sport-fm.gr ΘΕΜΑ

Επιχείρηση «restart» στην Serie A: Ένα μεγάλο... μπάχαλο

Οι ομάδες θέλουν restart για να μειωθεί η χασούρα, οι παίκτες ανησυχούν για τη συχνότητα των αγώνων και η κυβέρνηση σκέφτεται το παράδειγμα της Γαλλίας. Το sportfm.gr εξηγεί όσα συμβαίνουν στην Ιταλία

Η κανονικότητα ή μιας μορφής κανονικότητα, επιστρέφει σε αρκετές από τις χώρες από την ερχόμενη Δευτέρα. Η 4η Μαΐου θα είναι ημέρα... απελευθέρωσης για τον κόσμο, που θα μπορέσει να πάει ξανά για έναν περίπατο και μία βόλτα για να ξεσκάσει, όπως και αρκετοί άνθρωποι θα επιστρέψουν στις δουλειές τους.

Την ίδια ώρα με τα πλάνα για την σταδιακή χαλάρωση των μέτρων σε όλες τις χώρες, καταστρώνονται και τα σχέδια των ομοσπονδιών για τα πρωταθλήματά τους. Το πλάνο «restart» παίρνει μπρος σε αρκετά κράτη και τα working groups ανεβάζουν ρυθμούς, ψάχνοντας να βρουν την κατάλληλη λύση.

Ένα από τα πρωταθλήματα που θέτει υποψηφιότητα για να συνεχιστεί είναι αυτό της Serie A, παρότι η Ιταλία είναι από τις χώρες με τα περισσότερα θύματα λόγω του κορωνοϊού. Ωστόσο, γύρω από το ιταλικό πρωτάθλημα επικρατεί ένα μεγάλο... μπάχαλο, με την κάθε πλευρά να έχει τα δικά της αιτήματα και να θέτει τις δικές της προϋποθέσεις. Το sportfm.gr εξηγεί την κατάσταση και τα όσα έχουν πέσει στο τραπέζι από κάθε πλευρά, ενόψει της συνέχειας (μπορεί και όχι) της διοργάνωσης.

Το restart θα μειώσει την χασούρα

Δεν ήταν λίγοι οι πρόεδροι ομάδων που αρχικά ήταν αντίθετοι με την συνέχεια του πρωταθλήματος. Το αφεντικό της Σαμπντόρια, Mάσιμο Φερέρο, όπως και αυτό της Μπρέσια, Μάσιμο Τσελίνο, δεν ήθελαν καν να ακούν για επανέναρξη. Λογικό εν μέρει καθώς η Ιταλία έχει πληγεί πάρα πολύ από τον κορωνοϊό. Τελικά, ακόμη και αυτοί στην τελευταία, χθεσινή, σύσκεψη συμφώνησαν στην επανεκκίνηση της Serie A.



O λόγος δεν είναι άλλος από την οικονομική ζημιά που θα έχουν όλες οι ομάδες και θα είναι τεράστια. Φαίνεται πως μόνο από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί, η χασούρα θα αγγίξει τα 440 εκατ. ευρώ συνολικά. Την ίδια ώρα, δεδομένη θεωρείται η οικονομική «τρύπα» από τα εισιτήρια που θα φτάσει τα 90 εκατ. ευρώ, ενώ και τα έσοδα από χορηγούς θα μειωθούν καθώς τα ματς θα διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών.

Φυσικά, υπάρχουν ομάδες με βαθμολογικό κίνητρο που έχουν τους δικούς τους λόγους για το restart και άλλες που δεν το επιθυμούν αντίστοιχα. Η Μπρέσια που βρίσκεται σε δύσκολη θέση, πιθανότατα θα σωθεί αφού η Serie A αναμένεται να μην ανεβάσει και υποβιβάσει ομάδες εφόσον υπάρξει οριστική διακοπή. Αντιθέτως, η Λάτσιο που κυνηγάει το πρωτάθλημα μετά από 20 χρόνια, θέλει να συνεχιστεί η σεζόν, όπως και η Νάπολι που... τρέχει για να προλάβει ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Οι ομάδες που ξεκινούν προπονήσεις και ο κίνδυνος της Λομβαρδίας

Το απόγευμα του Σαββάτου έγινε μέσα σε διάστημα λιγότερο της μιας ώρας, πως η Σασουόλο και η Νάπολι εξασφάλισαν ειδικές άδειες για να προπονηθούν στα αθλητικά τους κέντρα, αρχικά ατομικά και φυσικά τηρώντας τα μέτρα ασφαλείας. Οι δύο ομάδες ανήκουν σε περιοχές που είχαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας χαμηλό δείκτη επικινδυνότητας και λιγοστά κρούσματα.



Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των Ιταλών, πάντως, οι επόμενες ομάδες που βάζουν... πλώρη για να εξασφαλίσουν άδειες για προπόνηση είναι η Λάτσιο και η Ρόμα, όπως πιθανότατα θα γίνει και με τις Πάρμα, ΣΠΑΛ, Μπολόνια που ανήκουν, όπως και η Σασουόλο, στην κοινότητα της Εμίλια Ρομάνια.

Ωστόσο, παραμένει άγνωστο τι θα συμβεί με τις ομάδες της Λομβαρδίας, δηλαδή τις Μπρέσια, Αταλάντα, Μίλαν και Ίντερ που βρίσκονται στο επίκεντρο του κορωνοϊού. Υπάρχει η σκέψη να «μετακομίσουν» σε άλλη περιοχή μέχρι το τέλος του πρωταθλήματος για την ασφάλειά τους και να μην διεξαχθεί κανένα παιχνίδι στην Λομβαρδία.

