sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Η Premier League τινάζει την μπάνκα ΚΑΙ φέτος!

Στη σέντρα και πάλι η Premier League, που… επιστρέφει στις ζωές μας από το Σάββατο. Οι Άγγλοι για ένα ακόμη καλοκαίρι άνοιξαν τα ταμεία και έκαναν μεταγραφές που αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ.

Κατά πολλούς είναι το κορυφαίο πρωτάθλημα της Ευρώπης. Δεν υπάρχει όμως κανείς που να αμφιβάλει πως η Premier League είναι μακράν του δευτέρου το πιο ακριβό. Για ένα ακόμη καλοκαίρι, κι ενώ απομένουν ακόμη πολλές μέρες για την ολοκλήρωση της μεταγραφικής περιόδου, οι αγγλικοί σύλλογοι άνοιξαν τα ταμεία και τίναξαν την μπάνκα στον αέρα.

Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές οι 20 ομάδες της Premier League είχαν δαπανήσει περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ για την ενίσχυσή τους. Συγκεκριμένα έχουν ξοδέψει 963 εκατ. ευρώ, την ώρα που από πωλήσεις το αντίστοιχο ποσό ανέρχεται σε 395 εκατ. ευρώ.

Οι δύο ομάδες του Μάντσεστερ ξόδεψαν με διαφορά τα περισσότερα χρήματα, με τη Σίτι του Γκουαρντιόλα να δίνει 194 εκατ. ευρώ και τη Γιουνάιτεντ του Μουρίνιο 185 εκατ. ευρώ. Ως τώρα...

Η σύγκριση με τα άλλα μεγάλα πρωταθλήματα… τα αδικεί. Στη Serie A έχουν δοθεί 545 εκατ. ευρώ, στην Bundesliga 452 και στη La Liga 394.

Αναλυτικά:

Η Λέστερ μετά την ολοκλήρωση του μεγαλύτερου ποδοσφαιρικού θαύματος όλων των εποχών ετοιμάζεται για μια πιο απαιτητική σεζόν. Ο Κλαούντιο Ρανιέρι μάλλον δηλώνει από… γούρι πως στόχος είναι η παραμονή. Κι αυτό γιατί οι «αλεπούδες» με εξαίρεση την πώληση του Ενγκολό Καντέ στην Τσέλσι δεν αποδυναμώθηκαν καθόλου. Κράτησαν τον Τζέιμι Βάρντι και τον Ριγιάντ Μαχρέζ παρά τις πιέσεις Άρσεναλ και άλλων για την απόκτησή τους, ενώ έκαναν κινήσεις ουσίας, όπως με την απόκτηση του φορ Αχμέντ Μούσα (19,5 εκατ. ευρώ από ΤΣΣΚΑ Μόσχας), του μεσοαμυντικού Ναμπαλί Μεντί (15,5 εκατ. ευρώ από τη Νις), του μεσοεπιθετικού Μπάρτοζ Καπούστκα (9 εκατ. ευρώ από την Κρακοβία), ενώ το πρόβλημα του βάθους στον πάγκο-που είναι πλέον απαραίτητος λόγω και της συμμετοχής στο Champions League-έρχονται να λύσουν ο γκολκίπερ Τσίλερ και ο στόπερ Ερνάντεθ.

Η δευτεραθλήτρια Άρσεναλ ψάχνει ακόμη το πρώτο της πρωτάθλημα από το 2004 με τη μουρμούρα προς τον Αρσέν Βενγκέρ να εντείνεται. Οι «κανονιέρηδες» δεν παρέκκλιναν από τη φειδωλή μεταγραφική πολιτική των τελευταίων ετών. Δαπάνησαν 45 εκατ. ευρώ για να πάρουν τον Ελβετό μέσο Γκρανίτ Τσάκα από τη Γκλάντμπαχ, ενώ οι προσπάθειες για το «μπαμ» με Βάρντι ή Μαχρέζ έπεσαν στο κενό και συνεχίζονται αυτές για την απόκτηση του στόπερ Σκόντραν Μουστάφι από τη Βαλένθια, καθώς Μερτεζάκερ και Γκαμπριέλ θα μείνουν εκτός για 5 και 2 μήνες αντίστοιχα λόγω τραυματισμών. Αποκτήθηκαν επίσης «φθηνά» ο Ιάπωνας φορ Τακούμα Ασάνο από τη Χιροσίμα και ο στόπερ Ρομπ Χόλντινγκ από την Μπόλτον. Φλαμινί, Ροσίτσκι και ο Αρτέτα που αποσύρθηκε αποτελούν τις βασικές αποχωρήσεις.

