sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Μαρία Σαράποβα: Μια χρυσή καριέρα

Έπειτα από 800 και πλέον αγώνες στο μονό η Μαρία Σαράποβα κρέμασε τη ρακέτα της και το sport-fm.gr κάνει αναδρομή στην πορεία της, παραθέτοντας σημαντικές ημερομηνίες της καριέρας της.

Έχοντας σκαρφαλώσει και παραμείνει στην κορυφή της WTA 21 εβδομάδες, αλλά και ούσα για αρκετό καιρό η πιο ακριβοπληρωμένη αθλήτρια στον κόσμο σύμφωνα με το Forbes, η Μαρία Σαράποβα αποχαιρέτησε το τένις. Όμως πριν φτάσει στο σημείο να βλέπει τον κόσμο από τόσο ψηλά και πριν πανηγυρίσει τους 36 τίτλους σε επίπεδο WTA και τα πολλά βραβεία, έπρεπε να δουλέψει σκληρά, να παλέψει με τους τραυματισμούς της και με τις άσχημες στιγμές της ζωής της.



Όλα ξεκίνησαν ένα χρόνο πριν γεννηθεί, όταν οι γονείς της έφυγαν το 1986 από το Γκόμελ λόγω του πυρηνικού ατυχήματος στο Τσέρνομπιλ, καθώς ανησυχούσαν για τα επίπεδα της ραδιενέργειας και εγκαταστάθηκαν στο Νιαγκάν της Σιβηρίας, την περιοχή όπου γεννήθηκε η κόρη τους. Τα πρώτα χρόνια της ζωής της δεν ήταν εύκολα, καθώς μετακόμιζε σε αρκετά μέρη της Ρωσίας. «Το μόνο που θυμάμαι είναι να πακετάρω τα βιβλία μου», έχει πει η Σαράποβα σε ένα ντοκιμαντέρ του ESPN για την παιδική της ηλικία. Μάλιστα έμεινε και για αρκετό χρονικό διάστημα χωρίς την μητέρα της -μόνο με τον πατέρα της- αφού όταν εγκαταστάθηκε στην Αμερική, εκείνη δεν μπορούσε να εξασφαλίσει βίζα. Ο λόγος όμως που την αποχωρίστηκε για αρκετό χρονικό διάστημα ήταν σημαντικός. Η θρυλική τενίστρια Μαρτίνα Ναβρατίλοβα είχε δει στη Μαρία το σπουδαίο της ταλέντο και την είχε παροτρύνει να πάει στην ακαδημία Nick Bollettieri στη Φλόριντα.

Και κάπως έτσι, η καριέρα της Ρωσίδας αντισφαιρίστριας άρχισε να χαράζει την πορεία της. Σε ηλικία 14 χρονών και 9 μηνών έγινε το νεαρότερο κορίτσι που κατάφερε να φτάσει στον τελικό του Australian Open Junior, ενώ 2 μήνες αργότερα συμμετείχε στο πρώτο της τουρνουά WTA, στο Pacific Life Open.



Το 2003 σήκωσε τον πρώτο της τίτλο WTA στο Japan Open, ενώ ένα χρόνο αργότερα στον τελικό του Wimbledon έφτασε να διεκδικεί το πρώτο της τρόπαιο σε τουρνουά Grand Slam και να το κερδίζει, καθώς επικράτησε της Σερένα Γουίλιαμς, η οποία ήταν το Νο1 της παγκόσμιας κατάταξης. Ταυτόχρονα κατάφερε να μπει στην πρώτη δεκάδα της WTA για πρώτη φόρα.


Έπειτα ήρθαν άλλοι τέσσερις τίτλοι Grand Slam. Το 2006 πανηγύρισε το US Open, ενώ δύο χρόνια αργότερα ακολούθησε ένας τίτλος στο Australian Open και δύο στο Roland Garros(2012, 2014).



Στα αξιοσημείωτα του παλμαρέ της ήταν και το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012, όταν έχασε στον τελικό από την μεγαλύτερη αντίπαλό της, την Σερένα Γουίλιαμς. Παράλληλα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου εισήλθε στην τελετή έναρξης ως σημαιοφόρος της ρωσικής αποστολής και έτσι έγινε και η πρώτη γυναίκα που σήκωσε τη ρωσική σημαία σε τέτοια διοργάνωση.



Το 2010 υπέγραψε οκταετές συμβόλαιο με τη Nike έναντι 70 εκατομμυρίων δολαρίων. Τον ίδιο χρόνο εγκαινίασε και μια σειρά ρούχων με την επωνυμία της (Nike Maria Sharapova Collection), εξασφαλίζοντας ποσοστό από τα κέρδη των πωλήσεων.

Το 2013 η Σαράποβα λάνσαρε και το Sugarpova, γλυκά τα οποία έχουν το σχήμα της μπάλας του τένις ή χείλη, που κυκλοφορεί σε πάνω από 30 χώρες, ενώ ακολούθησαν οι σειρές ρούχων και αξεσουάρ με το όνομά της. Ξόδεψε 500.00 δολάρια από την περιουσία της για να χρηματοδοτήσει την εταιρεία και κατάφερε να πουλήσει τους πρώτους έξι μήνες online 30.000 σακουλάκια από τα γλυκά της.

