sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Κέβιν Ντε Μπρόινε: Ένας παρίας που έγινε... πρωταθλητής (pics)

Ο Κέβιν Ντε Μπρόινε δεν είναι από τους ποδοσφαιριστές που έχεις συνηθίσει. Θα μπορούσε κανείς να πει πως είναι ένας σταρ... χωρίς να το θέλει.

Γεννήθηκε στο Ντρόνχεν, μια μικρή πόλη η οποία βρίσκεται στην Φλαμανδική περιοχή βόρεια του Βελγίου, η μόνη στην οποία μιλάνε Ολλανδικά. Οι γονείς του «καθαρόαιμοι» Βέλγοι όπως προδίδει το πυρρόξανθο μαλλί του.

Η μητέρα του όμως γεννήθηκε στο Μπουρουντί και μεγάλωσε στην Ακτή Ελεφαντοστού, αναγκασμένη να ακολουθήσει τον πατέρα της. Πέρασε δύσκολα χρόνια και προσπάθησε να μάθει στον μικρό Κέβιν να παλεύει για οτιδήποτε στην ζωή του όπως έκανε και εκείνη.

Ο μικρός Κέβιν όμως, έγινε μεγάλος και του άρεσε να κλωτσάει την μπάλα με τις ώρες στην πίσω αυλή του σπιτιού του. Έτσι, οι γονείς του αποφάσισαν να του κάνουν το χατήρι και να τον βάλουν στις ακαδημίες της τοπικής Ντρόνχεν.

Ο Ντε Μπρόινε, όμως, δεν ήταν ευχαριστημένος εκεί και μετά από λίγους μήνες μετακινήθηκε στην Γάνδη. Μία από τις μεγαλύτερες ομάδες της χώρας του. Σε αυτό τον σύλλογο πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής του ηλικίας ώσπου αποφάσισε να αποδεχθεί την πρόταση της Γκενκ και σε ηλικία 14 ετών να μετακομίσει στην άλλη άκρη του Βελγίου.



Εκεί όμως άρχισαν τα σοβαρά προβλήματα του Ντε Μπρόινε. Ο ήδη ιδιόρρυθμος χαρακτήρας του σε συνδυασμό με τις άπειρες ώρες προπόνησης δεν του είχαν επιτρέψει να έχει μια φυσιολογική ζωή ούτε καν στην πόλη που γεννήθηκε και μεγάλωσε.

Ντροπαλός, μυστικοπαθής και ενοχλητικά ειλικρινής είναι στοιχεία που απέτρεπαν πολλά παιδιά της ηλικίας του να τον κάνουν παρέα. Πλέον, βρισκόταν 130 χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι του και τα προβλήματα που ταλάνιζαν το μυαλό του θα γινόντουσαν ακόμα μεγαλύτερα.

Τον πρώτο χρόνο έμενε στους κοιτώνες της ακαδημίας χωρίς να καταφέρει να ταιριάξει με κάποιον συμπαίκτη του. Η ρουτίνα είχε μπει για τα καλά στη ζωή του, πέντε μέρες την βδομάδα μόνο ποδόσφαιρο και τα Σαββατοκύριακα πίσω στο πατρικό του για να βλέπει τους γονείς του.

Η επόμενη χρονιά όμως ήταν και αυτή που του άλλαξε την ζωή μια για πάντα. Ένα πρόγραμμα που λειτουργεί στο Βέλγιο για τέτοιες περιπτώσεις, τον έστειλε σε ανάδοχη οικογένεια μαζί με άλλους δύο συμπαίκτες του. Σκοπός του προγράμματος είναι οι έφηβοι που βρίσκονται μακριά από τα σπίτια τους να μην χάνουν την επαφή τους με το «παιδί» μέσα τους αλλά και με το σχολείο και να ζουν όσο είναι δυνατόν μια φυσιολογική ζωή.

