sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Μαουρίτσιο Ποτσετίνο: Από τα αλώνια στα σαλόνια!

Ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο είναι ένας προπονητής, ο οποίος ξεχωρίζει για την τακτική του και τον τρόπο σκέψης του. Ξέφυγε από την αγροτική ζωή, αλλά ποτέ δεν θέλησε να ξεχάσει τις ρίζες του.

Μαουρίτσιο Ποτσετίνο: Από τα αλώνια στα σαλόνια!

Δεν του παρουσιάστηκαν όλα εύκολα. Ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο μόχθησε για όσα απέκτησε τόσο ως ποδοσφαιριστής, όσο και ως προπονητής. Τα πράγματα δεν ήταν τόσο ιδανικά όταν ήταν μικρός, αλλά η τύχη του χαμογέλασε. Με όπλο την σκληρή δουλειά κατάφερε να πετύχει όλα όσα πέτυχε στην καριέρα του.

Το sportfm.gr σας παρουσιάζει, με αφορμή την επέκταση του συμβολαίου του με την Παρί Σεν Ζερμέν, τη ζωή του Μαουρίτσιο Ποτσετίνο, η οποία μοιάζει βγαλμένη από παραμύθι.

Η παροιμία «όταν κοιμάσαι και η τύχη σου δουλεύει» ταιριάζει γάντι στον Αργεντινό, γιατί όταν τον είχε τσεκάρει ο Μπιέλσα στην ηλικία των δεκατριών, ο Ποτσετίνο όντως κοιμόταν!

Από την… φάρμα στα γήπεδα



Οι γονείς του ήταν αγρότες σε μια πόλη της Αργεντινής, ονομαζόμενη Μέρφι. Κατοικείται από 3.000 κατοίκους και βασίζεται κυρίως στην αγροτική ζωή. Για τρεις γενιές η οικογένεια του Μαουρίτσιο Ποτσετίνο ασχολούνταν με την ζωή στις φάρμες και ο Αργεντινός ξεκίνησε τις σπουδές του πάνω στη γεωργία, πριν ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο.

Ο Ποτσετίνο και τα αδέρφια του είχαν εμμονή με την μπάλα και έπαιζαν μαζί με τον πατέρα τους, ενώ η μητέρα τους ετοίμαζε το βραδινό της οικογένειας.



«Συνήθιζα να παίζω στα αγροκτήματα. Τα παπούτσια μου είχαν τρύπες στα δάχτυλα και πάντα θυμάμαι μια φωτογραφία την οποία αγαπάω. Ήμουν δυο χρονών με μια μπάλα στην αγκαλιά μου και την κρατούσα λες και ήταν ο θησαυρός μου.



Είναι μια πολύ συγκινητική φωτογραφία για εμένα γιατί αντιπροσωπεύει τη ζωή μου. Όλα όσα συνέβησαν μετέπειτα στη ζωή μου, ήταν χάρη σε αυτή την μπάλα», είχε αναφέρει ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο εκφράζοντας την αγάπη του για το ποδόσφαιρο.



«Πάντα έπρεπε να δουλεύουμε. Ακόμη και όταν έπαιζε ποδόσφαιρο, όταν είχε ελεύθερο χρόνο ερχόταν να βοηθήσει με τη γη», είχαν πει οι γονείς του.

Η ζωή του με το ποδόσφαιρο



Όταν ήταν 13 ετών ο Ποτσετίνο, ο τεχνικός Μαρσέλο Μπιέλσα, επισκέφτηκε την πόλη όπου έμενε ο Αργεντινός. Χτύπησε την πόρτα της οικογένειας στις 2 τα ξημερώματα και όπως ήταν φυσικό ο Ποτσετίνο κοιμόταν. Η μητέρα του αμέσως αναγνώρισε τον Μπιέλσα και εκείνος της ζήτησε να δει τον γιό της ακόμα κι αν κοιμόταν.

«Μοιάζει με ποδοσφαιριστή! Τα πόδια του μοιάζουν με πόδια ποδοσφαιριστή»!


«Ήταν αλήθεια! Ξύπνησα το πρωί και η μητέρα μου, μου είπε την ιστορία. Της είπα ‘’έλα τώρα, το είδες στον ύπνο σου. Τι ήπιες πριν κοιμηθείς’’», είχε αναφέρει σχετικά ο Αργεντινός τεχνικός.

Η καριέρα του ως ποδοσφαιριστής



Η επιρροή του Μπιέλσα στην καριέρα του Ποτσετίνο συνεχίστηκε και στην συνέχεια. Ο Αργεντινός μετακόμισε στην ηλικία των 14 στο Ροζάριο και αγωνίστηκε με τη Νιούελς, πηγαίνοντας στην πρώτη ομάδα όταν ο Μπιέλσα έγινε προπονητής το 1990.

Την σεζόν 1994/95 φόρεσε την φανέλα της Εσπανιόλ, όπου έμεινε για τα επόμενα 7 χρόνια, κερδίζοντας και το Copa Del Ray το 2000. Την επόμενη χρονιά μετακόμισε στο Παρίσι για λογαριασμό της Παρί Σεν Ζερμέν και ύστερα από δυο χρόνια αγωνίστηκε στην Μπορντό.



