sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Μια γενιά από ατόφιο χρυσάφι

Είναι η πιο ταλαντούχα ελληνική γενιά εδώ και χρόνια.Τα «παράσημά» της είναι ήδη πολλά.Το sport-fm.gr σάς παρουσιάζει την Εθνική Νέων Ανδρών που αρχίζει τις παραστάσεις της στο Ευρωπαϊκό της Χαλκίδας.

Το ταλέντο ποτέ δεν έλειψε από το ελληνικό μπάσκετ. Υπάρχουν, ωστόσο, γενιές στις οποίες αυτό περισσεύει και συνωστίζεται σε ένα συγκεκριμένο ηλικιακό γκρουπ. Η παρέα που κατέγραψε σπουδαίες επιτυχίες σε επίπεδο Παίδων και Εφήβων, με αποκορύφωμα την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού U18 πέρσι στο Βόλο, είναι και πάλι εδώ, με μερικές προσθαφαιρέσεις. Η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε-μετά τον υποβιβασμό της περσινής Νέων Ανδρών-η χρυσή αυτή γενιά να παίξει στη Β’ Κατηγορία. Αυτό δεν αλλάζει σε τίποτα το στόχο της όμως, που δεν είναι άλλος από την κατάκτηση της κορυφής και την επιστροφή στη μεγάλη κατηγορία.

Αποστολή στη Χαλκίδα, Χρήστος Ρομπόλης

Πέρα από το ταλέντο, αρωγός στην προσπάθεια της ομάδας του Ηλία Παπαθεοδώρου θα είναι και το κοινό, μιας και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U20 Β’ Κατηγορίας φιλοξενείται 15-24 Ιουλίου στη Χαλκίδα. Το sport-fm.gr παρουσιάζει τους 12+1 (η τελική δωδεκάδα θα ανακοινωθεί σήμερα) παίκτες της χρυσής φουρνιάς του Ηλία Παπαθεοδώρου που ετοιμάζεται να προσφέρει πλούσιο θέαμα και ελπίδες για ένα ακόμη καλύτερο μέλλον στους Έλληνες φίλους του μπάσκετ.

Αντώνης Κόνιαρης (30.09.1997, 1,92μ., Παναθηναϊκός: Η μεγάλη επιστροφή για την Εθνική! Ήταν βασικό στέλεχος της ομάδας που το 2013 κατέκτησε το χάλκινο σε επίπεδο Παίδων και το 2014 την τέταρτη θέση σε επίπεδο Εφήβων. Το δήθεν χαστούκι από τον Ηλία Παπαθεοδώρου στην εν λόγω διοργάνωση τον έφερε στο προσκήνιο για όλους τους λάθος λόγους, ενώ η ατυχία του συνεχίστηκε καθώς για περίπου ένα χρόνο ταλαιπωρήθηκε πολύ από έναν τραυματισμό στον αστράγαλο. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός, που ήταν από τους πρώτους δίπλα του σε αυτή την περιπέτεια, τον περίμενε φέτος πώς και πώς. «Ο υγιής Κόνιαρης είναι κεφάλαιο για το ελληνικό μπάσκετ», τόνισε πρόσφατα. Και δεν έχει άδικο. Διαθέτει εξαιρετικό χειρισμό μπάλας, θράσος και ευφυΐα, δίχως να αμελεί τα αμυντικά του καθήκοντα ή να του λείπουν αθλητικά προσόντα. Γερός να’ ναι και αναμένεται να πάρει φέτος ευκαιρίες ΚΑΙ στον Παναθηναϊκό.
inner

