Ίσως είναι η επιρροή από την απουσία της Ελλάδας από τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης.
Ίσως είναι οι υψηλές προσδοκίες για την επόμενη φανέλα που θα προστεθεί στη συλλογή.
Ίσως οι ίδιες είναι απλά μέτριες.
Όποιος και αν είναι ο λόγος, το δεδομένο είναι ένα. Το sportfm.gr μελέτησε τις εμφανίσεις των 24 ομάδων του Euro της Γαλλίας και δεν έμεινε πολύ ευχαριστημένο.
Υπάρχουν εμφανίσεις που θυμίζουν πυτζάμες. Υπάρχουν άλλες που ξεχνιούνται αμέσως. Υπάρχουν κάποιες ΕΝΤΕΛΩΣ όμοιες με κάποιες άλλες. Και ελάχιστες ευχάριστες εκπλήξεις.
(Μια μικρή παύση, για τον… περίεργο που θα υποστηρίξει ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι πασαρέλα και ότι σημασία έχει να… τσουλάει το τόπι και διάφορα άλλα τέτοια… Κανείς δεν θα πιστέψει ότι δεν περιμένεις με ανυπομονησία να βγει η νέα εμφάνιση της αγαπημένης σoυ ομάδας. ΚΑΝΕΙΣ!)
Γαλλία
Οι Γάλλοι, λένε, φημίζονται για το στιλ τους. Οι οικοδεσπότες, λένε, πρέπει να φορούν τα καλά τους. Η Γαλλία, φέτος, αποφάσισε να… σπάσει αυτά τα στερεότυπα, παρουσίασε μια φανέλα που εύκολα θα ξεχαστεί και άφησε δυσαρεστημένο τον κόσμο που δεν είδε τα εθνικά χρώματα της χώρας στην πρώτη φανέλα.
Η «ζημιά» δεν διορθώθηκε στην εκτός έδρας εμφάνιση. Παρότι με την πρώτη ματιά φαίνεται καλή ιδέα, τελικά… δεν είναι.
Αγγλία
Στο ίδιο μοτίβο με τη Γαλλία κινήθηκε και η Αγγλία. Απλή, λευκή εμφάνιση με μπλε λεπτομέρειες και κόκκινες κάλτσες. Τόσο απλή που κάποιοι κακεντρεχείς τη χαρακτήρισαν εξίσου βαρετή με το ποδόσφαιρο που παίζουν τα «λιοντάρια».
Σε αυτό, όμως, έδωσε απάντηση η κόκκινη εκτός έδρας εμφάνιση, που κυκλοφόρησε λίγο αργότερα. Τουλάχιστον, εκρηκτική.
Γερμανία
Το «παράσημο» της κατάκτησης του τελευταίου Μουντιάλ, δίπλα στα τέσσερα -πλέον- αστέρια. Τι παραπάνω χρειάζεται μια φανέλα για να εντυπωσιάσει; Τίποτα.
Και όμως, οι Γερμανοί το πήγαν πολλά βήματα παραπέρα, με δύο φανέλες που θα μείνουν στην ιστορία, για διαφορετικούς λόγους. Και όχι απαραίτητα καλούς.
Η εντός έδρας μάς γυρίζει στο 1962, όταν οι Γερμανοί συνδύασαν τελευταία φορά ασπρόμαυρη φανέλα με μαύρο σορτσάκι και κάλτσες.
Για την εκτός έδρας, πάλι, οι απόψεις διίστανται. Μπορεί εκ πρώτης όψεως να μοιάζει στιλάτη, με οριζόντιες γκρι ρίγες και μαύρες λεπτομέρειες, ΑΛΛΑ… υπάρχει και η δεύτερη όψη. Γυρνώντας την ανάποδα, υπάρχει ενσωματωμένη σαλιάρα. Κάτι που θα έκανε πολύ χαρούμενο τον Μάριο Μπαλοτέλι. Αλλά, πιθανότατα, κανέναν άλλο.
Ισπανία
Οι «ρόχας» αποφάσισαν να κάνουν αίσθηση. Και το κατάφεραν. Στην εντός έδρας εμφάνιση εγκατέλειψαν την εντελώς κόκκινη εμφάνιση, προσθέτοντας μπλε σορτσάκι και κάλτσες. Τον παραδοσιακό, δηλαδή, συνδυασμό που συνήθιζαν μέχρι το Παγκόσμιο του 1994.
Η πραγματική έκπληξη έγινε στη δεύτερη εμφάνιση. Κίτρινα, κόκκινα, πορτοκαλί τρίγωνα σε λευκό «φόντο». Σίγουρα, εντελώς διαφορετική από ό,τι έχουμε συνηθίσει. (Για τους παρατηρητικούς, τα τρίγωνα αποκτούν πιο θερμή απόχρωση όσο πλησιάζουν στο σήμα. Είμαστε και «ποιητικοί»).
