Κώστας Νικολακόπουλος

Το μεγάλο στοίχημα, 13 χρόνια μετά την απογείωση!

Κατά την γνώμη μου ένα είναι το μεγάλο στοίχημα του Βαλβέρδε για τη νέα σεζόν: να μπορέσει να κρατήσει τα δύο καρπούζια στις δύο μασχάλες. Να μπορέσει να οδηγήσει τον Ολυμπιακό με επιτυχία τόσο στο πρωτάθλημα, όσο και στην Ευρώπη. Γιατί δεν ξέρω αν το έχετε προσέξει, όμως τα τελευταία χρόνια κανείς δεν το έχει καταφέρει στον Ολυμπιακό. Ούτε ο ίδιος ο Βαλβέρδε. Γράφει ο Κώστας Νικολακόπουλος στο www.sport-fm.gr

Κατά την γνώμη μου ένα είναι το μεγάλο στοίχημα του Βαλβέρδε για τη νέα σεζόν: να μπορέσει να κρατήσει τα δύο καρπούζια στις δύο μασχάλες. Να μπορέσει να οδηγήσει τον Ολυμπιακό με επιτυχία τόσο στο πρωτάθλημα, όσο και στην Ευρώπη.

Γιατί δεν ξέρω αν το έχετε προσέξει, όμως τα τελευταία χρόνια κανείς δεν το έχει καταφέρει στον Ολυμπιακό. Ούτε ο ίδιος ο Βαλβέρδε.

Εδώ και 12 ολόκληρα χρόνια ο Ολυμπιακός δεν μπόρεσε ουσιαστικά ποτέ να συνδυάσει μία σεζόν καλή και σε Ελλάδα και σε Ευρώπη! Ίσως μία εξαίρεση ήταν το 2004-05, όταν η ομάδα μπήκε στο νέο Καραϊσκάκη κι έφερε τον Ριβάλντο και πίσω τον Μπάγεβιτς, με τα αποτελέσματα σε γενικές γραμμές να είναι καλά, αλλά χωρίς η απόδοση να ήταν η ανάλογη.

Άλλωστε, δείτε και τι λένε τα στοιχεία, από φέτος προς τα πίσω…

Φέτος ο Ολυμπιακός πήρε με τον Ερνέστο το πρωτάθλημα και δη με άνεση, ωστόσο δεν είχε ευρωπαϊκές υποχρεώσεις, αφού είχε…φροντίσει να αποκλειστεί κατακαλόκαιρα από το Γιουρόπα Λιγκ.

Πέρσι, με Κετσπάγια, Ζίκο, Μπάντοβιτς στον πάγκο ο Ολυμπιακός ήταν καλός στην Ευρώπη, όπου πέρασε στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ και στάθηκε γενικά με αξιοπρέπεια, όμως στο πρωτάθλημα κατέρρευσε στο δεύτερο μισό της σεζόν.

Πρόπερσι, με τον Βαλβέρδε, ο Ολυμπιακός πάλι ήταν άνετα πρωταθλητής, έκανε και νταμπλ, ωστόσο στο μεν Τσάμπιονς Λιγκ απέτυχε να φτάσει στους ομίλους, λόγω του αποκλεισμού από την Ανόρθωση, ενώ και στο Γιουρόπα Λιγκ, στη συνέχεια, είχε σημαντικές επιτυχίες (Μπενφίκα 5-1, Χέρτα 4-0), αλλά και σημαντικές αποτυχίες (όλο ήττες εκτός έδρας και 1-3 εντός από Σεντ Ετιέν).

Ένα χρόνο πίσω, με τον Λεμονή, ο Ολυμπιακός ήταν πολύ καλός στην Ευρώπη, με πρόκριση στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ (με τα πρώτα του διπλά στη διοργάνωση) και αξιοπρεπή παρουσία κόντρα στην Τσέλσι στο Φάληρο (0-0), αλλά στο πρωτάθλημα δεν ήταν καλός και χρειάστηκε το λάθος της Καλαμαριάς και το μηδενισμό της για να πάρει τον τίτλο, με αλλαγή προπονητή στο τέλος, όταν ο βοηθός Σεγκούρα προωθήθηκε ως πρώτος.

Το 2007 και το 2006 ο Ολυμπιακός πήρε εύκολα το πρωτάθλημα με τον Σόλιντ στην τεχνική ηγεσία (την πρώτη του χρονιά έκανε νταμπλ), αλλά στο Τσάμπιονς Λιγκ και τις δύο σεζόν τερμάτισε 4ος στον όμιλό του.