Κώστας Αντετοκούνμπο (20.11.1997, 2,06μ. φόργουορντ): Αγαπήσαμε τον Γιάννη, γνωρίσαμε κι εκτιμήσαμε φέτος καλύτερα τον Θανάση, αλλά… υπάρχει και συνέχεια. Το νέο φυντάνι της οικογένειας Αντετοκούνμπο, που συνεχίζει να τροφοδοτεί αφειδώς το ελληνικό μπάσκετ με παιδιά με ταλέντο και τρομερά αθλητικά προσόντα, λέγεται… Κώστας. Η σωματοδομή του θυμίζει τον σταρ των Μπακς, διαθέτει τεράστια άκρα και πολύ καλό σουτ. Μετά τις εξαιρετικές του εμφανίσεις στο λύκειο Dominican είχε αρκετές προτάσεις από κολέγια για υποτροφίες και τελικά κατέληξε στο Dayton του Οχάιο. Α, και πού είστε, υπάρχει και ο Άλεξ Αντετοκούνμπο....
inner

Μιχάλης Λούντζης (04.08.1998, 1,92μ., Παναθηναϊκός): Είναι ο Βενιαμίν της Εθνικής. Γεννημένος στις 4/8/1998, αλλά με ταλέντο, σωματικά προσόντα (1,95μ.) και αγωνιστική ωριμότητα ικανά για να τα βάλει με μεγαλύτερους, όπως αγωνιζόμενος από πέρσι πιο… ηλικιωμένους συμπαίκτες. Μεγάλο του ατού είναι η άμυνα στην μπάλα, ωστόσο παρουσιάζει διαρκή βελτίωση ΚΑΙ στο επιθετικό κομμάτι. Ακόμη πιο εντυπωσιακό για το ταλέντο και τις προοπτικές του είναι το γεγονός ότι μέχρι τα 13 του έπαιζε ποδόσφαιρο, μάλιστα ως αμυντικό χαφ, προτού πάρει τόσο μπόι που τον οδήγησε σε στροφή στο μπάσκετ. Ο Ζακυνθινής καταγωγής γκαρντ έδειξε από την πρώτη στιγμή πως… το’ χε, αυτό «φώναζε» από τις εμφανίσεις του στον Κρόνο Αγίου Δημητρίου και την Εθνική Παίδων, με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να τον κάνει δικό του το καλοκαίρι του 2014. Πέρσι ήταν μέλος της Εθνικής U19 που κατετάγη τέταρτη στο Παγκόσμιο του Ηρακλείου και της U18 που κατέκτησε το Ευρωπαϊκό στο Βόλο, ενώ φέτος έκανε δέκα συμμετοχές με τον Παναθηναϊκό σε όλες τις διοργανώσεις και εν συνεχεία οδήγησε το «τριφύλλι» στην κατάκτηση του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Εφήβων κερδίζοντας και τον τίτλο του MVP της τελικής φάσης.
inner

Δημήτρης Σταμάτης (12.01.1996, 1,87μ., Κηφισιά): Γιος του άλλοτε μεγάλου σουτέρ Αντώνη Σταμάτη και βαφτιστήρι του Σταύρου Ελληνιάδη, ο Δημήτρης δεν θα μπορούσε να μην ασχοληθεί με το μπάσκετ. Όχι όμως λόγω ονόματος, αλλά κληρονομικού χαρίσματος. Παρότι δεν διακρίνεται για τα σωματικά του προσόντα, το ταλέντο του περισσεύει και η έφεσή του στο σκοράρισμα είναι εντυπωσιακή. Το έδειξε στην Ευρυάλη (πρώτος σκόρερ στην Α’ ΕΣΚΑΝΑ στα 15 του), ενώ στη συνεχεία πέρσι στον προβληματικό Πανιώνιο βρήκε χώρο και χρόνο να παρουσιάσει δείγματα της αξίας του. Ο Ηλίας Παπαθεοδώρου τον πήρε κοντά του στην Κηφισιά και του έδωσε ευκαιρίες μετρώντας 17 εμφανίσεις με περίπου 10 λεπτά στο παρκέ κατά μέσο όρο στο πρωτάθλημα. Στις μικρές Εθνικές ομάδες είχε ανέκαθεν ηγετικό ρόλο, αφού ήταν πρωταγωνιστής στην Εθνική Παίδων που το 2013 κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, την Εθνική Εφήβων που το 2014 ήταν τέταρτη στα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και την U19 που πέρσι κατετάγη τέταρτη στον κόσμο.
inner

