Θα ήταν γελοίο εκ μέρους μου, να γράψω για εύκολη κλήρωση. Η ΑΕΚ με αυτά που έχει δείξει ως τώρα στα τέσσερα ευρωπαϊκά παιχνίδια της, πέρσι και φέτος, με μόλις μια ισοπαλία και μηδέν γκολ αυτή τη στιγμή δεν θα μπορούσε να είναι φαβορί με καμία από τις ομάδες, ακόμα κι απ’ αυτές που βρίσκονταν στις αδύνατες σε αυτή την κλήρωση. Τουλάχιστον όμως απέφυγε συμφορές τύπου Μίλαν ή πολύ πιο έτοιμες ομάδες όπως η Κράσνονταρ και η Ντιναμό Κιέβου. Την Μπριζ δεν την λες εύκολη σε καμία περίπτωση και με μια εξαιρετική προϊστορία απέναντι στις ελληνικές ομάδες. Ωστόσο δεν είσαι χαμένος από χέρι, αν εμφανίσεις μια ομάδα της προκοπής. Βέβαια με εικόνα σαν του ΟΑΚΑ με την ΤΣΣΚΑ ή όπως με την Γάνδη στο φιλικό, δεν μπορείς να έχεις και ιδιαίτερη τύχη.
Ο Χιμένεθ πρώτα απ’ όλα για αρχή πρέπει να κατεβάσει την ομάδα, να παίξει πάνω σε αυτά που δούλεψε. Δεν είναι κακό το να χάσεις, αρκεί να μην εθίζεσαι σε αυτή την κατάσταση, αλλά τουλάχιστον πρέπει ν’ αγωνίζεσαι βασιζόμενος σε αυτό που έχεις δουλέψει, πάνω στο δικό σου στιλ παιχνιδιού. Δυστυχώς η πραγματικότητα έχει καταγράψει πως όποτε η Ένωση προσαρμόστηκε στα πλάνα των αντιπάλων της, έπαθε μεγάλες ζημιές.
Τα φετινά ματς με τους Ρώσους είναι το λιγότερο. Η ΑΕΚ μπήκε να παίξει με προσαρμοσμένα πλάνα σε πλειάδα κρίσιμων αγώνων πέρσι και έπαθε ζημιές που ανέφερα πρόσφατα (Λεωφόρο στα πλέι-οφ, τελικό με ΠΑΟΚ, πλέι-οφ με Πανιώνιο). Ακόμα και στον επαναληπτικό ημιτελικό με τον Ολυμπιακό, μόλις ο Χιμένεθ σκέφτηκε ν’ αλλάξει τη διάταξη σε 4-3-3 παραλίγο να προλάβει ν’ αποκλειστεί σε μισή ώρα, αφού από το 62’ που έκανε την προσαρμογή αυτή, η ΑΕΚ βρέθηκε μια ανάσα από την καταστροφή.
Αυτό που θα πρέπει να πράξει ο Χιμένεθ, είναι να βάλει αυτούς που πρέπει, όπως τους δοκίμασε στην προετοιμασία. Για παράδειγμα, δεν είδαμε ποτέ να παίζουν από την ίδια μεριά σε διάταξη 4-4-1-1, ο Μάνταλος με τον Λόπες που έβγαλαν τους κορυφαίους συνδυασμούς στην προετοιμασία. Ούτε Τρίστασον είδαμε βέβαια που θα μπορούσε να παίξει από αυτή τη μεριά, δεν είδαμε Γιακουμάκη βασικό, έχοντας πίσω του Κλωναρίδη, δεν είδαμε ποτέ το σύστημα αυτό, ούτε σαν 4-4-1-1, ούτε σαν 4-2-3-1. Από τον Χιμένεθ σε δύο ματς είδαμε άσχετα πράγματα. Κι εδώ έρχεται να κολλήσει κι η κουβέντα πως όταν προσπαθείς εσύ να προσαρμοστείς στο παιχνίδι του άλλου, ποδόσφαιρο δεν θα παίξεις ποτέ. Πιθανότατα δεν θα μπορέσεις να πατήσεις και την αντίπαλη περιοχή.
Φυσικά για τα ματς με την Μπριζ θα ήθελα ακόμα προσθήκες. Οποιαδήποτε κι αν ήταν αυτή στις θέσεις του χαφ, του εξτρέμ και του φορ θα ήταν ευπρόσδεκτη, αλλά από την άλλη δεν πρέπει να ξεχνάμε πως ο Χιμένεθ δεν έβαλε μια ενδεκάδα που να δοκιμάστηκε έστω και σε συνθήκες φιλικού αγώνα, πριν από τα ματς με την ΤΣΣΚΑ.
Ως προς την Μπριζ παραμένει μια γρήγορη ομάδα που μπορεί να σε αποτελειώσει με συνοπτικές διαδικασίες επιθετικά. Όμως στα ματς αυτά με την Μπασακσεχίρ έδειξε και αμυντική αστάθεια και αυτό το 3-4-3 ή 3-4-2-1 τις φέρνει πολλά προβλήματα αμυντικά. Ο αδύναμος κρίκος αμυντικά στον επαναληπτικό ήταν το αριστερό στόπερ Ντένσβιλ που και στα δύο γκολ έχει χάσει αυγά και καλάθια.
Επίσης ένα άλλο σημαντικό στοιχείο από τα παιχνίδια των Βέλγων με την τουρκική ομάδα είναι πως η Μπριζ δέχτηκε τα τρία από τα πέντε γκολ, ενώ είχε εκείνη την μπάλα στην κατοχή της. Τα πρώτα γκολ των Τούρκων και στα δύο ματς ήρθαν από πίεση ψηλά (η μείωση με το 2-1 στο Βέλγιο και το 1-0 στην Τουρκία αντίστοιχα), ενώ από πούλημα της μπάλας στο κέντρο ήρθε και το 2-2 των Τούρκων στον πρώτο αγώνα. Αυτό είναι ένα στοιχείο που πρέπει να εστιάσει η ΑΕΚ αν θέλει ν’ αυξήσει τις ελπίδες της για πρόκριση απέναντι στους Βέλγους.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.