Οι ελληνικές ομάδες ανεξαρτήτως δυναμικότητας δικαιούνται να υπερηφανεύονται ότι έχουν προσφέρει ουκ ολίγες ευρωπαϊκές συγκινήσεις, οι οποίες έχουν εντυπωθεί ανεξίτηλα στο φίλαθλο κοινό.
Από το πλασέ του Βαζέχα που πάγωσε το Άμστερνταμ τον Απρίλιο του 1996, την επική πρόκριση του Πανιωνίου κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης τον Οκτώβριο του 1971 στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ μέχρι την ονειρική ανατροπή-πρόκριση της ΑΕΚ κόντρα στην Κουίνς Παρκ Ρέιντζερς στα ημιτελικά του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το Μάρτιο του 1977, τα παραδείγματα άφθονα…
Στην προαναφερθείσα κατηγορία ανήκει χωρίς δεύτερη σκέψη το θαύμα του Αθηναϊκού, ο οποίος ύψωσε ανάχωμα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ…
«Τίποτα δεν συμβαίνει αν πρώτα δεν ονειρευτούμε», έλεγε κάποτε ο Αμερικάνος ποιητής ιστορικός και μυθιστοριογράφος Καρλ Σάντμπεργκ και μάλλον οι «λόρδοι» του Βύρωνα αποδείχθηκαν υπέρμαχοι της συγκεκριμένης ρήσης
Μολονότι για αρκετά χρόνια η ομάδα βολόδερνε στις μικρές κατηγορίες, συγκροτώντας ένα αξιόλογο σύνολο με διακριτές αρχές και ρόλους, ανέβηκε στα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου τη σεζόν 1989-1990. Με ποιοτικούς ποδοσφαιριστές όπως οι: Τσαβαλιάς, Αγγελόπουλος, Κωττάκης, Χατζηαγγελής ο σύλλογος έπρεπε να περιμένει για να φτάσει στη δική του γη της επαγγελίας 30 χρόνια μετά.
Μάλιστα, έμελλε να το πετύχει με εμφατικό τρόπο, καθώς με συγκομιδή 46 βαθμών έκοψε πρώτος το νήμα και σφράγισε το εισιτήριο της ανόδου. Σημειωτέον ότι δεν αγωνιζόταν καν στη φυσική του έδρα, αλλά στην Καισαριανή. Συγκεκριμένα, στο «σπίτι» της Νήαρ Ηστ.
Μια ολόκληρη πόλη πανηγυρίζει για το σπουδαίο κατόρθωμα. Ωστόσο, οι υπερβάσεις δεν επρόκειτο να σταματήσουν.
Η αυγή της αγωνιστικής χρονιάς 1990-1991 συνιστά ορόσημο για την ομάδα. Παρότι νεοφώτιστη σπάει όλα τα ρεκόρ και καταλαμβάνει την έκτη θέση στο πρωτάθλημα. Η ανάληψη της ηγεσίας από τον διορατικό Γερμανό Γκερντ Πρόκοπ και οι προσθήκες των Σαργκάνη, Δημόπουλου και Κρίστο Κόλεφ εξελίχθηκαν στο διαβατήριο που θα οδηγούσε τους Βυρωνιώτες στον έβδομο ουρανό.
Το «κερασάκι στην τούρτα» αποτέλεσε η συμμετοχή στον τελικό του Κυπέλλου. Φυσιολογικά υπέκυψε στην ανωτερότητα των «πρασίνων» (τότε ίσχυε σύστημα με διπλά παιχνίδια) με σκορ 3-0 στο πρώτο, ενώ στο δεύτερο υποτάχθηκε με σκορ 2-1, μα οι υποστηρικτές του μονάχα περηφάνια έπρεπε να αισθάνονταν. Ο Παναθηναϊκός ως πρωταθλητής της αγωνιστικής περιόδου συμμετείχε στην πειραματική μορφή του Τσάμπιονς Λιγκ και ο φιναλίστ του Κυπέλλου εξασφάλισε το εισιτήριο για το Κύπελλο Κυπελλούχων.
Διαψεύδοντας τις Κασσάνδρες
Όμως η τύχη γύρισε την πλάτη στην σταχτοπούτα της Ευρώπης, αφού στον πρώτο γύρο υπέδειξε πως έπρεπε να κοντράρει ένα μεγαθήριο: τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, κάτοχο του θεσμού, η οποία ένα χρόνο πριν είχε επιβληθεί της Μπαρτσελόνα στον τελικό με σκορ 2-1. Πολλοί βιάστηκαν να προεξοφλήσουν το διασυρμό…
Το ημερολόγιο έγραφε 18 Σεπτεμβρίου 1991, όταν στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας οι Βυρωνιώτες διέψευσαν οικτρά τις Κασσάνδρες και απέσπασαν ηρωική ισοπαλία (0-0) από τους «κόκκινους διαβόλους» του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Πάντως, οι φιλοξενούμενοι είχαν δύο δοκάρια με τον Στιβ Μπρους και τον Πολ Ινς.
