Το Basketball Champions League συμπληρώνει φέτος 3 χρόνια ζωής και πριν από λίγες ημέρες έσβησε τα… κεράκια των «γενεθλίων» του (21/3/2016 ανακοινώθηκε η ίδρυσή του). Όπως συνήθως συμβαίνει με κάθε καινούρια διοργάνωση, τα προβλήματα είναι πολλά και οι ιθύνοντες ακόμα ψάχνουν να βρουν την κατάλληλη φόρμουλα προκειμένου να «μεγαλώσει» ο θεσμός και να στρέψει πάνω του περισσότερα φώτα. Σε πρώτη φάση το μεγαλύτερο αγκάθι είναι το σύστημα διεξαγωγής του.
Στην πρώτη του σεζόν (2016-17), υπήρχε ένα… τερατούργημα με 52 συνολικά ομάδες να συμμετέχουν στη διοργάνωση, με τις 40 εξ αυτών να λαμβάνουν μέρος στους ομίλους, όπου χωρίστηκαν σε 5 διαφορετικά γκρουπ. Μάλιστα, στα νοκ άουτ προχώρησαν οι 4 πρώτοι από κάθε όμιλο, αλλά και οι 4 καλύτερες πέμπτες. Την αμέσως επόμενη περίοδο (2017-18), το format «διορθώθηκε», αν και αυξήθηκαν οι προκριματικοί γύροι (3 από 2), με τις ομάδες να μειώνονται στους ομίλους (32 χωρισμένες σε 4 γκρουπ) και στους «16» να περνούν οι 4 πρώτες. Ομοίως και τη φετινή σεζόν.
Μόνο που παραμένει σε ισχύ το «άδικο» σύστημα διεξαγωγής στα νοκ άουτ, εκεί όπου γίνονται διπλοί αγώνες, με τη νικήτρια ομάδα να είναι αυτή που θα σημειώσει τους περισσότερους πόντους στα δύο παιχνίδια. Αυτό συνεπάγεται πως δεν υπάρχει το παραμικρό πλεονέκτημα για την ομάδα που είχε καλύτερο ρεκόρ στην κανονική περίοδο, παρά μόνο το γεγονός πως το δεύτερο ματς λαμβάνει χώρα στην έδρα της.
Την ώρα λοιπόν που όλα τα πρωταθλήματα και οι υπόλοιποι θεσμοί (π.χ. Ευρωλίγκα από το 2004) έχουν «εκσυγχρονιστεί» και δίνουν αβαντάζ -δικαίως- στην ομάδα που τερμάτισε ψηλότερα στους ομίλους ή στην κανονική σεζόν, η διοργανώτρια αρχή του Basketball Champions League μοιάζει προσκολλημένη σε πρακτικές και λογικές περασμένων δεκαετιών (βλ. ’60, ’70), αντί να διεξάγονται τα νοκ άουτ σε best of 3 ή best of 5 σειρές. Μάλιστα, επανήλθε στο προσκήνιο και το αποτέλεσμα της ισοπαλίας (χωρίς παράταση) σε αγώνα μπάσκετ.
Ας δούμε αναλυτικά τα παραδείγματα με τις ομάδες που έχουν «αδικηθεί» την τελευταία τριετία στα νοκ άουτ του θεσμού. Τη σεζόν 2016-17, η Στρασμπούρ, η Παρτιζάν και η Νίμπουρκ αποκλείστηκαν από Άρη, ΠΑΟΚ και Σάσσαρι αντίστοιχα στην πρώτη φάση, παρότι τερμάτισαν ψηλότερα (και με καλύτερα ρεκόρ) στη φάση των ομίλων. Στη φάση των «16» ήταν η σειρά της Νεπτούνας, της Λε Μαν, της Μπεσίκτας και της Αβελίνο να αποκλειστούν από ομάδες που είχαν χειρότερη θέση από εκείνες στην κανονική περίοδο (Λούντβινγκσμπουργκ, Σάσσαρι, Καρσίγιακα και Βενέτσια αντίστοιχα). Στα προημιτελικά της ίδιας «έκδοσης», δεν είχαμε κάποια ανατροπή, αν και δεν διεξήχθησαν με τη λογική «η ομάδα που τερμάτισε σε καλύτερη θέση στους ομίλους, θα έχει το δεύτερο ματς στην έδρα της».
