H Μεγάλη Προλεταριακή Πολιτιστική Επανάσταση ή απλούστερα Πολιτιστική Επανάσταση ήταν μια κοινωνικο-πολιτική κίνηση που έλαβε χώρα στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας από το 1966 έως το 1976. Την άρχισε ο γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας Μάο Τσετούνγκ, με στόχο να ενδυναμώσει τον κομμουνισμό στη χώρα με την άρση του καπιταλισμού.
Πάντως, μετά από 40 χρόνια, ο καπιταλισμός φαίνεται να κυριεύει την Κίνα την ώρα που με τη δύναμη του χρήματος, συντελείται μια άλλη, εντελώς διαφορετική επανάσταση, που συμβαίνει στο ποδόσφαιρο.
Γράφει ο Γιώργος Σπανομανώλης
Άλλωστε στη χώρα θεωρούν πως μέσω του ποδοσφαίρου, μπορεί να συντελεστεί ένα άνοιγμα προς τη Δύση, στοχεύοντας προς το τέλος της απομόνωσης, κάτι που το ποδόσφαιρο μπορεί να πετύχει.
Άλλωστε στόχος είναι οι ακριβοπληρωμένοι παίκτες να λειτουργήσουν ως πρεσβευτές του ποδοσφαίρου της χώρας, με τη διεξαγωγή μιας μεγάλης διοργάνωσης όπως το Μουντιάλ, να αποτελεί μακροπρόθεσμο στόχο.
Ρίχνοντας μια ματιά στις 25 πιο ακριβές μεταγραφές που έγιναν στην ποδοσφαιρική οικουμένη κατά την περίοδο του Ιανουαρίου παθαίνει κανείς πλάκα.
Οι τρεις ακριβότερες μεταγραφές έχουν γίνει από ομάδες του πρωταθλήματος της Κίνας, ενώ οι κινέζικοι σύλλογοι έχουν πετύχει τις οκτώ πιο ακριβές μεταγραφές από τις 25 ακριβότερες του φετινού χειμώνα.
Είναι τουλάχιστον απίθανα τα χρήματα που δαπανείθηκαν από τη Ζιανγκζού για την απόκτηση του Άλεξ Τεϊσέιρα από τη Σαχτάρ.
Οι Κινέζοι έβγαλαν από τα ταμεία τους 50 εκ. ευρώ για να κάνουν δικό τους τον Βραζιλιάνο επιθετικό, που κατέληξε στο πρωτάθλημα της Κίνας (!) παρόλο που υπήρχε έντονο ενδιαφέρον από τη Λίβερπουλ.
Και όμως, αν ρίξει κανείς μια ματιά στις μεταγραφές, αλλά και τους παίκτες που βρίσκονται κοντά στο να συνεχίσουν στο κινέζικο πρωτάθλημα, τρίβει κανείς τα μάτια του από τα ποσά που δαπανούνται.
Οι καινούριοι
Εκτός από τη μεταγραφή του Τεϊσέρα, ο Τζάκσον Μαρτίνεζ δεν μπορούσε να κλείσει τα αυτιά στις κινέζικες «Σειρήνες».
Λογικό... Ο παίκτης θα λαμβάνει από τη Γκουανγζού περίπου 125.000 ευρώ την εβδομάδα, ενώ για την απόκτηση του δαπανήθηκαν 40 εκ. ευρώ.
Συμπαίκτης του Τεϊσέιρα στην Ζιανγκζού θα είναι και ο Ραμίρες της Τσέλσι. Ο παίκτης θα βάζει κάθε βδομάδα στον λογαριασμό του 255.000 ευρώ, ενώ οι «μπλε» του Λονδίνου πήραν το ποσό των 32 εκ. ευρώ.
Αν δεν σας ζάλισαν ακόμα τα ποσά, ρίξτε μια ματιά και στην περίπτωση του Ζερβινιό, που μεταγράφηκε στην Χεμπέι από τη Ρόμα και πλέον κάθε βδομάδα θα εισπράττει περίπου 200.000 ευρώ.
Οι παλιοί
Και αν οι νέοι είναι ωραίοι, οι παλιοί στην Κίνα δεν είναι καθόλου αλλιώς, αφού και εκείνοι τα ίδια περίπου λεφτά παίρνουν, και μάλιστα εδώ και καιρό.
Ο πρώην άσος την Τσέλσι και της Τότεναμ, Ντεμπά Μπα, αγωνίζεται από το καλοκαίρι στα γήπεδα της Κίνας με τη φανέλα της Σαγκάι και εισπράττει κάθε βδομάδα το ταπεινό ποσό των 115.000 ευρώ.
Αντίπαλος του στο πρωτάθλημα, ακόμα ένας πρώην παίκτης των «σπιρουνιών» που πλέον φοράει τη φανέλα της Γκουανγκζού. Ο λόγος για τον Παουλίνιο, ο οποίος από τον Ιούνιο εισπράττει τη βδομάδα 115.000 ευρώ.
Οι επόμενοι
Το πράγμα όμως δεν σταματάει εδώ. Όλοι οι ποδοσφαιρικοί δρόμοι οδηγούν πλέον στην Κίνα, που αποτελεί άλλη μια επιλογή μετά το MLS, το Κατάρ, την Ταϊλάνδη για ποδοσφαιριστές που θέλουν να βγάλουν άκοπα ζεστά μετρητά, με την παρουσία τους και μόνο, προς τέρψη ενός κοινού που διψάει για άρτο και θεάματα.
Ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς αποχωρεί μάλλον το καλοκαίρι από την Παρί και ήδη οι Κινέζοι έχουν βγει παγανιά.
Για τον παίκτη υπάρχει ζήτηση από το MLS, αλλά ήδη αρκετές ομάδες από την Κίνα ψάχνουν τη φόρμουλα για τον αποκτήσουν. Άλλωστε, λεφτά υπάρχουν και είναι πολλά.
Εκτός από τον Ζλάταν, υπάρχει «ζέση» και για τον Γιάγια Τουρέ που μάλλον δεν θα συνεχίσει στη Μάντσεστερ Σίτι.
Ήδη δημοσιεύματα από την Αγγλία κάνουν λόγο για πρόταση από την Κίνα με εβδομαδιαίες απολαβές, περισσότερα από 400.000 ευρώ.
Και αν νομίζεται πως ο κατάλογος τελειώνει εδώ, κάνετε λάθος. Στην Κίνα βαρέθηκαν να γυρνούν ως τουρίστες στα ευρωπαϊκά γήπεδα και είπαν να πάρουν την ποδοσφαιρική Ευρώπη προς τα μέρη τους.
Ο κατάλογος με τους παίκτες που φλερτάρουν με το κινέζικο πρωτάθλημα, είναι μακρύς.
Τέρι, Ρούνεϊ, Φαν Πέρσι, Ροναλντίνιο είναι μόνο μερικά από το ονόματα που παίζουν, ενώ αν δει κανείς την πρόταση των 75 εκ. ευρώ της Ζιανγκζού στην Τσέλσι για τον Όσκαρ, διαπιστώνει πως οι τύποι είναι ικανοί για όλα.
* Η μεταγραφική περίοδος στην Κίνα, ολοκληρώνεται 28 Φεβρουαρίου.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.