Ένα ντέρμπι είναι πάντοτε απρόβλεπτο. Ένας τελικός Κυπέλλου, ακόμα περισσότερο μιας και τα πάντα σ’ ένα ματς που μοιάζει με κούρσα της μιας αναπνοής ένα λάθος μπορεί ν’ αποβεί μοιραίο. Ο ΠΑΟΚ και η ΑΕΚ δεν είναι άλλωστε και το πιο σύνηθες ζευγάρι σε τελικούς, μιας και έχει να εμφανιστεί 34 χρόνια. Έτσι λοιπόν σε ένα ματς που έχουν περάσει σχεδόν τρεις ποδοσφαιρικές γενιές και δεν έχει πρόσφατη προϊστορία, οποιοδήποτε προγνωστικό για το πώς θα κυλήσει το ματς, είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένο. Το μόνο που μας απομένει, είναι να προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε τις σκέψεις που μπορεί να κάνουν οι δύο προπονητές, κάποιες ώρες πριν από το ματς.
Του Κώστα Μιαούλη
Η ΑΕΚ στο πρόσφατο ματς με τον ΠΑΟΚ για τη Σούπερ Λίγκα, κατάφερε να ξεκλειδώσει γρήγορα την άμυνα του Δικεφάλου του Βορρά. Το 4-3-3 με τον Αϊντάρεβιτς μέσα, φάνηκε πολύ αποτελεσματικό με την ΑΕΚ να πιέζει ψηλά και να υποχρεώνει σε πολλά σφάλματα το κεντρικό αμυντικό δίδυμο του ΠΑΟΚ, αλλά και στη μεσαία γραμμή, αφού όλα τα γκολ, ακόμα και το στημένο του Μάνταλου για το γκολ του Αραβίδη ήρθαν από κλεψίματα. Εκείνη την ημέρα η Ένωση κατάφερε να κερδίσει κατά κράτος τη μεσαία γραμμή, με τον ΠΑΟΚ να παρατάσσει ένα 4-2-3-1 που έγινε εύκολη λεία, μα πάνω απ’ όλα πλην ενός δεκαλέπτου στο πρώτο μέρος, δεν μπόρεσε να μπει επιθετικά στο ματς.
Ο Χιμένεθ σίγουρα το έχει αυτό στο πίσω μέρος του μυαλού του, αλλά θα περιμένει και μια διαφορετική προσέγγιση από τον ΠΑΟΚ. Ο Ίβιτς λέει η λογική πως θα πάει σε μια πιο συντηρητική προσέγγιση, προσπαθώντας να υπεραπιστεί τον άξονα του για να μην χάσει το κέντρο. Αν τα συστήματα διαφοροποιθούν από την ανάποδη και παίξει ο ΠΑΟΚ 4-3-3 και η ΑΕΚ με 4-2-3-1 τότε είναι πιθανό να συμβούν όσα είδαμε πρόσφατα στο ΟΑΚΑ από την ανάποδη.
