Κάθε ένας από τους εννιά παίκτες που θα αναφερθούν στο κείμενο αυτό ήταν αγαπημένη καλοκαιρινή λέξη. Μουνιέ, Ντιόπ, Ιμπίσεβιτς, Χαφέζ, Ζαμπράνο, Τοιβόνεν, Σίβοκ, Σιανί και Ανχελέρι έγιναν τίτλοι – όλων των εντάσεων και αποχρώσεων – «έβαλαν» τις φανέλες των δικών μας ομάδων, πρωταγωνίστησαν σε αμέτρητες ποδοσφαιροκουβέντες.
Γράφει ο Βάιος Τσούτσικας
Όλα αυτά μέχρι την τελευταία μέρα του Αυγούστου. Από την 1η Σεπτέμβρη, όταν δηλαδή οριστικοποιήθηκε ο μη ερχομός τους στην Ελλάδα, σταδιακά εξαφανίστηκαν από την καθημερινότητά μας. Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να τους ανασύρουμε στο προσκήνιο. Ο Γενάρης, βλέπετε, πλησιάζει και ίσως κάποιοι τους ξαναβάλουν στις συζητήσεις τους. Τι έκαναν αυτά τα παλικάρια, λοιπόν, από την ώρα που ναυάγησαν οι μεταγραφές τους στην Ελλάδα μέχρι σήμερα;
Αντονί Μουνιέ: Ξεκίνησε με φόρα, κόλλησε μετά
Είναι από τις περιπτώσεις που «πλήρωσαν» την πρόσληψη του Μάρκο Σίλβα στον Ολυμπιακό. Ο Γάλλος εξτρέμ φερόταν και ήταν δεμένος χεροπόδαρα με τους πρωταθλητές αλλά προφανώς δεν έκανε στον Πορτογάλο κόουτς. Κι έτσι κατηφόρισε μεν από τη Γαλλία αλλά πήγε δυτικότερα της Ελλάδας και κατέληξε στην Μπολόνια. Πριν ενταχθεί στην ιταλική ομάδα στις 29 Αυγούστου πρόλαβε να συμμετάσχει στους τρεις αγώνες που έδωσε η Μονπελιέ στην οποία ανήκε μέχρι τότε. Και στα τρία αυτά παιχνίδια η Μονπελιέ ηττήθηκε (Ανζέ, Ρεν, Παρί) και ο Μουνιέ δεν βλεπόταν. Σαν να έπαιζε από υποχρέωση ένα πράγμα. Αντίθετα, το κέφι του έφτιαξε πολύ με το που πάτησε στο καμπιονάτο. Έκανε ντεμπούτο στην ήττα της Μπολόνια από τη Σαμπντόρια εκτός έδρας αλλά αναδείχθηκε κορυφαίος της ομάδας του, ενώ εξαιρετικός (πήρε βαθμολογία 4 στα 5) ήταν και στην εντός έδρας νίκη 1-0 επί τη Φροζινόνε. Ακολουθεί μια νωθρή εμφάνιση στη Φλωρεντία αλλά στα ματς με Ουντινέζε και Γιουβέντους η Μπολόνια μπορεί να μην πήρε ούτε βαθμό ο Μουνιέ, όμως, σκοράρει και στα δύο και παίρνει εξαιρετική βαθμολογία. Από το ματς με τους πρωταθλητές Ιταλίας και μετά, όμως, ο Μουνιέ χάνει την αρχική του ορμή και κάνει ένα σερί από συμβατικές εμφανίσεις (Παλέρμο, Κάρπι, Ίντερ, Αταλάντα) που τον αφήνουν στον πάγκο για το ματς με την Βερόνα (μπήκε στο 72’). Επέστρεψε στην 11άδα κόντρα στη Ρόμα αλλά δεν κατάφερε να εντυπωσιάσει. Ήταν και το γήπεδο βούρκος… Συνολικά στην Μπολόνια έπαιξε και στα 11 ματς, στα 10 εκ των οποίων ήταν βασικός.