Δημήτρης Φλιώνης (08.04.1997, 1,90μ., Άρης): Η ήρεμη δύναμη της Εθνικής. Ένας γκαρντ με ωριμότητα εντός κι εκτός παρκέ, που πέρα από τις ικανότητές του στο μπάσκετ έχει ήδη ως «παράσημο» ότι πέρασε μέσω πανελληνίων εξετάσεων στην ιατρική! Ανήκει από τα επτά του στην οικογένεια του Άρη κατακτώντας πολλούς τίτλους σε παιδικοεφηβικά και πέρσι υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο παίρνοντας και κάποιες ευκαιρίες από τον Δημήτρη Πρίφτη. Ήταν μέλος των Παίδων, με πολλά από τα παιδιά που έχει και τώρα συμπαίκτες, που το 2013 κατέκτησε το χάλκινο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ενώ πέρσι ήταν μέλος της Εφήβων που σκαρφάλωσε στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου στο Ευρωπαϊκό του Βόλου.
inner

Νίκος Δίπλαρος (28.06.1997, 1,88μ., Άρης): Το πειραχτήρι της ομάδας, μια πηγή ενέργειας εντός κι εκτός παρκέ. Ένα παιδί από πολύτεκνη οικογένεια, με επτά αδέρφια, που ξεκίνησε από τον Έσπερο Πατρών και πέρσι έκανε το ξεπέταγμά του όταν βοήθησε σημαντικά την Εθνική Εφήβων να στεφθεί πρωταθλήτρια Ευρώπης στο Βόλο. Η ΑΕΚ είχε προλάβει να τον αποκτήσει, αλλά τον αποδέσμευσε μετά από την περίφημη δήλωσή του περί «σκαλοπατιού». Εκείνος όμως δεν έμεινε στα αζήτητα, μετακόμισε στον Άρη και ο Δημήτρης Πρίφτης του έδωσε χρόνο, συνήθως εναλλάξ με τον Δημήτρη Φλιώνη.
inner

Βασίλης Χαραλαμπόπουλος (06.01.1997, 2,02μ., Παναθηναϊκός): Έχει χαρακτηριστεί ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της ηλικίας του στην Ευρώπη. Και μάλλον όχι άδικα. Φόργουορντ με εξαιρετική αντίληψη του παιχνιδιού, «φονικό» σουτ και ικανότητα στο ποστάρισμα. Στα μπασκετικά πηγαδάκια το όνομά του συζητείται εδώ και χρόνια, αφού γινόταν προ πολλού λόγος για έναν αριστερόχειρα ξανθομάλλη που κάνει φοβερά πράγματα με το Αιγάλεω. Το καλοκαίρι του 2012 ο Παναθηναϊκός προνόησε να τον κάνει δικό του και όλοι ποντάρουν και το… σπίτι τους πως θα φτάσει εκεί που μπορεί. «Αν δεν σηκώσουμε ευρωπαϊκό με τον Χαραλαμπόπουλο αρχηγό μέσα στην επόμενη πενταετία, να μη με λένε Γιαννακόπουλο», δήλωσε σε ανύποπτη στιγμή το αφεντικό της πράσινης ΚΑΕ για τον μικρό. Φέτος έπαιξε σε 27 ματς πρωταθλήματος (και 6 Ευρωλίγκας) έχοντας πολύ ουσιαστικό ρόλο και καλές εμφανίσεις στους τελικούς απέναντι στον Ολυμπιακό. Μέλος κι αυτός των Παίδων που το 2013 κατέκτησαν το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, ήταν το 2014 στην καλύτερη πεντάδα της αντίστοιχης διοργάνωσης των Εφήβων και MVP στην κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος πέρσι στο Βόλο. Ήδη κατέγραψε φέτος την πρώτη του παρουσία στην Εθνική Ανδρών συμμετέχοντας στο Προολυμπιακό Τουρνουά.
inner