Το 2005, στην επιστροφή του Μπάγεβιτς, ο Ολυμπιακός κατέκτησε το πρωτάθλημα με μεγάλη δυσκολία, ακριβώς στην τελευταία αγωνιστική, πήρε και το κύπελλο (νταμπλ), ενώ στην Ευρώπη ήταν αξιοπρεπής, αφού έχασε στα τελευταία λεπτά την πρόκριση στους «16» του Τσάμπιονς Λιγκ και συνέχισε στο ΟΥΕΦΑ, όπου για πρώτη φορά πέρασε ένα γύρο (Σοσό), για να αποκλειστεί στη συνέχεια από τη Νιούκαστλ.

Το 2004 ο Ολυμπιακός με τον Προτάσοφ έχασε το πρωτάθλημα (στο φινάλε ο Αλέφαντος στον πάγκο), ενώ και στην Ευρώπη ήρθε τελευταίος στον όμιλό του.

Το 2003 αφού άλλαξε τέσσερις προπονητές (Λεμονής, Κόλλιας, Κάτανετς, Προτάσοφ) και είχε μία κακή σεζόν στο Τσάμπιονς Λιγκ, πήρε τον τίτλο την τελευταία αγωνιστική στην Ελλάδα.

Το 2002 ο Ολυμπιακός πάλι πήρε το πρωτάθλημα την τελευταία αγωνιστική, ενώ στην Ευρώπη στην πρώτη σεζόν του Λεμονή στο Τσάμπιονς Λιγκ, τερμάτισε τελευταίος στον όμιλό του.

Το 2001 ο Ολυμπιακός πήρε στο τέλος πολύ άνετα το πρωτάθλημα αλλάζοντας με τον Λεμονή τον Ματζουράκη, ο οποίος στο Τσάμπιονς Λιγκ είχε τρεις νίκες στο ΟΑΚΑ, αλλά και τρεις ήττες εκτός έδρας, με συνέπεια να χάσει την πρόκριση στο τελευταίο ματς και στη συνέχεια να αποκλειστεί από τη Λίβερπουλ στο ΟΥΕΦΑ.

Το 2000 ο Ολυμπιακός, ξεκινώντας 4η σεζόν με τον Μπάγεβιτς στον πάγκο, τερμάτισε 3ος στον όμιλό του στο Τσάμπιονς Λιγκ, συνέχισε με Μπιγκόν κι αποκλείστηκε από τη Γιουβέντους στο ΟΥΕΦΑ και πήρε το πρωτάθλημα τελευταία αγωνιστική, με τρίτο προπονητή στον πάγκο, τον Ματζουράκη.

Εδώ, λοιπόν, είναι το μεγάλο στοίχημα του Βαλβέρδε: να έχει η ομάδα καλή σεζόν σε όλες τις διοργανώσεις και ειδικά στο πρωτάθλημα και στην Ευρώπη. Βλέπουμε όλα αυτά τα χρόνια πόσο δύσκολο αποδεικνύεται κάτι τέτοιο για τον Ολυμπιακό.

Μόνο το 1999 η ομάδα είχε πάει καλά παντού, με καλές εμφανίσεις κι αποτελέσματα σε Ελλάδα κι Ευρώπη, όταν έχοντας στο τιμόνι τον Μπάγεβιτς για τρίτη σερί σεζόν, πήρε με περίπατο το πρωτάθλημα, έκανε νταμπλ κερδίζοντας στον τελικό του κυπέλλου με δέκα παίκτες τον Παναθηναίκό, ενώ στο Τσάμπιονς Λιγκ έχασε την πρόκριση στο 85ο λεπτό εκείνου του αγώνα με τη Γιουβέντους στο ΟΑΚΑ.

Ίσως θα πρέπει να θυμηθούμε ότι εκείνη η ομάδα είχε δουλευτεί επί τρία σερί χρόνια με τον ίδιο (καλό) προπονητή και είχε φτάσει στην απογείωσή της. Τώρα η συγκυρία φέρνει στον Ολυμπιακό ένα άλλο (καλό) προπονητή για τρίτο χρόνο στο Ρέντη, έστω με διάλειμμα ενός έτους. Οι προϋποθέσεις δεν είναι ακριβώς οι ανάλογες με τότε, αλλά ομοιότητες υπάρχουν. Λέτε;…

Κ. Νικολακόπουλος

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x