sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Ο άνθρωπος που κράτησε στους ώμους του την Ελλάδα

Πύρρος Δήμας: τα πρώτα βήματα στην άρση βαρών, τα μετάλλια, η δόξα, ο χώρος της πολιτικής και η ζωή εκτός αγωνιστικού χώρου.

Είναι αλήθεια πως έχει σηκώσει πολλά βάρη… τόσο στην άρση βαρών όσο και στην ζωή του. Ο Πύρρος Δήμας είναι ο άνθρωπος που έχει καταφέρει να συνδεθεί όσο κανένας με την άρση βαρών, ενώ πολλοί θεωρούν, όχι άδικα, πως είναι ένας από τους μεγαλύτερους, αν όχι ο μεγαλύτερος αθλητής όλων των εποχών στην Ελλάδα.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή της λαμπρής διαδρομής του. Ο Πύρρος Δήμας γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 13 Οκτωβρίου του 1971, στη Χειμάρρα και η άρση βαρών μπήκε στην ζωή του από την ηλικία των 7,5 ετών. Μερικά χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 1991, ο Πύρρος Δήμας αποφάσισε να έρθει στην Ελλάδα, στην χώρα που ονειρευόταν από μικρός. Το είπε και το έκανε. Η αρχή μιας εντυπωσιακής καριέρας δεν άργησε να έρθει.

Τον επόμενο χρόνο, ο Πύρρος Δήμας έλαβε συμμετοχή στους πρώτους του Ολυμπιακούς Αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στην Βαρκελώνη το 1992. Ο ίδιος είχε καταλάβει την τρίτη θέση στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα του ίδιου έτους και έτσι εξασφάλισε μια θέση στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός. Ο Έλληνας αρσιβαρίστας κατέκτησε το πρώτο του Ολυμπιακό μετάλλιο στην κατηγορία 82,5 κιλών και γεμάτος συγκίνηση και περηφάνια φώναξε δυνατά «Για την Ελλάδα…». Αυτό το μετάλλιο και εκείνη η βραδιά έμελλαν να γίνουν το ξεκίνημα για την πιο ονειρική πορεία που κατάφερε να διανύσει Έλληνας αθλητής. Και όχι δεν είναι καθόλου υπερβολή.

Στην συνέχεια, ακολούθησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Ατλάντα και στο Σίδνεϊ και μαζί με αυτούς ήρθαν και τα χρυσά μετάλλια. Ο Πύρρος Δήμας κατάφερε κάτι μοναδικό, να στεφθεί τρεις φορές χρυσός Ολυμπιονίκης στην κατηγορία των 83 κιλών και των 85 κιλών αντίστοιχα. Μάλιστα, στην Ατλάντα πέτυχε και παγκόσμιο ρεκόρ αφού κατάφερε στην κατηγορία των 83 κιλών να σηκώσει 180 κιλά στο αρασέ και 392,5 κιλά στο σύνολο. Το ρεκόρ αυτό δεν μπορεί να καταρριφθεί βέβαια, αφού η κατηγορία των 83 κιλών έχει πλέον καταργηθεί.

Οι τρεις συνεχόμενες πρωτιές σε Ολυμπιακούς Αγώνες σίγουρα ήταν ένα τεράστιο κατόρθωμα, παρ’ όλα αυτά η συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 ήταν μια από τις στιγμές που έμειναν βαθιά χαραγμένες μέσα του αλλά… και μέσα μας! Στην Αθήνα, ο Πύρρος Δήμας έδωσε την τελευταία του «παράσταση». Στην Ελλάδα, ανέβηκε και πάλι στο βάθρο, εκείνη την φορά όχι με το χρυσό αλλά με το χάλκινο. Η αλήθεια είναι όμως πως λίγη σημασία είχε. Οι Έλληνες ήξεραν καλά πως ήταν η ώρα να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους σε αυτόν τον σπουδαίο αθλητή και αυτό έκαναν! Με την λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα και έπειτα από την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου, ο Πύρρος Δήμας έγινε ο πρώτος αρσιβαρίστας που είχε καταφέρει να προσθέσει στην συλλογή του 3 χρυσά μετάλλια και 1 χάλκινο, ισοφαρίζοντας βέβαια σε χρυσά τον Ναίμ Σουλεϊμάνογλου στο Σίδνεϊ.



Οι τίτλοι δεν τελειώνουν εδώ. Εκτός από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Πύρρος Δήμας είχε διακρίσεις και στις υπόλοιπες διοργανώσεις. Στην κατοχή του, μετράει τρεις παγκόσμιους τίτλους, το 1993 στην Μελβούρνη, το 1995 στην Καντόνα και το 1998 στο Λάχτι, ενώ στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, το 1999 κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο. Εκεί, σημείωσε και παγκόσμιο ρεκόρ στην κατηγορία των 85 κιλών και στο αρασέ, σηκώνοντας 180 κιλά. Όσον αφορά τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ο Πύρρος Δήμας, πέρα από την τρίτη θέση το 1992, κατέκτησε επίσης το χάλκινο μετάλλιο το 1993 στην κατηγορία των 83 κιλών. Δύο χρόνια αργότερα, το 1995, είχε μια εκπληκτική παρουσία στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που έγινε στην Βαρσοβία, ανεβαίνοντας 3 φορές στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου και κάνοντας παράλληλα 3 παγκόσμια ρεκόρ στο αρασέ, το ζετέ και το σύνολο.