Η Τότεναμ που έφτασε πολύ κοντά στο θαύμα του πρώτου πρωταθλήματος από το 1961 (!) θα βασιστεί στην ίδια συνταγή. Το ρόστερ της δεν είχε σημαντικές αλλαγές. Ο Ολλανδός φορ Βίνσεντ Γιάνσεν ήρθε από την Άλκμααρ με 22 εκατ. ευρώ, ενώ τον ακολούθησε ο Κενυάτης μεσοαμυντικός Βίκτορ Γουανιάμα με 15 εκατ. από τη Σαουθάμπτον. Η ομάδα του Μαουρίσιο Ποκετίνο πούλησε τον μεσοεπιθετικό Άλεξ Πρίτσαρντ στη Νόριτς και δάνεισε τον Αργεντινό στόπερ Φεντερίκο Φάτσιο στη Ρόμα.

Όσο… ίδιες έμειναν οι τρεις πρώτες ομάδες του περσινού πρωταθλήματος, τόσο άλλαξαν οι άλλοι «μεγάλοι». Η Μάντσεστερ Σίτι γύρισε σελίδα, με την πρόσληψη του Πεπ Γκουαρντιόλα και προχώρησε σε πολλές και πανάκριβες μεταγραφές. Ο Τζον Στόουνς που ήρθε με 55,6 εκατ. ευρώ από την Έβερτον έγινε η πιο ακριβή μετακίνηση στόπερ στην ιστορία, ενώ άλλα 50 εκατ. δόθηκαν στη Σάλκε για τον εξτρέμ Λιρόι Σανέ. Οι Άραβες ξόδεψαν επιπλέον 27 εκατ. ευρώ για τον μέσο Ιλκάι Γκουντογκάν από τη Ντόρτμουντ, άλλα 18 εκατ. ευρώ για τον Ισπανό μεσοεπιθετικό Νολίτο και 4,7 εκατ. ευρώ για τον Ιταλοαργεντινό γκολκίπερ Χερόνιμο Ρούλι από τη Μαλδονάδο (δόθηκε δανεικός στη Σαραγόσα). Σαν να μην έφτανε αυτό, οι «πολίτες» επένδυσαν σε τρεις 19χρονους, τον Βραζιλιάνο φορ Γκαμπριέλ Ζέσους (32 εκατ. ευρώ αλλά θα μείνει ως το Γενάρη στην Παλμέιρας), τον Κολομβιανό εξτρέμ Μάρλος Μορένο (5,5 εκατ. από την Ατλέτικο Νασιονάλ αλλά δόθηκε δανεικός στη Λα Κορούνια) και τον Ουκρανό μεσοεπιθετικό Όλεγκ Ζιντσένκο (2 εκατ. από την Ούφα). Από το ρόστερ αποχώρησαν οι Έντιν Τζέκο (πωλήθηκαν τα δικαιώματά του στη Ρόμα έναντι 11 εκατ. ευρώ μετά το δανεισμό του) και Μάρτιν Ντεμικέλις.