Και μετά η προπονητική



Το 2009 ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο γυρίζει σελίδα στην καριέρα του και αναλαμβάνει ως προπονητής την Εσπανιόλ. Ύστερα την Σαουθάμπτον, την Τότεναμ και το… λιμάνι του, την Παρί Σεν Ζερμέν. Και το λέμε λιμάνι του, όχι γιατί θα παραμείνει για πάντα στο τιμόνι του γαλλικού συλλόγου, αλλά γιατί πάντα ήταν η μεγάλη του αγάπη, από όταν αγωνιζόταν, εκφράζοντας την επιθυμία του να προπονήσει κάποια στιγμή την ομάδα. Και όπως ανέφερε και τώρα, στην επέκταση του συμβολαίου του μέχρι το 2023, ότι ήταν ένα όνειρο το οποίο έγινε πραγματικότητα!



«H προτεραιότητα είναι το σύστημα που στηρίζει τα όνειρα των παιδιών, που δίνει ευκαιρίες. Ένα σύστημα μέσα στο οποίο οι νέοι αισθάνονται άνετα, όπως λαμβάνουν τη βοήθεια που χρειάζονται για να γίνουν επαγγελματίες. Μια από τις ευθύνες μου έγινε να διδάσκονται κάθε μέρα τις αξίες που θα τους βοηθήσουν όχι μόνο να γίνουν καλύτεροι παίκτες, αλλά και καλύτεροι άνθρωποι.

Να ωριμάζουν ως παίκτες, αλλά και ως χαρακτήρες. Για εμένα όλο αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό: το να βοηθάμε νέους να βρουν την ισορροπία μεταξύ του πώς νιώθουν, του τρόπου που θα συμπεριφερθούν στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο και του πόσο χρειάζεται να δουλέψουν το ταλέντο τους. Αυτό για εμένα, είναι ένα από τα 'κλειδιά' για να πετύχει μια ομάδα στο μέλλον»
, είχε αναφέρει ο Αργεντινός για την τακτική του ως προπονητής.

Ο Ποτσετίνο έχει καθιερώσει την χειραψία, μαζί με το καλημέρα και το καλησπέρα ως ένδειξη σεβασμού.

«Θυμάμαι σε μια από τις πρώτες εβδομάδες μου στην ομάδα, ήμασταν σε γεύμα με τον πρόεδρο και κάθε παίκτης που έμπαινε στο χώρο, αντάλλασσε χειραψία μαζί του. Ο Ντάνιελ με ρώτησε αν έκανα υποχρεωτική τη χειραψία, ως νέο κανόνα. Του απάντησα όχι. Είναι σεβασμός».

Πέραν του Μαρσέλο Μπιέλσα, ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο είχε ορισμένους ακόμη μέντορες αλλά και πολλούς που τον αποθέωναν όταν συνεργάζονταν μαζί του. Ο Κλαούντιο Βίβας ήταν βοηθός του Μπιέλσα όταν πήρε στην ομάδα του τον Ποτσετίνο.

Ο Χέρμαν Μπόνα, Ισπανός ρεπόρτερ της Εσπανιόλ, στήριζε διαρκώς τον Ποτσετίνο όταν ανέλαβε τον ισπανικό σύλλογο, αποθεώνοντάς τον διαρκώς για την φιλοσοφία που περνούσε στην ομάδα. «Ο τρόπος που ελέγχει την ομάδα είναι απίστευτος», είχε πει όταν αρχικά ο Αργεντινός ανέλαβε την ομάδα ενώ ήταν τελευταία στη βαθμολογία και ξεκίνησε με μια νίκη κόντρα στη… μισητή συμπολίτισσα Μπαρτσελόνα. «Άλλαξε πολλές μικρές λεπτομέρειες που έκαναν τη διαφορά και άλλοι προπονητές δεν είχαν παρατηρήσει καν, όπως το τι πρέπει να τρώνε οι παίκτες. Ο Ποτσετίνο ήταν ο ηγέτης της ομάδας».

Ο Άνταμ Λαλάνα που τον είχε στη Σαουθάμπτον τον είχε αποθεώσει, επίσης: «Είναι παγκοσμίου φήμης. Eίναι απίστευτος ο τρόπος που διαχειρίζεται τους παίκτες του, σε κάνει να νιώθεις υπέροχα σαν άνθρωπος και παίκτης», είχε πει ενώ παρόμοια λόγια είχε πει και ο Μόργκαν Σνάιντερλεν, επίσης παίκτης των «Αγίων».

Ο Ντέλε Άλι τον αποθέωνε όπου στεκόταν και βρισκόταν και λογικό, αφού όταν συνυπήρχαν οι δυο τους στην Τότεναμ, ο Άγγλος μεσοεπιθετικός έκανε τις καλύτερες εμφανίσεις του και όταν αποχώρησε ο Αργεντινός, ο Άλι… εξαφανίστηκε.

Ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο έχει όραμα και κάνει τη διαφορά. Μα πάνω από όλα είναι ερωτευμένος με το άθλημα που του άλλαξε για πάντα τη ζωή, το ποδόσφαιρο!

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

close menu
x