Δεύτερη σερί σεζόν που η Μπαρτσελόνα αποχαιρετά την Ευρώπη τόσο νωρίς. Για την ακρίβεια, μιλάμε για δεύτερη σεζόν στη σειρά που οι Καταλανοί δεν περνάνε τον όμιλο του Champions League, συνεχίζουν στο Europa League και αποκλείονται στο πρώτο νοκ-αουτ ματς. Πέρυσι το ζευγάρωμα με την Άιντραχτ έδειξε πάρα πολλές αδυναμίες τις οποίες φρόντισε να διορθώσει μερικώς ο Τσάβι. Φέτος, αυτά τα μακιγιαρίσματα δεν έφταναν για να καταφέρει η Μπαρτσελόνα να αφήσει εκτός τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Διότι η Μπαρτσελόνα σε όλες τις διοργανώσεις φέτος, έχει 19 clean sheets. Τα 17 στο πρωτάθλημα σε 22 ματς, τα άλλα δύο στο κύπελλο. Στην Ευρώπη, δεν υπάρχει παιχνίδι που να μην δέχτηκε τουλάχιστον ένα γκολ. Ακόμα και κόντρα στη Βικτόρια Πλζεν, κόντρα στην οποία πέτυχε τις δύο και μοναδικές φετινές της ευρωπαϊκές νίκες.
Ήρθε λοιπόν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και ακόμη μια πρόκληση στη χρονιά για το σύνολο του Τσάβι. Μια καλοδουλεμένη ομάδα που έχει επιβληθεί με τον τρόπο της στη La Liga, έχει κατακτήσει ήδη το Σούπερ Καπ Ισπανίας με εμφάνιση - δήλωση για αυτά που έρχονται κόντρα στη Ρεάλ. Ήθελε το κάτι παραπάνω στην Ευρώπη ή τουλάχιστον να δοκιμάσει τις δυνάμεις της. Είχε την ατυχία να βρει απέναντι της μια ομάδα με τρομερό transition, με τον Τεν Χαχ να έχει κερδίσει τους παίκτες του και να έχει βελτιώσει εντυπωσιακά ένα σύνολο που μέχρι πρότινος έμοιαζε μέτριο. Η Γιουνάιτεντ δεν ταίριαζε στην Μπαρτσελόνα διότι την χτύπησε στο καλύτερο της κομμάτι τη φετινή σεζόν. Το ανασταλτικό κομμάτι!
Η Μπαρτσελόνα με περίσσιο θάρρος και θράσος, θέλησε να πρωταγωνιστήσει σε μια παράσταση κατά την οποία θα φώναζε πως έρχεται για να μείνει. Η Γιουνάιτεντ όμως ήταν αυτή η ομάδα που κατάφερε να το... φωνάξει. Δύο σπουδαία κλαμπ που προσπαθούν να αναγεννηθούν, ποντάροντας σε δύο προπονητές πραγματιστές αλλά και με μεγάλη ευφυΐα. Αυτό το μπρα-ντε-φερ δεν έδειξε αν κάποιος είναι καλύτερος και χειρότερος, αλλά είδαμε δύο ματς βγαλμένα... προ δεκαετίας. Η κόντρα επίθεση και η γρήγορη μετάβαση από την άμυνα στην επίθεση, έχοντας τους κατάλληλους χαφ (Κασεμιρο, Μπρούνο Φερνάντες) για να τρυπήσουν κάθετα την άμυνα των Καταλανών, έφταναν για να κάνουν τη ζημιά και να καθορίσουν την πρόκριση. Διότι το πάθημα απέναντι στην Ίντερ δεν έγινε μάθημα για την Μπαρτσελόνα που είδε τη Γιουνάιτεντ, παίζοντας ασφαλώς πιο επιθετικά, να κάνει ένα remake των αγώνων με την ιταλική ομάδα..
