Μία ημέρα του Απρίλη, στο Αμβούργο, έγινε μία από τις πιο απροκάλυπτες απόπειρες δολοφονίας στην ιστορία του αθλητισμού. Το μαχαίρι που διαπέρασε την πλάτη της Μόνικα Σέλες. Δεν τη σκότωσε αλλά τη σημάδεψε για το υπόλοιπο της ζωής της.
Ήταν Απρίλιος του 1993, όταν η Μόνικα Σέλες, μία πραγματικά ταλαντούχα παίκτρια του τένις, με φανταστικά ρεκόρ και διακρίσεις, αγωνιζόταν απέναντι στη Μαγδαλένα Μαλέβα, για τα προημιτελικά του Σίτιζεν Καπ στο Αμβούργο.
Στη διάρκεια του break την ώρα που έπινε νερό, ένιωσε έναν διαπεραστικό και φριχτό πόνο στην πλάτη. Ο Γκούντεν Πάρτσεν, ένας φανατικός οπαδός της Στέφι Γκραφ, έτρεξε μέσα από το κοινό με μεγάλη ταχύτητα και κρατώντας ένα κουζινομάχαιρο, τρύπησε την αθλήτρια ανάμεσα στις ωμοπλάτες σε βάθος 1.5 εκατοστών.
Αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και σύντομα έγινε καλά, πνευματικά και αθλητικά όμως της πήρε πάνω από δύο χρόνια για να επιστρέψει σε ανταγωνιστικό επίπεδο.
Η θεωρία της τρομοκρατικής επίθεσης
Πολλοί είχαν υποθέσει και είχαν γράψει ότι η επίθεση είχε τρομοκρατικό χαρακτήρα, μιας και η ίδια είχε δεχθεί απειλές για τη ζωή της, που είχαν σχέση με την πολεμική κατάσταση στην Γιουγκοσλαβία, μιας και ήταν γεννημένη στην Σερβία.
Οι γερμανικές αρχές σύντομα διέψευσαν τις φήμες, μιας και περιέγραψαν τον Πάρτσε σαν πνευματικά ασταθή, που μόνο κίνητρο είχε να τραυματίσει τη Σέλες ώστε να μην μπορεί να αγωνιστεί κόντρα στην Γκραφ, ώστε η Γερμανίδα τενίστρια να γίνει ξανά το Νo1 της παγκόσμιας κατάταξης.
Το ταξίδι από την κατάθλιψη στα γήπεδα του τέννις
Η δικαιοσύνη είναι τυφλή γιατί πολλές φορές αν έβλεπε τα πράγματα όπως πραγματικά γίνονται και παρουσιάζονται, σίγουρα θα την κυρίευε θεϊκή μανία.
Ο Γκούντεν Πάρτσε, πλήρωσε την επίθεση αυτή μόνο με δύο χρόνια επιτήρησης και υποχρεωτική ψυχοθεραπεία. Η απόφαση αυτή εξόργισε τη Σέλες, η οποία ορκίστηκε πως δεν θα αγωνιστεί ξανά στην Γερμανία, λόγω του ανύπαρκτου νομικού συστήματος.
Τον επόμενο καιρό, αντιμετώπισε κατάθλιψη, διατροφικές διαταραχές και έζησε αρκετούς μήνες σε ψυχιατρικά ιδρύματα.
Επειδή κάθε ιστορία πρέπει να έχει χαρούμενο τέλος, μιας και είναι καθαρτικό για την ψυχή μας, η Μόνικα Σέλες to 1994 πήρε την αμερικανική υπηκοότητα και το 1995 επέστρεψε στην ενεργό δράση, παίζοντας το αγαπημένο της άθλημα μέχρι και το 2003. Εισήχθη στο International Tennis Hall of Fame το 2009.
Επιμέλεια: Βασίλης Λαζάρου
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.