• Ίσως το αποψινό παιχνίδι με την Γκενκ να είναι μια ζαριά για τον Ολυμπιακό: εάν περάσει, παίζει τη φετινή σεζόν στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ (έχοντας στα πλέι οφς της διοργάνωσης την Τσουκάριτσκι)…Εάν αποκλειστεί, δεν παίζει καν Ευρώπη (έχοντας στα πλέι οφς του Κόνφερενς Λιγκ την Άδανα Ντεμίρσπορ)…
• Μπορεί κάποιος πάντως να παρατηρήσει ότι ο Ολυμπιακός μπορεί να μην είναι τα τελευταία δύο-τρία χρόνια στα καλύτερα του στα Κύπελλα Ευρώπης, αλλά μακριά από το Καραϊσκάκη σε γενικές γραμμές στέκεται. Την περασμένη σεζόν είχε πολύ καλύτερα αποτελέσματα εκτός έδρας παρά εντός έδρας (!): με Φράιμπουργκ 1-1 (εντός 0-3), με Μακάμπι Χάιφα 1-1 (0-4), με Γκαραμπάγκ 0-0 (0-3), με Ναντ ήττα 1-2 στις καθυστερήσεις (0-2), ενώ ακόμη και με Σλόβαν είχε 2-2 στην παράταση (1-1) και με Απόλλωνα Λεμεσού 1-1 (1-1). Αλλά και την αμέσως προηγούμενη σεζόν είχε με Αταλάντα 1-2 (εντός 0-3), με Φενέρμπαχτσε 3-0 (1-0 με γκολ στο 90’), αλλά και με Λούντογκορετς 2-2 στην παράταση (2-2), Νέφτσι 1-0 (1-0).
• Η Γκενκ είναι πιο έτοιμη από τον Ολυμπιακό, έχοντας στα πόδια της έξι επίσημα παιχνίδια, ενώ οι «ερυθρόλευκοι» μόλις ένα. Δεν είναι τυχαίο ότι με το που έχασαν οι Βέλγοι την τελευταία τους ευκαιρία στο Καραϊσκάκη, στο 96’, έπεσαν χάμω από κράμπες και ο Ρέτσος και ο Κίνι και ο Ρόντινεϊ. Όπως το ίδιο είχε συμβεί νωρίτερα, στις αλλαγές του Μαντί και, κυρίως, του Φορτούνη.
• Παρεμπιπτόντως, η φάση αυτή ήταν η πιο σημαντική που είχε να επισημάνει ο Μαρτίνεθ στους παίκτες του: μη αποδεκτό, να υπάρχει παίκτης της Γκενκ στο 96’, αμέσως μετά το δοκάρι των Βέλγων, στο ημικύκλιο της περιοχής και να σουτάρει ανενόχλητος προς την εστία του Πασχαλάκη. Το ότι αστόχησε ο αντίπαλος δεν σημαίνει τίποτα. Ο Ντόη απλά κοιτούσε αντί να σπεύσει να μαρκάρει, έστω να παρεμποδίσει τον παίκτη της Γκενκ. Δευτερόλεπτα νωρίτερα ήταν ο Αλεξανδρόπουλος που μάρκαρε με τα μάτια στο σουτ του Βέλγου στο δοκάρι…Από τη μία ήταν καλό που οι «ερυθρόλευκοι» απέφυγαν τα χοντρά λάθη που είχαμε δει στα φιλικά, ως συνέχεια της περσινής σεζόν-ήταν ένα πρώτο καλό βήμα. Το επόμενο βήμα είναι να αποκτήσει όλη η ομάδα σωστή αμυντική συμπεριφορά και νοοτροπία.
• Σε γενικές γραμμές ο Ολυμπιακός είχε σταθεί καλά αμυντικά την περασμένη Πέμπτη, πρωτίστως λόγω της πολύ καλής παρουσίας των στόπερ του, Φρέιρε και Ρέτσου. Ιδίως ο Έλληνας άσος έκανε εμφάνιση καριέρας, με μεταξύ άλλων τρεις σωτήριες επεμβάσεις! Το εξίσου φοβερό: σε δύο περιπτώσεις ο Ρέτσος όχι απλά σταμάτησε τις επικίνδυνες επιθέσεις της Γκενκ, αλλά και πέρασε ωραίες πάσες προς την επίθεση, ξεκινώντας στο 54’ τη μεγάλη ευκαιρία του Μασούρα και στο 75’ το δοκάρι του Μπιέλ!