Βασίλης Μουράτος (24.11.1997, 1,92μ., Ολυμπιακός): Μετακομίζοντας πρόπερσι στον Ολυμπιακό έγινε ο πρώτος παίκτης που παίρνει μεταγραφή για κάποιον εκ των δύο «αιωνίων» από ομάδα του τοπικού πρωταθλήματος μετά από 14 χρόνια. Δεν ήταν όμως έκπληξη, αφού είχε δείξει τις προδιαγραφές του στην ομάδα των Αγίων Αναργύρων, αλλά και τις «μικρές» εθνικές ομάδες. Το παρατσούκλι του ήταν από τότε Kill Bill και η μοίρα τα έφερε έτσι ώστε να συνεργαστεί με το πρότυπό του, τον Βασίλη Σπανούλη, στον Ολυμπιακό. Διαθέτει πλούσια αθλητικά προσόντα και περίσσιο μπασκετικό θράσος για την ηλικία του, ενώ αγωνιζόμενος πλέον σε μια ομάδα που δίνει τόπο στα νιάτα) και κάνοντας προπονήσεις με κορυφαίους παίκτες μόνο καλύτερος μπορεί να γίνει. Ήταν μέλος της Εθνικής Παίδων που στέφθηκε χάλκινη πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2013, πρόπερσι με τους Εφήβους κατετάγη τέταρτος στην Ευρώπη και πέρσι πήρε αρχικά την ίδια θέση στο Παγκόσμιο U19 του Ηρακλείου, προτού κατακτήσει τον τίτλο με τους Εφήβους στο Βόλο.
inner

Διονύσης Σκουλίδας (29.07.1997, 2,01μ., ΑΕΚ): Πρόκειται για την ήρεμη δύναμη της Εθνικής. Η παρουσία του Χαραλαμπόπουλου δεν του επέτρεπε πάντα να έχει το χρόνο συμμετοχής που θα ήθελε, ωστόσο πρόκειται για έναν παίκτη για όλες τις δουλειές. Με μπόι στα δύο μέτρα και μεγάλο άνοιγμα χεριών, ο φόργουορντ που κατάγεται από τα Τρίκαλα έκανε μια πολύ καλή σεζόν με το Περιστέρι στην Α2 και πλέον άνοιξε τα φτερά του για την ΑΕΚ, που τον ήθελε σφόδρα από το περασμένο καλοκαίρι. Το 2013 ήταν καταπληκτικός στο παιχνίδι που χάρισε στην Εθνική Παίδων το χάλκινο μετάλλιο, με 20 πόντους, 6 ριμπάουντ και 5 ασίστ απέναντι στην Ιταλία. Το 2014 στάθηκε άτυχος, καθώς υπέστη κάταγμα στο μετακάρπιο στη διάρκεια του Ευρωπαϊκού U18 και απουσίασε από το Παγκόσμιο U17, ωστόσο πέρσι πήρε το αίμα του πίσω, καθώς ήταν μέλος της U19 που τερμάτισε τέταρτη στο Παγκόσμιο του Ηρακλείου και των Εφήβων που λίγες εβδομάδες μετά ανέβηκαν στην κορυφή της Ευρώπης.
inner

Βασίλης Τολιόπουλος (15.06.1996, 1,88μ., Ολυμπιακός): Από τους πιο… έμπειρους παίκτες της Εθνικής, μετρά ήδη τρία χρόνια παρουσίας στην Α1. Γκαρντ υψηλών προδιαγραφών, ταχύτατος, διεισδυτικός και με καλό σουτ, που έχει αρχίσει πλέον αν δυναμώνει. Για τον Βασίλη Τολιόπουλο όλα έγιναν… γρήγορα. Στα 9 του οι ανιχνευτές ταλέντων του Πανιωνίου τον ξεχώρισαν στην Αθλητική Ένωση Ταύρου και τον πήραν στη Νέα Σμύρνη, ενώ σύντομα έγινε πρωταθλητής Παίδων με τους «κυανέρυθρους» και βρέθηκε στις μικρές εθνικές ομάδες. Το 2013 απασχόλησε έντονα τον Ολυμπιακό, αλλά τελικά κατέληξε στον Ίκαρο Χαλκίδας, ενώ πρόπερσι μετακόμισε στον Κολοσσό έχοντας ακόμη περισσότερο ενεργό ρόλο στην ομάδα της Ρόδου. Οι εξαιρετικές εμφανίσεις του στο Παγκόσμιο U19 του Ηρακλείου πέρσι έκαναν το φλερτ με τον Ολυμπιακό να τελεσφορήσει με διετή καθυστέρηση.
inner