Με την άφιξη του θέρους, ο Ντε Μπρόινε αποχαιρέτισε την ανάδοχη οικογένειά του και πήγε για διακοπές στους γονείς του. Φτάνοντας όπως στο πατρικό του βρήκε την μητέρα του να κλαίει, ο Ντε Μπρόινε αναστατώθηκε και όταν ρώτησε την μητέρα του τι συμβαίνει, εκείνη του απάντησε, «η ανάδοχη οικογένειά σου δεν σε θέλει πίσω. Λένε πως είσαι πολύ δύσκολος χαρακτήρας και δεν ξέρουν πως να σου φερθούν».

Ήταν η στιγμή που ο Ντε Μπρόινε κατάλαβε πως μόνο το ποδόσφαιρο θα τον έβγαζε από το τέλμα στο οποίο βρισκόταν. Πολύ αργότερα στην ζωή του δήλωσε, «δεν κλαίω σχεδόν ποτέ. Γάμοι, κηδείες, γεννήσεις. Δεν μου κάνουν τίποτα. Είμαι βράχος. Αλλά αν μου πάρεις το ποδόσφαιρο μακριά μου, ξέχασέ το. Δεν μπορώ να το αντιμετωπίσω...».

Έκτοτε «αποκήρυξε» τον ντροπαλό εαυτό του και στην θέση του έβαλε έναν θρασύ και γεμάτο αυτοπεποίθηση ποδοσφαιριστή. Εκείνη την χρονιά ήταν κι αυτή που του έδωσε το εισιτήριο για την πρώτη ομάδα της Γκενκ στην οποία παρέμεινε συνολικά επτά χρόνια. Με τους «κυανόλευκους» του Βελγίου αγωνίστηκε σε 113 παιχνίδια σκοράροντας 17 γκολ και μοιράζοντας 36 ασίστ ενώ κατέκτησε ένα πρωτάθλημα, ένα κύπελλο και ένα Super Cup Βελγίου.

Αυτές οι εξαιρετικές εμφανίσεις του Ντε Μπρόινε, τράβηξαν την προσοχή πολλών συλλόγων αλλά τελικά ήταν η Τσέλσι του Μουρίνιο που τον έκανε δικό της έναντι 8 εκατομμυρίων ευρώ την τελευταία μέρα του Γενάρη του 2012. Ο «special one» όμως δεν διέκρινε ποτέ κάτι ξεχωριστό πάνω του και ύστερα από έναν δανεισμό στην Βέρντερ Βρέμης και μόνο 3 επίσημες συμμετοχές με τους «μπλε», τον πούλησε στην Βόλφσμπουργκ για 22 εκατομμύρια ευρώ.

Εκεί, ο Ντε Μπρόινε έπαιξε σε 73 παιχνίδια με 20 γκολ και 37 ασίστ (οι 20 την σεζόν 14/15, νούμερο ρεκόρ για το πρωτάθλημα) φτάνοντας ως την δεύτερη θέση της Bundesliga, ενώ κέρδισε ένα κύπελλο και ένα Super Cup Γερμανίας εναντίον της πανίσχυρης Μπάγερν Μονάχου. Με τον Ντίτερ Χέκινγκ στον πάγκο, ο KDB έγινε από αριστερός εσωτερικός εξτρέμ σε «οκταροδεκάρι» κι αυτό ήταν κάτι που εκτόξευσε την καριέρα του. Η συνέχεια γνωστή, η Σίτι ξόδεψε 76 εκατομμύρια ευρώ για να τον αγοράσει το 2015 κι έναν χρόνο αργότερα ο Πεπ Γουαρδιόλα βρήκε στους «πολίτες” τον επόμενο κορυφαίο μέσο του κόσμου.

Στην Μάντσεστερ Σίτι, ο Ντε Μπρόινε βρήκε όλα αυτά που ήθελε. Έναν προπονητή που να τον πιστεύει, συμπαίκτες που να τα «βρίσκουν» εντός και εκτός γηπέδου και μια ομάδα έτοιμη για να φτάσει στην κορυφή. Σε τέσσερα χρόνια έχει κατακτήσει δύο πρωταθλήματα, ένα FA Cup, ένα Community Shield και τρία κύπελλα Αγγλίας σπάζοντας αναρίθμητα ρεκόρ στο κορυφαίο πρωτάθλημα της Γηραιάς Αλβιώνας αλλά και του κόσμου.



