Κώστας Μιαούλης

Mία κούπα σαν… πρωτάθλημα

Ο Κώστας Μιαούλης γράφει γιατί ειδικά η φετινή διοργάνωση του Κυπέλλου αποτελεί μία ιδιαίτερη περίπτωση και γιατί ακόμα και ο συνηθισμένος στις κατακτήσεις Ολυμπιακός έχει υψηλό κίνητρο.

Περίμενα στα προημιτελικά, πως και οι τέσσερις θα ήταν συνεπείς στο ραντεβού των ημιτελικών. Ο Παναθηναϊκός δεν έπεσε θύμα έκπληξης, αλλά της δικής του κακής κατάστασης ή για να είναι ακριβέστερος της δικής του αστάθειας, όχι μόνο από παιχνίδι σε παιχνίδι, αλλά και από το ένα ημίχρονο στο άλλο.

Το Κύπελλο πάντοτε προσφέρει ιδιαίτερα υψηλό κίνητρο για όσους το διεκδικούν. Όμως ειδικά στη φετινή χρονιά, για όποιον το πάρει, πλην του Ολυμπιακού, θα αποτελέσει κάτι σαν...Πρωτάθλημα. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως οι «ερυθρόλευκοι» θα χαριστούν σε κανέναν. Για μένα, ύστερα από τον αποκλεισμό τους στο Europa League, θα δείξουν μεγάλο κίνητρο γι’ αυτή την κούπα.

Αυτή την εποχή, με το Πρωτάθλημα να έχει καθαρίσει, ο Ολυμπιακός έχει πλέον σαν μεγάλο στόχο το Κύπελλο. Εκεί θέλει να ξεκαθαρίσει την όποια αμφισβήτηση υπάρχει στην ομάδα του, να δώσει απαντήσεις και να δείξει για μία ακόμα φορά ποιός είναι το αφεντικό. Στον δρόμο του για τον τελικό ο ΠΑΟΚ, που μπορεί να μοιάζει ως το απόλυτο αουτσάιντερ σε αυτό το ματς, πλην όμως ο «Δικέφαλος» του Βορρά, έχει αποκλείσει δύο φορές τον Ολυμπιακό, την τελευταία πενταετία. Το 2011 στον προημιτελικό και το 2014 στον ημιτελικό. Οι «ερυθρόλευκοι» θ’ αναζητήσουν αγωνιστική εκδίκηση για τους αποκλεισμούς τους. Θυμίζω επιπλέον πως το 2014, είχαν συμβεί κωμικοτραγικές καταστάσεις στην Τούμπα.

Για την ΑΕΚ ασυζητητί, το κίνητρο είναι τεράστιο και το Κύπελλο αποτελεί τον απόλυτο στόχο. Η «Ένωση» θα παλέψει σα να είναι τα ματς της ιστορίας της αυτά που της απομένουν μέχρι τον τελικό για να δώσει τον μεγάλο αγώνα. Αυτή τη στιγμή δείχνει να έχει το μομέντουμ, έχει μαζί της και την καλή τύχη και στο ματς της Πέμπτης, θα έχει και σημαντικές επιστροφές, όπως αυτές του Μάνταλου, του Γκάλο και μάλλον και του Κορδέρο. Η ΑΕΚ αν πάρει αυτή την κούπα, θ’ αποδείξει πως έχει επιστρέψει για τα καλά. Μέχρι να φτάσει να τη διεκδικήσει, εμπόδιο της θα είναι η μόνη ομάδα που την έχει νικήσει μέσα στο 2016, με τον πρώην τεχνικό της. Η ΑΕΚ αν πραγματοποιήσει εμφάνιση με αυτήν της Κυριακής, θα έχει πρόβλημα με τον Ατρόμητο. Πρώτα λοιπόν, θα πρέπει να φροντίσει να πάρει ένα καθαρό σκορ για τον τελικό, για μην έχει περιπέτειες στο Περιστέρι.

Ο Ιβάν Σαββίδης με την τοποθέτηση του, περί αθηναϊκού κατεστημένου ανεβάζει την ένταση ενόψει των ημιτελικών. Σε μια χρονιά που έχει κυλήσει εφιαλτικά για τον «Δικέφαλο» του Βορρά, το αφεντικό του θέλει να γευτεί την χαρά μιας κούπας, αλλά και την μεγάλη ικανοποίηση που θα φέρει ένας 3ο σερί αποκλεισμός του Ολυμπιακού από τους Θεσσαλονικείς. Ο ΠΑΟΚ μετά το 2-2 στη Λεωφόρο, έχει αποκτήσει κάποια αυτοπεποίθηση. Αυτή η ομάδα, δεν έχει καμία σχέση με τις δύο που είχαν αποκλείσει τον Ολυμπιακό, αλλά η πρόκριση στον τελικό αποτελεί έναν υψηλό στόχο. Αφήστε που αν ο ΠΑΟΚ προκριθεί στον τελικό, βλέπω κάθοδο των μυρίων με τους ΠΑΟΚτσήδες να θέλουν σίγουρα να σπάσουν το ρεκόρ των Αρειανών, που είχαν κατεβάσει 23-24 χιλιάδες κόσμο στον τελικό του 2010.

Για τον Ατρόμητο η πρόκληση είναι επίσης τεράστια. Παρά τα όσα προβλήματα έχει αντιμετωπίσει φέτος, δείχνει συνέπεια πως ακόμα και έτσι, είναι συνεπής στα ραντεβού. Έχουν προηγηθεί δύο τελικοί για τους Περιστεριώτες και στο ματς με την ΑΕΚ ξέρουν πως δεν έχουν τίποτε να χάσουν. Επειδή σημασία έχει πώς νιώθεις ο ίδιος σαν άτομο ή σαν οργανισμός (σύλλογος, ομάδα κτλ.) οι άνθρωποι του Ατρόμητου, δεν αισθάνονται αουτσάιντερ με την «Ένωση». Τη νίκησαν μέσα στο 2016 και είναι οι μοναδικοί. Οπότε εκείνοι θεωρούν πως μπορούν να τα καταφέρουν. Και το πιστεύουν πραγματικά, όχι για να έχουν να λένε. Αν οι Περιστεριώτες πάρουν ξανά το...σκαλπ της ΑΕΚ, θα είναι μεγάλη υπόθεση.

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x