Euro

«Η ομάδα θα έχει συνέχεια»

Πετυχημένο μέλλον θα έχει η Εθνική ομάδα στη μετά επόχη Σάντος, όπως δήλωσε ο Λεωνίδας Βόκολος στον NovaΣΠΟΡ FM 94,6 ενώ μίλησε και για την επόμενη μέρα στη «γαλανόλευκη» με τον Κλαούντιο Ρανιέρι.

Ένα flash-black των όσων έζησε τα τέσσερα τελευταία χρόνια, στα οποία ήταν άμεσος συνεργάτης του Φερνάντο Σάντος στην Εθνική ομάδα έκανε ο Λεωνίδας Βόκολος, καθώς βρέθηκε στο στούντιο του NovaΣΠΟΡ FM 94,6.

O 44χρονος τεχνικός αναφέρθηκε κυρίως στην πορεία του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος από τα προκριματικά του Μουντιάλ μέχρι το ματς για τους «16» κόντρα στην Κόστα Ρίκα και τις εμπειρίες που απέκτησε όλα αυτά χρόνια δίπλα στον Πορτογάλο προπονητή.

Επίσης, μίλησε τα όσα συνέβησαν μεταξύ Μανιάτη-Κατσουράνη και Μανιάτη-Τζαβέλλα και τα όσα σχόλια τα συνόδευσαν. Όπως και για το ντόρο που δημιουργήθηκε για την αποχώρηση του Φερνάντο Σάντος αμέσως μετά τον αποκλεισμό από την Κόστα Ρίκα.

Σε ότι αφορά το μέλλον του, τόνισε δεν ξέρει αν θα μείνει ο ίδιος και ο Τάκης Φύσσας και πως περιμένει την τελική επαφή με τον πρόεδρο της ΕΠΟ, Γιώργο Σαρρή.

Διαβάστε τα όσα δήλωσε στον Σωτήρη Ταμπάκο

Για όσα έζησε στην πορεία της Εθνικής μέχρι το Μουντιάλ: «Έζησα μοναδικές στιγμές. Ήταν ένα μεγάλο ταξίδι από την αρχή μέχρι τα προκριματικά με κάποια σκαμπανεβάσματα. Καταφέραμε να είμαστε πιστοί στο ραντεβού μας. Ήμασταν καλύτεροι από τη Ρουμανία και δίκαια πήγαμε στη Βραζιλία. Η διοργάνωση ήταν πολύ καλή. Στο αγωνιστικό κομμάτι, το παζλ συμπληρώθηκε πολύ καλά. Ο κόσμος χάρηκε με την παρουσία μας. Μας μένει μια πικρία, διότι θα μπορούσαμε να πάμε ακόμη μακρύτερα, αλλά η διαδικασία των πέναλτι είναι ρώσικη ρουλέτα».

Για τη θέση της ομάδας στο FIFA Ranking: «Είναι μεγάλο πράγμα αυτό που έχουμε πετύχει. Είναι μια προσπάθεια που έχει ξεκινήσει από πολλούς ανθρώπους στην ομοσπονδία. Έχει καταφέρει η Εθνική να βρίσκεται μεταξύ των καλύτερων ομάδων του κόσμου και αυτό δεν είναι τυχαίο».

Για τα χαρακτηριστικά που έχει η Εθνική: «Ένα από τα βασικά κομμάτια της επιτυχίας όλα αυτά τα χρόνια είναι η καλή αμυντική λειτουργία. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε καταφέρει να δείξουμε και καλά στοιχεία στο επιθετικό κομμάτι. Αυτό το είδαμε και στο Μουντιάλ. Δεν είναι ένα κλειστό γκρουπ πλέον η ομάδα. Έχουν περάσει πάνω από 40 παίκτες τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Ένα στοιχείο που βελτιώσαμε είναι σχετικά με την οργάνωση. Κοιτάζαμε να μεταφέρουμε παλιότερα κατευθείαν την μπάλα από την άμυνα στην επίθεση. Εμείς θέλαμε να επιτεθόμαστε πιο αρμονικά, να κυκλοφορούμε καλύτερα την μπάλα. Να περνάει η μπάλα και από τα τρία σημεία του γηπέδου».

