Σε ένα άλλο πρωτάθλημα, προηγούμενων σεζόν, ίσως και να μην γινόταν καν συζήτηση για το εάν ο Ιωνικός μπορεί να σωθεί ή όχι. Παρακολουθούμε μία από τις πλέον ανταγωνιστικές Super League 1 των τελευταίων -πάρα πολλών- ετών. Μέρος αυτής και οι «κυανόλευκοι», οι οποίοι κάθε εβδομάδα αποδεικνύουν ότι επέστρεψαν στη μεγάλη κατηγορία για να μείνουν.
Με τη συμπλήρωση, αισίως, του πρώτου γύρου, οι Νικαιώτες συνθέτουν μαζί με τον Βόλο και τον Αστέρα (στις θέσεις 8-10) την τριάδα των ομάδων που βρίσκονται στο +5 από τον προτελευταίο Ατρόμητο και στο +7 από τον ουραγό Απόλλωνα (ματς λιγότερο). Το 2-2 του περασμένου Σαββάτου (11/12) στο Αγρίνιο κόντρα στον Παναιτωλικό ήρθε να προστεθεί σε μία σειρά αναμετρήσεων, όπου ο Ιωνικός έδειξε το πώς μπορεί να παραμείνει στα μεγάλα «σαλόνια»: Με μαγκιά αλλά και πολλή δουλειά στην τακτική!
Το… DNA δεν κοιτά κατηγορίες
Παιχνίδι με το παιχνίδι ο Ιωνικός αποδεικνύει το πόσο σφυρηλατημένος με «μέταλλο» νικητή είναι.
«Σ' αυτήν την ομάδα μετρά περισσότερο η ψυχή, η θέληση και το ότι είναι πολύ σκληρά τα παιδιά για να δεχτούν την ήττα», σημείωνε ο Δημήτρης Σπανός μετά την ολοκλήρωση του αγώνα στο Αγρίνιο. Ο τεχνικός των «κυανόλευκων» είχε δει το σύνολό του να μην τα παρατά και να επιστρέφει από το εις βάρος του 2-0, τη στιγμή που αγωνιζόταν και με παίκτη λιγότερο από το 75'. Έξι μέρες νωρίτερα, οι νεοφώτιστοι έπαιρναν τεράστια νίκη (3-2) στο γήπεδο της Νεάπολης, κόντρα σ' ένα... πληγωμένο θηρίο, όπως ήταν ο ΠΑΟΚ των δύο σερί ηττών (τότε) στο πρωτάθλημα και μάλιστα με ανατροπή.
Όποιος είχε παρακολουθήσει την πορεία του Ιωνικού σ' αυτές τις τρεις συνεχόμενες ανόδους που πραγματοποιήθηκαν, γνώριζε εκ των προτέρων το ποιο θα είναι το μεγάλο του «όπλο» και στη Super League 1: Ο χαρακτήρας που έχει η ομάδα και η μαγκιά που βγάζει συνήθως ανεξαρτήτως αντιπάλου. Οι ανατροπές και οι νίκες στο… παρά πέντε, έγιναν «συνώνυμο» της πορείας της στη δεύτερη τη τάξη κατηγορία. Μια refuse to lose νοοτροπία που πηγάζει από τον ίδιο τον οργανισμό του κλαμπ σ' όλα τα επίπεδα.
Η κίνηση-ματ του Σπανού
Ο τραυματισμός του Ροτζέριο Τουράμ (θλάση β' βαθμού) έβαλε εκ των πραγμάτων πολύ δύσκολα στο έργο του Δημήτρη Σπανού και του τεχνικού του τιμ, που βάσιζαν πολλά στη δουλειά που κάνει ο Βραζιλιάνος φορ μέσα στο γήπεδο.
Ωστόσο, η απάντηση βρέθηκε άμεσα, με την αλλαγή του συστήματος από 4-2-3-1 σε 5-3-2. Ακόμα κι αν η τακτική φιλοσοφία του Ιωνικού δεν άλλαξε, η παραπάνω προσαρμογή «καμουφλάρισε» και με το παραπάνω την απουσία του Τουράμ.
Το σύνολο του Έλληνα τεχνικού παρουσιάστηκε κόντρα σε ΟΦΗ και ΠΑΟΚ με σαφή στόχο την καλή μεσοαμυντική του οργάνωση, τις ανακτήσεις της μπάλας στον χώρο του κέντρου και -κυρίως- τις επιθετικές μεταβάσεις. Το τελευταίο κομμάτι αποτελεί μία εκ των πλέον σημαντικών αγωνιστικών σταθερών του Ιωνικού, ο οποίος ξεδιπλώνει υπέροχα τις αντεπιθέσεις του. Κάτι, εξάλλου, που δουλεύτηκε αρκετά και στην προηγούμενη διακοπή για τις εθνικές. Βέβαια, στο Αγρίνιο, ο βαρύς -ελέω έντονης βροχόπτωσης- αγωνιστικός χώρος, δεν τον βοήθησε σ' αυτόν τον τομέα, τη στιγμή που υπήρχαν παίκτες, όπως ο Λένις, που καταστράφηκε εντελώς το παιχνίδι τους λόγω αυτού.
Οι μικρές λεπτομέρειες που «προδίδουν» τη δουλειά!
Καλό το «μέταλλο». Ενίοτε αρκεί από μόνο του για να κρίνει ένα ματς. Όμως, ο Ιωνικός δεν βασίζεται μόνο σ' αυτό, με τις… λεπτομέρειες των αγώνων να αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.
