«Τα ρεκόρ δεν γίνονται μόνο με μπριζόλα και πατάτες τηγανητές» είχε δηλώσει στο παρελθόν μεγάλη Ελληνίδα πρωταθλήτρια και όσο κυνικό και αν ακούγεται είναι απολύτως ειλικρινές, καθώς η ιστορία μάς προσφέρει άπειρα παραδείγματα που το επιβεβαιώνουν.
Ο Καναδός Μπεν Τζόνσον παραμένει μέχρι και σήμερα -25 χρόνια μετά - σημείο αναφοράς για την σχέση των σπρίντερ με το ντόπινγκ. Φυσικά και δεν υπήρξε ο πρώτος, αλλά ο εξωπραγματικός του χρόνος προκάλεσε αίσθηση.
Χρειάστηκε να περάσουν πάνω από δέκα χρόνια για να καταφέρει κάποιος σπρίντερ να ισοφαρίσει την «ντοπαρισμένη» επίδοση του Τζόνσον στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ το 1988.
Στα «Τσικλητήρεια» το 1999, ο Αμερικανός Μόρις Γκριν κατάφερε για πρώτη φορά να δει το χρονόμετρο να κατεβαίνει πριν το φράγμα του 9:80.
Αν και η ιστορία του Τζόνσον «σκέπασε» με μια βαριά σκιά τους περισσότερους σπρίντερ που ακολούθησαν τα επόμενα χρόνια στα κουλουάρ, ωστόσο ευτυχώς υπήρξαν και περιπτώσεις που διέψευσαν την αφοριστική άποψη πως «όλοι ντοπάρονται».
Ο Γκριν ανήκε σε αυτή την κατηγορία, καθώς δεν βρέθηκε ποτέ θετικός. Οι μόνες υποψίες για τον Αμερικάνο ήρθαν στο προσκήνιο λίγο πριν την απόσυρση του από τον στίβο το 2008, όταν Μεξικανός δισκοβόλος υποστήριξε πως έλαβε 10,000 δολάρια από τον Γκριν για αγορά ουσιών. Ο Αμερικανός δεν διέψευσε την συνάντηση και την πληρωμή, όμως ανέφερε πως ήταν συνήθης διαδικασία να αγοράζει ουσίες για λογαριασμό συναθλητών του.
Από το καλοκαίρι το 1999 μέχρι εκείνο του 2009, όταν ο Μπολτ πέτυχε το ακατάρριπτο μέχρι σήμερα 9:58, τρείς αθλητές είδαν το όνομα τους να μπαίνει στη λίστα των παγκοσμίων ρεκόρ. Και οι τρείς όμως είδαν το όνομα τους να μπαίνει δίπλα στη λέξη ντόπινγκ.
Τον Σεπτέμβριο του 2002, ο Αμερικανός Τιμ Μοντγκόμερι κατέβασε στον χρόνο στο 9:78. Μόλις δυο χρόνια αργότερα βρέθηκε να εμπλέκεται στο σκάνδαλο, παραδεχόμενος αργότερα την χρήση τεστοστερόνης και αυξητικών ορμονών. Η αμερικανική επιτροπή αντι-ντόπινγκ του επέβαλλε ποινή αποκλεισμού τεσσάρων ετών και ο ίδιος προσέφυγε στο CAS. Η απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου της Λωζάννης έκρινε ένοχο τον Μοντγκόμερι και αποφάσισε να τους αφαιρεθούν όλες οι επιδόσεις από τον Μάρτιο του 2001 και έπειτα, μεταξύ των οποίων και το παγκόσμιο ρεκόρ.
Μέχρι την εμφάνιση του Μπολτ, ο συμπατριώτης του Ασάφα Πάουελ ήταν αυτός που κόντραρε περισσότερο το χρονόμετρο. Στα «Τσικλητήρεια» το 2005, ο Τζαμαικανός κατέρριψε το ρεκόρ με χρόνο 9:77. Την επίδοση αυτή την πέτυχε άλλες δυο φορές μέσα στο 2006, ενώ στο Γκραν Πρι της IAAF στην Ιταλία το 2007, κατέβασε και άλλο το ρεκόρ στο 9:74. Αν και στο παρελθόν θεωρήθηκε από τους μεγαλύτερους πολέμιους της χρήσης αναβολικών, ο Πάουελ βρέθηκε θετικός στην ουσία οξιλοφρίνη. Ο 30χρονος αθλητής ωστόσο υποστηρίζει πως δεν έχει κάνει εν γνώσει του χρήση απαγορευμένων ουσιών.
Στο διάστημα που ο Πάουελ ήταν κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ, ο Τζάστιν Γκάτλιν ήρθε για να αμφισβητήσει την κυριαρχία του. Ο Αμερικανός το 2006 στο Κατάρ ισοφάρισε το παγκόσμιο ρεκόρ, όμως αυτή η επίδοση του ακυρώθηκε λίγους μήνες αργότερα καθώς είχε βρεθεί θετικό δείγμα που είχε δώσει πριν από εκείνους τους αγώνες. Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που ο χρυσός ολυμπιονίκης της Αθήνας βρέθηκε θετικός σε έλεγχο. Το 2001 του είχε επιβληθεί ποινή αποκλεισμού δυο ετών γιατί είχε βρεθεί θετικός στη χρήση αμφεταμινών. Παρά τη δεύτερη παράβαση του ο Γκάτλιν απέφυγε τον ισόβιο αποκλεισμό καθώς συμφώνησε να συνεργαστεί με τις αρχές καταπολέμησης του ντόπινγκ.
Από το 2008 μέχρι και σήμερα ο Γιουσέιν Μπόλτ είναι ο κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ, με το χρόνο να έχει σταματήσει στο 9:58 και αφού προηγουμένως είχε περάσει από το 9:72 και το 9:69. Ο ύψους 1.95 σπρίντερ είναι «καθαρός» ή τουλάχιστον δεν έχει βρεθεί ποτέ θετικός σε όσους ελέγχους του έχουν γίνει και αποτελεί την ελπίδα των φιλάθλων πως τα ρεκόρ μπορεί να έρθουν και χωρίς ουσίες.
Εύη Μάνου
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.