Όλες αυτές οι επιτυχίες όμως δεν θα μπορούσαν να μην τιμηθούν. Ο Πύρρος Δήμας βραβεύτηκε πέντε φορές ως ο καλύτερος αθλητής στην εκδήλωση ΠΣΑΤ το 1992, 1993, 1995, 1996 και 2000. Μια από τις πιο τιμητικές βραβεύσεις του όμως, ήταν αυτή στην Κωνσταντινούπολη, τον Μάρτιο του 2005, όπου αναδείχτηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία της Άρσης Βαρών ως ο καλύτερος αθλητής του αιώνα. Λίγα χρόνια μετά και τον Μάιο του 2012, ο Έλληνας αρσιβαρίστας μαζί με τον Ολυμπιονίκη Λι Νιγκ από την Κίνα άναψαν τον βωμό στο Παναθηναϊκό Στάδιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Τον Οκτώβριο του 2008, ο Έλληνας Ολυμπιονίκης ανέλαβε την θέση του προέδρου για την Ελληνική Ομοσπονδία Άρσης Βαρών, την οποία και διατήρησε μέχρι το 2016. Τον Ιανουάριο της φετινής χρονιάς, ο ίδιος υπέβαλλε την παραίτηση του για προσωπικούς λόγους όπως είχε δηλώσει, παραμένοντας όμως ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου. Το 2009, η αγάπη του για την άρση βαρών και η θέληση του να φέρει νέα παιδιά σε επαφή με το άθλημα έγινε πράξη. Ο ίδιος ίδρυσε τον πρώτο αθλητικό σύλλογο στην Κατερίνη Πιερίας, με την ονομασία: «Αθλητικός Σύλλογος Πύρρος Δήμας». Δύο χρόνια μετά, κατέλαβε και άλλη μια τιμητική θέση, η οποία προήλθε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ (WADA) , τον Νοέμβριο του 2011, όπου και τον ανακήρυξε πρέσβη καταπολέμησης του ντόπινγκ.

inner

Το 2012, ο Πύρρος Δήμας ασχολήθηκε με την πολιτική καθώς εκλέχτηκε βουλευτής επικρατείας με το ΠΑΣΟΚ, στις εκλογές του Μάιου μέχρι και το 2015. Βέβαια, η αλήθεια είναι πως αυτό το κεφάλαιο της ζωής του δεν άρεσε σε πολλούς. Εδώ που τα λέμε, σε ποιον αρέσει να βλέπει την ανάμειξη ενός λαμπρού αθλητή με την πολιτική; Παρ’ όλα αυτά, ο κορυφαίος Έλληνας αρσιβαρίστας προσπάθησε με τον δικό του τρόπο να μεταφέρει κάποιες από τις αρετές του και στον χώρο της πολιτικής. Πράγμα δύσκολο, όχι όμως ανέφικτο. Η εργατικότητα του, οι ανησυχίες του και η ταπεινότητα του ήτα μερικά από τα στοιχεία του που τον συνόδευσαν στην πολιτική του πορεία. Μάλιστα, ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε δηλώσει χαρακτηριστικά: «Ο Πύρρος με τα 4 ολυμπιακά μετάλλια του, συμβολίζει την Ελλάδα που προσπαθεί, αγωνίζεται και πετυχαίνει, συμβολίζει την Ελλάδα που πρέπει να σηκωθεί και πάλι και να σταθεί όρθια». Στις εκλογές του Ιουνίου, του 2012, επανεξελέγη και πάλι βουλευτής.

Όσον αφορά, την προσωπική του ζωή, ο Πύρρος Δήμας είναι παντρεμένος και έχει μια υπέροχη οικογένεια, με τέσσερα παιδιά, δύο κορίτσια και δύο αγόρια. Ο ίδιος είχε μιλήσει για την οικογένεια του λέγοντας: «Επιθυμώ να δω τα παιδιά μου σωστούς ανθρώπους. Τα έχω ενθαρρύνει να ασχοληθούν με τον αθλητισμό. Προέχουν βέβαια οι σπουδές τους.».

Θα μπορούσαμε ακόμα να πούμε πάρα πολλά γιατί οι λέξεις για έναν τέτοιο αθλητή, θα είναι πάντα λίγες. Ο Πύρρος Δήμας αποτελεί από μόνος του ένα τεράστιο κεφάλαιο για τον ελληνικό αθλητισμό και η ευγνωμοσύνη για τον άνθρωπο που σήκωσε στους ώμους του την Ελλάδα, δεν μπορεί να είναι παρά μεγάλη. Πύρρο, Χρόνια πολλά!

Επιμέλεια: Αργυρώ Φλώκου

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x