Κώστας Νικολακόπουλος

Οι «λεπτομέρειες» που κάνουν τη διαφορά για Μεριά, Γκερέρο, αλλά και Ομάρ, Τσιμίκα!

Ο Κώστας Νικολακόπουλος σχολιάζει στο sport-fm.gr κάποια πράγματα για τέσσερις βασικούς παίκτες του Ολυμπιακού μετά τη ρεβάνς με τους Τούρκους και πριν το πρώτο παιχνίδι με τους Ρώσου.

· Μία σημαντική νίκη σε τέτοιο επίπεδο στην Ευρώπη, όπως π.χ. του Ολυμπιακού επί της Μπασάκσεχιρ, δεν έχει μόνο τα εξόφθαλμα: Τη σωτήρια επέμβαση του Σα προ του Ρομπίνιο…Το φάουλ του Βαλμπουενά, την κεφαλιά του Γκερέρο και την προβολή-γκολ του Σεμέδο…Την αντεπίθεση των Βαλμπουενά, Ραντζέλοβιτς, το πέναλτι που κέρδισε ο Σέρβος κι εκτέλεσε ο Γάλλος…

· Έχει πολλές μικρές λεπτομέρειες, που συνθέτουν το παζλ του παιχνιδιού. Με ενέργειες που δεν φαίνονται με την πρώτη ματιά και δεν δημιουργούν αίσθηση, αλλά έχουν τη δική τους τεράστια σημασία στην ροή του αγώνα και εν τέλει στην έκβαση του. Απλά, όλοι συνήθως στέκονται στο ποιος βάζει η, έστω φτιάχνει το γκολ και τι επεμβάσεις κάνει ο τερματοφύλακας. Αλλά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι…

· Στο δοκάρι του Γκιγέρμε, με το καλοζυγισμένο μακρινό σουτ, δεν θα φτάναμε ποτέ, εάν ο Γκερέρο δεν έτρεχε να πιέσει σαν σκύλος τον αντίπαλο γκολκίπερ, με συνέπεια ο Τούρκος να διώξει υπό πίεση και βεβιασμένα την μπάλα με τα πόδια κι έτσι να βρει την ευκαιρία ο Μασούρας να κάνει την πάσα στον Γκιγέρμε…

· Γενικά ο Γκερέρο ας μην εντυπωσιάζει είναι μέσα σε κρίσιμες φάσεις, όπως στην δύσκολη κεφαλιά του από την οποία προήλθε το 1-0. Θα μπορούσε να κάνει καλύτερα και μία άλλη κεφαλιά, στο α΄ ημίχρονο, ξανά από φάουλ του Βαλμπουενά. Όπως θα μπορούσε και να τελειώσει καλύτερα τη φάση στο 46’, με το γυριστό του σουτ που μπλόκαρε ο γκολκίπερ της Μπασάκ, σε μία σέντρα του Ποντένσε. Αλλά μπαίνει στις φάσεις, δουλεύει και μην ξεχνάμε ότι ο επόπτης τον σταμάτησε για οφσάϊντ σε εντελώς οριακή θέση την στιγμή που από την πάσα του Βαλμπουενά έβγαινε φάτσα με τον Τούρκο τερματοφύλακα στο 8’.

· Στη φάση του 2-0, όλα ξεκίνησαν από τον Μεριά, που έκανε μία καλή άμυνα, βγαίνοντας σε θέση αριστερού μπακ κι ενώ οι περισσότεροι στόπερ θα έβγαζαν την μπάλα αράουτ η, τέλος πάντων θα επιχειρούσαν να την διώξουν μακριά από την περιοχή με μία «τυφλή» απομάκρυνση, αυτός έκανε το δύσκολο. Κατ΄ αρχάς πάσαρε, με τακουνάκι παρακαλώ, στον Τσιμίκα και στη συνέχεια παίρνοντας πίσω την μπάλα από τον ευρισκόμενο κοντά του συμπαίκτη του, σήκωσε το κεφάλι ψηλά, είδε τον Ραντζέλοβιτς και του έκανε την 40άρα πάσα από την οποία άρχισε η αντεπίθεση για το πέναλτι.

· Και δεν ήταν κάτι που έγινε τυχαία από τον Μεριά. Ο Τυνήσιος δύο φορές προηγουμένως μέσα στο παιχνίδι είχε τροφοδοτήσει έξοχα τον Ομάρ, με μακρινές μπαλιές-και δη τη μία φορά αφού πρώτα είχε κάνει επέμβαση κι είχε ανακόψει αντίπαλη επίθεση με μεγάλη ψυχραιμία. Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να προσέξει ο διεθνής κεντρικός αμυντικός είναι κάποιες απρόσκεκτες κοντινές μπαλιές του και να μην κρατάει παραπάνω απ΄ ότι πρέπει την μπάλα στα πόδια του.

· Ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια κι ότι ο Μεριά με τον Σεμέδο είχαν πολύ καλό συγχρονισμό όταν τραβιόντουσαν για να βγάλουν οφσάϊντ τους Τούρκους κυνηγούς, δείγμα του ότι σιγά σιγά βρίσκουν χημεία. Μαζί τους, στην εφαρμογή του οφσάϊντ, κι ο Ομάρ με τον Τσιμίκα. Με τον πρώτο να το κάνει καλύτερα και τον Έλληνα να είναι λίγο πιο καθυστερημένος στην αντίδραση του, μία δύο φορές.