Παπακουλί Ντιόπ: Τώρα ανεβαίνει
Αλήθεια είναι ότι τον συγκεκριμένο τον έχουμε βαρεθεί. Δεν είναι μία ή δύο είναι τέσσερις οι μεταγραφικές περίοδοι που ο υψηλόσωμος αμυντικός χαφ όλο «έρχεται» στην Ελλάδα και όλο μένει αλλού. Από το καλοκαίρι άφησε το Λεβάντε και την έκανε για Βαρκελώνη. Φόρεσε τη φανέλα της Εσπανιόλ με την οποία έχει παίξει σε έξι ματς, 5 εκ των οποίων των βρήκαν στην βασική 11άδα. Τα 4 παιχνίδια που λείπουν από την καρτέλα του είναι μαζεμένα τον Οκτώβρη όταν ο Ντιόπ έμεινε εκτός λόγω τραυματισμού στο γόνατο. Ντεμπούταρε με αντίπαλο τη Σοσιεδάδ και παρασυρμένος ίσως από τη φόρα της ομάδας που νίκησε μέσα στο Ανοέτα με 3-2 ήταν αρκετά καλός, στην πρώτη γραμμή των διακριθέντων της ομάδας τους. Ακολουθεί μια μονόλεπτη συμμετοχή στην εντός έδρας νίκη (1-0) επί της Βαλένθια και δύο απογοητευτικές σε Κορούνια και Γρανάδα. Μεσολαβεί και ο τραυματισμός στο γόνατο: από την Ντεπόρ η Εσπανιόλ χάνει με 3-0, ο Ντιόπ δεν βλέπεται και βλέπει κόκκινη κάρτα στο 79’. Κακός είναι και στην ισοπαλία (1-1) με τη Γρανάδα εκτός έδρας. Το σύννεφο, όμως, μοιάζει να έφυγε πάνω από το κεφάλι του υψηλόσωμου χαφ. Τόσο στην εκτός έδρας ήττα (2-1) από τη Μπιλμπάο όσο και στην εντός έδρας νίκη κόντρα στη Μάλαγα με 2-0 ο Ντιόπ όχι μόνο παίζει 90λεπτα αλλά είναι και ένας από τους παίκτες με την υψηλότερη βαθμολογία.
Βένταντ Ιμπίσεβιτς: Ένα μήνα «αγνοούμενος»
Προέκυψε ως σενάριο στα τέλη Σεπτέμβρη. Ο Βόσνιος προσεγγίστηκε από την ΑΕΚ που έψαχνε κάτι να νοστιμίσει το ρόστερ της. Τελικά, ο Ιμπίσεβιτς δεν εγκατέλειψε την αγαπημένη του Γερμανία όπου παίζει από το 2006. Απλά μετακόμισε από τη Στουτγκάρδη στο Βερολίνο. Έβγαλε τα ερυθρόλευκα για να βάλει τα γαλανόλευκα της Χέρτα. Και το έφερε έτσι η τύχη ώστε έκανε την πρώτη του εμφάνιση με τη νέα του ομάδα κόντρα στην παλιά. Στη νίκη (2-1) της Χέρτα επί της Στουτγκάρδης ο Ιμπίσεβιτς πέρασε στο γήπεδο στο 46’ για να αντικαταστήσει τον τραυματία Μπίρενς. Ακολουθεί μια σχετικά καλή εμφάνισή του κόντρα στη Βόλφσμπουργκ και μία εκπληκτική απέναντι στην Κολονία. Η Χέρτα νικά 2-0 με δύο γκολ του Βόσνιου που αριστεύει και αναδεικνύεται παίκτης του αγώνα. Ο Ιμπίσεβιτς είναι καλός και στο ισόπαλο 1-1 με την Άιντραχτ στη Φρανκφούρτη και εντυπωσιακός στο 3-0 εις βάρος του Αμβούργου στο Βερολίνο: άλλα δύο γκολ, άλλος ένας τίτλος πολυτιμότερου παίκτη. Και κάπου εκεί ο Ιμπίσεβιτς χάνεται: βλέπει την κόκκινη κάρτα στο 18’ της αναμέτρησης με τη Σάλκε στις 17 Οκτωβρίου και έκτοτε δεν έχει ιδρώσει ξανά φανέλα…
Καρίμ Χαφέζ: Πήρε τη φανέλα σπίτι του!