Κοσμογονικές αλλαγές έγιναν και στην άλλη ομάδα του Μάντσεστερ. Στη Γιουνάιτεντ, ο Λουίς Φαν Χάαλ παρέδωσε τη σκυτάλη στον Ζοσέ Μουρίνιο, που επέστρεψε δριμύτερος στην Premier League. Το πορτοφόλι άνοιξε για τα καλά και οι «διάβολοι» έκαναν την πιο ακριβή μεταγραφή όλων των εποχών ξοδεύοντας 106 εκατ. ευρώ για να φέρουν τον Πολ Πογκμπά από τη Γιουβέντους. Άλλα 80 εκατ. ευρώ συνολικά στοίχισαν ο Αρμένιος μεσοεπιθετικός Χένρικ Μχιταριάν από τη Ντόρτμουντ (42 εκατ.) και ο Ιβοριανός αμυντικός Ερίκ Μπαϊγί από τη Βιγιαρεάλ (38 εκατ.), ενώ τεράστια προσθήκη ήταν κι αυτή του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, που στα 34 του ήρθε ως ελεύθερος για να αγωνιστεί στην Premier League. Με εξαίρεση την πώληση του στόπερ Πάτρικ ΜακΝέρ στη Σάντερλαντ δεν υπήρξαν ουσιαστικές αποχωρήσεις από το «Ολντ Τράφορντ».

Η Λίβερπουλ, με τον Γιούργκεν Κλοπ πλέον από την αρχή του σχεδιασμού στον πάγκο της, δεν κινήθηκε το ίδιο εντυπωσιακά, αλλά θέλει να αποδείξει πως προχώρησε σε προσθήκες ουσίας. Ακριβότερες μεταγραφές ήταν αυτές του Σενεγαλέζου εξτρέμ Σαντιό Μανέ από τη Σαουθάμπτον (41 εκατ. ευρώ) και του Ολλανδού μεσοεπιθετικού Ζεορζίνιο Βαϊνάλντουμ από την Αϊντχόφεν (27,5 εκατ.), ενώ συμπληρωματικές προσθήκες έγιναν με τον Γερμανό γκολκίπερ Λόρις Κάριους (6,2 εκατ. από τη Μάιντς) και τον Εσθονό αμυντικό Ράγκναρ Κλάβαν (5 εκατ. από την Άουγκσμπουργκ). Έξυπνη κίνηση ήταν και η απόκτηση του Καμερουνέζου αμυντικού Ζοέλ Ματίπ που ήρθε ως ελεύθερος από τη Σάλκε.

Σελίδα άλλαξε και η Τσέλσι, που θέλει να αφήσει την εφιαλτική σεζόν που πέρασε και έκανε την αρχή με την πρόσληψη του Αντόνιο Κόντε. Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς, πάντως, μέχρι τώρα δεν έκανε εντυπωσιακές αλλαγές ή πανάκριβες μεταγραφές όπως συνήθιζε τα προηγούμενα χρόνια. Οι «μπλε» προχώρησαν σε μόλις δύο αγορές αποκτώντας τον Βέλγο φορ Μισί Μπατσουαγί με 39 εκατ. ευρώ από τη Μαρσέιγ και τον «κρυφό» MVP της περσινής Λέστερ, Ενγκολό Καντέ, ενεργοποιώντας τη ρήτρα των 35 εκατ. ευρώ στο συμβόλαιό του. Ο Μοχάμεντ Σαλάχ έγινε από δανεικός… αγύριστος στη Ρόμα (με 15 εκατ. ευρώ), ενώ πωλήθηκε και ο Παπί Τζιλομποτζί στη Σάντερλαντ (9,5 εκατ.).

Από εκεί και πέρα, η Σαουθάμπτον για πολλοστή φορά αποδείχτηκε η πιο… έξυπνη ομάδα, καθώς παραμένει ανταγωνιστική παρά τις συνεχείς ακριβές πωλήσεις. Αυτό το καλοκαίρι έβγαλε ήδη περίπου 76 εκατ. ευρώ από τις πωλήσεις των Μανέ (41 εκατ. στη Λίβερπουλ), Πελέ (15 εκατ. στην κινεζική Λουνένγκ), Γουανιάμα (15 εκατ. στην Τότεναμ) και Χουάνμι (5 εκατ. στη Σοσιεδάδ). Δεν παρέλειψε, πάντως, να κάνει… κινησούλες, όπως με τον μέσο Πιέρ Εμίλ Χόιμπιεργκ που ήρθε για 15 εκατ. ευρώ από την Μπάγερν και τον εξτρέμ Νέιθαν Ρέντμοντ που κόστισε 13,5 εκατ. από τη Νόριτς.