Για την προετοιμασία της ομάδας ώστε να αντιμετωπίσει τους αντιπάλους στη φάση των ομίλων: «Στο σκάουτινγκ είχε κυρίως τον Ρικάρντο Σάντος, που είναι πετυχημένος σε αυτό το πόστο. Όταν μάθαμε τους αντιπάλους, φτιάξαμε ένα report για κάθε ομάδα. Τέλος Μαρτίου είχαμε παραδώσει στον κ. Σάντος τα report και μπορέσαμε να δομήσουμε το πλάνο για το Μουντιάλ».

Για τη διαχείριση των ποδοσφαιριστών από το τεχνικό τιμ: «Είναι το πιο δύσκολο κομμάτι η διαχείριση των παικτών. Πρέπει να βρεις τη χρυσή τομή για να ξεκουράσεις τους παίκτες και να τους φέρεις σε ισορροπία, λόγω της κούρασης. Πρέπει να φέρεις την ομάδα στο ίδιο σημείο. Δεν υπήρχε πολύς χρόνος για δουλειά. Καταφέραμε όσο καλύτερα μπορούσαμε να τους φέρουμε στο ίδιο επίπεδο. Δεν μπορεί να δουλέψεις το κομμάτι της φυσικής κατάστασης στην Εθνική ομάδα. Είναι σημαντικό το κομμάτι της ψυχής που βγάζει η Εθνική ομάδα και είναι δύσκολο να το αντιμετωπίσει ο αντίπαλος».

Για τις επιλογές που έγιναν: «Όλες τις κλήσεις που κάναμε όλα αυτά χρόνια ήταν δίκαιες και λειτουργούσε ο προπονητής για το καλό της ομάδας. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τις επιλογές. Είναι πολλά τα κριτήρια. Δεν κοιτάς αν είναι ή δεν είναι καλός ο κάθε παίκτης. Εξετάζεις σε τι κατάσταση είναι τη δεδομένη στιγμή ο παίκτης και το τι χρειάζεσαι με τους αντιπάλους που θα βρεις μπροστά σου».

Για το ματς με την Κολομβία: «Με την Κολομβία δεχθήκαμε γκολ με τρόπο που δεν συνηθίζουμε. Το καλό είναι ότι δεν τα παρατήσαμε και δεν απογοητευτήκαμε σε κανένα σημείο του ματς. Είναι πολύ καλή με καλούς παίκτες. Πήραμε την πρωτοβουλία, δημιουργήσαμε τις φάσεις, αλλά δεν τα καταφέραμε».

Για το δεύτερο παιχνίδι με την Ιαπωνία: «Πιο ομάδα από όλες ήταν η Ιαπωνία από αυτά που είχαμε δει πριν το Μουντιάλ. Δεν έδειξε όμως, καλά δείγματα κόντρα σε Ακτή και Κολομβία και δεν ξέρω γιατί έγινε αυτό. Ήταν μια μηχανή που δεν σταμάταγε καθόλου. Δείξαμε πίστη, θυσιαστήκανε όλοι οι παίκτες, γιατί μείναμε από νωρίς με δέκα παίκτες. Στο τέλος καταφέραμε να πάρουμε την ισοπαλία που μας κράτησε ζωντανούς για την πρόκριση».

