• Έβαλε, λέει, ο Ολυμπιακός και τα τρία γκολ από κόρνερ στη Νότιγχαμ. Και το αντιμετωπίζουμε και κάπως… απαξιωτικά.
• Κατ΄ αρχάς, ο ΠΑΟΚ πήρε πέρσι νταμπλ από τις στημένες φάσεις, για να μην ξεχνιόμαστε. Αλλά ξέχωρα από αυτό, ας δούμε τι έχει προηγηθεί για να φτάσουμε σε αυτά τα κόρνερ.
• Για παράδειγμα στο 1-0, ο Γκερέρο έτρεξε και πίεσε αφόρητα τον αντίπαλο γκολκίπερ, με συνέπεια να τον υποχρεώσει σε λάθος. Αν δεν υπήρχε το πρεσάρισμα του επιθετικού, ο τερματοφύλακας θα ήταν άνετος, θα έστρωνε την μπάλα και θα έκανε ένα βολέ κι όλα καλά.
• Ας πάμε, όμως, στο δεύτερο και στο τρίτο κόρνερ, δηλαδή στο δεύτερο και στο τρίτο γκολ. Γιατί μπορεί να μην έγινε πλήρες αντιληπτό, αλλά ο Ολυμπιακός στις συγκεκριμένες φάσεις έπαιξε υποδειγματικά ποδόσφαιρο κατοχής μπάλας. Την κυκλοφόρησε εκπληκτικά, για μεγάλο χρονικό διάστημα και η εξέλιξη των φάσεων κατέδειξε πόσο μεγάλη σημασία μπορεί να έχει η κατοχή μπάλας, όταν γίνεται σωστά και κυρίως στοχευμένα.
• Πριν το κόρνερ του 2-0, οι παίκτες του Ολυμπιακού είχαν την μπάλα στα πόδια τους 87 δευτερόλεπτα!!! Ενάμιση λεπτό συνεχούς κατοχή μπάλας στο σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι τεράστια υπόθεση. Από το 04.53, όταν ο Μασούρας έκλεψε έξοχα την μπάλα έως το 06.20, όταν ο Ποντένσε κέρδισε το κόρνερ, η μπάλα ήταν συνεχώς σε «ερυθρόλευκα» πόδια, με τους παίκτες του Ολυμπιακού να αλλάζουν 31 πάσες!!! Και με συγκεκριμένο στόχο: η μπάλα από δεξιά να πάει αριστερά, μετά πάλι δεξιά, ξανά αριστερά και πάλι δεξιά! Μέχρι να βρεθεί ο τρόπος να γίνει η πλαγιοκόπηση.
• Πριν το κόρνερ του 3-0, οι «ερυθρόλευκοι» είχαν την μπάλα στα πόδια τους άλλα 64 δευτερόλεπτα! Από το 30.05, όταν ο Σεμέδο βγήκε εντυπωσιακά πρώτος πάνω στην μπάλα κι έκοψε επίθεση της Φόρεστ, έως το 31.09, όταν ο Μασούρας κέρδισε κόρνερ, με πλαγιοκόπηση πάλι από τα δεξιά. Σε αυτά τα 64 δεύτερα, παίκτης της Νότιγχαμ ακούμπησε την μπάλα, μόνο όταν έπεσε και κόντραρε σουτ του Γκερέρο στο 30.42. Σε όλο αυτό το διάστημα, οι παίκτες του Ολυμπιακού άλλαξαν 32 πάσες!
• Ας προσέξουμε τέσσερα πράγματα.
Πρώτον, ότι και στις τρεις περιπτώσεις των γκολ όλα ξεκίνησαν από πίεση (Γκερέρο), κλεψίματα (Μασούρας) και «επιθετική άμυνα» (Σεμέδο).
Δεύτερον, ο Ολυμπιακός είχε συνολική κατοχή μπάλας στις δύο φάσεις των γκολ (2-0 και 3-0) 151 δευτερόλεπτα, δηλαδή δυόμιση ολόκληρα λεπτά!!!
Τρίτον, οι πάσες που άλλαξαν οι παίκτες του σε αυτές τις δύο φάσεις ήταν συνολικά 63!!!
Τέταρτον, και στις δύο επιθέσεις η κατοχή μπάλας ήταν συντονισμένη, οργανωμένη, με αλλαγή πλευρών από 30άρες πάσες των κεντρικών μέσων Μπουχαλάκη, Γκιγέρμε κι ενίοτε με κινηματογραφική ταχύτητα (ειδικά στο 3-0)
• Κοινώς, τα δύο κόρνερ δεν ήρθαν από το…πουθενά, αλλά από πολύ καλά δουλεμένες επιθέσεις, στις οποίες συμμετείχαν και οι 10 παίκτες του Ολυμπιακού (πλην του γκολκίπερ)…
• Τέτοιες καλοδουλεμένες φάσεις, έστω σε επίπεδο κέρδους ενός κόρνερ, είναι η επιτομή της δουλειάς που θέλει ο Πέδρο Μαρτίνς, όπως κι ο κάθε προπονητής του στιλ του Μαρτίνς.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.