Αν η Ένωση πάει σε 4-2-3-1, έχοντας τον Πατίτο από την αριστερή μεριά, ο κίνδυνος που θα δημιουργθεί από αυτή τη μεριά με τα ανεβάσματα του Μάτος και το miss-match που θα υπάρχει με τον Πατίτο από εκεί θ’ αποτελέσει έναν σοβαρό κίνδυνο για την ΑΕΚ. Με το 4-3-3 η Ένωση μπορεί να διασφαλίσει πως θα έχει καλύτερο έλεγχο του κέντρου και βέβαια πως δεν θ’ ανοίγει ο άξονας της, όπως κινδύνευσε να πάθει πολλές φορές στο πρώτο μέρος στο Φάληρο στον πρώτο ημιτελικό. Από την άλλη είναι ένα ζήτημα το ποιος θα καλύψει το κενό του Αϊντάρεβιτς, αν η Ένωση παίξει με τριάδα στο κέντρο. Μπορεί να παίξει από την αρχή ο Γαλανόπουλος, ή θα οπισθοχωρήσει ο Μάνταλος; Μπορεί να υπάρχει σκέψη για Βάργκας στη βασική σύνθεση σε αυτό το ματς αν η ΑΕΚ παίξει 4-2-3-1;
Μια σκέψη που σίγουρα ταλαιπωρεί τον Ίβιτς είναι η συμμετοχή του Μπίσεσβαρ. Ο Ολλανδός αποτελεί μια περίπτωση που θυμίζει κάπως τον Πάρντο του Ολυμπιακού. Δείχνει να είναι πιο αποτελεσματικός όταν έρχεται από τον πάγκο, ενώ δείχνει πως μπορεί να προσφέρει περισσότερα όταν ο ΠΑΟΚ θέλει ν’ ανεβάσει το ρυθμό του. Θα προσπαθήσει σ’ αυτό το ματς να δώσει ταχύτητα στο παιχνίδι του ο Δικέφαλος του Βορρά ή θα πάει σε μια ελεγχόμενη κατάσταση και θα επιτεθεί περισσότερο στην τελική ευθεία του ματς, δηλαδή στο β’ μέρος; Η απάντηση θα είναι προφανής, αν ο Μπίσεσβαρ μπει από την αρχή του ματς. Ο ΠΑΟΚ σε αυτή την περίπτωση, θα στείλει μήνυμα πως θέλει από την αρχή το ματς δικό του, αλλά αυτό μπορεί να τον κάνει πιο ευάλωτο στην ανασταλτική λειτουργία της μεσαίας γραμμής.
Η ΑΕΚ σίγουρα θα προσπαθήσει να ελέγξει τον ρυθμό του ματς. Ένα μεγάλο στοίχημα για τον Χιμένεθ και την ομάδα του είναι τι ακριβώς θα κάνει αν ο ΠΑΟΚ της δώσει την μπάλα για να παίξει. Η Ένωση σε μεγάλα διαστήματα των αγώνων της φέτος δεν είναι και η πλέον αποτελεσματική όταν έχει εκείνη την μπάλα στην κατοχή της, όμως με τον Χιμένεθ στον πάγκο της, αυτό έχει αλλάξει σε σημαντικό βαθμό. Άλλωστε η αμυντική γραμμή του ΠΑΟΚ δεν διακρίνεται για τη σταθερότητα της, σε συνθήκες πίεσης. Από την άλλη η ΑΕΚ όταν μπλοκάρει κάνει το εύκολο λάθος, που μπορεί να δώσει προϋπόθεση για καλή κόντρα στον αντίπαλο της.
Ο ΠΑΟΚ σίγουρα και φανερά αυτή τη στιγμή, πάντως υπερτερεί τουλάχιστον σε φόρμα σε μια θέση σίγουρα. Ο Παναγιώτης Γλύκος πραγματοποιεί ένα εξαιρετικό δεύτερο μισό στη σεζόν, την ώρα που η ΑΕΚ ακόμα βασανίζεται από αβασάνιστα ως και εξωφρενικά λάθη από τους δύο τερματοφύλακες της. Σε ένα τέτοιο παιχνίδι η κατάσταση του τερματοφύλακα, μπορεί να αποδειχθεί σε στοιχείο κομβικής σημασίας για την εξέλιξη του αγώνα.
Aκόμα ένα στοιχείο που μπορεί να κρίνει τον τελικό είναι η διαφορά εμπειρίας στους πάγκους. Ο Μανόλο Χιμένεθ στην καριέρα του ως προπονητής, έχει δώσει άπειρα ματς ζωής ή θανάτου και αυτό είναι ένα στοιχείο που στη ζυγαριά απέναντι στον πιο άγουρο σε τέτοιες περιπτώσεις Ίβιτς, μπορεί να παίξει το ρόλο του. Το γήπεδο είναι το μόνο που θα λύσει όλες τις απορίες.
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.