Πλέον, στα 28 του χρόνια διανύει την πέμπτη του σεζόν με τους «citizens» και ήδη σε έξι εμφανίσεις στην Premier League, έχει επτά ασίστ και 2 τέρματα και αν συνεχίσει χωρίς προβλήματα τραυματισμών φαίνεται πως θα σπάσει το ρεκόρ των 20 ασίστ του Τιερί Ανρί από την σεζόν 2002/2003. Χαρακτηριστικό είναι πως στην πρόσφατη νίκη της Σίτι με 8-0 επί της Γουότφορντ, ο Μπερνάρντο Σίλβα πέτυχε τρία γκολ, κι όμως όλοι ασχολήθηκαν με την «μαγική» εμφάνιση του Ντε Μπρόινε.

Φυσικά, δεν περιμέναμε την φετινή χρονιά για να δούμε τα διαπιστευτήρια του Βέλγου αρτίστα. Καθ’ όλη την διάρκεια της καριέρας του τα νούμερά του παραμένουν εντυπωσιακά. Σε σύνολο 411 επίσημων αγώνων έχει δώσει 158 ασίστ ενώ πασάρει με 80% ακρίβεια στις πάσες.

Πιο αναλυτικά, ανά αγώνα κάνει 2 επιτυχημένες ντρίπλες και δίνει 50 πάσες από τις οποίες οι 3 είναι πάσες-κλειδιά. Το μόνο μειονέκτημά του φαίνεται να είναι οι εναέριες μονομαχίες που παρά το ικανοποιητικό του ύψος (1,81) είναι το μόνο στοιχείο του παιχνιδιού του που δεν έχει τελειοποιήσει.

Η καριέρα του όμως δεν σταματάει στους συλλόγους, η εθνική Βελγίου μαζί με τον Ντε Μπρόινε αλλά και τους Αζάρ, Λουκάκου και Κουρτουά έχει φτάσει στο νούμερο ένα της παγκόσμιας κατάταξης. Οι «κόκκινοι διάβολοι» από το 2014 βρίσκονται σταθερά σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις ενώ στο Μουντιάλ του 2018 κατετάγησαν τρίτοι. Με το εθνόσημο, ο KDB έχει 72 συμμετοχές και 17 γκολ.

Για τον άσο της Σίτι, το μόνο πράγμα πάνω από το ποδόσφαιρο είναι τα παιδιά του και η γυναίκα του, την οποία γνώρισε χωρίς να θέλει, με έναν φίλο του να είναι αυτός που έκανε το... πρώτο βήμα για να γνωριστούν. Έκτοτε, η Μισέλ παραμένει ο μόνος άνθρωπος που ο Ντε Μπρόινε εμπιστεύεται με κλειστά μάτια και ήταν αυτή που τον βοήθησε να ξεπεράσει πολλά κατάλοιπα του παράξενου χαρακτήρα του.



Στην πρόσφατη ψηφοφορία της FIFA, ο Ντε Μπρόινε δεν κατάφερε να προσπεράσει τους Ντε Γιόνγκ, Αζάρ και Μόντριτς και δεν βρέθηκε στην κορυφαία ενδεκάδα της χρονιάς. Είναι όμως κοινό μυστικό πως ο Βέλγος σταρ βρίσκεται σίγουρα μέσα στους τρεις καλύτερους μέσους του κόσμου αυτή τη στιγμή ενώ πολλοί «ποδοσφαιράνθρωποι» τον θεωρούν έναν από τους πιο ολοκληρωμένους ποδοσφαιριστές που έχουν υπάρξει ποτέ.

Πιθανότατα ο Ντε Μπρόινε δεν θα γίνει ο καλύτερος όλων των εποχών, δεν είναι καν ο καλύτερος της γενιάς του. Η ιστορία του όμως μόνο να εμπνεύσει μπορεί και δείχνει πως μέσα από πολλή δουλειά, σκληρή προπόνηση και θέληση ο καθένας μπορεί να ακολουθήσει το όνειρό του και να το πετύχει. Και αυτό ήταν, είναι και θα είναι το μεγαλύτερο «τρόπαιο» στην καριέρα του Κέβιν Ντε Μπρόινε.

Επιμέλεια: Θάνος Κονταξής

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x