Για το καθοριστικό ματς κόντρα στην Ακτή Ελεφαντοστού: «Πιστεύω ότι το ματς κόντρα στην Ακτή Ελεφαντοστού είναι ένα από τα τρία-τέσσερα καλύτερα παιχνίδια μας όλα αυτά τα χρόνια που βλέπω την Εθνική. Ήταν ένα ολοκληρωμένο παιχνίδι. Ήμασταν καλύτεροι σε όλη τη διάρκεια του αγώνα κόντρα στην Ακτή. Γνωρίζαμε την αφρικανική σχολή. Είχανε όμως μεγάλα προβλήματα στο τρανζίσιον. Όμως πρόκειται για ομάδα που έχει επικίνδυνους παίκτες, που αν δεν τους αντιμετωπίσεις όπως πρέπει και τους αφήσεις, θα έχεις πρόβλημα. Αγωνιστήκαμε πολύ έξυπνα και χτυπήσαμε την Ακτή Ελεφαντοστού εκεί που έπρεπε. Σε όλο το παιχνίδι η υπεροχή μας ήταν καθολική και ήρθε η μεγαλύτερη επιτυχία μας σε επίπεδο Μουντιάλ. Πολλοί και από τον πάγκο δεν κοιτάγαμε την ώρα του πέναλτι. Ήταν ψύχραιμος ο κ. Σάντος, διότι πάντα προσπαθεί να είναι ήρεμος. Πρέπει να ευχαριστήσουμε τον κόσμο για στήριξη του. Διότι πρόκειται για ταλαιπωρημένο κόσμο που έχει περάσει πολλά όλα αυτά τα χρόνια».

Για την Κόστα Ρίκα: «Μόνο τυχαία δεν ήταν η πρόκριση και η λειτουργία της Κόστα Ρίκα. Πρόκειται για μια πολύ οργανωμένη ομάδα που μας δυσκόλεψε στο να αποφασίσουμε πως θα την αντιμετωπίσουμε. Κατάφερνε με την ίδια επιτυχία να αμύνεται και να επιτίθεται. Μας άνοιξαν κάποιοι χώροι λόγω της αποβολής και στην παράταση το διαχειριστήκαμε πολύ καλά και πιστεύω πως έπρεπε να πάρουμε το παιχνίδι. Τις ευκαιρίες που κάναμε εμείς στο ματς με την Κόστα Ρία δεν τις είχαν οι ομάδες και στα τρία παιχνίδια μαζί. Μόνο η Ιταλία τις έκανε κάποιες καλές ευκαιρίες, οι οποίες οφείλονται στις εμπνεύσεις ενός μεγάλου παίκτη, του Πίρλο. Το πρόβλημα της Κόστα Ρίκα δεν ήταν μόνο στην πλάτη της άμυνας. Δουλέψαμε και για να σπάσουμε τις ζώνες άμυνας του αντιπάλου. Ο τερματοφύλακας τους αντέδρασε πολύ σωστά. Ήμασταν καλύτεροι από τον αντίπαλο και πιστεύω πως θα μπορούσαμε να δημιουργήσουμε περισσότερα προβλήματα στην Ολλανδία εάν είχαμε προκριθεί».

Για την αποβολή του Σάντος και το πώς την χειρίστηκε η ομάδα: «Όλη η Κόστα Ρίκα μπήκε μέσα στο γήπεδο με το τέλος της κανονικής διάρκειας και εμάς δεν μας άφησαν να μπούμε. Ο προπονητής μας δικαιολογημένα τσαντίστηκε. Αναφερθήκαν κάποιοι σε ακυβέρνητη ομάδα. Δεν ισχύει. Οι παίκτες επιλέχθηκαν πριν αποβληθεί, διότι η διαδικασία είναι ξεκάθαρη. Βγήκε η λίστα και ρωτήσαμε στη συνέχεια τους παίκτες αν είναι σε κατάσταση να χτυπήσουν τα πέναλτι. Οι εκτελέσεις μας ήταν καλές, ακόμα και του Γκέκα που το έχασε».