Στον αντίποδα, οι γηπεδούχοι έχασαν επίσης μια «χρυσή» ευκαιρία. Η αριστουργηματική εκτέλεση φάουλ του Κρίστο Κόλεφ σταμάτησε δυστυχώς στο δοκάρι του Πίτερ Σμάιχελ.
Αθηναϊκός (Γκερντ Πρόκοπ): Σαργκάνης, Χατζηαγγελής, Σπηλιώτης, Καπουράνης, Θεοδωράκος, Τζαλακώστας, Χατζηράπτης (70? Δημόπουλος), Κόλεφ (82? Τάπραντζης), Σπίτσα, Μποκ, Μπούτζουκας.
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Άλεξ Φέργκιουσον): Σμάιχελ, Μπρους, Πάλιστερ, Ίργουιν, Φίλαν, Ινς, Μπέρντσμορ (74? Γουάλας), Γουέμπ, Μακ Κλερ, Χιουζ, Ρόμπινς.
«Θα πάμε στα πέναλτι και θα περάσουμε»
Ο Τάσος Χατζηαγγελής, ρέκορντμαν του Αθηναϊκού στις επαγγελματικές κατηγορίες με περίπου 500 συμμετοχές, τονίζει σε συνέντευξή του στο Sport Retro: «Όλοι ήμασταν χαρούμενοι, αλλά πάνω απ’ όλα αυτό το αποτέλεσμα μας έδινε ώθηση τόσο για τη συνέχεια του πρωταθλήματος όσο και για τη ρεβάνς στην Αγγλία.
Ο Τύπος της εποχής εξήρε τον Αθηναϊκό που είχε κοντράρει την Κυπελλούχο Ευρώπης και είχε πάρει ισοπαλία - μάλιστα σχετικά εύκολα. Υπήρχε κόσμος που μας έδινε συγχαρητήρια όπου μας συναντούσε, ενώ ο Νίκος Σαργκάνης έλεγε συνέχεια: ‘‘δεν θα χάσουμε ούτε εκεί. Θα πάμε στα πέναλτι και θα πάρουμε την πρόκριση’’».
Συλλήψεις
Εντυπωσιακό, αν μη τι άλλο, το γεγονός ότι οι Βρετανοί οπαδοί που ταξίδεψαν στην Αθήνα δεν μπορούσαν να αποδεχθούν το τελικό 0-0. Ως εκ τούτου, για να «πνίξουν τον καημό τους» ξέσπασαν σε μπαρ της περιοχής, στο οποίο προκάλεσαν υλικές ζημιές. Πέντε εξ αυτών συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν σε επτά μήνες φυλάκιση, ενώ πλήρωσαν και πρόστιμο 1.500 λιρών!
Από τα νταμάρια στο «Θέατρο των Ονείρων»
Το δεύτερο παιχνίδι υπό τις ιαχές 45.000 και πλέον οπαδών στο «Ολντ Τράφορντ» -το επονομαζόμενο και ως «Θέατρο των Ονείρων» - οι «λόρδοι» πάλεψαν σαν λιοντάρια, μα στην παράταση λύγισαν, καθώς δέχτηκαν δύο γκολ σε διάστημα δύο λεπτών. Δίχτυα βρήκαν οι Χιουζ (110’) και Μακ Κλερ (112’) νικώντας το «φάντομ».
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (Άλεξ Φέργκιουσον): Σμάιχελ, Φίλαν, Μάρτιν (86' Μπέρντσμορ), Μπρους, Καντσέλσκις, Πάλιστερ, Ρόμπσον, Ινς, Μακ Κλερ, Χιουζ, Γουόλας (64' Ρόμπινς).
Αθηναϊκός (Γκερντ Πρόκοπ): Σαργκάνης, Μπούτζουκας, Καπουράνης, Χατζηαγγελής, Σπηλιώτης (46' Θεοδωράκος, 72' Ζώταλης), Αναστασίου, Χατζηράπτης, Σπίτσα, Μπογκ, Τζαλακώστας, Τάπρατζης.
Έκτοτε, έχουν περάσει περισσότερα από 15 χρόνια και ο Αθηναϊκός έχει κατρακυλήσει στο τοπικό. Παρόλα αυτά, οι ένδοξες αναμνήσεις οφείλουν να μετατραπούν σε φάρο και όχημα, προκειμένου να επανέλθει το ιστορικό σωματείο εκεί που αξίζει.
Επιμέλεια: Παναγιώτης Ιωάννου
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.