«Λατρεύω το τένις, αλλά δεν μπορώ να φανταστώ τον εαυτό μου σε ένα στούντιο να σχολιάζω», έχει πει, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ήθελε να φροντίσει για το μέλλον της αναζητώντας διαφορετικά μονοπάτια.

Το Φεβρουάριο του 2016 είχε κάνει γνωστή τη συμφωνία της με την πολωνική εταιρεία "Baron Chocolatier" προκειμένου να λανσάρει και τις δικές της σοκολάτες, που ήταν προγραμματισμένες να βγουν στην αγορά τον Μάιο, όμως η υπόθεση ντόπινγκ την ακύρωσε.



Το 2015 άρχισε τη σεζόν της από το Brisbane International, όπου προκρίθηκε στον τελικό χωρίς να χάσει σετ. Αυτός ο τίτλος ήταν ο 34ος και το αξιοθαύμαστο ήταν πως κερδίζοντας τον έφτασε τις 13 συνεχόμενες χρονιές που κατακτούσε τουλάχιστον έναν τίτλο.

Την επόμενη χρονιά ήταν από τις πιο δύσκολες της ζωής της, καθώς ανιχνεύθηκε στον οργανισμό της απαγορευμένη ουσία. «Βρέθηκα θετική σε έλεγχο ντόπινγκ και αναλαμβάνω την πλήρη ευθύνη. Τα τελευταία 10χρόνια έπαιρνα ένα φάρμακο το οποίο ονομάζεται "mildronate" από τον γιατρό μου και πριν μερικές ημέρες έλαβα ένα γράμμα από τη διεθνή ομοσπονδία του τένις και ανακάλυψε ότι υπάρχουν και άλλες ονομασίες του "meldonium" τις οποίες δεν γνώριζα. Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι αυτό το φάρμακο για δέκα χρόνια δεν ήταν μέσα στη λίστα των απαγορευμένων της WADA και το λάμβανα νόμιμα». Ήταν τα λόγια της στη συνέντευξη τύπου που είχε συγκαλέσει για να ανακοινώσει ότι βρέθηκε θετική στην απαγορευμένη ουσία.



«Από την 1η Ιανουαρίου άλλαξε η λίστα και το "meldonium" μπήκε σε αυτή των απαγορευμένων, γεγονός που δεν γνώριζα. Ξέρω πως θα υπάρξουν συνέπειες και δεν θέλω να τελειώσει η καριέρα μου με αυτόν τον τρόπο. Ελπίζω να μου ξαναδοθεί η ευκαιρία να αγωνιστώ. Έκανα ένα μεγάλο λάθος. Απογοήτευσα τους υποστηρικτές μου και το σπορ το οποίο αγαπώ και ασχολούμαι με αυτό από την ηλικία των τεσσάρων ετών», είχε συμπληρώσει.

Αρχικά της επιβλήθηκε ποινή δύο ετών αποκλεισμού από την αγωνιστική δράση, αλλά μειώθηκε στους 15 μήνες.

Η Μαρία Σαράποβα επανήλθε μετά τον αποκλεισμό της στο Porsche Tennis Grand Prix αναφέροντας χαρακτηριστικά μετά το τέλος του αγώνα ότι: «τα τελευταία δευτερόλεπτα πριν βγω στον αγωνιστικό χώρο μου ήρθαν εικόνες από όταν ήμουν μικρό κορίτσι. Περίμενα αρκετό καιρό αυτή τη στιγμή».



Η 32χρονη Ρωσίδα ταλαιπωρήθηκε από αρκετούς τραυματισμούς, με σημαντικότερο αυτόν στον ώμο και όταν επέστρεψε από την ποινή της δεν ήταν η ίδια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μετά από σχεδόν τρία χρόνια να πει αντίο στο άθλημα που τόσο αγάπησε. Τελευταία παράσταση της ήταν πριν από ένα μήνα, στο Australian Open, όπου και ηττήθηκε στον 1ο γύρο από την Ντόνα Βέκιτ.

Όμως, όλα όσα κατάφερε να κερδίσει, από το 2003 που σήκωσε το πρώτο της τρόπαιο WTA στο Japan Open, μέχρι και το 2017 και τον τίτλο στο Tianjin Open, αλλά και τις τόσο όμορφες στιγμές που χάρισε στους φιλάθλους του τένις και όχι μόνο, την καθιστούν σε μια σπουδαία αθλήτρια, η οποία αφήνει πίσω της σημαντική παρακαταθήκη και μια λαμπρή καριέρα.



Την απόσυρσή της γνωστοποίησε μέσω του περιοδικού Vanity Fair και ενός συγκινητικού άρθρου, ενώ ανήρτησε και στα social media τα εξής:

«Το τένις μου έμαθε τον κόσμο και μου έδειξε τον λόγο για τον οποίο είμαι πλασμένη. Είναι ο τρόπος που τέσταρα τον εαυτό μου και πώς υπολόγισα τη δύναμή μου. Έτσι οτιδήποτε διαλέξω να είναι το επόμενό μου βήμα, το επόμενο «βουνό» μου, πάντα θα προσπαθώ. Πάντα θα ανεβαίνω. Πάντα θα εξελίσσομαι.
Τένις- Σε αποχαιρετώ»

Επιμέλεια: Φωτεινή Κρεμαστιώτη

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x