Για τον Αιγύπτιο πριν το καλοκαίρι δεν ξέραμε πολλά πράγματα. Άντε να τον είχε πετύχει κανένας στο football manager σαν ταλέντο. Επίσης, η δική του περίπτωση είναι διαφορετική από αυτές των υπολοίπων: ο Χαφέζ ήρθε στην Ελλάδα, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της ΑΕΚ και αν δεν έμεινε οφείλεται στην αδυναμία συμφωνίας της ΠΑΕ με τους διάφορους περίεργους και μη που εμφανίστηκαν ως εκπρόσωποί του. Την ημέρα της ανακοίνωσης του «ναυαγίου» έγινε πολύς ντόρος για την απώλειά του. Γκρίνια στις ραδιοφωνικές εκπομπές, οργή στα μηνύματα των αγανακτισμένων οπαδών της ΑΕΚ. Κάτι που έμοιαζε παράξενο για έναν 19χρονο χωρίς μεγάλη καριέρα πίσω του. Χωρίς να μπορούμε να πούμε πως ο Χαφέζ έχει δικαιολογήσει απόλυτα εκείνον τον ντόρο σημειώνουμε ότι στην Ομόνοια όπου κατέληξε έχει εννιά 90λεπτες εμφανίσεις και ήδη έχει κερδίσει τον θαυμασμό πολλών. Ξεχωριστή του βραδιά ήταν σίγουρα η εξαιρετική του εμφάνιση στο ντέρμπι με τον ΑΠΟΕΛ!
Κάρλος Ζαμπράνο: Ο μυστήριος Σεπτέμβρης
Είναι στη Γερμανία από μικρό παιδί και θα παραμείνει εκεί καθώς έκλεισε τα αυτιά στις σειρήνες και ανανέωσε με την Άιντραχτ το καλοκαίρι που μας πέρασε. Δεν υπήρχαν, αλήθεια είναι, σημαντικές ελπίδες απόκτησής του ακόμα και από τον Ολυμπιακό που είναι ο ελκυστικότερος εν Ελλάδι προορισμός ξένων παικτών. Είχε κάνει και σχετικά καλό Κόπα Αμέρικα, οπότε ο Ζαμπράνο «κράταγε τιμή» και προκαλούσε το ενδιαφέρον αρκετών ομάδων. Με την Άιντραχτ έχει παίξει στα 9 από τα 13 παιχνίδια που έχει δώσει η ομάδα της Φρανκφούρτης. Σε όλα είναι βασικός, στα 8 από αυτά ολοκλήρωσε το 90λεπτο. Μόνη περίπτωση που έγινε αλλαγή ήταν στην εκτός έδρας ήττα με 2-0 από τη Σάλκε. Ο Ζαμπράνο βγήκε στο 52’ κι ενώ το ματς ήταν ακόμα ισόπαλο 0-0. Αυτά τα 52 λεπτά ήταν και τα μόνα που ίδρωσε τη φανέλα μέσα στον Σεπτέμβριο. Χωρίς να έχει ανακοινωθεί κάποιος τραυματισμός ο Ζαμπράνο μένει εκτός στα παιχνίδια με Κολονία, Αμβούργο και Χέρτα. Θα επιστρέψει στην ήττα 2-0 από την Ίνγκολσταντ, θα μείνει έξω στη συντριβή από την Γκλάντμπαχ στη Φρανκφούρτη (1-5) και από τότε έχει 4 σερί 90λεπτα. Κορυφαία εμφάνισή του στο σπάνιο 0-0 με την Μπάγερν όπου βαθμολογήθηκε με 4 στα 5!
