• Στο φιλικό του Ολυμπιακού με τα Χανιά, τα (όποια) φώτα στράφηκαν στον Σουντανί, πρώτον γιατί είχε να παίξει οκτώ μήνες λόγω της επέμβασης στους χιαστούς τον περασμένο Φλεβάρη και δεύτερον γιατί πέτυχε ένα πολύ ωραίο γκολ.
• Μόνο που όσοι ήταν την Τρίτη το απόγευμα στο Καραϊσκάκη είχαν να λένε για την εμφάνιση του Λοβέρα! Το παιδί στάθηκε άτυχο με την περιπέτεια του με τον κορονοϊό, ακριβώς πριν τον τελικό του Κυπέλλου με την ΑΕΚ, καθώς έχασε πολύτιμο έδαφος στη μάχη του για μία θέση στο ρόστερ. Και κάπως έτσι έμεινε κι εκτός λίστας Τσάμπιονς Λιγκ, με το σκεπτικό του Μαρτίνς, προφανώς, ότι στις θέσεις που παίζει ο νεαρός Αργεντίνος παίζουν αρκετοί «ερυθρόλευκοι»: Φορτούνης, Βαλμπουενά, Μπρούμα, Μασούρας, Ραντζέλοβιτς, Σουντανί. Κι ακόμη κι ο Βρουσάϊ, που μπήκε στη λίστα με το πλεονέκτημα ότι είναι Έλληνας και δεν «έπιανε» τη θέση κάποιου άλλου.
• Το παράδοξο, βέβαια, είναι ότι ο Πέδρο είχε πάρει στη λίστα του Τσάμπιονς Λιγκ τον Λοβέρα πέρσι, παρότι μόλις είχε έρθει από την Αργεντινή κι ήταν σαφές πώς βρίσκονταν υπό εγκλιματισμό-και δεν τον παίρνει φέτος που είναι δεύτερη σερί σεζόν στην ομάδα. Δεν μπορώ να είμαι στο μυαλό του προπονητή, αλλά νομίζω ότι ο Πορτογάλος τεχνικός κάπου είχε μετανιώσει με εκείνη την απόφαση του, αφού ο Λοβέρα ήταν ξεκάθαρα ανέτοιμος για επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ και με την επιλογή του η ομάδα στερήθηκε των υπηρεσιών κάποιου άλλου παίκτη-του πολύ πιο έμπειρου Σουντανί. Και τώρα ο Πέδρο άφησε έξω τον Λοβέρα και πήρε τον Σουντανί, παρότι προέρχεται από τόσο μεγάλη αποχή λόγω του σοβαρού τραυματισμού του.
• Βεβαίως, στον Ολυμπιακό, όπως έλεγα τις προάλλες στο ραδιόφωνο, υπάρχει αυτή η…ωραία παράδοση που θέλει κάθε σεζόν τουλάχιστον ένας παίκτης που μένει εκτός λίστας Τσάμπιονς Λιγκ, να κάνει τη διαφορά στο πρωτάθλημα-δείχνοντας στον εκάστοτε προπονητή ότι έκανε λάθος! Πέρσι ήταν ο Σουντανί, άλλες σεζόν ήταν ο Φορτούνης (όταν πρωτοήρθε), ο Ντουρμάζ, ο Φουστέρ, ο Ανσαριφάρντ κ.α!
• Φέτος θα μπορούσε να είναι ένας τέτοιος παίκτης ο Λοβέρα; Αναμφίβολα, λέω εγώ. Όπως θα μπορούσε να είναι κι ο Τιάγκο Σίλβα, που επίσης έμεινε εκτός λίστας, αφού δεν «χώρεσε» κι αυτός.
• Για να επιστρέψω, όμως, στα πιο…φρέσκα για τον Λοβέρα: στο φιλικό με τα Χανιά ήταν πάρα πολύ καλός. Έφτιαξε το γκολ (1-0) στον Χασάν, με τρόπο πραγματικά δεξιοτεχνικό, ενώ γενικά κινήθηκε έξοχα δημιουργικά-επιθετικά τόσο από τον άξονα, όσο κι από τα πλάγια. Να προσέξουμε ότι ο Μαρτίνς τον έβαλε σε ρόλο Νο 10, εκεί δηλαδή που είναι η θέση του, κι όχι στα πλάγια που συνήθως τον χρησιμοποιεί.
