Επικαιρότητα

Καμία διάθεση από το αερδρόμιο Αθηνών να κάνει τα χατήρια της Ryanair

Τόσο το αερδρόμιο της Αθήνας όσο και η Aegean επισημαίνουν ότι υπάρχουν κανόνες ανταγωνισμού και πρέπει να τηρούνται.

Μετά από λίγους μήνες η αεροπορική εταιρεία Ryanair επανήλθε ζητώντας ιδιαίτερη μεταχείρηση από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, ωστόσο υπάρχει σθεναρή αντίσταση τόσο από τη διοίκηση του αεροδρομίου όσο και από τη μεγαλύτερη ελληνική αεροπορική εταιρεία, την Aegean.

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών επισημαίνει στην ανακοίνωσή του, ότι:

Τα νέα κίνητρα χειμερινής περιόδου του ΔΑΑ: Εκπτώσεις από 30% έως 77% στις χρεώσεις αεροδρομίου

Σύμφωνα με τη φιλοσοφία του επιμερισμού του επιχειρηματικού ρίσκου με τις αεροπορικές εταιρείες, και με 40 αεροπορικές εταιρείες να έχουν ήδη αξιοποιήσει τα ειδικά κίνητρά του, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, πέρα από την τρέχουσα θερινή περίοδο, θα συνεχίσει και κατά τη χειμερινή περίοδο 2013-14 την πολιτική στοχευμένων κινήτρων, ουσιαστικά παρέχοντας εκπτώσεις από 30% έως 77% επί των χρεώσεων του αεροδρομίου.

Η Ryanair, όπως ήδη έχει ενημερωθεί από την εταιρεία μας, είναι ευπρόσδεκτη να αξιοποιήσει τα νέα κίνητρα που προσφέρει ο ΔΑΑ για την ανάπτυξή της από το αεροδρόμιο της Αθήνας και ειδικότερα το κίνητρο νέων αγορών (το οποίο παρέχει 77% έκπτωση ανά επιβάτη επί των χρεώσεων του αεροδρομίου) και το κίνητρο ανάπτυξης δρομολογίων εσωτερικού (το οποίο παρέχει έως και 34% έκπτωση ανά επιβάτη επί των χρεώσεων του αεροδρομίου). Οι συγκεκριμένες χρεώσεις κινούνται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από άλλα ευρωπαϊκά μητροπολιτικά αεροδρόμια (όπως τα ισπανικά) όπου δραστηριοποιείται η συγκεκριμένη εταιρεία, τα οποία λόγω επιπέδου κίνησης, ποιότητας υπηρεσιών και υποδομών είναι άμεσα συγκρίσιμα με το αεροδρόμιο της Αθήνας.

Σημειώνεται ότι, αν η Ryanair επιλέξει να αξιοποιήσει το κίνητρο ανάπτυξης νέων αγορών που προσφέρει ο ΔΑΑ ανά επιβάτη σε όλες τις αεροπορικές εταιρείες, τότε το κόστος το οποίο διαμορφώνεται, είναι αρκετά χαμηλότερο από εκείνο με το οποίο η εταιρεία δραστηριοποιείται στο σύνολο του δικτύου της.

Εξαιρετική συνεργασία του ΔΑΑ με τους αερομεταφορείς χαμηλού κόστους

Ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών έχει επιλέξει να στηρίζει έμπρακτα τις αεροπορικές εταιρείες που επενδύουν σε διαρκή, μακροχρόνια παρουσία, προσβλέποντας σε ανάπτυξη. Επισημαίνεται ότι το 20% του συνόλου των αεροπορικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο ΔΑΑ είναι εταιρείες χαμηλού κόστους, στις οποίες αντιστοιχεί το 10% της διεθνούς επιβατικής κίνησης. Η συνεργασία με τις εταιρείες αυτές, οι οποίες από την Αθήνα εξυπηρετούν 20 προορισμούς – 22 αεροδρόμια, είναι εξαιρετική, αξιόπιστη, συνεχώς αναπτυξιακή και σύμφωνη με το γενικότερο επιχειρηματικό μοντέλο του αεροδρομίου. Για παράδειγμα, η easyJet αποτελεί τον 3ο μεγαλύτερο αερομεταφορέα στο ΔΑΑ και εξυπηρετεί 8 προορισμούς ετησίως από την Αθήνα.

Το επιχειρηματικό μοντέλο του ΔΑΑ – Η συμβολή στην ελληνική οικονομία

Το αεροδρόμιο της Αθήνας λειτουργεί βάσει ενός συγκεκριμένου επιχειρηματικού μοντέλου, όπως όλα τα διεθνή μητροπολιτικά αεροδρόμια, που στηρίζεται στην ανάπτυξη και διατήρηση μακροχρόνιων σχέσεων με τους αερομεταφορείς. Με 55% συμμετοχή του Ελληνικού Δημοσίου και 45% των Ιδιωτών Μετόχων, ο ΔΑΑ εισφέρει σημαντικά στα οικονομικά του κρατικού προϋπολογισμού και συμβάλλει ουσιαστικά στην ελληνική οικονομία και την ανάπτυξη της χώρας. Σε επίπεδο θέσεων εργασίας, στην αεροδρομιακή κοινότητα απασχολούνται 15.000 εργαζόμενοι, ενώ οι συνολικές θέσεις εργασίας που δημιουργήθηκαν στην Ελλάδα από το σύνολο των δραστηριοτήτων του αεροδρομίου ανέρχονται σε 63.000 περίπου, σε τοπικό, περιφερειακό και εθνικό επίπεδο.

