Μια καλή ευκαιρία για δοκιμές και… ξεμούδιασμα αποδείχθηκε το σημερινό φιλικό (4/9) του Παναθηναϊκού με τον Απόλλωνα Πάτρας στο ΟΑΚΑ, το οποίο συνοδεύτηκε με νίκη του «τριφυλλιού». Αν κι αυτό ελάχιστη σημασία έχει στην περίοδο που βρισκόμαστε...
Οι «πράσινοι» βρίσκονται στην 3η εβδομάδα προετοιμασίας και ήταν φανερό από χιλιόμετρα μακριά πως ακόμα είναι «σφιγμένοι». Άλλωστε, ο Δημήτρης Πρίφτης και οι συνεργάτες του, τους βγάζουν το… λάδι καθημερινά στις διπλές προπονήσεις, με στόχο να αποκτήσουν την καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση.
Ας κάνουμε μια πρώτη καταγραφή κάποιων συμπερασμάτων που βγάλαμε από αυτό το ματς, αν και είναι δεδομένο πως δεν πρόκειται για ασφαλές δείγμα, καθώς βρισκόμαστε σε πολύ πρώιμο στάδιο της προετοιμασίας. Ο Έλληνας τεχνικός πάντως είδε πράγματα που απαιτεί από την ομάδα του, η οποία αποκτά «ταυτότητα» σιγά-σιγά.
Το πρώτο και πιο βασικό στοιχείο που διακρίναμε από τους «πράσινους» ήταν η πιεστική -και άκρως αποδοτική- άμυνα σε όλο το μήκος και πλάτος του γηπέδου (ή στα 3/4). Αυτό συνέβη κατά κόρον στο πρώτο ημίχρονο και απέφερε εύκολους πόντους από κλεψίματα αμέσως μετά την επαναφορά των παικτών του Βετούλα. Σαφέστατα κι αυτό αποτελεί οδηγία του Πρίφτη και είναι κάτι που περιμένουμε να εφαρμοστεί και στις επίσημες υποχρεώσεις. Άλλωστε, κανείς παίκτης στον κόσμο λειτουργεί αυτοβούλως σε αυτό το κομμάτι, ειδικά σε ματς προετοιμασίας.
Η συγκεκριμένη τακτική απέδωσε καρπούς ειδικά όταν βρίσκονταν μαζί στο παρκέ ο Σαντ-Ρος και ο Οκάρο, οι οποίοι είναι… σκυλιά του πολέμου (να μου επιτραπεί ο όρος) στην πίεση, κυρίως πάνω στην μπάλα, ενώ έχουν την ευχέρεια να κλείνουν πολύ καλά τους διαδρόμους προς το καλάθι της ομάδας τους.
Μιας και αναφερθήκαμε στον Αμερικανό φόργουορντ, να τονίσουμε ότι η παρουσία του στο ματς με τον Απόλλωνα κρίνεται κάτι παραπάνω από θετική και δείχνει ότι μπορεί να αποτελέσει έναν παίκτη που ανεβάζει επίπεδο τον Παναθηναϊκό από τη θέση «4».
Από ‘κει και πέρα, ενθαρρυντική ήταν και η εικόνα του Μέικον, ο οποίος πήρε τον περισσότερο χρόνο συμμετοχής από το πόστο του οργανωτή. Ο 25χρονος γκαρντ έδειξε τις εκτελεστικές του δυνατότητες και έχει μπει σε «καλούπι» από τον Πρίφτη, αφού αποφεύγει τις περιττές και -σε κάποιες περιπτώσεις- τραβηγμένες προσπάθειες που συνήθιζε στην ΑΕΚ.
Εδώ να σημειωθεί ότι ο τεχνικός του «τριφυλλιού» δεν χρησιμοποίησε καθόλου μαζί τον Μέικον με τον Πέρι, αν και ο δεύτερος είχε προβλήματα με τα φάουλ και αγωνίστηκε λίγο. Αυτό έχει εξήγηση, καθώς και οι δύο είναι βραχύσωμοι γκαρντ και έχουν αρκετά κοινά στοιχεία στο παιχνίδι τους. Γι’ αυτό και κρίνεται αναγκαίο να αποκτηθεί ένας διαφορετικού τύπου περιφερειακός από τους ήδη υπάρχοντες.