Βέλγιο
Η Adidas έκανε το θαύμα της και για τους red devils. Κόκκινο-μαύρο με κίτρινες λεπτομέρειες στην πρώτη εμφάνιση και… έμπνευση από ποδηλασία για την εκτός έδρας φανέλα. Οι Βέλγοι τιμούν το άθλημα που έχουν βγάλει πολλούς πρωταθλητές, με μια γαλάζια φανέλα, που σχηματίζει την τριχρωμία της σημαίας τους το στήθος. Μπορεί η... πανδαισία χρωμάτων σε κάποιους να κακοφάνηκε, αλλά οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την καλή πρόθεση.
Πορτογαλία
Η ομοιότητα στις εμφανίσεις Πορτογαλίας, Αγγλίας και Γαλλίας δεν μπορεί να προσπεραστεί. Και καλά, οι Γάλλοι είναι οικοδεσπότες, ας κάνουν ό,τι θέλουν. Οι Άγγλοι το διόρθωσαν με τη δεύτερη, κόκκινη φανέλα. Οι Πορτογάλοι, έχοντας στη σύνθεσή τους τον Κριστιάνο, δεν έχουν καμία δικαιολογία σε θέματα στιλ.
Κάντε μια ερώτηση στο fashion icon, ρε παιδιά, πριν βγάλετε μια από τα ίδια σε δύο διαφορετικά χρώματα.
Ρουμανία
Απλά τα πράγματα. Κίτρινη φανέλα, κόκκινη ρίγα, μπλε λαιμός στις εντός και αντίστροφα στις εκτός. Οι Ρουμάνοι δεν εντυπωσίασαν, αλλά ούτε απογοήτευσαν, χρησιμοποιώντας, μάλιστα, όλα τα εθνικά τους χρώματα στις εμφανίσεις τους στα γήπεδα της Γαλλίας. Μπράβο στους Ρουμάνους.
Ρωσία
Στον… ύπνο πρέπει να έπιασε τους Ρώσους το Euro. Δεν εξηγείται διαφορετικά η εμφάνιση-πυτζάμα. Είναι διαφορετική, δεν υπάρχει αμφιβολία. Αλλά και εντελώς αμφιλεγόμενη. Στα θετικά, η εντός έδρας εμφάνιση διατηρεί παραδοσιακά στοιχεία των Ρώσων, ενώ και η εκτός έδρας είναι επηρεασμένη από το παρελθόν.
Ουκρανία
Το μόνο που θυμίζει Ουκρανία είναι τα χρώματα. Κίτρινη φανέλα με μπλε λεπτομέρειες στην εντός έδρας, το αντίστροφο στην εκτός. Θα μπορούσε να είναι του… σωρού, αν δεν είχε το πρωτότυπο καρό πριντ, που θα κάνει 5-10 ανθρώπους παραπάνω να τη βάλουν στο συρτάρι τους.
Τσεχία
Διάφορες αποχρώσεις του κόκκινου, με βέλη που ξεκινούν από το στήθος και καταλήγουν χαμηλά στην κοιλιά (και θα έπρεπε να ντρέπεσαι αν σκέφτηκες κάτι διαφορετικό). Η μοντέρνα αισθητική, πάντως, δεν «έσωσε» την απουσία του μπλε, που κακοφάνηκε στους Τσέχους φιλάθλους.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, βγήκε και η εκτός έδρας. Ακόμα πιο απλή και λευκή. Τουλάχιστον έχει μπλε και κόκκινες λεπτομέρειες, τα παραδοσιακά χρώματα της Τσεχίας.
Ιταλία
Αν υπάρχει φανέλα που δημιούργησαν τα πιο αμφίρροπα συναισθήματα, είναι σίγουρα αυτή της Ιταλίας. Από τη μια η απλή μπλε-λευκή πρώτη φανέλα, με τις χρυσές λεπτομέρειες. Από την άλλη, η vintage λευκή, με κάθετες γραμμές στα χρώματα της ιταλικής σημαίας και πόλο λαιμό. Pure class για κάποιους, boring as hell για άλλους.
Ισλανδία
Παραδοσιακά χρώματα και απλό μοτίβο στις εμφανίσεις της πρώτης συμμετοχής της Ισλανδίας σε τελική φάση Euro. Και αν οι κάθετες γραμμές δημιούργησαν αμφιβολίες, η πρωτότυπη παρουσίαση μιας «μικρής» -συγκριτικά με άλλα μεγαθήρια- εταιρίας, όπως είναι η Errea, έκλεψε τις εντυπώσεις.