· Πρέπει να το κοιτάξει καλύτερα αυτό ο Τσιμίκας, γιατί όσο πιο καλά παίζει μία άμυνα το οφσάϊντ, τόσο και δίνει λιγότερα δικαιώματα στους επόπτες. Λ.χ. στη μεγάλη ευκαιρία του Ρομπίνιο,με την εξ επαφής επέμβαση του Σα, όντως υπήρχε οφσάϊντ, αλλά ο αριστερός μπακ του Ολυμπιακού είχε μείνει λίγο πιο πίσω από τους άλλους τρεις αμυντικούς. Θεωρώ ότι αν ήταν στην ίδια ευθεία, ο επόπτης θα έπρεπε να είχε αποφασίσει να εκτεθεί ανεπανόρθωτα για να το άφηνε…

· Ούτως η, άλλως, τώρα με το VAR στα παιχνίδια με την Κράσνονταρ, θα έχει μεγάλη σημασία ακριβώς και το πώς θα παίζουν το οφσάϊντ οι άμυνες…Οι δε Ρώσοι παίζουν καλά την αντεπίθεση κι όλοι ξέρουμε ότι ένας από τους καλούς τρόπους για να αντιμετωπίσεις την κόντρα επίθεση είναι να παίξεις σωστά το οφσάϊντ.

· Ειδικά τώρα αναφορικά με τον Τσιμίκα, θα ήθελα να γράψω κάτι: παρότι ο νεότερος, ίσως είναι από τους σταθερότερους σε καλή απόδοση «ερυθρόλευκους» και στα τέσσερα ευρωπαϊκά παιχνίδια! Έχοντας να αντιμετωπίσει τον Βίσκα, τον καλύτερο παίκτη της Μπασάκ, του πήρε τον αέρα από την αρχή του ματς, κερδίζοντας τις μονομαχίες και γενικά τον πήγε πολύ καλά. Γενικά πήγε καλά στον αγώνα, αφού κι επιθετικά βοήθησε, βγαίνοντας μπροστά και περνώντας τουλάχιστον τρεις αρκετά επικίνδυνες σέντρες.

· Πρέπει, όμως, ο Τσιμίκας να μαθαίνει από τα λάθη του και κατ΄ επέκταση να τα περιορίζει. Για παράδειγμα, στη φάση στο 10’, που ξεκίνησε από πούλημα της μπάλας από τον Ομάρ, ο αριστερός μπακ του Ολυμπιακού δεν είχε καλή αμυντική συμπεριφορά. Γιατί ενώ αρχικά έλεγχε τον Βίσκα, όταν έγινε η πάσα στον κυνηγό της Μπασάκ, ο Τσιμίκας αντί να σπεύσει να τον μαρκάρει και δη ακόμη πιο πιεστικά, σταμάτησε, «έκοψε» και σαν να παράτησε, σαν να άφησε τη φάση για τον Μεριά, κάτι που ήταν λάθος. Μπορεί ο Σα να την καθάρισε, αλλά η λάθος άμυνα του Τσιμίκα δεν παύει να είναι λάθος…

· Παρεμπιπτόντως, κι ο Ομάρ ήταν καλός την Τρίτη. Και αμυντικά λειτούργησε σωστά όταν έπρεπε και μπροστά βγήκε απειλητικά, πέρασε αρκετές σέντρες και έβγαλε και μία πάσα για γκολ στον Βαλμπουενά, που όμως αστόχησε από καλή θέση. Ωστόσο, κι οι δύο μπακ σε ένα κρίσιμο σημείο του παιχνιδιού, δεν απέφυγαν τις επιπολαιότητες. Ο μεν Τσιμίκας στο 7’ έκανε δώρο ένα κόρνερ στους Τούρκους, αντί να γυρίσει την μπάλα με το κεφάλι στον Σα, εύκολα όπως θα μπορούσε. Ο δε Ομάρ στο 10’ έχασε την μπάλα μέσα από τα πόδια του έξω από την περιοχή του Ολυμπιακού στη φάση που μόλις περιέγραψα.

· Η εστία του Ολυμπιακού δεν παραβιάστηκε, ούτε στη μία, ούτε στην άλλη περίπτωση (γιατί και στην πρώτη δημιουργήθηκε ευκαιρία, με ένα φαρμακερό, λίγο άστοχο σουτ του Ρομπίνιο, παίρνοντας το ριμπάουντ από το κόρνερ-δώρο), ωστόσο η ζημιά για την ομάδα έγινε! Διότι πρώτον ο Ολυμπιακός στα πέντε πρώτα λεπτά του αγώνα είχε μπει πολύ δυνατά κι είχε κλείσει τους Τούρκους στα καρέ τους, και με τα δύο αυτά προσωπικά λάθη των Ομάρ και Τσιμίκα «κόπηκε» ο ρυθμός του κι η επιθετικότητα του. Και δεύτερον οι Τούρκοι κάνοντας δύο φάσεις μέσα σε τέσσερα λεπτά στο πρώτο δεκάλεπτο πήραν θάρρος και ψυχολογία.

· Μυρίστηκαν ότι μπορεί να κάνουν ευκαιρίες. Κάτι που δεν πρέπει να συμβεί με την Κράσνονταρ, η οποία σημειωτέον στο ίδιο χρονικό διάστημα στο Πόρτο, βρέθηκε 2-0 μπροστά στο σκορ εκμεταλλευόμενη τις δύο ευκαιρίες…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x