· Το φετινό ελληνικό πρωτάθλημα έχει μία, ας την πούμε έτσι, μοναδικότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη (!): Η ομάδα που έχει την καλύτερη διαφορά τερμάτων δεν είναι πρώτη.
· Το δε ακόμη χειρότερο δεν είναι αυτό: είναι ότι ο Ολυμπιακός, με το +51 στα γκολ, έναντι του +50 του ΠΑΟΚ, δεν είναι απλά δεύτερος. Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν. Άλλωστε, τι +51, τι +50, ειδικά με το δεδομένο ότι το Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός δεν μετράει ως 0-1, αλλά ως 0-3.
· Αυτό που δεν συμβαίνει σε ένα κανονικό πρωτάθλημα είναι να έχει ο Ολυμπιακός διαφορά εφτά βαθμών από τον πρώτο ΠΑΟΚ! Δύο ομάδες δηλαδή με την ίδια διαφορά τερμάτων, να απέχουν τόσο πολύ. Διότι η διαφορά δεν είναι πέντε βαθμοί, αλλά εφτά, συνυπολογίζοντας ότι ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε τη σεζόν με μείον δύο πόντους.
· Υπάρχουν άλλα δύο πρωταθλήματα, κατά σύμπτωση (;) το κυπριακό και το τουρκικό (άραγε, έχει και εκεί εξυγίανση;), στο οποίο ο δεύτερος της βαθμολογίας, Απόλλωνας Λεμεσού (και Γαλατασαράι), έχει καλύτερη διαφορά τερμάτων από τον πρώτο, ΑΠΟΕΛ (και Μπασάκσεχιρ). Μιλάμε για μία μικρή διαφορά κι εκεί, +37 ο μεν, +33 ο δε (και +29 με +33 αντίστοιχα). Αλλά ακόμη και στην Κύπρο και στην Τουρκία υπάρχει το ποδοσφαιρικά ορθό: η διαφορά των δύο ομάδων στη βαθμολογία είναι μόλις τρεις βαθμοί και το πρωτάθλημα παίζεται, τρεις και πέντε αγωνιστικές αντίστοιχα πριν τη λήξη του. Κι ενώ μάλιστα την επόμενη αγωνιστική υπάρχει το ντέρμπι ΑΠΟΕΛ-Απόλλωνα στην Κύπρο και την προτελευταία αγωνιστική το ντέρμπι Γαλατά-Μπασάκ στην Τουρκία, άρα όλα είναι ανοικτά.
· Επαναλαμβάνω, πουθενά σε ολόκληρη την Ευρώπη δεν υπάρχει το φετινό φαινόμενο του ελληνικού πρωταθλήματος, να έχουν οι δύο πρώτοι της βαθμολογίας μεγάλη διαφορά (όπως των 5+2=7) βαθμών, την στιγμή που η διαφορά τερμάτων τους είναι ουσιαστικά η ίδια.
· Προσέξτε: υπάρχουν κάποιες, σπάνιες, περιπτώσεις που δύο ομάδες ανταγωνίζονται στα ίσα για τον τίτλο, με τη μία από αυτές να έχει σαφώς καλύτερη διαφορά γκολ από την άλλη. Π.χ. στην Ολλανδία (όπου υπάρχει ισοβαθμία) ο Άγιαξ έχει +81 κι η Αϊντχόβεν έχει +68, όπως και στην Πορτογαλία (επίσης ισοβαθμία) η Μπενφίκα έχει +61 κι η Πόρτο +45. Και στην Αγγλία (η διαφορά στον πόντο) η Σίτι έχει +67 κι η Λίβερπουλ +59. Σε αυτά τα πρωταθλήματα, αυτός που έχει την καλύτερη διαφορά τερμάτων είναι πρώτος, έστω στην ισοβαθμία, έστω στον πόντο.
· Αλλά να είναι οι δύο πρώτες ομάδες σε τέτοια διαφορά βαθμών με ίδια διαφορά τερμάτων όπως στην Ελλάδα, δεν υπάρχει. Αντί δηλαδή τώρα ο Ολυμπιακός να ήταν π.χ. ισόβαθμος με τον ΠΑΟΚ η, ένα-δύο πόντους πίσω του η, ένα-δύο πόντους πάνω από αυτόν, και το πρωτάθλημα να παίζονταν μέχρι τελευταία αγωνιστική στα παιχνίδια ΠΑΣ-ΠΑΟΚ και ΑΕΛ-Ολυμπιακός, βλέπουμε τον ΠΑΟΚ να είναι ήδη πρωταθλητής και δη με τέτοια βαθμολογική διαφορά από τον Ολυμπιακό.
· Βεβαίως κι ο ΠΑΟΚ μπορούσε να πάρει το πρωτάθλημα ακόμη κι αν υπήρχε στην Ελλάδα ποδοσφαιρική δικαιοσύνη και παίζονταν ο τίτλος τελευταία αγωνιστική, υπό τις συνθήκες τις οποίες περιγράφω. Με τη διαφορά ότι η εξυγίανση δεν επέτρεψε ποτέ να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, δηλαδή την επί ίσοις όροις διεκδίκηση του τίτλου.
· Αλλά τι να λέμε τώρα, που περιμέναμε κάτι διαφορετικό, δηλαδή να ήταν κανονικό, στο πρωτάθλημα, εδώ που παίζονται τα πάντα κι είναι η μεγάλη δόξα και τα πολλά λεφτά, την στιγμή που στο Κυπελλάκι είδαμε μία ομάδα να κερδίζει στα προημιτελικά πέναλτι σε φάουλ εκτός περιοχής και μία άλλη ομάδα να προκρίνεται με ένα πέναλτι μαϊμού…
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.