Δραστήρια στο μεταγραφικό παζάρι ήταν και η Γουέστ Χαμ. Η ομάδα του Σλάβεν Μπίλιτς θέλοντας να «χτίσει» πάνω στην περσινή πολύ καλή σεζόν διέθεσε 24 εκατ. ευρώ για τον Γκανέζο εξτρέμ Αντρέ Αγιού από τη Σουόνσι, άλλα 12 εκατ. για τον Αργεντινό μσοεπιθετικό Μανουέλ Λανσίνι από την Αλ Τζαζίρα, σχεδόν 7 εκατ. για τον Αρτούρ Μαζουακού από τον Ολυμπιακό, ενώ έκλεισε δανεικούς τον Αργεντινό φορ Τζόναθαν Καλέρι και τον Τούρκο εξτρέμ Γκοκχάν Τέρε, από Μαλδονάδο και Μπεσίκτας αντίστοιχα. Έξυπνες προσθήκες ήταν ο Αλγερινός ακραίος Σοφιάν Φεγκουλί και ο Νορβηγός μεσοαμυντικός Χάβαρντ Νόρντβαϊτ, που ήρθαν ελεύθεροι από Βαλένθια και Γκλάντμπαχ αντίστοιχα.

Στις υπόλοιπες ομάδες, η Στόουκ διέθεσε 15,5 εκατ. για να πάρει τον Τζο Άλεν από τη Λίβερπουλ, η Έβερτον 14 εκατ. για τον Άσλεϊ Γουίλιαμς από τη Σουόνσι, η τελευταία 18 εκατ. για τον Μπόρχα Μπαστόν και άλλα 6 για τον Φερνάντο Γιορέντε, η Γουότφορντ 15 εκατ. για τον Άιζακ Σαξές από τη Γρανάδα, η Γουέστ Μπρομ 6,5 εκατ. για τον Μας Φίλιπς από την ΚΠΡ, η Κρίσταλ Πάλας 15 εκατ. για τον Άντρος Τάουνσεντ από την Τότεναμ και επιπλέον 11 εκατ. για τον Τζέιμς Τόμπκινς από τη Γουέστ Χαμ, η Μπόρνμουθ 11 εκατ. για τον Τζόρντον Άιμπ, η Σάντερλαντ 9,5 εκατ. για τον Παπί Τζιλομποτζί από την Τσέλσι, η Μίντλεσμπρο 15 εκατ. για τον Μάρτεν Ντε Ρόουν από την Αταλάντα, ενώ ανενεργές είναι ουσιαστικά μέχρι τώρα η Μπέρνλι και η Χαλ.

Το Top 10 των πιο ακριβών μεταγραφών της Premier League αυτό το καλοκαίρι

1. Πολ Πογκμπά (Μαν. Γιουνάιτεντ από Γιουβέντους): 105 εκατ.
2. Τζον Στόουνς (Μαν. Σίτι από Έβερτον): 55,6 εκατ.
3. Λιρόι Σανέ (Μαν. Σίτι από Σάλκε): 50 εκατ.
4. Γκρανίτ Τσάκα (Άρσεναλ από Γκλάντμπαχ): 45 εκατ.
5. Χένρικ Μχιταριάν (Μαν. Γιουνάιτεντ από Ντόρτμουντ): 42 εκατ.
6. Σαντιό Μανέ (Λίβερπουλ από Σαουθάμπτον): 41,2 εκατ.
7. Μισί Μπατσουαγί (Τσέλσι από Μαρσέιγ): 39 εκατ.
8. Ενγκολό Καντέ (Τσέλσι από Λέστερ): 35,8 εκατ.
9. Γκαμπριέλ Ζεσούς (Μαν. Σίτι από Παλμέιρας): 32 εκατ.
10. Ιλκάι Γκουντογκάν (Μαν. Σίτι από Ντόρτμουντ): 27 εκατ.

Επιμέλεια: Χρήστος Ρομπόλης

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x