Για παράδειγμα και τα δύο γκολ των «κυανόλευκων» κόντρα στον Παναιτωλικό αποτελούν, αυτό που λέμε, προϊόν δουλειάς. Τόσο, δηλαδή, η κίνηση του Ντάλσιο στο 2-1, όσο και η χρησιμοποίηση -ως φορ- του στόπερ Βαφέα στα τελευταία λεπτά αλλά και το πετυχημένο τριγωνάκι που έπαιξε με τους Άοσμαν και Μάναλη. Όλα δουλεμένα στην προπόνηση!
Σημαντικές οι λεπτομέρειες. Άλλες φορές θα σου βγουν, άλλες όχι. Πλέον, στον Ιωνικό -των πολλών τραυματισμών μέσα στη σεζόν- φαίνεται πως βγαίνουν. Κάτι, εξάλλου, που αποδεικνύει και η κατακόρυφη άνοδος στην παραγωγή τελικών προσπαθειών σε σχέση με την αρχή του πρωταθλήματος.
Έπαιζε καλά, δεν έρχονταν τα αποτελέσματα
Οι άνθρωποι των νεοφώτιστων σε δηλώσεις τους το προηγούμενο διάστημα έδειχναν δυσαρέσκεια με τη βαθμολογική συγκομιδή της ομάδας τους. Και η αλήθεια είναι ότι η ίδια η αγωνιστική της εικόνα τους έδινε το έδαφος γι' αυτό.
Ο Ιωνικός στάθηκε κάτι παραπάνω από ανταγωνιστικός στην ήττα (1-0) από τον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης», ενώ απέναντι στον ΟΦΗ (2-1) στην Κρήτη πραγματοποίησε μία από τις καλύτερες φετινές του εμφανίσεις, ειδικά στο δημιουργικό κομμάτι. Αναμέτρηση, εξάλλου, όπου έχει και δικαιολογημένα παράπονα από τη διαιτησία.
Ουσιαστικά, η βαριά ήττα (4-1) από τον Παναθηναϊκό στη Λεωφορό και -σε μικρότερο βαθμό- το εντός έδρας 1-1 με τον Αστέρα Τρίπολης αποτελούν τις μοναδικές παρενθέσεις στα έως τώρα στάνταρ απόδοσης του Ιωνικού. Με τους ανθρώπους του κλαμπ να θεωρούν δικαιολογημένα ότι η ομάδα τους θα μπορούσε να είχε 2-3 βαθμούς παραπάνω (+1 με Λαμία, +2 με Βόλο).
Οι παίκτες-σταθερές και εκείνοι που βγαίνουν στο προσκήνιο
Τι άλλο να πεις για τον Αίας Άοσμαν. Και το θέμα δεν είναι μόνο ότι ο Σύρος μεσοεπιθετικός έχει πέντε γκολ, τέσσερις ασίστ και συνολικά συμμετοχή στα εννέα από τα 13 τέρματα του Ιωνικού στη Super League 1, αλλά και το ότι σχεδόν ΚΑΘΕ επαφή του με την μπάλα θα είναι πετυχημένη.
Από εκεί και πέρα, οι Λευτέρης Χουτεσιώτης, Γιώργος Μύγας, Ντμίτρο Τσιγκρίνσκι, Ντάλσιο Γκόμες και Ροτζέριο Τουράμ αποτελούν εκ των βασικών αγωνιστικών σταθερών των «κυανολεύκων», όπως φυσικά και ο βιονικός Γιώργος Βαλεριάνος. Σ' αυτούς εσχάτως ήρθαν να προστεθούν τόσο ο Ρεϊνάλντο Λένις, ο οποίος επέστρεψε από τον τραυματισμό του… φορτσάτος (ασίστ με Αστέρα, γκολ και κερδισμένο πέναλτι με ΠΑΟΚ), όσο και ο Γιάννης Κιάκος που έχει δώσει μεγάλες βοήθειες αγωνιζόμενος ως εσωτερικός μέσος στην τριάδα του 5-3-2 (μέσα και στα τρία τέρματα κόντρα στον «δικέφαλο του Βορρά»).
Οι τομείς που χρήζουν βελτίωσης
Δεν υπάρχει ομάδα που να μην μπορεί να διορθώσει πράγματα. Σίγουρα, ο Ιωνικός θα έχει ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση μετά τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου, όπου θα προσπαθήσει να ενισχυθεί σε τέσσερις θέσεις (φορ, εξτρέμ, μεσοεπιθετικός-δεκάρι και 6-8αρι).
Μέχρι τότε, όμως, υπάρχουν τομείς που χρήζουν βελτίωσης: Ορισμένα κενά διαστήματα που παρουσιάζει εσχάτως σε μερικές αναμετρήσεις (με Παναιτωλικό και ΠΑΟΚ), η μη ελεγχόμενη οπισθοχώρηση (κυρίως κόντρα σε Αστέρα), οι μπαλιές που δέχεται ενίοτε στην πλάτη της άμυνας του. Είναι στοιχεία που μπορεί να μετρήσει βήματα. Τώρα σε ό, τι αφορά τον κυνισμό που ζήτησε από την ομάδα του -δικαιολογημένα- μετά το ματς με τον ΟΦΗ ο Δημήτρης Σπανός, τα πέντε τέρματα που ακολούθησαν απέναντι σε ΠΑΟΚ και Παναιτωλικό, έδωσαν την καλύτερη απάντηση.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.