Πολλοί ισχυρίζονται και όχι άδικα πως η πιο χτυπητή αδυναμία από τις μεταγραφές που έχει κάνει η ΑΕΚ στα τρία και με το τρέχων, τέσσερα μεταγραφικά παζάρια, είναι η ανικανότητα της να βρει έναν αξιόπιστο σέντερ-φορ.
Το sport-fm.gr παρουσιάζει σήμερα με αριθμούς την εφιαλτική πραγματικότητα, με τον Τόμας Πέκχαρτ που ήρθε σαν μια επιλογή του Πογέτ που ήθελε έναν ακόμα φορ σαν αναπληρωματικό, ο οποίος έχει εξελιχθεί στη μοναδική αξιόπιστη λύση της ΑΕΚ σε αυτή την 1,5 σεζόν από την ώρα που η Ένωση επέστρεψε στην μεγάλη κατηγορία.
Του Κώστα Μιαούλη
Ο Τόμας Πέκχαρτ αποτελεί τη μόνη συνεπή λύση για την ΑΕΚ. Ειδικά από τις 29.11 όταν και σημείωσε τα δύο γκολ με την Αναγέννηση, ο Τσέχος μετράει 6 γκολ σε επτά παιχνίδια, εκ των οποίων στα 2 πέρασε στο ένα στο 87’ απέναντι στην Κέρκυρα, ενώ κόντρα στη Λαμία πέρασε αλλαγή στο 76’ για το ματς του Κυπέλλου. Συνολικά ο Τσέχος μετράει επτά γκολ σε 14 αναμετρήσεις φέτος για όλες τις διοργανώσεις, αλλά ακόμα πιο εντυπωσιακά είναι τα νούμερα, αφού βάζει ένα γκολ ανά 101,4 λεπτά συμμετοχής (7 γκολ σε 710 λεπτά φέτος).
Ο υψηλόσωμος φορ που ήρθε σαν λύση ανάγκης, αφού στο περσινό χειμερινό παζάρι ο Πογέτ τον έφερε στην Ένωση σαν μία επιπλέον λύση ανάγκης για την επίθεση έβγαλε τρία γκολ σε 530 λεπτά συμμετοχής με 17 συμμετοχές και 3 γκολ. Συνολικά ο Τόμας Πέκχαρτ μετράει 31 παιχνίδια με τη φανέλα της Ένωσης με 10 γκολ σε 1240 λεπτά. Δηλαδή ο Πέκχαρτ μετράει στο διάστημα που παίζει στην ΑΕΚ 1 γκολ ανά 124 λεπτά συμμετοχής. Για αναπληρωματικό φορ αποτελούν αν μη τι άλλο νούμερα αξιοπρεπέστατα. Από εκεί και μετά όμως το πρόβλημα είναι πως ακολουθεί το χάος. Η σύγκριση με τους υπόλοιπους (λογίζοντας καταχρηστικά και τον Βάργκας, ανάμεσα στα σέντερ-φορ τελοσπάντων σαν περιφερειακό επιθετικό) είναι εφιαλτική.
Ο Χρήστος Αραβίδης στη 1.5 σεζόν που έπαιξε με την ΑΕΚ στην μεγάλη κατηγορία, έκανε 54 παιχνίδια με 12 γκολ. Έπαιξε 3625 λεπτά σε πρωτάθλημα, πλέι-οφ και Κύπελλο, και στο ένα ευρωπαϊκό ματς με την Σεντ Ετιέν, δηλαδή σημείωνε ένα γκολ ανά 302 λεπτά. Υπό κανονικές συνθήκες όμως ούτε κι εκείνος έπρεπε να ήταν η πρώτη επιλογή.
Τα δύο βαριά χαρτιά που ήρθαν στην καθεμία σεζόν ήταν πέρσι ο Ράφικ Τζεμπούρ και φέτος ο Ούγκο Αλμέιδα. Ο Γαλλοαλγερινός μέτρησε πέρσι 1825 λεπτά συμμετοχής με 31 συμμετοχές και μόλις 5 γκολ σε Πρωτάθλημα, Κύπελλο και πλέι-οφ. Άρα σκόραρε 1 γκολ ανά 365 λεπτά συμμετοχής. Ακόμα χειρότερα είναι τα πράγματα με τον Ούγκο Αλμέιδα φέτος που ήρθε με πολλές προσδοκίες να προσφέρει επιτέλους λύση στο επιθετικό θέμα της ΑΕΚ, όπου έχει 12 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις σε 686 λεπτά συμμετοχής και μόλις 2 τέρματα, αυτά που σημείωσε απέναντι στην Ξάνθη, στην πρεμιέρα της φετινής Σούπερ Λίγκ. Δηλαδή ένα γκολ κάθε 343’.
Καθ’ υπερβολή θα συμπεριλάβουμε στη σύγκριση και τον Ρόναλντ Βάργκας που παίζει σαν ακραίος, αλλά ας τον βάλουμε σε διαδικασία σύγκρισης σαν δεύτερο επιθετικό. Ο Βενεζουελάνος σε 2319 λεπτά συμμετοχής, σε 39 εμφανίσεις του πέρσι και φέτος με τη φανέλα της ΑΕΚ, μετράει 12 τέρματα, με τον μέσο όρο σκοραρίσματος του, να κυμαίνεται σε 1 γκολ ανά 193 λεπτά. Ο δεύτερος πιο αποτελεσματικός μετά τον Πέκχαρτ στην Ένωση, ακόμα και από αυτούς που λογίζονται σαν δεύτεροι επιθετικοί (παρότι κι αυτός έπαιζε πολλές φορές και στα χαφ ) απ’ όσους έχουν παίξει στην ΑΕΚ αυτόν τον 1.5 χρόνο είναι ο Ντιέγκο Μπουονανότε που σημείωσε σε 1718 λεπτά συμμετοχής σε όλες τις διοργανώσεις (35 εμφανίσεις) 11 γκολ. Δηλαδή σημείωνε γκολ κάθε 156 λεπτά συμμετοχής.
Για την ιστορία οφείλουμε ν’ αναφέρουμε και τον Μακόλεϊ Κρισάντους που στα 10 ματς που έπαιξε στις υποχρεώσεις της ΑΕΚ πέρσι την περασμένη σεζόν σημείωσε 2 τέρματα σε 377 λεπτά.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.