Γιώργος Τσαλμπούρης (27.06.1996, 2,16μ., ΑΕΚ): Με μπόι στα 2,16μ. και ικανότητα να παίζει μακριά από το καλάθι, ο Γιώργος Τσαλμπούρης θυμίζει κάτι από τον Γκρεγκόρ Φούτσκα. Γεννημένος στη Βέροια, ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα του και αναδείχθηκε από τον Πιερικό/Αρχέλαο Κατερίνης. Το όνομά του απασχόλησε από νωρίς τις κορυφαίες ομάδες της Ελλάδας, αλλά ο ψιλόλιγνος φόργουορντ προτίμησε αρχικά την πρόταση του Iowa State, μέχρι πέρσι που η πρόταση της ΑΕΚ τον έφερε κοντά της. Ευκαιρίες μπορεί να μην πήρε πολλές, αλλά όλοι μιλούν για την ατομική βελτίωση που έχει παρουσιάσει και εν τη απουσία του Γιώργου Παπαγιάννη έχει τη μεγάλη ευκαιρία να δείξει τις μεγάλες του δυνατότητες.
inner

Θωμάς Κώττας (27.04.1996 , 2,08μ., ελεύθερος): Ο ΠΑΟΚ, που «ψάχνεται» για ταλέντα, δεν ήταν δύσκολο να εντοπίσει από νωρίς τον Θωμά Κώττα. Το 2011 τον ενέταξε στις ακαδημίες του από τον Αίαντα Αμυνταίου κι έκτοτε η πορεία του είναι σταθερά ανοδική. Αποκορύφωμα φέτος, που ο δυναμικός σέντερ κατέγραψε συνολικά 29 συμμετοχές δίπλα στο «σχολείο» που λέγεται Σούλης Μαρκόπουλος. Εδώ και μερικές μέρες κυκλοφορεί ελεύθερος και το Ευρωπαϊκό της Χαλκίδας είναι μια χρυσή ευκαιρία να δείξει την… πραμάτεια του έχοντας πιθανότατα ρόλο βασικού ψηλού μετά την απουσία του Γιώργου Παπαγιάννη. Ο νεαρός σέντερ, που αποτελεί από την Παμπαίδων σταθερά μέλος των μικρών εθνικών ομάδων, έπαιξε πέρσι στο Παγκόσμιο U19 του Ηρακλείου.
inner

Σωτήρης Μπιλλής (14.11.1996, 1,96μ., Κολοσσός Ρόδου): Πρωταγωνιστής και πρωταθλητής σε επίπεδο Παίδων και Εφήβων με τον Πανιώνιο, ο Σωτήρης Μπιλλής δεν θα μπορούσε να ήταν… τυχαίος. Μπορεί να μην κάνει πολύ «θόρυβο» με τους αριθμούς του, ωστόσο είναι ένας γκαρντ/φόργουορντ που προσφέρει σε διάφορους τομείς του παιχνιδιού και κρίνεται πολύτιμος για τις ομάδες του. Γι’ αυτό, άλλωστε, ο Ηλίας Παπαθεοδώρου τον εμπιστεύτηκε πρόπερσι στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Τουρκίας. Πέρσι στον προβληματικό Πανιώνιο είχε τη δυνατότητα να αποκτήσει τις πρώτες πολύτιμες παραστάσεις του από την Α1 και φέτος είχε 18 εμφανίσεις με τον Κολοσσό Ρόδου κερδίζοντας πολύτιμες εμπειρίες.
inner

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x