· Να γράψω κάτι κι εγώ για τον Γκιγέρμε. Ενός παίκτη που μπορεί να θεωρηθεί κι η μεταγραφή του καλοκαιριού, αν κρίνουμε από τα οικονομικά δεδομένα της μεταγραφής του, αλλά κι ότι ήρθε από το ισπανικό πρωτάθλημα, όντας απολύτως βασικός.
· Ας έχουμε, άλλωστε, υπόψιν μας ότι οι σημαντικές μεταγραφές του ΠΑΟΚ ήρθαν από Ρωσία (Βέρνμπλουμ, Ζάμπα), Ουκρανία (Κατσερίδης), Βέλγιο (Ακπομ) και της ΑΕΚ από Ιταλία (Μπόγε), Γαλλία (Πόνσε), Κύπρο (Άλεφ), με τους πρώτους να μην είναι βασικοί…
· Τέλος πάντων, εγώ το έχω «ξαναπεί»: δεν «πανηγυρίζω» για καμία μεταγραφή. Προτιμάω να «πανηγυρίζω» βλέποντας την στο γήπεδο. Κι αυτό που κάνω πριν την δω είναι να καταγράφω ό,τι στοιχεία μπορώ να συγκεντρώσω η, να κάνω ένα σκάουτινγκ για να έχω μία πρώτη εικόνα.
· Ψάχνοντας λοιπόν για τον Γκιγέρμε βρήκα ότι είχε υπήρξε συμπαίκτης με τον προηγούμενο Βραζιλιάνο κεντρικό χαφ που ήθελε να φέρει ο Ολυμπιακός, τον Γουίλιαν Αράο! Και δη για ένα ολόκληρο έτος, σε μία από τις μεγαλύτερες ομάδες της Βραζιλίας, την Κορίνθιανς (με συμπαίκτη, μεταξύ άλλων, τον περίφημο Πάτο).
· Ο Γκιγέρμε με τον Αράο συνυπήρξαν λοιπόν στην Κορίνθιανς από τα μέσα Αυγούστου του 2012 (όταν πήγε ο Γκιγέρμε) έως τα μέσα Αυγούστου του 2013 (όταν έφυγε ο Αράο). Κι έφυγε ο Αράο, που προϋπήρχε του Γκιγέρμε στην ομάδα, επειδή δεν βρήκε στην Κορίνθιανς τον χρόνο συμμετοχής που ήθελε.
· Σε αυτό το διάστημα των 12 μηνών, η Κορίνθιανς έδωσε 32 παιχνίδια πρωταθλήματος. Από αυτά, ο Γκιγέρμε έπαιξε στα μισά (16) βασικός και στα εφτά αλλαγή, ενώ άλλες εφτά φορές έμεινε στον πάγκο. Κι ο Αράο έπαιξε μόνο στα δύο βασικός (στο ένα συνυπήρξε με τον Γκιγέρμε στην αρχική ενδεκάδα), στα δύο αλλαγή (στο ένα πέρασε αλλαγή του Γκιγέρμε στο 91’) κι 11 φορές έμεινε στον πάγκο.
· Προπονητής της Κορίνθιανς σε εκείνο το έτος ήταν ο Τίτε, ομοσπονδιακός προπονητής της Βραζιλίας τώρα, και στο Μουντιάλ της Ρωσίας το καλοκαίρι. Ο Τίτε λοιπόν έπαιζε με δύο κεντρικούς χαφ. Ως πιο βασικό είχε τον πολύ έμπειρο Ραλφ (34 ετών τώρα), παίκτη-τοτέμ επί σειρά ετών για την Κορίνθιανς. Και έβαζε δίπλα του άλλοτε τον Παουλίνιο (τον γνωστό μας 30χρονο Μουντιαλικό άσο της Μπαρτσελόνα) κι άλλοτε τον Γκιγέρμε. Ο Αράο ήταν σαφώς πιο πίσω στις επιλογές του Τίτε.
