Όχι, δεν μεγάλωσα με στόχο να μάθω να κάνω touchdown. Όχι, δεν ήταν όνειρο μου ως πιτσιρικάς να γίνω ένας εξαιρετικός quarterback. Όχι δεν με έπαιρνε κάθε Κυριακή ο πατέρας μου στο γήπεδο για να δω American Football. Όμως το 51ο Super Bowl, ήταν εξωπραγματικό και χαίρομαι που πριν από λίγα χρόνια έμαθα τους κανονισμούς του «Εθνικού» σπορ των ΗΠΑ, ώστε να είμαι σε θέση να αντιλαμβάνομαι το παιχνίδι και έτσι χθες έγινα μάρτυρας μιας εκ των κορυφαίων αναμετρήσεων στην παγκόσμια ιστορία του αθλητισμού.
Γράφει ο Σταύρος Χονδροθύμιος
Να προλάβω τις κλασικές ελληνικές… χαριτωμενιές και το κράξιμο που έπεσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για όσους ασχολήθηκαν με τον αγώνα του αιώνα (όπως αποδείχθηκε) και να γίνει η απαραίτητα διευκρίνιση. Οτιδήποτε ξενόφερτο και έξω από τη δική μας λογική και καθημερινότητα, δεν είναι απαραίτητα κακό ή αδιάφορο. Είναι διαφορετικό για παράδειγμα να χλευάζουμε την πρόθεση να γιορταστεί στα μέρη μας το… Halloween και διαφορετικό να παρακολουθεί κάποιος ένα τεράστιο αθλητικό event.
Στις ΗΠΑ είναι κάτι σαν εθνική γιορτή το Super Bowl. Μαζεύονται παρέες ώρες πριν, τρώνε μαζί και αφορά σχεδόν όλη την οικογένεια. Για χάρη του οι αιτήσεις άδειας των εργαζομένων είναι περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη περίσταση. Απλά για να αντιληφθούμε το μέγεθος του γεγονότος, όλες οι μεγάλες εταιρίες παρουσιάζουν το νέο τους διαφημιστικό σποτ στην ώρα του αγώνα (και μάλιστα είναι η πιο ακριβοπληρωμένη ζώνη της σεζόν), τα εισιτήρια είναι πιο ακριβά από οποιοδήποτε άλλο σόου ή αγώνα και τέλος, οι καλλιτέχνες που λαμβάνουν μέρος στη μίνι συναυλία του ημιχρόνου, είναι παγκοσμίου βεληνεκούς.
Πάμε τώρα στο προκείμενο. Οι Πάτριοτς με τη βαριά φανέλα και τον απόλυτο σούπερ σταρ του αθλήματος, Τομ Μπρέιντι, ήταν το φαβορί, όμως οι Φάλκονς κατόρθωσαν να εκπλήξουν όλον τον πλανήτη και να προηγηθούν 28-3. Πολλοί θεώρησαν το ματς τελειωμένο και στη χώρα μας λόγω της «ακατάλληλης» ώρας, πήγαν στο κρεβάτι τους νωρίτερα από ότι υπολόγιζαν, γιατί θεώρησαν πως… σχόλασε ο γάμος! Και κάπως έτσι, ενώ ξενύχτησαν αρκετά, έχασαν την ανατροπή του αιώνα!
Αν δεν ήταν στο… καναβάτσο οι ιστορική ομάδα της Νέας Αγγλίας και στη θέση του «οδηγού» ή άπειρη Ατλάντα, τότε θα μιλήσουμε τώρα για έναν τελικό πολλά με λίγα. Όμως όχι. Το αδύνατο έγινε δυνατό, ο Μπρέιντι το πίστεψε, όπως και οι συμπαίκτες του και ενώ απέμεινε λιγότερο από το 1/3 του ματς, το πάλεψαν, κέρδιζαν έδαφος, έβρισκαν σκορ και όσο πλησίαζαν τόσο γέμιζαν αυτοπεποίθηση και άδειαζαν οι αντίπαλοι. Στα τελευταία δευτερόλεπτα ισοφάρισαν και πλέον όλοι ήξεραν ότι στον «ξαφνικό θάνατο» αυτοί θα ήταν οι πρωταθλητές.
Η ανάλυση και τα στατιστικά του αγώνα δεν λένε τίποτα από μόνα τους. Απλά ιστορικά ζήσαμε τη μεγαλύτερη ανατροπή (από πλευράς σκορ) και ταυτόχρονα ο τύπος με το 12 στην πλάτη, έγινε ο μοναδικός quarterback που έχει κατακτήσει τον τίτλο πέντε φορές.
Για να παραδειγματιστούμε λίγο, όλα αυτά έγιναν μπροστά στα μάτια χιλιάδων οπαδών των δύο ομάδων στην ουδέτερη έδρα του Τέξας, φυσικά χωρίς ζώνες ασφαλείας ανάμεσα τους. Δεν συνέβη το παραμικρό παρατράγουδο. Η Lady Gaga τραγούδησε στο ημίχρονο και το στρίψιμο του κέρματος πριν την έναρξη, το έκανε ο πρώην πρόεδρος της Αμερικής, Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος!
Αυτός ο τελικός ήταν όντως γιορτή. Όχι σαν άλλους, που είναι μόνο κατ΄ ευφημισμό γιορτή του αθλήματος…
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.