• Ήταν κατά κάποιο τρόπο η «επιστροφή» του Λοβέρα για τη φετινή σεζόν, έστω κι αν δεν είναι ασφαλές ένα συμπέρασμα από ένα φιλικό με τα Χανιά. Και μακάρι να συνεχίσει έτσι, γιατί ο Ολυμπιακός τον έχει ανάγκη, όπως έχει ανάγκη κάθε παίκτη του και δη επιθετικογενή και ταλαντούχο, με ικανότητα στην ντρίμπλα, κάτι που βοηθάει στη διάσπαση μίας καλά οργανωμένης άμυνας. Την δε ντρίμπλα του 21χρονου Αργεντίνου δεν την έχει άλλος παίκτης στον Ολυμπιακό, ούτε από τους παλιούς, ούτε από τους καινούργιους-κι αυτό σαν το υπογράφω.
• Παρεμπιπτόντως, έκανε μία εντύπωση ότι ο Μαρτίνς δουλεύει πλέον με 27 παίκτες (και πέντε γκολκίπερ) στο Ρέντη. Υπό την έννοια ότι θεωρούνται πολλοί. Ας σκεφθούμε όμως ότι φέτος…
Πρώτον υπάρχουν οι απώλειες λόγω κορονοϊού-κι ο Ολυμπιακός έχει ήδη τέσσερα κρούσματα…
Δεύτερον οι αγώνες στο Τσάμπιονς Λιγκ γίνονται κάθε εβδομάδα κι όχι κάθε 15 ημέρες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη φόρτιση των ομάδων και των παικτών τους…
Τρίτον, ο Ολυμπιακός θα έχει μέσα στη σεζόν περίπου 50 παιχνίδια και δη πιο στριμωγμένα σε σχέση με τις προηγούμενες σεζόν : 36 αγωνιστικές πρωταθλήματος, θεωρητικά μίνιμουμ τέσσερα παιχνίδια Κυπέλλου και μίνιμουμ οκτώ ευρωπαϊκά παιχνίδια…
• Με βάση αυτό το δεδομένο, μοιάζει…υποχρεωτικό το να έχει ένας σύλλογος όπως ο Ολυμπιακός διαθέσιμες δύο ενδεκάδες, αλλά και κάποιες ακόμη εναλλακτικές επιλογές.
• Κατά τα άλλα, στο φιλικό με τα Χανιά ήταν πολύ καλός ο Χασάν. Δεν ξέρω αν ήθελε να δείξει κάτι, λόγω της τεράστιας ευκαιρίας που είχε χάσει δύο ημέρες νωρίτερα στα Γιάννινα, αλλά είχε πολύ καλή παρουσία. Όπως κι ήταν πολύ καλύτερος ο Κάϊπερς, συγκριτικά με την εικόνα του στο παιχνίδι με τον Παναιτωλικό, οπότε κι είχε πάρει την ευκαιρία, έχοντας απογοητεύσει. Ο Μαρτίνς τον έβαλε περισσότερο από αριστερά, αλλά έχω την εντύπωση ότι ο Βέλγος αν μπορεί να παίξει σε κάποια θέση αυτή είναι του φορ. Για να σταθείς στα άκρα, πρέπει να έχεις ντρίμπλα η, έστω σέντρα, κάτι που δεν το έχουμε δει σε αυτό το παιδί.
• Ειδικά, πάντως, για τον Χασάν έχω να σχολιάσω ότι πρέπει να αρχίσει να βοηθάει πολύ περισσότερο τον Ολυμπιακό. Ο σύλλογος πλήρωσε πάνω από 2 εκ. Ευρώ για να αγοράσει τα δικαιώματα του από την Μπράγκα-και δεν είναι λίγα λεφτά για φορ, που δεν προορίζεται για βασικός. Κι ο ίδιος έχει ένα καλό συμβόλαιο της τάξης του μισού εκατομμυρίου Ευρώ ετησίως.
