Πώς γίνεται μια μεταγραφή; Ποια στάδια ακολουθεί; Όλα αυτά προσπάθησε να απαντήσει το «Sky Sports».
Το σκάουτινγκ
Για να πετύχει μια μεταγραφή πρέπει να υπάρχει καλό δίκτυο σκάουτινγκ. Πριν γίνει κάποια προσέγγιση και αγορά ενός παίκτη μπορεί να περάσουν μέρες, μήνες ακόμα και χρόνια.
Ο Κάλβιν μιλώντας σε μια τηλεοπτικό σόου αποκάλυψε το πώς ο Ντέιβιντ Μόγες έκανε σκάουτινγκ. Ήθελε πενήντα αναφορές για μεγάλους στόχους που γράφονταν από 10 ή 12 σκάουτερς, την εποχή που βρισκόταν στην Έβερτον. Είχε δώδεκα κριτήρια για κάθε θέση και περίπου 5000 αναφορές για 1000 ποδοσφαιριστές.
Η δουλειά του κυνηγού ταλέντων είναι δύσκολη. Βρίσκεται πάντα σε ανοικτούς χώρους και βλέπει παιχνίδια γιατί χωρίς αυτά δεν μπορεί να καταλάβει τους παίκτες. Φυσικά πολύ σημαντικό για έναν σκάουτερ είναι να έχει ένστικτο.
Μια ομάδα Premier League έχει περίπου δέκα με δεκαπέντε και η σχέση του επικεφαλής των σκάουτερ με τον προπονητή πρέπει να είναι πολύ δυνατή, να μοιράζονται το ίδιο όραμα, τον ίδιο στόχο.
Μετά το σκάουτινγκ
Μόλις βρεθεί ο στόχος αρχίζει η προσπάθεια να μάθει η ομάδα πιο πολλά πράγματα.
Τηλεφωνούν στον προπονητή της ομάδας του παίκτη και ρωτάνε, ζητάνε ένα ιστορικό του ποδοσφαιριστή, προσεγγίζουν τον μάνατζερ για να μάθουν τι είδος προσωπικότητα έχει.
Η συζήτηση με τον εκπρόσωπο του παίκτη περιλαμβάνει συνήθως τις εξής ερωτήσεις: 1)Τι πρόκειται να κοστίσει; 2) Πόσο χρόνο έχει ακόμα συμβόλαιο; 3) Τι μισθό θέλει ο παίκτης; 4) Πόσα βγάζει τώρα; 5) Ποια είναι η τωρινή του οικογενειακή και προσωπική κατάσταση;
Ο μάνατζερ και ο πελάτης ξέρουν για το ενδιαφέρον της ομάδας πολύ πριν γίνει η πρόταση.
Συνήθως γίνονται τρεις με τέσσερις προσφορές. Η πρώτη απορρίπτεται σχεδόν πάντα. Η δεύτερη πλησιάζει και έρχονται οι δύο τελευταίες. Είναι σαν μια παρτίδα πόκερ.
Οι όροι του συμβολαίου
Η προσφορά γίνεται αποδεκτή και τώρα είναι η σειρά των όρων.
Οι σημερινή εποχή οι όροι έχουν να κάνουν πολύ περισσότερο από το μισθό, ακόμα και μια ασήμαντη διαφωνία μπορεί να οδηγήσει σε «ναυάγιο».
Ενώ οι προπονητές κάνουν την συζήτηση για το ποδόσφαιρο, οι αρχηγοί, οι ιδιοκτήτες και οι τεχνικοί διευθυντές μιλούν συνήθως για τα λεφτά. Τα βασικά οικονομικά περιλαμβάνουν μισθό, λεφτά μεταγραφής, μπόνους νικών, γκολ, καθαρές εστίες αν μιλάμε για τερματοφύλακες, αλλά εκτός από αυτά ο παίκτης και ο μάνατζερ μπορεί να αξιώσουν οτιδήποτε.
Οι παίκτες αν αλλάζουν χώρα ζητούν συνήθως συμβουλές για σχολεία και άλλα τέτοια θέματα.
Σύμφωνα με τον τεχνικό διευθυντή της Πιτέρμπορο Γιουνάιτεντ οι μάνατζερ το παρακάνουν με τις απαιτήσεις και κάποιοι από αυτούς δεν έχουν δει ούτε τον πελάτη τους να παίζει.Να σημειωθεί ότι ένας εκπρόσωπος παίρνει το 3% από τον μισθό του πελάτη του.
Η πραγματικότητα είναι κάπως έτσι, οι παίκτες πείθουν τους εαυτούς τους να φθάσουν την κορυφή γρήγορα, ένα χαρακτηριστικό που τους κάνει νέα ταλέντα σε πρώτη θέση.
Αν ένας παίκτης είναι πετυχημένος οι προσωπικοί όροι είναι περισσότεροι, αν ο παίκτης δεν είναι τότε ο οικονομικό μπαίνει μπροστά.
Άλλοι όροι και η επιβεβαίωση
Υπάρχουν και άλλα θέματα όπως η ρήτρα αποδέσμευσης που κυριαρχεί στο σημερινό ποδόσφαιρο και τα ιατρικά.
Σημαντικά είναι και τα ιατρικά. Μόλις τελειώσουν όλα αυτά έρχεται η ανακοίνωση στον τύπο, στα social media, φωτογραφίες με την φανέλα της ομάδας και ο παίκτης βρίσκεται πλέον σε νέα ομάδα.
Επιμέλεια: Χρήστος Κυριάκος
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.