Τα 19 φετινά clean sheets έγιναν... σμπαράλια σε δύο ματς. Η αν θέλετε καλύτερα, έγιναν... κομμάτια ξανά στην Ευρώπη. Και εδώ έρχεται το μεγάλο στοίχημα για τον Τσάβι. Έφτιαξε μια ομάδα που θα την δει πρωταθλήτρια στο τέλος της σεζόν, η οποία πήρε το Σούπερ Καπ και μπορεί να πάρει και το Copa del Rey. επειδή όμως μιλάμε για την Μπαρτσελόνα, υπάρχει πάντα η απαίτηση της Ευρώπης. Για αυτό άλλωστε και τα πρώτα σύννεφα για το τεχνικό των μπλαουγκράνα μαζεύτηκαν πέρυσι μετά την Άιντραχτ αλλά και η αμφισβήτηση εμφανίστηκε εκ νέου μετά την αποτυχία να περάσει τον όμιλο του Champions League.
Ο εργατικός, οξυδερκής και... μαθητευόμενος του Πεπ Γκουαρδιόλα όμως είχε έτοιμη την απάντηση. Πλέον, καλείται να περάσει στο επόμενο στάδιο. Φτιάχνοντας σημαντικά την ανασταλτική λειτουργία τη φετινή σεζόν, κάτι που πονούσε για χρόνια τους Καταλανούς, αρχίζει να χτίζει κάτι καλό. Θα πρέπει όμως να βάλει στο μυαλό των παικτών του (ή ακόμα να βρει ορισμένους νέους το καλοκαίρι) ότι το σετ παιχνίδι είναι ιδανικό για τη La Liga των μικρών αποστάσεων, των κλειστών αμυνών και της δύναμης των αντιπάλων στόπερ και χαφ.
Ναι, ο Τσάβι έχει περάσει και δείγματα του tiki-taka, ποντάροντας στη γρήγορη σκέψη και απόφαση των Γκάβι-Πέδρι, αλλά η «Μπάρτσα» υστερεί ακόμα σε ένταση. Φάνηκε με την Μπάγερν στους ομίλους, φάνηκε ακόμη πιο ξεκάθαρα με τη Γιουνάιτεντ. Μια ομάδα που στηρίζεται στην ταχυδύναμη, απέναντι σε πιο βαριά κορμιά. Ειδικά όπως παρατάχθηκε στο «Ολντ Τράφορντ» η καταλανική ομάδα, έχοντας στον άξονά της τον Μπουσκέτς που φθίνει και τον «βαρύ» για τέτοιας ταχύτητας αγώνες Κεσί. Μόνο ο Ντε Γιονγκ μπορούσε να ανταπεξέλθει, αλλά έμοιαζε και μόνος ανάμεσα σε… πολλούς.
Ήταν ένα πρώτο γερό μάθημα και μια καλή σφαλιάρα για την κατά τα άλλα καλοδουλεμένη ομάδα του Τσάβι. Δύο ματς, ένα ζευγάρωμα, που μόνο καλό θα κάνει στον προπονητή και στην ομάδα. Ο Τεν Χάαχ έδειξε ολοφάνερα τις αδυναμίες που έχει το σύνολο των «μπλαουγκράνα», δείχνοντάς τους παράλληλα και τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν για να είναι και πάλι υπολογίσιμο μέγεθος στην Ευρώπη.
Ένταση, σωστό και γρήγορο transition, αλλά και ταχύτερες σκέψεις-αποφάσεις τις κατάλληλες στιγμές. Διότι οι παίκτες της Μπαρτσελόνα σε 180 και πλέον λεπτά, δεν έκαναν κακή εμφάνιση συνολικά αλλά τους έλειπε, πέραν των προαναφερθέντων, το… κάτι παραπάνω στο τελευταίο τρίτο του γηπέδου. Το οποίο λύνεται είτε μέσω δουλειάς, είτε με μεταγραφές…
Follow @giorgostsanakas
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.