sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Η «κατάρα» του Μπέλα Γκούτμαν που στοιχειώνει την Μπενφίκα

Είτε κατάρα, είτε κακή τύχη, είτε απλά σύμπτωση, η Μπενφίκα έχει να κερδίσει κάποιο τίτλο από το 1962.

Μπαίνουμε στην... μηχανή του χρόνου και ταξιδεύουμε αρκετά πίσω, 58 χρόνια ακριβώς από σήμερα. Στις 2 Μαΐου του 1962, η Μπενφίκα κατακτούσε τον τελευταίο της ευρωπαϊκό τίτλο με προπονητή τον Μπέλα Γκούτμαν, ο οποίος έμελε από ιστορικό σύμβολο να γίνει η... κατάρα του συλλόγου.

Η κατάρα του Μπέλα Γκούτμαν

Το 1962 η Μπενφίκα με προπονητή τον Μπέλα Γκούτμαν ήταν ασταμάτητη. Κέρδιζε τα πάντα. Αφού κατέκτησε το Κύπελλο Πρωταθλητριών το 1961, τον επόμενο χρόνο βρέθηκε πάλι στον τελικό κόντρα στην Ρεάλ Μαδρίτης. Και νίκησε ξανά με 5-3, κατακτώντας το τρόπαιο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.



Ο Γκούτμαν τότε αποφάσισε να πάει στην διοίκηση και να ζητήσει αύξηση μετά από τα τόσο θετικά αποτελέσματα που είχε ο πορτογαλικός σύλλογος. Εκείνοι όμως αρνήθηκαν και αν ήξεραν την συνέχεια, θα το σκέφτονταν διπλή φορά.

Τότε ο προπονητής είπε μια φράση που έμεινε στην ιστορία ως η κατάρα του Γκούτμαν, την οποία αρκετοί πιστεύουν.

«Ούτε σε 100 χρόνια από τώρα να μην κερδίσει η Μπενφίκα ευρωπαϊκό τίτλο»!



Μέχρι τότε, απλά όλοι πίστεψαν ότι ήταν τα λόγια κάποιου θυμωμένου προπονητή και δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία. Η ιστορία όμως ήρθε να τους διαψεύσει.

Το 1963 η Μπενφίκα ήταν ξανά στον τελικό κόντρα στην Μίλαν, η οποία έψαχνε τον πρώτο ευρωπαϊκό της τίτλο. Και τον κατέκτησε νικώντας την πορτογαλική ομάδα με 2-1.

Η ίδια ιστορία επαναλήφθηκε ξανά και ξανά, άλλες τέσσερις φορές στο Κύπελλο Πρωταθλητριών (1965, 1968, 1988 και 1990), μία ακόμη στο Κύπελλο UEFA το 1983 και άλλες δύο πιο πρόσφατα στο Europa League, το 2013 και το 2014.



Πλέον, έχουν περάσει 58 χρόνια και ο πορτογαλικός σύλλογος δεν έχει κερδίσει κάποιον ευρωπαϊκό τίτλο. Εάν λοιπόν, η... κατάρα του Γκούτμαν έχει βγει αληθινή, δεν θα δούμε την Μπενφίκα να κατακτάει κάποιο τίτλο μέχρι το... 2062!

Επιμέλεια: Αναστασία Βοσνάκη

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x