Για την απόδοση των ποδοσφαιριστών στο Μουντιάλ: «Ο Ορέστης Καρνέζης είχε καλή παρουσία και οι παίκτες της άμυνας. Το δίδυμο στο κέντρο της άμυνας ήταν πάντα καλό και από τα καλύτερα της διοργάνωσης. Ο Γιάννης (σ.σ. Μανιάτης) έκανε πολύ καλό τουρνουά. Είναι πολύ ώριμος πλέον και έχει γίνει πιο ποιοτικός στο παιχνίδι του. Εξαιρετικός ήταν και ο Ανδρέας Σάμαρης, που μπορεί να ανταποκριθεί στο ''box to box'' και να αποτελέσει μια σημαντική μονάδα για την Εθνική. Ο Κατσουράνης είναι πολύ έμπειρος. Άκουσε πολλά και δεν θα συμφωνήσω με την κριτική του κόσμου. Το μόνο που δεν έχει να τον κατηγορήσει κανείς είναι ότι δεν αγαπάει την ομάδα. Δίνει ότι μπορεί σε όλα τα παιχνίδια. Άλλες φορές είναι καλές οι εμφανίσεις του και άλλες όχι. Όσον αφορά την επίθεση μας βγήκε η χρησιμοποίηση του Σαμαρά στην κορυφή και η επιλογή του Χριστοδουλόπουλου στο αριστερό άκρο».

Για την πολυετή προσφορά του Γιώργου Καραγκούνη στην Εθνική ομάδα: «Για τον "Κάρα" τι μπορώ να πω; Έχει γράψει τη δική του ιστορία. Μετά το ματς με την Κοστα Ρικα προσπάθησε να μας χαιρετήσει, γιατί τα λόγια δεν έβγαιναν εύκολα. Ήταν μια έντονη στιγμή για τον ίδιο και για όλους εμάς. Είναι μια σημαία για την Εθνική και την Ελλάδα. Να τον ευχαριστήσουμε όλοι και εγώ προσωπικά για ότι έχει προσφέρει στην Εθνική ομάδα και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Το λέω και φορτίζομαι ψυχολογικά είναι δύσκολο να φανταστείς μια Εθνική χωρίς τον Γιώργο Καραγκούνη. Όμως, η ζωή συνεχίζεται και ο Γιώργος κατάφερε να γράψει ακόμα μία ιστορία στο τέλος της καριέρας του στην Εθνική. Δεν θα τον ξεχάσει ποτέ κανένας όχι μόνο για την προσφορά του στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά και επειδή η Εθνική κατάφερε να προκριθεί για πρώτη φορά στους ''16'' του Μουντιάλ. Η συνεισφορά του ήταν μεγάλη. Μέσα στο γήπεδο ήταν πραγματικά έφηβος, έτρεξε αμέτρητα χιλιόμετρα. Λειτουργεί πάντα με βάση τον προγραμματισμό σε όλους τους τομείς. Είτε πρόκειται για την προπόνηση, το μασάζ ή το δείπνο. Το πάθος του και η αγάπη του για το ποδόσφαιρο και την Εθνική ομάδα υπερνικά τα πάντα. Ό,τι και να πεις για τον Καραγκούνη είναι λίγο».

Για τις κόντρες μεταξύ των παικτών της Εθνικής: «Αυτό που συνέβη στο ντέρμπι δεν είναι καλό. Νομίζω πως πρώτοι από όλους το ξέρουν οι ποδοσφαιριστές. Συμβαίνουν αυτά πάνω στην ένταση. Σε ότι αφορά την Εθνική δεν υπήρχε αυτή η κόντρα και μίλησε μαζί τους πριν γίνουν οι κλήσεις ο κ. Σάντος. Κατάλαβαν αυτά που τους είπε. Επεισόδια σαν αυτό του Μανιάτη με τον Τζαβέλλα στην προπόνηση γίνονται. Δεν είχε να κάνει με το ντέρμπι και αυτό αποδείχθηκε στη συνέχεια, καθώς λύθηκε η παρεξήγηση το ίδιο βράδυ».