• Αυτό που είχε στενοχωρήσει τον Ισπανό προπονητή είναι ότι μετά το πολύ γρήγορο, πιο γρήγορο δεν γινόταν (!), 1-0 οι παίκτες του έκαναν τρία εντελώς αψυχολόγητα φάουλ (Καρβάλιο, Κίνι, Μαντί) κι έβαλαν την Γκενκ στην περιοχή του Πασχαλάκη χωρίς κανένα λόγο. Ήταν δε οι στατικές φάσεις, τα κόρνερ και τα φάουλ, ο αποκλειστικός (για 70 λεπτά) τρόπος με τον οποίο απειλούσαν οι Βέλγοι τον Ολυμπιακό, χάρη στα καλά κτυπήματα τους και τα ψηλά κορμιά τους. Είναι δε κι ένας από τους πρώτους παράγοντες στους οποίους ο Ολυμπιακός πρέπει απόψε να δώσει βάρος, καθώς στο α΄ ημίχρονο ειδικά κινδύνευσε σε τέσσερις στιγμές, με τον Πασχαλάκη ευτυχώς να ήταν σε φουλ ετοιμότητα.
• Όπως φυσικά και στις πάσες που κάνουν οι Βέλγοι στην πλάτη της άμυνας, ειδικά των πλάγιων μπακ. Ο Κίνι στο Καραϊσκάκη το πάλεψε πολύ, μπροστά και πίσω, είχε δύσκολες επεμβάσεις, αλλά και απειλητικές προωθήσεις, όμως τρεις φορές έφυγαν πάσες στην πλάτη του κι έγιναν φάσεις. Το συμπέρασμα είναι ότι πρέπει κι ο ίδιος να προσέχει περισσότερο, πρέπει κι ο Φορτούνης να τον βοηθάει περισσότερο. Θυμάμαι χαρακτηριστικά μία ευκαιρία των Βέλγων, με τον Φορτούνη απλά να…παρακολουθεί-το έκανε το ίδιο κι ο Μπιέλ σε μία άλλη φάση, όταν μπήκε αλλαγή, δηλαδή όντας κιόλας ξεκούραστος. Ατυχώς οι δύο παίκτες δεν έχουν νοοτροπία αμυντική, αλλά αυτό στο σύγχρονο ποδόσφαιρο σε τέτοιο επίπεδο δεν μπορεί να υπάρχει.
• Η Γκενκ φάνηκε να έχει περισσότερες δυνάμεις από τον Ολυμπιακό στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα, από το 70’ έως το σφύριγμα της λήξης και προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι τότε απείλησαν για πρώτη φορά σε open play κι όχι από στημένες φάσεις, και δη σε τέσσερις περιπτώσεις, στο 70’, το 84’ και στο 96’ σε δύο διαφορετικές φάσεις! Ίσως αυτό ακριβώς να είναι και το σημείο κλειδί του αγώνα εν τέλει: Πώς ο Ολυμπιακός θα αντιδράσει στο συνήθως κρίσιμο φινάλε.
• Για να είμαι ειλικρινής με προβληματίζει που όχι μόνο στο πρώτο ματς με τους Βέλγους, αλλά και στα φιλικά, η ομάδα δεν ήταν καλή στα τελευταία λεπτά. Και δεν σκόραρε και κινδύνευσε επανειλημμένως η εστία της. Όταν δηλαδή άρχισαν να βγαίνουν οι βασικοί λόγω κούρασης και να μπαίνουν οι αναπληρωματικοί, άλλαζε η εικόνα, προς τα κάτω. Θα χρειαστεί, άρα, μεγάλη προσπάθεια κι από τους παίκτες που θα έρθουν από τον πάγκο.
• Δεν μπορεί να ξανασυμβεί π.χ. αυτό με τον Βρουσάι, που έπαιξε 18 λεπτά, δεν ακούμπησε την μπάλα (!) και δεν έκοψε έστω μία φορά…
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.