Όλα Τοιβόνεν: Χαμένος στη μετάφραση
Γραφόταν ότι τον πίεζε ο Άρνεσεν για να αποσπάσει την υπογραφή του, να τον ντύσει στα ασπρόμαυρα και να τον φέρει Ελλάδα με μια μικρή καθυστέρηση. Βλέπετε, ο Τοϊβόνεν έχει πρωταγωνιστήσει σε ελληνικά μεταγραφικά σενάρια και στο παρελθόν όταν φερόταν να είναι κοντά στον Ολυμπιακό. Τελικά τα ερυθρόλευκα των νταμπλούχων Ελλάδας δεν τα φόρεσε (ακόμα τουλάχιστον) φόρεσε, όμως, τα ερυθρόλευκα της Σάντερλαντ. Ο Σουηδός εγκατέλειψε τη Ρεν για τη βόρεια Αγγλία αλλά μοιάζει επηρεασμένος από την αλλαγή περιβάλλοντος. Έχει 7 συμμετοχές με τη νέα του ομάδα αλλά ακόμα δεν έχει πετύχει γκολ. Έχει περιοριστεί σε μία μόλις ασίστ και έχει ήδη στην καρτέλα του δύο μικρούς τραυματισμούς. Νωθρός ήταν ο Τοϊβόνεν και στο διάστημα μέχρι να φύγει για την Αγγλία. Στη Ρεν αγωνίστηκε στο 1 από τα 3 ματς που ήταν διαθέσιμος τον Αύγουστο και αυτό ως αλλαγή στο 74’. Σαν να μην έπαιξε, δηλαδή. Στην Αγγλία το πράγμα φαίνεται να στρώνει. Είναι παροδικό όμως. Ντεμπουτάρει στο Βίλα Παρκ και σερβίρει 6 λεπτά μετά την είσοδό του στο παιχνίδι το γκολ με το οποίο ο Λενς έγραψε το 2-2 (52’). Ακολουθούν 4 χλωμές εμφανίσεις με Τότεναμ και Γουέστ Χαμ εντός και Μπόρνμουθ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εκτός όπου ο Σουηδός γίνεται αλλαγή στις 3. Κι εκεί που το κλίμα αλλάζει λόγω αλλαγής στον πάγκο (προσελήφθη ο Αλαρντάις) ο Τοϊβόνεν χτυπά στους προσαγωγούς, χάνει το ματς με τη Γουέστ Μπρομ και μόλις επιστρέφει (απέναντι στη Νιούκαστλ) τραυματίζεται στη γάμπα. Χάνει και το ματς με την Έβερτον και γυρίζει για να παίξει δεξί εξτρέμ (!) στο 4-1-4-1 που έστησε ο Αλαρντάις για το ματς με τη Σαουθάμπτον. Φυσικά είναι κακός και γίνεται αλλαγή στο 46’…
Τόμας Σίβοκ : Μία μέσα, μία έξω
Το γεγονός ότι το καλοκαίρι θα έφευγε μετά από πολλά χρόνια από την Μπεσίκτας οδήγησε τους δικούς μας να ασχοληθούν με την περίπτωσή του. Ο Τόμας Σίβοκ «έπαιξε» στα ρεπορτάζ του Ολυμπιακού, του ΠΑΟΚ, του Παναθηναϊκού αλλά τελικά αποφάσισε να κάνει μικρή διαδρομή που τον έφερε στην Προύσα από την Πόλη. Στην Μπούρσασπορ έχει 7 συμμετοχές όλες σαν βασικός ενώ έχει χάσει και 5 ματς. Παίζει και στα τρία πρώτα 90λεπτα της σεζόν (Τραμπζονσπόρ, Γκαζιαντέπ, Μπασάκσεχιρ) η Μπούρσα γνωρίζει ισάριθμες ήττες κι έτσι μένει εκτός στα τέσσερα επόμενα παιχνίδια (Γκενσλέρ, Φενέρ, Εσκίσεχιρ, Ριζεσπόρ) όπου η ομάδα του κάνει τρεις νίκες. Επιστρέφει στην 11άδα στην εντός έδρας ήττα από την Αντάλια και μένει βασικός στις δύο νίκες που ακολουθούν με Κασίμπασα στις 24 Οκτώβρη και Σίβασπορ την επόμενη αγωνιστική. Ξαναχάνει τη θέση του στο παιχνίδι με την παλιά του ομάδα, Μπεσίκτας και επιστρέφει στο βασικό σχήμα στην ήττα 3-1 εκτός έδρας από την Ακισάρ.