Για τα όσα ακούστηκα σχετικά με την αποχώρηση του Σάντος από τη Βραζιλία: «Δόθηκε μεγαλύτερη διάσταση στο θέμα της αποχώρησης του από τη Βραζιλία. Ήταν πολύ συναισθηματικά φορτισμένος, διότι είχε πολλά πράγματα να διαχειριστεί, όπως την αποβολή τον αποκλεισμό. Τα εισιτήρια βγαίνουν πριν από κάθε παιχνίδι και δεν θα ήταν θέμα να ακυρωθεί το εισιτήριο. Είναι μικρό το περιστατικό για να μηδενίσει τα όσα πέτυχε όλα αυτά χρόνια».

Για την παρουσία του στην Εθνική ομάδα και τις επαγγελματικές φιλοδοξίες του: «Μου αρέσει να μαθαίνω καινούργια πράγματα και να εμπλουτίζω τις γνώσεις μου στην προπονητική, αλλά και γενικά σε θέματα που αφορούν το ποδόσφαιρο. Το πιο σημαντικό στοιχείο είναι η δουλειά και αυτό έχω να παρουσιάσω στη μέχρι σήμερα θητεία μου. Βασικός στόχος μου είναι να συνεχίσω την προπονητική. Παράλληλα με ενδιαφέρει το στρατηγικό πλάνο καθώς το αισθάνομαι σαν παιδί μου. Το συμβόλαιο μου έχει τελειώσει. Είχα μια πρώτη σύντομη επαφή με τον πρόεδρο όταν επιστρέψαμε από τη Βραζιλία και περιμένω να κάνω μια νέα συζήτηση μαζί του τις επόμενες ημέρες σχετικά με το μέλλον μου στην Εθνική. Θα τα βάλω κάτω, θα αξιολογήσω τι είναι καλύτερο και θα πάρω την απόφαση μου. Θέλω να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου όλους τους ποδοσφαιριστές και τα υπόλοιπα μέλη της Εθνικής για τη συνεργασία μας τα τρία τελευταία χρόνια και τις μεγάλες στιγμές που ζήσαμε».

Για τη συνεργασία του με τον Φερνάντο Σάντος την τελευταία τριετία: «Για μένα ο Φερνάντο Σάντος ήταν ένα σχολείο. Ήταν πραγματικά τιμή μου που με επέλεξε στο ξεκίνημα της καριέρας μου. Κατάφερα να μάθω πάρα πολλά πράγματα μαζί του. Είναι ένας ανοικτός άνθρωπος που πάντα προσπαθούσε να μου μεταφέρει τις γνώσεις του όσον αφορά το κομμάτι της προπονητικής. Πήρα πολλά πράγματα και θεωρώ τον εαυτό μου ευλογημένο που συνεργάστηκα με τον κύριο Σάντος. Η προσφορά του ήταν μεγάλη όχι μόνο στην Εθνική Ανδρών, αλλά γενικά σε όλα τα κλιμάκια του αντιπροσωπευτικό μας συγκροτήματος. Πρέπει όλοι να είμαστε ευγνώμονες και να τον ευχαριστήσουμε μέσα από την ψυχή μας».

Για το μέλλον του τεχνικού διευθυντή Τάκη Φύσσα στην Εθνική ομάδα: «Και το συμβόλαιο του κυρίου Φύσσα έχει τελειώσει. Είναι μια απόφαση που πρέπει να παρθεί μεταξύ των δύο πλευρών. Αυτό που μπορώ να πω και δεν χωράει καμία αμφισβήτηση είναι για το έργο και την προσφορά του κυρίου Φύσσα στις Εθνικές ομάδες. Έχει προσφέρει πολλά στην οργάνωση των Εθνικών ομάδων. Τον ζούσα καθημερινά και ήξερα τις ιδέες που έχει για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Το τι θα γίνει από εδώ και πέρα δεν μπορώ να πω γιατί δεν είμαι υπεύθυνος. Άλλοι είναι οι αρμόδιοι που αποφασίζουν. Χωρίς αμφιβολία είναι μια πετυχημένη συνταγή».

