sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Λαμία 2024/25: Από την ιστορική σεζόν, στη σεζόν «ερωτηματικό»

Τρεις μήνες μετά το φινάλε της πιο πετυχημένης σεζόν στην ιστορία της, η Λαμία μπαίνει εμφανώς διαφοροποιημένη στο νέο πρωτάθλημα.

Την 8η συνεχόμενη παρουσία της στη Stoiximan Super League ετοιμάζεται να αρχίσει η Λαμία.

Λίγους μήνες μετά το φινάλε της πιο πετυχημένης σεζόν στην ιστορία της. Εξάλλου, η ομάδα της Φθιώτιδας εξασφάλισε για πρώτη φορά τη συμμετοχή της στα Playoffs της Stoiximan Super League, έχουσα τερματίσει έκτη στην κανονική διάρκεια. Στην ίδια θέση παρέμεινε και στο φινάλε του μίνι πρωταθλήματος, καθώς συγκέντρωσε μόλις έναν βαθμό (στο εντός έδρας 1-1 με τον ΠΑΟΚ).

Σε κάθε περίπτωση, το σύνολο του Λεωνίδα Βόκολου κέρδισε τις εντυπώσεις αποτελώντας την ευχάριστη έκπληξη του πρωταθλήματος: Έπαιξε ωραίο ποδόσφαιρο ανά διαστήματα -βασιζόμενη στη δουλειά του προπονητή της αλλά και αξιοποιώντας τη μαζεμένη ατομική ποιότητα, ιδίως από τη μέση και μπροστά- ενώ έβαλε δύσκολα και στους «μεγάλους», κόβοντας σημαντικούς βαθμούς.



Παρόλα αυτά, τη νέα σεζόν θα παρουσιαστεί αρκετά διαφοροποιημένη. Πρώτα και κύρια, ύστερα από ενάμιση χρόνο στον πάγκο της, αποτελεί παρελθόν ο «αρχιτέκτονας» του ιστορικού της επιτεύγματος (ήδη από το δεύτερο μισό της προπέρσινης σεζόν που ανέλαβε άρχισε να τη βελτιώνει).

Τη θέση του Λεωνίδα Βόκολου ανέλαβε ο Μαρίος Σατσιάς. Δεύτερη παρουσία του Κύπριου τεχνικού στην Ελλάδα, πρώτη στην κορυφαία κατηγορία, μετά το βραχυχρόνιο πέρασμά του από τη Σπάρτη το 2019. Μέχρι τώρα, ο 46χρονος προπονητής έχει δουλέψει σε ομάδες της πατρίδας του, καθώς και στα χαμηλότερα κλιμάκια του αντιπροσωπευτικού της συγκροτήματος.



0

Παράλληλα, αποχώρησαν αρκετές σημαντικές και ποιοτικές μονάδες που ξεχώρισαν (και) την περασμένη σεζόν.

Εν ολίγοις η ομάδα της Φθιώτιδας βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο. Εξού και σε πρώτο βαθμό η σεζόν που ξεκινά έχει δίπλα της ένα «ερωτηματικό».

Έτσι κι αλλιώς, η επανάληψη της περσινής επιτυχίας της -έστω και μέσω και του νέου format αυτή τη φορά- θα ήταν δεδομένα δύσκολη, πόσω μάλλον μετά τις αποχωρήσεις. Βασικός στόχος παραμένει η παραμονή και, από εκεί και πέρα φυσικά, ό, τι καλύτερο προκύψει. Άλλωστε, ανάλογο σκεπτικό υπήρχε και πέρυσι στη Λαμία.

Πάντως, η αλήθεια είναι ότι η το σύνολο του Μαρίνου Σατσιά στο φινάλε της προετοιμασίας -το βασικό στάδιο της οποίας πραγματοποιήθηκε σε Καρπενήσι και Ολλανδία- έβγαλε θετικά δείγματα γραφής.



Τι έκανε τι καλοκαίρι (2-1-3)

Σταδιακή αγωνιστική πρόοδο άρχισε να παρουσιάζει στις φιλικές της αναμετρήσεις η ομάδα του Μαρίνου Σατσιά. Κάτι που αντικατοπτρίστηκε εν πολλοίς και στα αποτελέσματα.

Με αρκετά «εργαλεία» να λείπουν ακόμη από το ρόστερ -και τα οποία εν συνεχεία ενσωματώθηκαν- οι Φθιώτες έχασαν από τον Παναιτωλικό στο Καρπενήσι, ενώ κατά το βασικό στάδιο της προετοιμασίας στην Ολλανδία υπέστησαν βαριές ήττες (αμφότερες με 4-1) στα δύσκολα φιλικά με Χρόνινχεν και Σπάρτα Ρότερνταμ. Έπειτα, όμως, η Λαμία άρχισε να συνδυάζει καλά δείγματα γραφής και ουσία. Αρχής γενομένης από το φιλανθρωπικό τουρνουά στον Βόλο, για να κλείσει με το «διπλό» επί του Άρη στο «Κλ. Βικελίδης».

Αναλυτικά: Παναιτωλικός-Λαμία 1-0, Χρόνινχεν-Λαμία 4-1, Σπάρτα Ρότερνταμ-Λαμία 4-1, Λαμία-Βόλος 1-0, Λαμία-Πανσερραϊκός 2-2 (2-3 στα πέναλτι), Άρης-Λαμία 0-1.







ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ



ΗΡΘΑΝ: Άλβαρο Ρατόν (Βίσλα Κρακοβίας), Ιβάν Κόστιτς (Βόλος), Σιμόν Σάντμπεργκ (Χάκεν), Ραντόνια (ΑΕΚ), Αντώνης Ντεντάκης (Λεβαδειακός), Λέο Αντράντε (Κίμκι), Βασίλης Βιτλής (Ηρακλής), Σεμπάστιαν Ρινγκ (Αμιάν), Αρτέμ Μπίκοφ (Ντινάμο Μινσκ), Νεντίμ Μέκιτς (Ζελέζνιτσαρ), Γιάννης Δοϊρανλής (Ηρακλής), Ανδρέας Αθανασακόπουλος (Παναθηναϊκός Β), Γκουστάβο Φουρτάδο (Παναθηναϊκός Β), Σαλιού Γκουίντο (Μακάμπι Πετάχ Τίκβα), Ανέστης Βλαχομήτρος (Ολυμπιακός Β), Αλμπέρτο Σιμόνι (Μακεδονικός).

ΕΦΥΓΑΝ: Αλεξέι Κοσέλεφ (Ατρόμητος), Νικόλαος Τρόπουλος (ελεύθερος), Νταβίντν Σιμόν (Κηφισιά), Σταύρος Βασιλαντωνόπουλος (ελεύθερος), Άνταμ Τζανετόπουλος (ελεύθερος), Κυριάκος Παπαδόπουλος (Λεβαδειακός), Σίντκλεϊ (Αμαζόνας), Πέδρο Αμαράλ (Εστορίλ), Θεοφάνης Τζανδάρης (Αστέρας AKTOR), Κέιλεμπ Στάνκο (ελεύθερος), Ομάρ Σαντάνα (Σαν Φερνάντο), Σλίβκα (Σάγκαν Τόσου), Ζόραν Τόσιτς (ελεύθερος), Ρουμπέν Μαρτίνεθ (Σαμπαντέλ), Σωτήρης Τσιλούλης (ΑΕΚ), Κοσμάς Τσιλιανίδης (ελεύθερος), Φλόσαρντ Μάλτσι (Χανιά), Βασίλης Κοντονίκος (ΑΕΚ Β), Νικόλαος Τσούκαλος (Αιγάλεω).

ΣΥΝ:



Όπως σημειώθηκε, αυτή θα είναι η 8η σερί σεζόν της Λαμίας στην πρώτη κατηγορία. Αν μη τι άλλο, οι Φθιώτες έχουν αρχίσει να αποκτούν για τα καλά την απαιτούμενη εμπειρία. Σημαντικός παράγοντας, είτε τα αποτελέσματα κινηθούν σε περσινά επίπεδα (ώστε να τα διαχειριστούν για να παλέψουν και για μεγαλύτερους στόχους) είτε σε περίπτωση… ειδικών καταστάσεων.

Επιπλέον, μπορεί τα συμπεράσματα των φιλικών να αφορούν κυρίως τους προπονητές των ομάδων (εάν όχι μόνο εκείνους), ωστόσο τα δείγματα γραφής των Φθιωτών στα τελευταία τους «τεστ» ήταν αρκετά ελπιδοφόρα.

Ένα σύνολο που πιέζει ψηλά, προσπαθεί να βγάλει συνεργασίες, αλλά και που ταυτόχρονα χρειάζεται αρκετή ακόμα δουλειά στον ανασταλτικό τομέα.

ΠΛΗΝ:



Το προαναφερθέν «ερωτηματικό» πηγάζει από τις αρκετές διαφοροποιήσεις που υπήρξαν. Αφενός είναι κάτι που επηρεάζει και το κομμάτι της συνοχής. Ωστόσο, το τελευταίο είναι και κάτι σύνηθες. Οι περισσότερες ομάδες αυτού του βεληνεκούς προχωρούν από χρονιά σε χρονιά σε πολλές αλλαγές σε επίπεδο ρόστερ, είτε ενισχύοντάς το είτε αποδυναμώνοντάς το. Οπότε, το πιθανό πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο τελευταίο κομμάτι. Κι αυτό διότι -τουλάχιστον θεωρητικά- οι περισσότεροι αντικαταστάτες δεν φέρουν την ποιότητα των αποχωρησάντων.

Για να το πούμε… λαϊκά, για παράδειγμα, δεν υπάρχει ένας Καρλίτος (ο οποίος είχε αποχωρήσει στο φινάλε της κανονικής διάρκειας, με την απουσία του να είναι εμφανής στα Playoffs). Τα πάντα, βέβαια, φαίνονται στο γήπεδο. Εκεί που μπορεί το φετινό σύνολο να βγάλει χημεία καλύτερη ακόμα και από του περυσινού.

Όπως στο τέλος, μπορεί να αποδειχθεί πιο επιδραστικός ο Μαρίνος Σατσιάς. Ωστόσο, τουλάχιστον θεωρητικά, είναι «πλην» για τη Λαμία ότι, για τον έναν ή τον άλλο λόγο, ολοκληρώθηκε το πρότζεκτ του Λεωνίδα Βόκολου.





ΠΙΘΑΝΗ ΕΝΔΕΚΑΔΑ: Κόστιτς – Κορνέζος, Γιαννούτσος, Αντράντε – Σάντμπεργκ, Νούνιες, Μπίκοφ, Ρινγκ – Φουρτάδο, Μέκιτς – Βλαχομήτρος.

ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ: Μαρίνος Σατσιάς

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

TAGS:

Σχετικά βίντεο

close menu
x