• Από ένα τέτοιο παίκτη λοιπόν, περιμένεις να τρώει σίδερα όταν μπει αλλαγή στο 68΄ στα Γιάννινα, με την ομάδα να ζορίζεται και να είναι στο 1-1 κι άρα αντιμέτωπη με την πρώτη φετινή απώλεια βαθμών. Αλλά από τον Αιγύπτιο τέτοιο πράγμα δεν είδαμε. Αντίθετα, είδαμε ένα παίκτη που μόνο έτοιμος 100% για να προσφέρει δεν ήταν. Και αυτό δεν φάνηκε μόνο στη μεγάλη ευκαιρία που έχασε-την οποία δημιούργησε, πάντως, ο ίδιος, κλέβοντας (αλά Αραμπί!) την μπάλα από αντίπαλο αμυνόμενο. Στην δε αυτή φάση, όπως μπορούμε να παρατηρήσουμε στη φωτογραφία είχε πάσες και δεξιά του στον Αραμπί και (κυρίως) εκεί αριστερά του στον παντελώς μόνο του Φορτούνη.
• Η ανετοιμότητα του Χασάν φάνηκε και σε σχεδόν όλες τις φάσεις στις οποίες πρωταγωνίστησε. Να θυμίσω ότι μία φορά αντί να σουτάρει την μπάλα από το ημικύκλιο της περιοχής του ΠΑΣ σούταρε πάνω στο πόδι παίκτη του ΠΑΣ…Και ότι άλλη μία φορά την στιγμή που ήταν να σουτάρει ξανά από καλή θέση, κόπηκε από αντίπαλο…
• Νομίζω ότι ο Χασάν ξύπνησε μόνο στο τελευταίο δεκάλεπτο, όταν πέρασε μία καλή πάσα στον Φορτούνη, γύρισε πίσω κι έκανε άμυνα όταν χρειάστηκε, έβγαλε σωστά την μπάλα σε ένα κόρνερ του ΠΑΣ και, βέβαια, σκόραρε στη φάση του 91ου λεπτού. Μόνο που ένας παίκτης με την εμπειρία του Χασάν και με την εμπιστοσύνη που τυγχάνει από τον προπονητή του, δεν είναι δυνατόν να αφήνει να περνάει ένα ολόκληρο 15λεπτο από την ώρα που μπήκε, για να αρχίσει να λειτουργεί.
• Αι νομίζω ότι και στο αμέσως προηγούμενο παιχνίδι πρωταθλήματος, με τον Παναιτωλικό, πάλι είχε μπει στο 69’ και τότε είχε αργήσει πολύ να μπει στο ματς, φτιάχνοντας το γκολ στον Καφού στο 86’. Ο Χασάν πρέπει να δουλέψει πιο πολύ ορισμένα πράγματα στο μυαλό του. Κι ίσως να κάνει και καλύτερο ζέσταμα (!), ώστε να μην μπαίνει κρύος, όπως μοιάζει να είναι κρύος.
• Όταν είναι σοβαρός στο παιχνίδι του, είναι μια χαρά. Για όποιον είχε προσέξει, το δεύτερο γκολ με τον Παναιτωλικό, που ήταν σαν να το έβαλε ο ίδιος, με το πάρε βάλε στον Καφού, είχε ξεκινήσει από τον ίδιο τον Χασάν, που έχοντας γυρίσει στην άμυνα σε κόρνερ υπέρ του Αγρινίου, είχε ο ίδιος διώξει την μπάλα «λειτουργώντας» στο πρώτο δοκάρι. Για να αποδειχθεί, σε εκείνη τη φάση, για μία ακόμη φορά, πόσο σημαντικό είναι να βγάζει ο Ολυμπιακός καλές άμυνες στις εις βάρος του στατικές φάσεις. Και τις άμυνες δεν τις βγάζουν μόνο οι στόπερ, αλλά όλοι, με πρώτον τον φορ, που με εντολή προπονητή τοποθετείται στο πρώτο δοκάρι.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.