Μικαέλ Σιανί: Κι άλλος ανενεργός Μικαέλ
Όχι μόνο έπαιζε το όνομά του πολύ γερά το καλοκαίρι για τον Παναθηναϊκό αλλά σε κάποιες περιπτώσεις είχε και το μεγάλο προβάδισμα για την κάλυψη μιας θέσης στο κέντρο της άμυνας. Τελικά η ζωή έφερε τον Μικαέλ Σιανί στη Βαρκελώνη και την Εσπανιόλ. Αλήθεια είναι, όμως, ότι είναι σαν να μην έχει πάει στην Ισπανία. Από τα 12 ματς που έχει δώσει η ομάδα του από την ημέρα που τον απέκτησε ο Σιανί έχει μόλις 45 λεπτά συμμετοχής. Πού; Στο ματς της Εσπανιόλ με τη Ρεάλ που τελείωσε με τη «βασίλισσα» να θριαμβεύει με 0-6! Ο Σιανί έγινε αλλαγή στο ημίχρονο όταν το σκορ ήταν ήδη 0-4 και από τότε παραμένει εξαφανισμένος.
Μάρκος Ανχελέρι: Έμεινε και ξεχωρίζει
Την πρώτη φορά που ασχολήθηκαν με τον Αργεντινό τα ελληνικά ΜΜΕ αυτός έπαιζε στην Εστουδιάντες και ο Παναθηναϊκός έψαχνε για δεξιό μπακ. Έτσι τον ξέραμε τότε. Φέτος, ή μάλλον από την ώρα που επέστρεψε στην Ευρώπη από την πατρίδα του και φόρεσε τη φανέλα της Μάλαγα, άρχισε να διακρίνεται και ως κεντρικός αμυντικός. Και ως τέτοιον τον γλυκοκοίταζαν Παναθηναϊκός αλλά και Ολυμπιακός το καλοκαίρι που μας πέρασε. Ο Μάρκος ο μακρυμάλλης ωστόσο προτίμησε να μείνει στη Μάλαγα και νιώθει καλά γι’ αυτό. Απόδειξη το γεγονός ότι έχει παίξει βασικός στα 10 από τα 12 παιχνίδια της ομάδας του. Και τα 2 που έχασε τα έχασε εξαιτίας τραυματισμού. Ο Ανχελέρι δεν αρκείται σε συμβατικές συμμετοχές. Ξεχωρίζει και ηγείται της άμυνας της ομάδας του: ήταν κορυφαίος της Μάλαγα στο 0-0 εντός με τη Σεβίλλη, στην ήττα 1-0 στο Καμπ Νου από την Μπαρτσελόνα και στην ισοπαλία 0-0 με τη Ρεάλ στο Μπερναμπέου! Ο Αργεντινός ήταν πολύ καλός και κόντρα σε Εϊμπάρ, Χετάφε, Σοσιεδάδ, Μπέτις.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.