Την περίοδο 2017-18, είχαμε περισσότερες «εκπλήξεις» βάσει της θέσης που τερμάτισαν οι ομάδες στα γκρουπ. Στους «16», η Μπαϊρόιτ, η ΑΕΚ και η Μούρθια πέταξαν έξω την Μπεσίκτας, τη Νίμπουρκ και την Τενερίφη αντίστοιχα, αν και δεν τερμάτισαν ψηλότερα από εκείνες στους ομίλους. Στα προημιτελικά, η «Ένωση» απέκλεισε τη Στρασμπούρ, αν και στα γκρουπ η γαλλική ομάδα πήρε την πρωτιά και ο «Δικέφαλος» κατέληξε 3ος. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στο ζευγάρι Καρσίγιακα-Μούρθια, με τους Ισπανούς να προκρίνονται, αν και τερμάτισαν 4οι στον 1ο όμιλο, στον οποίο οι Τούρκοι πήραν τη 2η θέση.
Στη φετινή έκδοση των νοκ άουτ του BCL είχαμε ακόμα περισσότερες ανατροπές σε σχέση με τη φάση των ομίλων. Στους «16», πήραν την πρόκριση η Νίζνι, η Αντβέρπ, η Ναντέρ και η Μπάμπεργκ, παρόλο που στα γκρουπ είχαν χειρότερες θέσεις από Βενέτσια, Μούρθια, Μπεσίκτας και Μπάνβιτ αντίστοιχα. Το… γαϊτανάκι συνεχίστηκε και στα προημιτελικά, με την Αντβέρπ και την Μπάμπεργκ να αποκλείουν αντίστοιχα Νίζνι και ΑΕΚ, αν και είχαν χειρότερη θέση από εκείνες στους ομίλους. Βέβαια, στην περίπτωση των Βέλγων, πρέπει να σημειωθεί ότι «κουβαλούσαν» πλεονέκτημα έδρας, αφού είχαν το δεύτερο ματς στο γήπεδό τους.
Συμπερασματικά, περίπου στα μισά ζευγάρια των νοκ άουτ του Basketball Champions League, προκρίθηκε η «χειρότερη» ομάδα στη φάση των ομίλων, κάτι που αποδεικνύει την αδικία που υπάρχει στον τρόπο διεξαγωγής τους. Συγκεκριμένα, σε 18 περιπτώσεις από τις 40 που καταμετρήθηκαν συνολικά (σ.σ. δεν μετρούν τα προημιτελικά του 2016-17 για λόγους που προαναφέρθηκαν), πέρασε η ομάδα που είχε χειρότερη θέση στην κανονική περίοδο. Μάλιστα, σε 7 περιπτώσεις η πρόκριση κρίθηκε με διαφορά από 5 πόντους και κάτω, ενώ υπάρχουν και αρκετά ζευγάρια που οι ομάδες μοιράστηκαν από μία νίκη.
Ίσως λοιπόν ήρθε η ώρα για να εξεταστεί εκ νέου ο τρόπος διεξαγωγής των νοκ άουτ και να χαριστεί ουσιαστικό πλεονέκτημα στις ομάδες που πραγματοποίησαν υψηλότερου επιπέδου εμφανίσεις στη φάση των ομίλων και είχαν καλύτερο πλασάρισμα. Ειδάλλως δεν μοιάζει να έχει ιδιαίτερο νόημα το να τερματίσεις 1ος, 2ος, 3ος ή 4ος στο γκρουπ σου...
Γιώργος Πετρίδης
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.