Ο Χρήστος Σώτηρακόπουλος εξηγεί πως αν και ο τίτλος δεν κρίνεται πια στην Σκωτία στις μεταξύ τους κόντρες η διαμάχη μεταξύ τους αρκεί για να κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον κάτι τέτοιες μέρες!
Θυμάστε πριν μία δεκαετία που το πορτοκαλί χρώμα στα παπούτσια του Γιώργου Σαμαρά προκάλεσε την μήνη των οπαδών των καθολικών, που του είχαν στείλει ορθά κοφτά την προειδοποίηση: μην τα ξαναφορέσει; Αυτό ήταν μόνο ένα από τα δεκάδες περιστατικά στη ποδοσφαιρική αυτή κόντρα που κρατάει πραγματικά εδώ και αιώνες!
Όλα ξεκίνησαν από τον Τριακονταετή Πόλεμος στην Βρετανία κράτησε τον 17ο αιώνα από το 1618 έως το 1648 και αφορμή του ήταν οι διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις που είχαν οι Καθολικοί με τους Προτεστάντες. Πολλοί έχασαν την ζωή τους εκείνη την περίοδο υπερασπιζόμενοι τα πιστεύω τους. Όσο και αν αυτό ακούγεται περίεργο , η ίδια πίστη στον Χριστιανισμό υπό διαφορετικό πρίσμα οδήγησε κατά καιρούς σε ακρότητες και για πάρα πολλά χρόνια ο σεκταριανισμός (δηλαδή ο διαχωρισμός των ανθρώπων ανάλογα με τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις) στην Ιρλανδία και στην Σκωτία υπήρξε τόσο έντονος με αποτέλεσμα ακόμη και συγγενείς να μην αλλάζουν καλημέρα. Ακόμη νωρίτερα, στον 16ο αιώνα ο θρησκευτικός ηγέτης του προτεσταντικού ρεφορμισμού Τζον Νοξ και οι άνθρωποι που τον ακολουθούσαν πιστά εφάρμοσαν το δόγμα της εθνικής κάθαρσης από τους καθολικούς σε ολόκληρη την Σκωτία, αλλά και την πάταξη κάθε μορφής αντίδρασης από επιστήμονες που ήγειραν ερωτήματα. Εκείνους τους κατηγόρησαν ότι ακουμπούν ή και ξεπερνάνε τα όρια του αθεϊσμού. Στο πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, όποιοι ακολουθούσαν τον Παπισμό ή εξέφραζαν την αντίθεση τους στον Προτεσταντισμό εκτελέστηκαν άμεσα για παραδειγματισμό.
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο στο england365.gr
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.