sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Κάτι σπουδαίο γίνεται στο Ρέθυμνο και πρέπει να μιλήσουμε γι’ αυτό…

Προπονούνται χώρια όλη τη σεζόν. Έδωσαν ΟΛΑ τα ματς εκτός έδρας. Κι όμως ολοκλήρωσαν ένα μεγάλο άθλο. Ήρθε η ώρα να χειροκροτήσουμε τα κορίτσια του Ρεθύμνου, τη μεγάλη φετινή έκπληξη στην Ελλάδα.

Φαντάσου ότι βρίσκεσαι στο τέλος μιας εξοντωτικής προσπάθειας, να ετοιμάζεσαι για κάτι ακόμα μεγαλύτερο και κανείς να μην είναι δίπλα σου για να σε χειροκροτήσει.

Τώρα μπορείς να καταλάβεις, περίπου, πώς είναι να είσαι μέλος της ομάδας πόλο γυναικών του Ναυτικού Ομίλου Ρεθύμνου. Μια ομάδα που, βάσει των συνθηκών που αντιμετωπίζει καθημερινά, πραγματοποίησε έναν μεγάλο άθλο. Χωρίς, όμως, να ακούσει από την εξέδρα το χειροκρότημα που της αξίζει.

Γράφει η Εύα Ζαχαριουδάκη

Το τέλος της κανονικής διάρκειας της Α1 βρίσκει τον ΝΟΡ στην τρίτη θέση. Αυτή του έδωσε για πρώτη φορά στην ιστορία του μια θέση στα πλέι οφ της Α1 και ένα ιστορικό ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Μπροστά του έχει μόνο τον Ολυμπιακό και τη Βουλιαγμένη. Ομάδες που, χωρίς υπερβολή, διαθέτουν έως και τριπλάσιο μπάτζετ. Πίσω του άφησε συλλόγους που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ισοδύναμες, αν οι Κρητικές δεν είχαν ένα επιπλέον εμπόδιο να αντιμετωπίσουν.

Την απουσία κολυμβητηρίου, κατάλληλου να στεγάσει αγώνες, στην πόλη τους!

Καλά κατάλαβες! Ο Ναυτικός Όμιλος Ρεθύμνου κατάφερε φέτος να είναι η τρίτη δύναμη του ελληνικού πρωταθλήματος και θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Ευρώπη, παίζοντας όλα τα παιχνίδια, ουσιαστικά, εκτός έδρας. Εντυπωσιακό, ε;

«Ξενιτεμένος» πρωταγωνιστής


Το Ρέθυμνο είναι μια πόλη που γενικότερα έχει παράδοση στα… αθλητικά πράγματα. Ο κόσμος του αγκαλιάζει τις προσπάθειες που γίνονται. Κάτι, όμως, που είναι εξαιρετικά δύσκολο να κάνει απέναντι σε μια ομάδα που, για να δει έστω και ένα παιχνίδι της, θα πρέπει να… ταξιδέψει μαζί της.

Οι εγκαταστάσεις του ΝΟΡ διαθέτουν ιδιωτική πισίνα 25 μέτρων και πέντε διαδρομών, που δεν πληροί τις προδιαγραφές για να φιλοξενήσει αγώνες, λόγω μεγέθους. Όσο για την «50άρα» πισίνα της πόλης, αποτελεί μια ακόμα αθλητική εγκατάσταση που έγινε έρμαιο του χρόνου και της φθοράς. Οι Αρχές της πόλης αδυνατούν να καλύψουν τις εργασίες συντήρησης που χρειάζονται για να γίνει ξανά λειτουργική και, φυσικά, τα έξοδα για να… μείνει σε λειτουργία.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, τα κορίτσια του ΝΟΡ να δίνουν τους εντός έδρας αγώνες… εκτός. Είτε στο κολυμβητήριο του Ηρακλείου, είτε σε κάποιο κολυμβητήριο της Αθήνας, που κάποιες φορές ήταν και η φυσική έδρα του αντιπάλου τους!

«Το κολυμβητήριο του ΝΟΡ είναι ιδιωτικό και μικρό, για να μπορεί να συντηρηθεί, αλλά δεν μπορεί να φιλοξενήσει αγώνες. Η μεγάλη πισίνα της πόλης, για να λειτουργήσει θέλει έργα, που, φυσικά, δεν είναι εύκολο να γίνουν. Το κόστος είναι τεράστιο. Και φυσικά, ούτε μια ιδιωτική πρωτοβουλία θα μπορούσε να καλύψει τέτοιο κόστος», εξηγεί στο sporfm.gr ο… πρωτομάστορας της επιτυχίας, Κώστας Φιτσανάκης.

inner

Εύλογα δημιουργείται και η απορία αν ο κόσμος μπορεί να σταθεί δίπλα σε μια ομάδα που… δεν έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει. «Είναι γνωστή η πορεία μας στην τοπική κοινωνία. Γνωρίζουν αρκετά πράγματα. Τους φαίνεται πολύ ρομαντικό, γιατί καταλαβαίνουν τον άθλο που κάναμε. Καταλαβαίνουν πως μπορούμε να υπάρχουμε παρά τις δυσκολίες. Νιώθω σαν να μας… λυπούνται. Είναι πολύ στενάχωρο. Τερματίσαμε τρίτοι και δεν μπορούν οι δικοί μας άνθρωποι να μας υποστηρίξουν».

Μια ομάδα χωρισμένη στα τέσσερα


Η δύσκολη κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο όταν η κουβέντα φτάνει στις προπονήσεις, αφού οι αθλήτριες είναι… διασκορπισμένες σε τέσσερις πόλεις.