Για την επόμενη μέρα στον πάγκο της Εθνικής με την πρόσληψη του Κλαούντιο Ρανιέρι: «Θεωρώ και πιστεύω ότι η ομοσπονδία θα κάνει το καλύτερο για την Εθνική. Εύχομαι αυτό που θα γίνει να είναι το καλύτερο για όλες τις Εθνικές ομάδες. Έρχεται ένας αξιόλογος άνθρωπος, ο οποίος έχει δουλέψει σε υψηλό επίπεδο. Ένα πολύ μεγάλο όνομα με σημαντικές εμπειρίες. Πιστεύω ότι μπορεί να βοηθήσει. Το καλό είναι ότι η Εθνική ομάδα έχει μια σειρά, μια οργάνωση και δεν υπολείπεται σε τίποτα σε σχέση με τις άλλες μεγάλες ομάδες. Θεωρώ ότι έχει όρεξη για δουλειά και βέβαια να του ευχηθούμε καλή επιτυχία στο έργο του και να ξαναβγούμε στους δρόμους γι’ αυτή την ομάδα».

Για το Στρατηγικό Πλάνο Ανάπτυξης των Εθνικών ομάδων: «Είμαι πολύ χαρούμενος και ευτυχισμένος που καταφέραμε μαζί με τον κ. Σάντος και τον κ. Φύσσα μέσα σε διάστημα τεσσάρων χρόνων να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε το συγκεκριμένο πλάνο. Μια τέτοιου είδους προσπάθεια δεν πρέπει να σταματήσει. Θεωρώ ότι είναι μια κληρονομιά της ομοσπονδίας και κάθε χρόνο θα πρέπει να γίνονται βελτιώσεις στο πλάνο γιατί το ποδόσφαιρο πηγαίνει μπροστά και εξελίσσεται. Κανένα πλάνο δεν είναι τέλειο. Για πρώτη φορά στην ΕΠΟ υπάρχει μια βάση πάνω στην οποία μπορούν να χτιστούν περισσότερα πράγματα για την ανάπτυξη του Εθνικών ομάδων. Έχει μεγάλη συμβολή σε αυτό ο κ. Σάντος. Με ρώταγε συνέχεια για τις μικρές ομάδες. Έχει φέρει αποτελέσματα αυτό το πλάνο. Δεν είναι τυχαίες οι επιτυχίες στις μικρές Εθνικές ομάδες».

Για την προσπάθεια της ομάδας στα προκριματικά του Μουντιάλ: «Μετά την ήττα στη Βοσνία το θέμα της πρώτης θέσης άρχισε να δυσκολεύει για εμάς. Δεν καταφέραμε να βγούμε πρώτοι. Κληρωθήκαμε με τη Ρουμάνια στα μπαράζ που ξέραμε ότι είναι καλή ομάδα. Το είδαμε και στο σκάουτινγκ που κάναμε. Η πρόκριση ήρθε στο Καραϊσκάκη κατά ένα ποσοστό, κοντά στο 70%. Χτυπήσαμε στα αδύνατα σημεία του αντίπαλου στο εκτός έδρας παιχνίδι και τα καταφέραμε. Θα μπορούσαμε να κερδίσουμε και εκεί, αλλά ήρθε το παράξενο γκολ που δεχθήκαμε».

Για τους αγώνες με τη Ρουμανία στα προκριματικά του Euro 2016: «Δεν έχει καμία σχέση με τα μπαράζ τα παιχνίδια που θα δώσουμε κόντρα στους Ρουμάνους στα προκριματικά του Euro της Γαλλίας. Είναι άλλα τα δεδομένα αυτών των αναμετρήσεων».

Για την μετάβαση από την εποχή Ρεχάγκελ σε αυτή του Σάντος: «Ήταν δύσκολη η μετάβαση. Η επιλογή του κ. Σάντος ήταν από τις καλύτερες. Έχει ζήσει στην Ελλάδα και κατάφερε σε μικρό χρονικό διάστημα να προσαρμοστεί».

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x