Νομίζω ότι μάλλον είναι κοντά στην πραγματικότητα ο ισχυρισμός από τους καινούργιους παίκτες που ήρθαν στον ολυμπιακό καλύτερα έχει αποδώσει ο Πιρόλα. Με την ειρωνεία να είναι ότι ο Ιταλός ήρθε για «κάλυψη» του Κάρμο.
· Χθες, ο σχηματισμός με τους τρεις στόπερ έδωσε τη δυνατότητα στον Μεντιλίμπαρ να τους βάλει και τους δύο στην ίδια ενδεκάδα για περίπου 70 λεπτά. Και ο Πιρόλα σε ρόλο αριστερού στόπερ ήταν ίσως ο πιο κομβικός αμυντικά παίκτης του Ολυμπιακού.
· Δεν ξαναθυμάμαι στόπερ του Ολυμπιακού να έχει κάνει τέσσερα (!) μπλόκα σε επικίνδυνα σουτ της αντίπαλης ομάδας. Άλλοτε με τάκλιν-καμικάζι, άλλοτε βάζοντας σωστά το σώμα και τα πόδια του.
Πρώτη φορά σε ένα σουτ του Τσέρκι στο 12’ από λίγο πλάγια μέσα στην περιοχή (κόντρα και κόρνερ)…Δεύτερη φορά σε ένα σουτ πάλι του αμαρκάριστου Τσέρκι στο 44΄από το ημικύκλιο της περιοχής…Τρίτη φορά σε ένα σουτ του Λακαζέτ, με την μπάλα τελικά να πηγαίνει στο δεξί δοκάρι στου Τζολάκη στο 48’!...Τέταρτη φορά σε ένα σουτ του Νουαμά (κόντρα και κόρνερ)…
· Κάπως έτσι, την πρώτη φορά που ο Πιρόλα δεν μπόρεσε να κοντράρει όπως τις τέσσερις προηγούμενες την μπάλα στο σουτ του Τσέρκι, στο 65΄, αυτή κατέληξε στα δίκτυα, σε μία παρόμοια στιγμή με το πρώτο σουτ, στο 12’. Την πέμπτη φορά, όχι και…παράλογα, δεν μπόρεσε να αντιδράσει ο Ιταλός, κάτι το οποίο άλλωστε δεν ήταν και το πιο απλό-το επώδυνο είναι ότι ένιωσε ενοχλήσεις, όχι σε πρώτο παιχνίδι, ζήτησε αλλαγή και δεν φαίνεται απλός ο τραυματισμός…
· Κι έτερος ακραίος στόπερ της τριάδας, ο Ρέτσος, τα πήγε καλά, μάλλον πολύ καλά για παίκτη που ήταν 40 ημέρες εκτός δράσης. Κι ο Έλληνας διεθνής είχε μία σωτήρια επέμβαση σε σουτ του Φοφανά από θέση γκολ στο 42’, αλλά ίσως κι από την κούραση της έλλειψης αγώνων από τις 10 Αυγούστου δεν είχε καλή αντίδραση στο 2-0, αφού ούτε τραβήχτηκε για να βγάλει οφσάιντ την επίθεση των Γάλλων, ούτε έκοψε την πάσα του Ζαχά προς τον σκόρερ Μπενραμά.
· Αντίθετα, ο Κάρμο, χθες εμφανώς σε πιο κάτω επίπεδο απόδοσης από τους Ρέτσο και Πιρόλα σε ρόλο κεντρικού στόπερ, που μπορεί και να μην του ταιριάζει (στην Εθνική Ανγκόλας σε άμυνα τριών είναι ο αριστερός στόπερ), είχε σωστή αντίδραση στο 2-0, αφού πρώτα βγήκε για να βγάλει οφσάιντ τον Μπενραμά και στη συνέχεια έσπευσε και κόντραρε την μπάλα, που όμως δεν του έκανε το χατίρι αφού εν τέλει άλλαξε τόσο πορεία, όσο να καταλήξει στα δίκτυα.
· Γενικά πρέπει να αποδεχθούμε ότι οι τρεις κεντρικοί αμυντικοί γνώρισαν μεγάλη πίεση κατά διαστήματα, όπως αυτή αποτυπώνεται από τα εφτά σουτ που υποχρεώθηκαν να επιχειρήσουν να μπλοκάρουν, με τα δύο να γίνονται γκολ. Μία πίεση που γίνεται ακόμη πιο καθαρή, προσμετρώντας και τις πολλές και δύσκολες θετικές επεμβάσεις του Τζολάκη, ο οποίος όμως στη φάση του 1-0 μάλλον θα μπορούσε να ενεργήσει καλύτερα, καθότι μιλάμε για την κλειστή του γωνία.
· Μία πίεση που νομίζω οφείλεται και στην ικανότητα των εξτρέμ Φοφανά και Νουαμά, που έβαζαν συχνά δύσκολα στους Ρόντινεϊ και Ορτέγκα, αλλά και στην εικόνα των τριών κεντρικών χαφ, που έπρεπε να δώσουν περισσότερα στην ομάδα, ειδικά ο Έσε με τον Τσικίνιο. Δεν ξέρω, μπορεί να ήταν κι ο ρόλος τους τέτοιος, που δεν τον ήξεραν πολύ καλά, παίζοντας και λίγο πιο πλάγια ο καθένας για να βοηθάνε τους μπακ, όμως ο Αργεντίνος κι ο Πορτογάλος ήταν κάτω από τον αποδεκτό μέσο όρο.
· Ακόμη κι η πίεση μπροστά, με Ελ Κααμπί και Γιάρεμτσουκ δεν ήταν η καλύτερη, λόγω του Ουκρανού, που δείχνει αρκετά βαρύς φορ για να πρεσάρει αποτελεσματικά ψηλά. Κάτι που θα ξεχνούσαμε πιο εύκολα, εάν φανέρωνε ίχνη καλού εκτελεστή. Προς το παρόν, πάντως, μόνο αυτό δεν βλέπουμε, με αποκορύφωμα ίσως την χθεσινή αντίδραση του στην πάσα-μισό γκολ του Ορτέγκα κι ενώ ο Γιάρεμτσουκ βρίσκονταν σε ιδανική θέση για γκολ, αμφιβάλω ακόμη αν έστω πλάσαρε προς την εστία.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.