Αλβανία
Μαύρο και κόκκινο, σε εντός και εκτός έδρας φανέλα αντίστοιχα, με οριζόντιες γραμμές -που παραπέμπουν στον δικέφαλο αετό της σημαίας. Η προσεγμένη φανέλα της Αλβανίας, στην πρώτη της συμμετοχή σε τελική φάση Euro, ξεχωρίζει στις λεπτομέρειες. Όπως το «Ti Shqiperi me jep nder» (σημαίνει «Η Αλβανία μού δίνει τιμή»), που γράφει στο πίσω μέρος της.
Ουαλία
Με σύνθημα το «Together Stronger» και τον Γκάρεθ Μπέιλ πρωταγωνιστή στην παρουσίαση, η Ουαλία δεν χρειάστηκε να κάνει πολλά. Απλό σχέδιο, κόκκινο χρώμα με λευκές ρίγες στην εντός, μαύρη με γκρι και πράσινες λεπτομέρειες στην εκτός. Και κλασική και μοντέρνα.
Πολωνία
Σκόρπισαν ενθουσιασμό! Τουλάχιστον, σε εμένα. Η ερυθρόλευκη εμφάνιση της Πολωνίας ξεχωρίζει λόγω των «καμπυλωτών» γραμμών που… αχνοφαίνονται στο κάτω μέρος της φανέλας. Διακριτικές και όμορφες.
Τουρκία
Ποιο θετικό επιφώνημα θα μπορούσε να συνοδεύσει τη συγκεκριμένη φανέλα; Πιθανολογώ, κανένα. Το ξεχωριστό, ομολογουμένως, πάτερν, προκαλεί ζάλη. Καλή τεχνική για… αποπλάνηση του αντιπάλου. Άσε που κάνουν την παρομοίωση με τον spiderman σχεδόν αναπόφευκτη.
Ιρλανδία
Back to 90’s η φανέλα της Ιρλανδίας. Με τα χρώματα και το σχέδιο να παραπέμπουν σε παλιότερες ποδοσφαιρικές εμφανίσεις, η Ιρλανδία κράτησε το παραδοσιακό πράσινο και πορτοκαλί και είναι σίγουρο πως προκαλεί εντύπωση. Οποιουδήποτε είδους.
Αυστρία
Για άλλη μια φορά η απλότητα νικάει. Με τη διαφορά, αυτήν τη φορά, να την κάνουν διαγώνιες ρίγες σε ελαφρώς πιο ανοιχτή κόκκινη απόχρωση. «Πάντα. Κόκκινο-λευκό-κόκκινο», ήταν το σύνθημα στην παρουσίαση των εμφανίσεων των Αυστριακών, που κράτησαν το ασπρόμαυρο για δεύτερη εμφάνιση.
Ελβετία
Η εμφάνιση της Ελβετίας δεν θα μείνει αξέχαστη, αλλά μοιάζει να είναι ό,τι πρέπει για τα γήπεδα της Γαλλίας. Τουλάχιστον, η εντός έδρας. Αφού οι οριζόντιες κόκκινες γραμμές στο λευκό φόντο και η σημαία στο στήθος της εκτός έδρας εμφάνισης τη... βαραίνει αρκετά.
Σλοβακία
Κλασικό μοτίβο, που έχουμε δει αρκετές φορές μέχρι τώρα. Το ιδιαίτερο μπλε, όμως, την κάνει λίγο ξεχωριστή. Ή και όχι.
Βόρεια Ιρλανδία
Μπορώ να αναγνωρίσω την προσπάθεια για ένα ξεχωριστό σχέδιο. Δεν μπορώ να προσπεράσω με τίποτα, όμως, τον συνδυασμό του μπλε με το πράσινο. Όχι. Ξεκουράζω τα μάτια μου με τη λευκή με πράσινες λεπτομέρειες εκτός έδρας εμφάνιση.
Κροατία
Ας ξεκινήσουμε από το ότι, γενικότερα, η σκακιέρα δεν είναι ιδιαίτερα καλή ιδέα. Η κάπως πιο… μοντέρνα εκδοχή της διορθώνει κάπως τα πράγματα. Έστω και σε μπλε.
Σουηδία
Όταν έχεις τον Ιμπραΐμοβιτς -έτοιμο να… σηκώσει τον Πύργο του Άιφελ- δεν χρειάζεσαι πολλά πολλά. Κυρίως, όμως, δεν χρειάζεται να πας με τις πυτζάμες στο γήπεδο. Τι εννοείς «δεν είναι πυτζάμα η δεύτερη εμφάνιση της Σουηδίας»;
Ουγγαρία
Η Adidas και οι Ούγγροι έδωσαν στον κόσμο την ευκαιρία να επιλέξει την φανέλα που θα φορέσουν στα γήπεδα της Γαλλίας. Η πλειοψηφία επέλεξε απλότητα. Και πολύ καλά έκανε!
Εύα Ζαχαριουδάκη
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.