Τέσσερις απ’ αυτές προπονούνται στην Αθήνα, με άλλες ομάδες, δύο είναι στα Χανιά, μια στο Ηράκλειο και οι υπόλοιπες στο Ρέθυμνο. Πότε βρίσκονται… όλες μαζί, όμως;

«Όσες είναι στην Κρήτη βρίσκονται αρκετά συχνά στο Ρέθυμνο, αλλά όλες μαζί συναντιούνται κάποιες φορές μέσα στη σεζόν, για να δουλέψουμε τεχνικά θέματα», αναφέρει ο προπονητής του συνόλου και… δημιουργεί περισσότερες απορίες για το πώς μια τέτοια κατάσταση μπορεί να οδηγήσει σε ένα πετυχημένο μείγμα.

Με ένα στόμα, μια φωνή!


Όποιον από τους πρωταγωνιστές και αν ρωτήσεις για την πορεία αυτής της επιτυχίας, δεν πρόκειται να λάβεις διαφορετική απάντηση. Υπάρχει ισχυρό δέσιμο, υπάρχει ποιότητα, υπάρχει… παρέα! Αυτό φαίνεται και από την απάντηση του Κώστα Φιτσανάκη, που κατάφερε να ενώσει αυτή την παρέα και να κάνει μεγάλα πράγματα στην πισίνα.

«Υπάρχει καλή διάθεση ανάμεσα σε όλους. Κάθε νέο μέλος της ομάδας το διαλέγουμε και μας διαλέγει. Πέρα από καλά αγωνιστικά στοιχεία, θέλουμε καλούς χαρακτήρες που να ταιριάζουν στο σύνολο. Γι’ αυτό και οι μεταγραφικές κινήσεις είναι πολύ προσεκτικές. Δεν θα μπορούσε να μείνει κάποια αθλήτρια που θα χαλούσε το κλίμα. Έχουμε τόσα προβλήματα, άλλωστε, δεν θα θέλαμε να προσθέσουμε ένα ακόμα».

inner

Ο Κώστας Φιτσανάκης ξεκίνησε από το Ηράκλειο, αλλά την τελευταία δεκαετία έχει γίνει μόνιμος κάτοικος Ρεθύμνου, έχοντας, ουσιαστικά, στην ευθύνη του οκτώ διαφορετικές ηλικιακές κατηγορίες του ΝΟΡ.

«Είναι άλλη μια δύσκολη κατάσταση που πρέπει να αντιμετωπίσουμε με καλή διάθεση. Λείπω συχνά, είναι πιθανόν να λείψω και σε κάποιον αγώνα, αλλά ξέρω πως όποιος κι αν μείνει πίσω ξέρει τι πρέπει να κάνει», αναφέρει.

Όσο για το αν περίμενε τη φετινή επιτυχία της γυναικείας ομάδας: «Όχι, δεν το περίμενα, λόγω των συνθηκών. Δεν ξεκινήσαμε με αυτό το στόχο. Στηριζόμαστε σε αρκετές νέες κοπέλες και η γενικότερη κατάσταση δεν άφηνε πολλά περιθώρια για όνειρα. Η ομάδα, όμως, φέτος έδεσε. Βοήθησε πολύ το ότι ήρθαν κορίτσια με ποιότητα που βοήθησαν στα κρίσιμα σημεία», αναφέρει και παράλληλα εντοπίζει και το… μυστικό που έκανε τον ΝΟΡ να πάρει τα ντέρμπι.

«Με τις ομάδες που παλέψαμε για τα πλέι οφ, είμαστε πολύ κοντά. Φέτος δεν χάσαμε κανένα ντέρμπι, αυτό έκανε τη διαφορά. Και φυσικά η καλή απόδοση στον πρώτο γύρο».

Ποιες δυσκολίες;


Σε μια ομάδα δεν υπάρχουν πρωταγωνιστές. Υπάρχει μόνο η ομάδα. Βάσει αυτής της φιλοσοφίας ο ΝΟΡ συγκαταλέχθηκε στους κορυφαίους του πρωταθλήματος και ο Κώστας Φιτσανάκης την ακολουθεί πιστά. Κάνοντας μόνο μια εξαίρεση για τον πρόεδρο που στέκεται ασταμάτητα στο πλευρό της ομάδας. Αυτός, μαζί με τους υπόλοιπους ανθρώπους που απαρτίζουν το σύλλογο, έχουν φτιάξει μια ομάδα υπόδειγμα οργάνωσης, που εκμηδενίζει τις δύσκολες καταστάσεις.

«Ο Μανώλης Κουφάκης είναι ο μεγάλος στυλοβάτης αυτής της προσπάθειας. Όλοι οι υπόλοιποι βάζουμε ό,τι μπορούμε για το καλό της ομάδας. Ο ένας βοηθάει τον άλλο, για να καταπολεμήσουμε τα προβλήματά μας και να ξεχωρίσουμε».

inner

Οι άνθρωποι του ΝΟΡ μετέτρεψαν τις δυσκολίες σε… κρητική μαγκιά. Παλεύουν με τα θηρία και όχι μόνο βγαίνουν «καθαροί», αλλά έχουν δημιουργήσει το ιδανικό περιβάλλον για μια αθλήτρια, όπως φαίνεται από τα λόγια του Κώστα Φιτσανάκη. «Αυτή η ομάδα βγάζει υγεία. Όποια παίκτρια έρθει ξέρει ότι θα περάσει καλά. Υπάρχει ηρεμία, δεν θα υπάρξουν εσωτερικές τριβές. Είναι μια ομάδα που σε αφήνει να απολαύσεις το παιχνίδι και να είσαι σίγουρος γι’ αυτά που θα σου υποσχεθούν»,

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x