***Ολοκλήρωσε τα φιλικά του ο Ολυμπιακός κι έχει νομίζω ενδιαφέρον να παρατηρήσουμε κάποια πράγματα, αυτό που λέμε συμπεράσματα.
***Γιατί όσο κι αν λέμε ότι δεν μετράνε τα αποτελέσματα στα φιλικά, και σε αυτά γκολ μπαίνουν! Κι έχει σημασία να δούμε τι προέκυψε στον Ολυμπιακό από τη λεγόμενη επιθετική του δραστηριότητα σε αυτά τα ουκ ολίγα (εννιά) παιχνίδια που έδωσε.
***Σα γενικότερη εικόνα, από πλευράς αποτελεσμάτων, μπορείς να πεις ότι ήταν θετική: 5 νίκες, 2 ισοπαλίες και 2 ήττες. Όπως αρκετά θετική ήταν κι η εικόνα από πλευράς παρουσίας της ομάδας. Με τα γνωστά σκαμπανεβάσματα που έχουν οι ομάδες σε περίοδο προετοιμασίας: με κάποια εντυπωσιακά ημίχρονα, αλλά και με κάποια ευδιάκριτα κενά απόδοσης.
***Ο Ολυμπιακός στα 9 φιλικά έβαλε 12 γκολ (ούτε πολλά, ούτε λίγα) κι έφαγε 8 (επίσης ούτε πολλά, ούτε λίγα). Να συνυπολογίσουμε ότι δεν έπαιξε με μεγαθήρια, αλλά ούτε και με ομάδες της πλάκας. Οι Φενέρμπαχτσε, Μπεσικτάς, Φέγενορντ είναι μέσα στις τρεις-τέσσερις καλύτερες ομάδες σε Τουρκία κι Ολλανδία, ενώ οι Τβέντε, Σίβασπορ, Ρίζεσπορ και Αντάλιασπορ είναι ομάδες κι αυτές από το ολλανδικό και το τουρκικό πρωτάθλημα, που δεν μπορείς να υποτιμήσεις. Το δε Κατάρ είναι μία εθνική ομάδα κι η Ντούκλα μία αξιοπρεπής ομάδα της Τσεχίας.
***Τώρα, τι μας δείχνουν τα επιμέρους δεδομένα: ο Ολυμπιακός λοιπόν έπαιρνε δύσκολα γκολ από τους σέντερ φορ του (ο Φινμπόγκασον κι ο Χάρα έβαλαν από ένα κι ο Πουλίδο με τον Ολαϊτάν κανένα). Αντίθετα, πήρε πιο εύκολα γκολ από τον εξτρέμ Πάρντο (3) κι από τους μεσοκυνηγούς του (6, από Φορτούνη 3, από Φουστέρ 2 κι από Τσόρι ένα-έστω κι αν τα 2 από τα 6 ήταν από πέναλτι των Φορτούνη και Φουστέρ). Κι έβαλε κι ένα γκολ σέντερ μπακ, ο Σιόβας, που το παιδί έδειξε να λυτρώνεται σε αυτή τη φάση, ίσως γιατί ήταν η πρώτη του καλή στιγμή, μετά από αρκετές ατυχίες και σε τούτη την προετοιμασία.
***Ποιοι έφτιαξαν τα γκολ του Ολυμπιακού; Κύρια οι εξτρέμ, αυτοί που δεν σκοράρουν εύκολα, όπως είδαμε και πέρσι! Ο Ντοσεβί 3 (έδωσε 2 ασίστ και κέρδισε ένα πέναλτι) κι ο Ντουρμάζ άλλα 3 (ασίστ, σέντρα κι ένα σουτ από το οποίο προήλθε γκολ). Κι άλλο ένα γκολ έδωσε ο πιο βασικός εξτρέμ, ο Πάρντο. Βοήθησε κι ο Χάρα με 2 (μία ασίστ κι ένα κερδισμένο πέναλτι), ενώ από ένα γκολ έφτιαξαν οι κεντρικοί μέσοι Φορτούνης και Μπουχαλάκης κι ο ακραίος μπακ Ομάρ.
