Λεμεσού. Προφανώς, θέλει την ενδεκάδα να την μοντάρει και να την παρουσιάσει μέσα από τα επίσημα παιχνίδια της ομάδας.

• Τουλάχιστον έβαλε τα δύο δίδυμα για τα οποία είχα κάνει λόγο στο χθεσινό άρθρο μου: σε ολόκληρο το 90λεπτο τους Ρέτσο, Πιρόλα στην καρδιά της άμυνας και στα τελευταία 25 λεπτά τους Ζέλσον και Βέλντε στα πλάγια της επίθεσης, ενώ δοκίμασε επίσης για πρώτη φορά κι ένα άλλο δίδυμο, για τη μεσαία γραμμή, το Στάμενιτς-Έσε, που προς το παρόν δεν είχε και την καλύτερη λειτουργία, κάτι όχι παράλογο, καθώς οι δύο παίκτες ούτε προπόνηση δεν έχουν κάνει μαζί.

• Για κάποιο λόγο, πιθανότατα για να κρατάει στην τσίτα τους πάντες και για να δώσει ευκαιρίες σε όλους, ο προπονητής του Ολυμπιακού δεν «δείχνει» ενδεκάδα παρά μόνο κομμάτια. Για παράδειγμα, θα μπορούσε εύκολα να βάλει χθες από την αρχή τους Βέλντε και Ζέλσον, αλλά δεν το έκανε. Έτσι κράτησε ζεστό τον Μασούρα, τον οποίο είχε αφήσει στον πάγκο με τη Ρόμα και δεν ήθελε να τον είχε πάλι έξω με τη Νότιγχαμ.

• Η μόνη σταθερά με τις τόσες αλλαγές που κάνει ο Μέντι είναι ο Τσικίνιο, στη θέση πίσω από τον σέντερ φορ, με τον Πορτογάλο παρεμπιπτόντως αυτή τη φορά να έχει περισσότερες κακές, παρά καλές επιλογές και δη σε φάσεις κρίσιμες. Ίσως το να αισθάνεται ένας παίκτης ότι έχει πάρει τόσο εύκολα τη φανέλα στο σπίτι δεν είναι το καλύτερο.

Ολυμπιακός: Το 2-0 και το 1-4, το γκολ των 71'' (!) κι οι πολλές βοήθειες επιθετικά

• Αυτό που ίσως επιφανειακά, ίσως όχι τόσο, που μπορεί κάποιος να υποστηρίξει είναι ότι την καλύτερη ενδεκάδα του Ολυμπιακού την είδαμε στο τέλος! Με Ρόντινεϊ, Ορτέγκα στα άκρα της άμυνας και επιθετική τριάδα Ζέλσον, Γιάρεμτσουκ, Βέλντε. Όσο έπαιξαν αυτοί, άλλωστε, το σκορ ήταν 2-0! Με το προηγούμενο σχήμα το σκορ ήταν 1-4…

• Για να είμαστε ρεαλιστές, πάντως, το μεγάλο πρόβλημα της ομάδας ήταν οι στημένες φάσεις, τόσο σε επίπεδο έλλειψης αποφασιστικότητας (βλέπε ιδίως Στάμενιτς), όσο και σε επίπεδο οργάνωσης (στο 0-1 ήταν ολομόναχος στο δεύτερο δοκάρι ο παίκτης της Φόρεστ που πήρε την πρώτη κεφαλιά), ενώ στη φάση του 1-3 απορώ γιατί ο Πιρόλα, που σε γενικές γραμμές δεν ήταν κακός, έσκυψε για να μην βρει την μπάλα στην πορεία της προς το αριστερό δοκάρι του Τζολάκη.

• Κάπως έτσι, χωρίς να δικαιολογείται απολύτως αυτό, όταν δέχεσαι τέσσερα γκολ, εκ των οποίων τα τρία από κόρνερ και φάουλ, αρχίζεις και θυμάσαι περισσότερο τον πανύψηλο Κάρμο. Όπως απόντος του Φορτούνη, βλέπεις τις εκτελέσεις των στημένων φάσεων από τον Τσικίνιο να είναι κάτι λιγότερο από μέτριες.

Ολυμπιακός: Το 2-0 και το 1-4, το γκολ των 71'' (!) κι οι πολλές βοήθειες επιθετικά

• Όπως κι αν έχει, δεν του άξιζε του Ολυμπιακού να χάσει και είχε πολλές ωραίες στιγμές, που συνολικά δεν νομίζω να έβγαλαν οι ακριβοπληρωμένοι Άγγλοι. Για παράδειγμα, στη φάση του 1-1 του Ζέλσον, που τέλειωσε τη φάση με έναν τρόπο ιδανικό, ο οποίος ξεχείλιζε από ποιότητα, είδαμε τους «ερυθρόλευκους» να κρατάνε την μπάλα στα πόδια τους για 71 δευτερόλεπτα (!), κάτι που παραπέμπει σε πλήρη κατοχή της μπάλας πολύ μεγάλων ομάδων. Νομίζω ότι είχαμε κάπου 20 μεταξύ τους πάσες χωρίς να μεσολαβήσει πόδι αντίπαλο! Μέχρι που ο Κοστίνια βρήκε με ωραία πάσα τον Ζέλσον κι αυτός ζωγράφισε.

• Παρεμπιπτόντως, οι δύο Πορτογάλοι από δεξιά, ο Κοστίνια με τον Ζέλσον, δεν άργησαν να βρουν κώδικα επικοινωνίας κι ο πρώτος έβγαλε τον δεύτερο πάλι σε θέση βολής, με κεφαλιά πλέον, αλλά τον Ζέλσον αυτή τη φορά να αστοχεί. Αν αρχίσει και σκοράρει και με το κεφάλι, θα πάει για πρώτος σκόρερ!

Ολυμπιακός: Το 2-0 και το 1-4, το γκολ των 71'' (!) κι οι πολλές βοήθειες επιθετικά

• Ο Ολυμπιακός βρήκε, βεβαίως, στο τέλος πολλές βοήθειες κι από τους δύο θεωρητικά πιο βασικούς του πλάγιους μπακ, με τον Ρόντινεϊ και τον Ορτέγκα να βγάζουν σέντρες ακριβείας για το κεφάλι του Γιάρεμτσουκ, που ατυχώς αστόχησε και στις δύο φάσεις, ενώ από ωραίο κλέψιμο του Ορτέγκα και πάσα στον Βέλντε ήρθε το γκολ του Νορβηγού. Ο δε Ρόντι είχε κι ο ίδιος τελική, αλλά και πάσα για τελική στον Βέλντε. Αντιθέτως, δεν πήρε το ίδιο πολλά πράγματα επιθετικά η ομάδα από τον άλλο ακραίο μπακ, τον Αποστολόπουλο από αριστερά.

• Έχω την αίσθηση ότι κι αυτός και οι άλλοι δύο νεαροί, ο Κωστούλας (βασικός) με τον Μπακούλα (αλλαγή), έβγαλαν λίγο άγχος, με τους δύο τελευταίους να παίζουν για πρώτη φορά στο Καραϊσκάκη με την πρώτη ομάδα.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x