Ξέρω πως δεδομένων των συνθηκών, υπάρχει ίσως μια δυσαρέσκεια από κάποιους φίλους των τριών μεγάλων ομάδων πλην Ολυμπιακού. Σκέφτονται πως ο δρόμος του πρωταθλητή γίνεται πιο περίπλοκος με τις αποφάσεις αυτές, σε μια εποχή που οι «ερυθρόλευκοι» δείχνουν αποδυναμωμένοι εντός γηπέδου, αλλά και στο παρασκήνιο. Αν είναι άδικο μετά από μια 20ετία; Πιθανώς. Αλλά θεωρώ πως με τις υπάρχουσες συνθήκες, δεν μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό. Η κατεύθυνση προς την μείωση των ομάδων, αλλά και η ανάδειξη του πρωταθλητή μέσα από τη διαδικασία των πλέι-οφ, αποτελεί ένα πρώτο βήμα, για να μην γράψω άλμα, προς τη λογική για το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Στην διεξαγωγή των πλέι-οφ από το 2007-08 που πραγματοποιούνται ήμουν αντίθετος. Κυρίως γιατί ο 2ος της βαθμολογίας σε πλείστες περιπτώσεις, με πρώτο και πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα την ΑΕΚ, βρισκόταν σε δυσχερέστερη θέση έναντι των άλλων. Μια «Ένωση» που δεν έχασε μόνον τον τίτλο στα χαρτιά, αλλά στη συνέχεια κατέρρευσε με δεδομένο πως και οι παίκτες της, στην πρώτη φορά που είχαμε αγώνες κατάταξης με αυτή τη μορφή, δεν ήθελαν να συνεχίσουν. Το 2008-09 2ος ήταν ο ΠΑΟΚ, νικητής των πλέι-οφ ήταν ο Παναθηναϊκός. Το 2009-10 δεύτερος ήταν ο Ολυμπιακός, μα εν συνεχεία καταποντίστηκε και ήρθε 5ος. Ο ΠΑΟΚ όπου ήρθε 2ος και δεν πήρε το καλό εισιτήριο επίσης αποτέλεσε τέτοια περίπτωση το 2013-14. Πέρσι ο ΠΑΟΚ πήρε το 2ο εισιτήριο, ενώ ΠΑΟ και ΑΕΚ είχαν τερματίσει 10 και 9 πόντους πάνω του αντίστοιχα. Η ιστορία με τα κομπιουτεράκια και τις διαιρέσεις και το μισό πάνω-κάτω τελειώνει φέτος οριστικά.
Με την συμμετοχή και του πρωτοπόρου της κανονικής περιόδου, δίνεται μια άλλη δυναμική στην διαδικασία. Θα αναρωτηθεί κανείς «δεν είναι άδικο κάτι τέτοιο»; Με τον τρόπο που θα διεξαχθούν τα πλέι-οφ, δηλαδή με τον πρωτοπόρο της κανονικής περιόδου να μπαίνει με τους βαθμούς που πήρε στην κανονική περίοδο, όπως και όλοι οι υπόλοιποι εξασφαλίζεται ο σεβασμός και η δικαιοσύνη στο προβάδισμα που πήρε ο πρώτος, αλλά και στην συγκομιδή των υπολοίπων ομάδων που θ’ αγωνίζονται για τον τίτλο. Θα υπάρχει ένα σοβαρό ενδεχόμενο ανατροπών, τουλάχιστον αρκετά αυξημένο με δεδομένο πως ο πρωτοπόρος της κανονικής περιόδου θα πρέπει να παίξει με τους διώκτες του, χωρίς όμως ν’ αλλοιώνεται η βαθμολογία με διαιρέσεις, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα στα μπαράζ για το 2ο εισιτήριο του Champions League.
Αυτό σημαίνει περισσότερα καλά παιχνίδια μεταξύ των μεγάλων ομάδων και σίγουρα αυξημένο ενδιαφέρον του κοινού που προσέρχεται στα γήπεδα, αλλά κι εκείνου που επιμένει τηλεοπτικά, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Από τη σεζόν 2018-19 θα υπάρχουν και πλέι-άουτ. Κάτι που σημαίνει πως θα υπάρχει κι ένα δεύτερο μίνι – πρωτάθλημα με στόχο την αποφυγή του υποβιβασμού με τον τελευταίο να πέφτει αυτόματα και τον 13ο να παίζει με τον 2ο της Football League. Βέβαια τη σεζόν 2017-18, θα γίνει επί της ουσίας το κόψιμο των δύο ομάδων, ώστε να φτάσουμε στις 14 ομάδες. Πώς θα γίνει αυτό; Με τη συμμετοχή του 13ου και του 14ου, αλλά και του 2ου της Football League σε ένα μίνι πρωτάθλημα με έπαθλο ένα και μοναδικό εισιτήριο (θα έχουν πέσει αυτόματα ο 15ος και ο 16ος και θα έχει προαχθεί ο πρωταθλητής της Football League μόνο).
Ασφαλώς απομένει να φιξαριστούν οι λεπτομέρειες, ειδικά για την κατάσταση στα κάτω πατώματα. Κάποιοι ίσως ξεβολεύονται, ορισμένοι ίσως να μην έχουν συνηθίσει έτσι, αλλά θεωρώ πως οι αλλαγές αυτές είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και μοιάζει λογικό να υπάρχουν και γκρίνιες. Ήταν όμως απαραίτητες αλλαγές που θεωρώ πως αποτελούν ένα βήμα μπροστά.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.