Κώστας Μιαούλης

Δεν έκανε αρκετά για να κερδίσει η ΑΕΚ, αλλά δεν παίρνει και «σπόρι»

Ο Κώστας Μιαούλης γράφει για την ανεπαρκή εικόνα της ΑΕΚ στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ και για ένα πέναλτι, που και πάλι δικαιούται να φωνάζει.

Η ΑΕΚ μέτρησε την δεύτερη εντός έδρας απώλεια βαθμών για φέτος, αλλά αυτό σε ντέρμπι, από τη στιγμή, δε, που δεν είναι ήττα, πολλοί θα πουν ότι δεν είναι καταστροφή. Δεν συμφωνώ με αυτό, γιατί από μια τέτοια ισοπαλία, στην OPAP Arena, κρίθηκε το πρωτάθλημα πέρυσι, παρά το γεγονός πως λίγοι το κατάλαβαν από τότε. Αν δεν είχε έρθει ποτέ εκείνο το 2-2, η Ένωση θα είχε κατακτήσει τον τίτλο. Για την οικονομία της συζήτησης, ωστόσο, ας πάρουμε το σενάριο του πρώιμου σημείο της σεζόν.

Η ΑΕΚ παρότι δέχτηκε ένα γκολ σε επίθεση διαρκείας, που ξεκινάει με το λάθος του Περέιρα, γίνεται το δοκάρι του Οζντόεφ με απόκρουση του Στρακόσα και μετά έρχεται το γκολ. Όλα αυτά συμβαίνουν από το 13:54 του ματς ως το 14:57. Η Ένωση πελαγοδρομεί για ένα δεκάλεπτο και στη μοναδική φάση που έπαιξε γρήγορα και έξυπνα στο παιχνίδι, βρίσκει το γκολ με το παλικαρίσιο και τεράστιου ψυχικού σθένους και ικανότητας φορ, γκολ του Πιερό. Ο Αϊτινός είναι, θυμίζω, σε όλες τις καλές φάσεις του πρώτου μέρους, γιατί βρίσκεται και στη φάση του 35' να κάνει σέντρα στον Γκαρσία, που άλλες εποχές από εκεί θα είχε γράψει γκολ και στο 38' όταν μετά το γέμισμα από αριστερά, ο Πιερό βρίσκει την μπάλα, αυτή πάει στον Ρότα, που σουτάρει πάνω στον Κοτάρσκι και μετά ο Περέιρα κάνει ένα σουτ, που δεν συνάδει με την κλάση του παίκτη.

Από εκεί και μετά, στο δεύτερο μέρος, ένα εκπαιδευμένο μάτι, όσο και αν υποστηρίζεις τη μία ομάδα, κατανοεί πως υπάρχουν συγκεκριμένα θέματα. Μια ομάδα, που πλην του Πιερό, δεν έχει πάρει τίποτα από τις μεταγραφές της. Μπορεί να κάνει συζήτηση κανείς όση θέλει για το αν τους τοποθέτησε σωστά μέσα στο γήπεδο ο Αλμέιδα, τους τέσσερις μπροστά, αν και προσωπικά θεωρώ πως θα ήταν προτιμότερο και πιο ορθολογικό να είναι ο Λαμέλα πίσω από τον φορ. Γιατί έτσι θα υπήρχε και αμυντικά καλύτερη κάλυψη. Ας μην σταθούμε εκεί. Στέκομαι στο γεγονός που έσβησε το ματς. Στο 62', ο Λουτσέσκου φρεσκάρει την ομάδα του, αλλά έχει και μια αλλαγή αναγκαστική, που τον υποχρεώνει να στείλει αριστερά τον Ότο. Ο τεχνικός της ΑΕΚ χάνει ένα 13λεπτο ώσπου να απαντήσει σε αλλαγές και αν σκεφτεί κανείς πως κάνει κάτι για να χτυπήσει την αδυναμία, που δημιουργήθηκε στον αντίπαλο από την αναγκαστική αλλαγή, αυτό δεν γίνεται πριν από το 82ο λεπτό.

Φυσικά, δεν μπορεί να πιστώνεται τα αρνητικά ο προπονητής για όλα αυτά. Αλλά στο δεύτερο μέρος, μοιάζει να μην έπαιξε το ματς όπως θα μπορούσε. Στο υπόβαθρο που έχουν να κάνουν με κάμποσα ζητήματα από αυτά που απασχολούν την ΑΕΚ, υπάρχουν βαθύτερα αίτια σε αυτήν τη μεταβατική διοικητικά περίοδο, που έχουν αφήσει και τον προπονητή εκτεθειμένο από πριν το καλοκαίρι και υπάρχουν θέματα που προσπαθεί να λύσει με τον καλύτερο τρόπο που μπορεί και μέσα σε ένα φρενήρη ρυθμό απαιτήσεων πρωταθλητισμού, μια νέα διοίκηση. Οπότε θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως αυτά δεν είναι καθόλου εύκολα πράγματα.

Η ΑΕΚ στην κρίσιμη φάση του 51' δεν είχε την αντιμετώπιση στη φάση, που θα είχαν άλλοι δύο διεκδικητές του τίτλου. Πιθανότατα δεν θα έπαιρνε πέναλτι και ένας από τους άλλους δύο του Βig 4. Καλά τα τρία λεπτά καθυστερήσεις, σε όποια άλλη έδρα, μάλλον θα ήταν διψήφιο το νούμερο. Άλλωστε ο Σλοβένος τις εξάντλησε μόνος του και αυτές.

Υ.Γ.: Για τη συμπεριφορά του Λουτσέσκου, δεν υπάρχει κάτι πλέον να σε εκπλήξει και θεωρώ πως αντιπροσωπεύει απόλυτα και την ομάδα στην οποία εργάζεται. Απλά πριν τα βάλουμε με τους απέναντι, θέλω να θυμίσω πως αυτόν τον άνθρωπο, που αποκαλεί και λεκτικά και με χειρονομίες το σύνολο του οργανισμού της ΑΕΚ, κλέφτες, ήθελε να τον φέρει για προπονητή στην ομάδα της ΑΕΚ, τον Μάιο του 2021, ο προηγούμενος ιδιοκτήτης…

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:
close menu
x