***Στο επιθετικό κομμάτι ο Ολυμπιακός έδειξε σαφώς πιο μεγάλη ευχέρεια στο σκοράρισμα στα πιο δύσκολα παιχνίδια του! Σε αυτά που έβρισκε μεγαλύτερους χώρους: έτσι έβαλε 3 στη Φέγενορντ, 2 στη Φενέρ, 2 στην Μπεσικτάς και 2 στην Τβέντε. Με την ενδιαφέρουσα υποσημείωση ότι με Φενέρ και Μπεσικτάς το ένα από τα δύο γκολ ήταν από πέναλτι. Αντίθετα, στα θεωρητικά πιο εύκολα παιχνίδια, σε αυτά που έβρισκε πιο πυκνές άμυνες, ο Ολυμπιακός σκόραρε πολύ πιο δύσκολα: έβαλε από ένα γκολ σε Ρίζεσπορ, Σίβασπορ και Κατάρ και δεν σκόραρε καν κατά της Ντούκλα Πράγας και της Αντάλιασπορ.
***Που θέλω να καταλήξω: νομίζω ότι κακώς διαχωρίζουμε το αμυντικό από το επιθετικό κομμάτι. Πρέπει να δούμε συνολικά την ομάδα. Ο Ολυμπιακός λοιπόν σα σύνολο είχε δύο εκπληκτικά ημίχρονα στην Ολλανδία (με σκορ 5-0 επί Τβέντε και Φέγενορντ)!!! Σε αυτά τα ημίχρονα είδαμε τον Ολυμπιακό, όπως θέλουμε να τον βλέπουμε. Κι από εκεί και πέρα, είδαμε ένα Ολυμπιακό με καλά και άσχημα διαστήματα στα υπόλοιπα παιχνίδια του, κάτι πάντως όχι παράλογο για περίοδο προετοιμασίας, όπου ίσως είναι και λίγο ανησυχητικό άμα δεις μία ομάδα να είναι συνεχώς καλή!
***Όταν λοιπόν ο Ολυμπιακός έπαιζε καλά ως ομάδα και αρκετά γκολ έβαλε και γκολ δεν έφαγε! Όταν ήταν «έτσι κι έτσι» η, μέτριος, είχε θέματα και μπρος και πίσω-όχι μόνο μπρος. Αν θέλουμε να αναλύσουμε το λεγόμενο παθητικό, θα σταθούμε στο ότι τα 3 από τα 8 γκολ τα δέχθηκε από κεφαλιές (ένα από κόρνερ, ένα από εξέλιξη φάσης κόρνερ, ένα από σέντρα). Τα υπόλοιπα ήταν από ένα πέναλτι του Βούρου, μία βαθιά μπαλιά στην καρδιά της άμυνας, μία πάσα στην πλάτη του Σαλίνο κι άλλη μία στην πλάτη του Μαζουάκου κι ένα καλό σουτ μέσα από την περιοχή.
***Κι επειδή όλο γκρινιάζουμε για τα σέντερ μπακ, πρέπει να δεχθούμε ότι με τους Αυλωνίτη και Βούρο να έχουν πολύ μικρή βοήθεια (δύο 90λεπτα και δύο ημίχρονα από το Σιόβα και μισή ώρα από τον Μποτία), τα δύο παιδιά έκαναν καλύτερη δουλειά κι απ΄ότι θα περίμενε κι ο πιο αισιόδοξος!
***Ασφαλώς με τη βοήθεια και του Ρομπέρτο, που έδειξε και στην προετοιμασία, παρά τις όποιες απερισκεψίες του, γιατί θεωρείται αναντικατάστατος. Και γιατί ο Ολυμπιακός κι αυτόν και το Μιλιβόγεβιτς και τον Ομάρ, δεν θέλει με τίποτα να τους δώσει…
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.