· Κοιτάξτε, εγώ δεν τα γράφω αυτά για να δείξω ότι ο Γκιγέρμε είναι καλύτερος του Αράο. Το γράφω γιατί πολύ απλά θεωρώ ότι είναι πολύ ενδιαφέρον στοιχείο ότι είχαν συνυπάρξει στην ίδια ομάδα κι οι δύο Βραζιλιάνοι με τους οποίους συζήτησε σοβαρά για να τους αγοράσει ο Ολυμπιακός αυτό το καλοκαίρι και μάλιστα διαπραγματεύθηκε τον ένα μετά τον άλλο, πρώτα με τον Αράο και μετά με τον Γκιγέρμε. Κι έχει ενδιαφέρον νομίζω και το δεδομένο, πόσο βασικός ήταν ο ένας και πόσο δεν ήταν ο άλλος στην κοινή τους παρουσία.
· Βεβαίως, πάντα παίζουν ρόλο διάφορες παράμετροι. Ακόμη κι η ηλικία, η εμπειρία δηλαδή-κι ο Γκιγέρμε (5.4.1991) είναι ενάμιση χρόνο μεγαλύτερος από τον Αράο (3.12.1992). Θέλω να πω ότι παίζοντας μαζί τότε, ο Γκιγέρμε είχε ίσως ένα μικρό πλεονέκτημα, στα 21 προς 22 του.
Πάντως, τώρα η χρηματιστηριακή αξία και των δύο Βραζιλιάνων σύμφωνα με το transfermarkt είναι ίδια: 3,5 εκ. Ευρώ. Ο Ολυμπιακός όσα πλήρωσε στην Κορούνια για τον Γκιγέρμε, θα πλήρωνε και στην Φλαμένγκο για τον Αράο. Η διαφορά είναι στα συμβόλαια των δύο παικτών: του Αράο η συμφωνία ήταν 800 χιλ. Ευρώ ετησίως, ενώ του Γκιγέρμε είναι 1,1 εκ. Ευρώ ετησίως…
·Βλέπετε, πληρώνεις κι ότι ο μεν Αράο δεν είχε έρθει ποτέ στην Ευρώπη, ο δε Γκιγέρμε έπαιξε δύο χρόνια στην Ιταλία (Ουντινέζε) και δύο στην Ισπανία (Κορούνια). Άσε που αν δεν υποβιβάζονταν η Κορούνια από την Πριμέρα η τιμή πώλησης του θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη...
· Τέλος πάντων, ο Ολυμπιακός αποφάσισε να κάνει αυτή την επένδυση και έχοντας την απόλυτα σύμφωνη γνώμη του Πέδρο Μαρτίνς, αλλά κι έχοντας ρωτήσει πολύ κόσμο-ανθρώπους που εμπιστεύεται, κύρια στην Ισπανία, αλλά και στην Ιταλία...
· Παρεμπιπτόντως, στην Ουντινέζε ο Γκιγέρμε είχε προπονητή όλη την πρώτη του σεζόν τον γνωστό μας (από τον Παναθηναϊκό) Στραματσιόνι και συμπαίκτες τον Καρνέζη, τον Κονέ και τον φοβερό Βραζιλιάνο Άλαν (πλέον στη Νάπολι). Στην δε Κορούνια τον είχαν πάντα βασικό κι οι τέσσερις προπονητές της Ντεπορτίβο αυτή τη διετία (Γκαριτάνο, Πέπε Μελ, Κριστόμπαλ και Σέεντορφ).
· Νομίζω ότι κομβικό για τον Γκιγέρμε, μετά τις περιπέτειες του τη δεύτερη σεζόν του στην Ιταλία (2015-16), με την επέμβαση στους προσαγωγούς και μετά την θλάση είναι να έχει την υγειά του. Κι είναι ευχάριστο που έκτοτε, πηγαίνοντας δηλαδή στην Ισπανία, έχασε πολύ λίγα ματς από τραυματισμούς: τέσσερα το 2016-17 από μία θλάση τον Μάρτη του 2017 και τρία το 2017-18 από ένα κτύπημα το Μάρτη του 2018.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.