Επισημένεται εκ νέου ότι δεν υπάρχει άμεσος συσχετισμός μεταξύ των αεροδρομιακών χρεώσεων, της αεροπορικής κίνησης και της διατηρήσιμης ανάπτυξής της, δεδομένου ότι οι χρεώσεις των αεροδρομίων αποτελούν ένα πολύ μικρό τμήμα του άμεσου λειτουργικού κόστους μιας αεροπορικής εταιρείας, της τάξεως μόλις 4% έως 7%. Η αεροπορική και τουριστική κίνηση διαμορφώνεται από α) το ΑΕΠ της χώρας/περιοχής, β) την ελκυστικότητα του προορισμού, καθώς και γ) το δίκτυο και τη στρατηγική βασικών αερομεταφορέων.

Σημειώνεται επίσης ότι το Τέλος Εκσυγχρονισμού και Ανάπτυξης («Σπατόσημο») επιβάλλεται από το Ελληνικό Δημόσιο (όπως και το Τέλος Τερματικής Περιοχής), εισπράττεται σε κάθε ελληνικό αεροδρόμιο και δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών.

Η ανακοίνωση της Aegean τονίζει ότι "καλοδεχούμενοι όλοι, αρκεί να καταβάλλουμε όλοι τους ίδιους φόρους."

Σχολιάζοντας τις αναφορές της Ryanair, η Aegean παρατηρεί ότι:

- Η ελληνική αεροπορική αγορά είναι ανοικτή και προσβάσιμη σε όλους.
- Κάθε ευρωπαϊκή εταιρεία μπορεί να δραστηριοποιηθεί σε αυτήν με τους ίδιους φόρους και επιβαρύνσεις που πληρώνει και η AEGEAN.
- Η Aegean συνεισφέρει σήμερα στον τουρισμό με 4 εκ. επιβάτες εξωτερικού από Αθήνα και περιφέρεια, έναντι 1 εκ το 2004, παρουσιάζοντας αυξητική δυναμική κατά 22% το 2013. Προφανώς χωρίς φόρους Δημοσίου και επιβαρύνσεις αεροδρομίων, ύψους 160 εκατ. που καταβάλλει σε ετήσια βάση, θα μπορούσε να επιτύχει ακόμα σημαντικότερα μεγέθη.
- Το 2013 πετύχαμε σημαντική αύξηση κατά 15% και στην Αθήνα, που ήταν πτωτική τα προηγούμενα χρόνια
- Τα τελευταία 3 χρόνια, 18 εκατ. επιβάτες μας τοποθετούν, στο πλαίσιο των Skytrax World Airline Awards, στην πρώτη θέση πανευρωπαϊκά ως την «Καλύτερη Περιφερειακή Αεροπορική Εταιρεία στην Ευρώπη», αναγνωρίζοντας και επιβραβεύοντας τη σχέση ποιότητας – τιμής που προσφέρουμε. Για εμάς η δική τους γνώμη και επιβράβευση έχουν τη μεγαλύτερη σημασία.
- Σε ό,τι αφορά το δίκτυο εσωτερικού έχουμε μειώσει τους ναύλους μας κατά 20-30% τα τελευταία 4 χρόνια, με αποτέλεσμα ο μέσος ναύλος να φθάνει σήμερα τα 46€ χωρίς φόρους.
- Έχουμε δεσμευθεί δημόσια και επανειλημμένα, ότι και μετά την εξαγορά της Olympic Air θα συνεχίσουμε να διατηρούμε τα χαμηλά επίπεδα ναύλων.

H Aegean τονίζει ακόμη ότι η Ryanair με όσα αναφέρει, παραπληροφορεί την ελληνική αγορά, σε μια προσπάθεια να επιτύχει ειδική φορολογική αντιμετώπιση και απαλλαγές. Η δραστηριότητα της Ryanair, όπως και της Easyjet και άλλων low cost εταιριών έχει μεγαλώσει σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Και αυτό είναι θεμιτό γιατί παρέχουν περισσότερες επιλογές στους καταναλωτές. Η περαιτέρω ανάπτυξη είτε στο εσωτερικό, είτε στο εξωτερικό είναι επίσης θεμιτή, αρκεί να ανταγωνιζόμαστε όλοι επί ίσοις όροις. Αν η στρατηγική του Δημοσίου περιλαμβάνει μείωση των φόρων και τελών, αυτή θα πρέπει να αφορά και να ωφελεί ολόκληρη την αεροπορική αγορά, χωρίς διακρίσεις που δημιουργούν στρεβλώσεις.


Επιμέλεια: Δημήτρης Μπαλής

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x