Είναι μια από τις πιο λαμπερές παρουσίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Εύα Καϊλή, Ευρωβουλευτής της "Ελιάς", δεν «μιλάει» μόνο με την εμφάνισή της, όπως ίσως φαντάζονται ορισμένοι βλέποντάς την. «Μιλάει» και με τις πράξεις της στην πολιτική σκηνή. Τη συναντήσαμε στο Στρασβούργο, στο περιθώριο της ολομέλειας του ΕΕ και συζητήσαμε για την επικαιρότητα και τις δράσεις της.
Επανασχεδιάζεται όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση…
- Από την Ελληνική Βουλή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Βήμα ή άλμα;
Έτσι όπως είναι η κατάσταση, άλμα. Στην προηγούμενη πενταετία ήταν βήμα. Θεωρώ ότι η οπτική που αποκτά κανείς στην Ευρωβουλή είναι μοναδική. Έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον, ειδικά όταν βρίσκεσαι σε μια εποχή που ενασχεδιάζεται ουσιαστικά όλη η Ευρωπαϊκή Ένωση και ήδη δημιουργούνται νέες προοπτικές. Εξαρτάται βέβαια και πως το αντιλαμβάνεται ο καθένας. Κάποιος μπορεί να μην ασχολείται, οπότε για εκείνον δεν θα έχει μεγάλη διαφορά.
Δεν μπορείς να στερείς την πρώτη κατοικία…
- Ποια είναι τα θέματα που έχετε παρέμβει, εσείς, και τι αποτελέσματα είχαν;
Είναι πολλά τα θέματα. Δυστυχώς, είμαστε και πάλι στο επίκεντρο των εξελίξεων. Το πρώτο που ξεκίνησα είναι η οικονομική πολιτική, διότι ήμουν υπεύθυνη για την έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου. Εκεί μπόρεσα και πέρασα την προστασία της πρώτης κατοικίας από την υπερφορολόγηση, από έναν πολλαπλό ΕΝΦΙΑ. Όπως βλέπεται ενώ στην Ελλάδα στέλνουν τον λογαριασμό στην πρώτη κατοικία, εδώ την ίδια στιγμή χτίζουμε ασπίδες. Μπορεί να αργεί αλλά προχωρά η νομοθεσία ώστε να προστατευτεί όλη η Ευρώπη. Το θεωρώ πολύ σημαντικό. Δεν μπορείς να στερείς την πρώτη κατοικία ούτε να εκβιάζεις. Επίσης για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, έχουμε ζητήσει καλύτερα εργασιακά δικαιώματα. Μπορεί να τα θεωρούμε απλά, αλλά αν δει κάποιος το εργασιακό περιβάλλον της Αμερικής και το συγκρίνει με της Ευρώπης, θα δει ότι χρειάζεται να δοθεί μάχη στη σχέση εργοδότη – εργαζόμενου. Και αυτό είναι μεγάλο ζήτημα για μένα. Υπάρχει βέβαια και το ενεργειακό θέμα, στο οποίο έχουμε πιέσει πάρα πολύ για τη σημασία της Μεσογείου. Σε εθνικό επίπεδο, υπήρξε ψήφισμα του Κοινοβουλίου υπέρ της Κύπρου και κατά της Τουρκίας. Πρώτη φορά ο Μάρτιν Σουλτς (πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου) με επιστολή του υπενθύμισε ότι δεν αναγνωρίζει κανένα ψευδοκράτος και δεν θα υπάρξει καμία εκμετάλλευση από πλευράς Τουρκίας. Είναι πολλά ακόμη θέματα, μικρές νίκες οι οποίες κάποια στιγμή έχουν μεγάλη σημασία. Επειδή βλέπω ότι στην εξωτερική πολιτική δεν υπάρχει συντονισμός, δεν θα έλεγα ότι είναι αρχάριοι, αλλά επικίνδυνοι, τουλάχιστον οι Έλληνες Ευρωβουλευτές λειτουργούμε συντονισμένα. Το θεωρώ σημαντικό.
- Υπάρχει συνεργασία των Ελλήνων Ευρωβουλευτών σε κρίσιμα θέματα;
Ναι, υπάρχει. Τουλάχιστον στα περισσότερα. Από την πλευρά μου δίνω στήριξη και προσπαθώ να είμαι ενημερώνω κι άλλους συναδέλφους. Όμως αυτό δεν συμβαίνει από όλους, διότι θέλουν αν αναδείξουν τη δική τους δουλειά, αλλά στα εθνικά ζητήματα προσπαθούμε να είμαστε όλοι μαζί.
Είμαστε ξέφραγο αμπέλι…
- Με την ευκαιρία της αναφοράς στα εθνικά ζητήματα. Στο προσφυγικό, θεωρείτε ότι η πρόσφατη συμφωνία με την Τουρκία είναι προς όφελος της χώρας μας; Τι έχετε να πείτε και για τα πρόσφατα γεγονότα στην Ειδομένη με την είσοδο των φρουρών των Σκοπίων σε ελληνικό έδαφος;
Κατ’ αρχάς φαίνεται ότι είμαστε ξέφραγο αμπέλι. Χειρότερο από αυτό δεν υπάρχει. Το μήνυμα που βγαίνει προς τα έξω είναι ότι είμαστε σε τόσο δύσκολη θέση και τόσο πρόχειροι στο σχεδιασμό μας. Είμαστε στη διάθεση όλων να επαναλάβουν τις διεκδικήσεις τους, να πιέσουν να κλείσουν συμφωνίες, να γίνουν όλα προς το συμφέρον τους. Αυτονόητο είναι. Όλοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις στιγμές αυτές. Τώρα έχουμε πολλά ανοικτά μέτωπα. Δεν μπορούμε να ρίχνουμε συνεχώς έξω τις ευθύνες, όταν στο εσωτερικό δεν μπορούμε να οργανώσουμε το παραμικρό. Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό να αρχίζουμε να συνηθίζουμε σε αυτό το κλίμα, χωρίς να κάνουμε το παραμικρό. Δημιουργείται και παραοικονομία και δίνεται η ευκαιρία στην κυβέρνηση να δίνει χρήματα σε οργανώσεις χωρίς να υπάρχει μητρώο, χωρίς να ελέγχεται κάτι και να μην υπάρχει αποτελεσματικότητα. Κι βέβαια κάποιες ομάδες προσπαθούν να οργανώσουν τους πρόσφυγες με έναν τρόπο παράλογο και δημιουργούνται εντάσεις. Φοβάμαι ότι μπορεί να έχουμε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, να δούμε πολύ χειρότερα. Όπου υπάρχει χρήματα, υπάρχουν και ισχυρά συμφέροντα. Όσον αφορά στην Τουρκία, η συμφωνία είναι καλή για το εδώ που φθάσαμε. Όταν δημιουργείται αυτό το χάος και στο τέλος να αναγκάζεσαι να ζητήσεις βοήθεια από έξω και τελικά να την έχεις, είναι πολύ σημαντικό που είμαστε μέσα στην Ευρώπη. Κινήθηκε πολύ γρήγορα και προσπάθησε να απομονώσει το πρόβλημα μέσα στην Τουρκία.
Διαβάστε όλη τη συνέντευξη στο www.driveandtravel.gr
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.