Μιας και λέμε για γκαρντ, στο παιχνίδι με τους Αχαιούς φανερώθηκε μια μικρή «τρύπα» εκεί, κάτι που έγινε ορατό κυρίως στην 3η περίοδο, όταν ο Παναθηναϊκός μπλόκαρε κάπως επιθετικά (μόλις 12 πόντοι ενεργητικό). Φυσικά και η απουσία του Νέντοβιτς έπαιξε καθοριστικό ρόλο, αφού δεν υπήρχε σκορ και απειλή από τη θέση «2», όσο κι αν το πάλεψε ο Σαντ-Ρος, που στην ουσία χρησιμοποιήθηκε εκεί. Είδαμε επίσης για αρκετή ώρα τόσο τον Παπαπέτρου, όσο και τον Κασελάκη (ή τον Μαντζούκα) σε ρόλο σούτινγκ γκαρντ.
Ένα ακόμα στοιχείο που θέλει χρόνο για να «στρώσει» είναι οι αυτοματισμοί και οι συνεργασίες των κοντών με τους ψηλούς (ελάχιστα pick and roll). Αυτό το κομμάτι θα βελτιώνεται μέρα με τη μέρα και κυρίως όσο «βρίσκονται» οι οργανωτές με τους παίκτες της ρακέτας. Άλλωστε, είναι δεδομένο ότι οι ψηλοί χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να «λυθούν» από την προετοιμασία και να φτάσουν στα επιθυμητά επίπεδα.
Προσθέτουμε εδώ ότι η μπάλα δεν ακούμπησε και πάρα πολύ στο «ζωγραφιστό»: ο Παπαγιάννης απέχει ακόμα από το σημείο που θα μας θυμίσει τον «κανονικό» και επιβλητικό Big Papa, ο Φλόιντ ήταν ζωηρός στο πρώτο ημίχρονο, αλλά έχει αδυναμίες και πρέπει να βελτιωθεί, ο Έβανς δεν βοήθησε καθόλου επιθετικά, ενώ ο Καββαδάς δεν αγωνίστηκε πολύ.
Στο ίδιο μοτίβο και η πληγή του «τριφυλλιού» στην άμυνα, αφού δέχθηκε αρκετούς πόντους από τους αντίπαλους ψηλούς (Τσαλμπούρης, Διαμαντάκος), οι οποίοι σούταραν με μεγάλη ευστοχία από την περίμετρο. Κι αυτό είναι στοιχείο που θα πρέπει να προβληματίσει τον κόουτς, καθώς στην Ευρωλίγκα υπάρχουν αρκετοί τέτοιου τύπου ψηλοί.
Από την άλλη, στα θετικά για τους «πράσινους» συγκαταλέγουμε το γεγονός πως υπήρχαν αρκετές περιπτώσεις μέσα στο παιχνίδι που οι παίκτες του Πρίφτη διάβασαν σωστά -κυρίως στο πρώτο μέρος- τα mismatch που δημιουργήθηκαν σε καταστάσεις που οι φόργουορντ είχαν κοντύτερους αντιπάλους, αν και δεν τα εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο, λόγω των άστοχων βολών και κάποιων θεωρητικά εύκολων καλαθιών που χάθηκαν.
Συμπερασματικά, οι επόμενες 20-25 ημέρες προσφέρονται για δουλειά και βελτίωση των αδυναμιών του Παναθηναϊκού, που θα χρειαστεί όσο ποτέ τη στήριξη και την εμπιστοσύνη των φιλάθλων του. Και επιμένουμε σ' αυτό...
Υ. Γ. Ο κόουτς Πρίφτης περνάει κάθε μέρα όλο και περισσότερο την «ταυτότητά» του στην ομάδα.
Υ. Γ. 2 Ο Παπαπέτρου δείχνει συνεχώς πόσο σημαντικός είναι για το οικοδόμημα του Παναθηναϊκού και πόσο καθοριστικής σημασίας ήταν η παραμονή του για τον «οργανισμό».
Υ. Γ. 3 Κίνηση για γκαρντ θα γίνει μόνο όταν βρεθεί κάτι αξιόλογο κι αφού πρώτα εξεταστούν όλες οι διαθέσιμες επιλογές και βγουν χρήσιμα συμπεράσματα από τα φιλικά.
Υ. Γ. 4 Αξιόμαχη ομάδα χτίζει ο Βετούλας στον Απόλλωνα…
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.