Η ανησυχία των παικτών για τα συνεχόμενα παιχνίδια

Εφόσον οι Ιταλοί αποφασίσουν το restart στο πρωτάθλημά τους, αυτό αναμένεται να γίνει μέσα στον Ιούνιο και ίσως μετά τα μέσα του μήνα. Με την UEFA να πιέζει τις ομοσπονδίες να ολοκληρώσουν μέχρι τις αρχές του Αυγούστου τα πρωταθλήματά τους, αυτό σημαίνει πως οι εναπομείνασες αγωνιστικές της Serie A και τα τρία ακόμη παιχνίδια για το Coppa Italia θα πρέπει να χωρέσουν σε διάστημα 40-45 ημερών.



Τι σημαίνει αυτό; Ότι υπάρχει σοβαρή περίπτωση να διεξάγονται αναμετρήσεις κάθε τρεις ημέρες! Κάτι που αναμένεται να επιβαρύνει τους ποδοσφαιριστές και να τους δημιουργήσει κόπωση, ίσως και μυϊκούς τραυματισμούς, ενόψει της ερχόμενης σεζόν. Για αυτό άλλωστε και ο σύνδεσμος ποδοσφαιριστών εκφράζει τις ανησυχίες του για τα όσα ακούγονται για τα συνεχόμενα παιχνίδια και προσπαθεί να πιέσει για να ξεκινήσει η Serie A όσο το δυνατόν πιο σύντομα, ώστε να μην συσσωρευτεί το καλεντάρι.

Το πρωτόκολλο υγείας και το βασικό πρόβλημα

Ο υπουργός αθλητισμού, Βιντσέντσο Σπανταφόρα, βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την ομοσπονδία, την Serie A και το working group της κυβέρνησης. Έχει εκφράσει ακόμη και ανοιχτά την πρόθεσή του να μην συνεχιστεί το πρωτάθλημα και αυτό το στηρίζει στο πρωτόκολλο υγείας που έχει στα χέρια του και δημιουργήθηκε από την ομοσπονδία.

Ο Σπανταφόρα θεωρεί πως υπάρχουν κενά σε αυτό και πράγματα που θα έπρεπε να είναι πιο σαφή, ενώ και αρκετές ομάδες δεν έχουν συμφωνήσει με αυτό και πιστεύουν πως είναι λειψό. Εφόσον κριθεί ανεπαρκές από την επιστημονική ομάδα και η ασφάλεια των ποδοσφαιριστών και των μελών των συλλόγων δεν μπορεί να εγγυηθεί, τότε το πρωτάθλημα δύσκολα θα γίνει.



Το βασικό πρόβλημα, πάντως, των αρχών και το κύριο ερώτημά τους είναι τι θα συμβεί αν κάποιος, είτε ποδοσφαιριστής είτε απλά υπάλληλος, βρεθεί θετικός στον κορωνοϊό. Η ομοσπονδία και η Serie A θέλουν να ακολουθηθεί το πρωτόκολλο της Γερμανίας, το οποίο αναφέρει πως σε καραντίνα μπαίνουν μόνο όσοι έχουν προσβληθεί από τον ιό και όσοι είχαν στενή επαφή μαζί του, κανείς άλλος. Άλλωστε βάσει των μέτρων προστασίας και του πρωτοκόλλου, είναι λιγοστές έως μηδαμινές οι περιπτώσεις να υπάρχει διαρκή επαφή ενός παίκτη με κάποιον άλλον. Από την μεριά του, ο υπουργός θεωρεί πως πρέπει να μπει όλη η ομάδα σε καραντίνα αν βρεθεί κάποιος θετικός, κάτι που αυτόματα θα σημάνει και το τέλος της διοργάνωσης.

Οι πιθανές ημερομηνίες και το σενάριο μιας πόλης



Εάν θα υπάρξει restart ή όχι στο πρωτάθλημα της Ιταλίας, αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο κανείς να το πει. Μπορεί από τη μία να υπάρχουν ενδείξεις (σσ. οι προπονήσεις που αρχίζουν και τα κρούσματα που μειώνονται) πως τα πράγματα γέρνουν προς τα εκεί, από την άλλη, όμως, υπάρχουν τα κενά στο πρωτόκολλο και ο... φόβος του υπουργού αθλητισμού, Βιντσέντσο Σπανταφόρα.

Το ότι οι ομάδες αρχίζουν να προπονούνται σιγά σιγά ξανά είναι θετικό σημάδι, αλλά πρέπει να υπάρξει επιστροφή για όλες. Πριν από μερικές ημέρες το πλάνο των Ιταλών ανέφερε πως στόχος για την επανεκκίνηση ήταν από τις 2 ως τις 10 Ιουνίου, ωστόσο πλέον το πιθανότερο σενάριο κάνει λόγο για τις 15 και έπειτα! Πάντως, στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση όλα τα παιχνίδια να διεξαχθούν σε μια πόλη και είχε ακουστεί το όνομα της Ρώμης ώστε να περιοριστούν οι μετακινήσεις, όμως αυτό είναι πολύ δύσκολο να συμβεί καθώς δεν θα μπορέσει ένα ή δύο γήπεδα να... αντέξουν όλα τα παιχνίδια! Στην Λομβαρδία, πάντως, δύσκολα θα γίνουν αναμετρήσεις για τη φετινή σεζόν...

Το παράδειγμα της Γαλλίας και οι σκέψεις της ιταλικής κυβέρνησης

Η Γαλλία ήταν το πρώτο από τα top-5 πρωταθλήματα της Ευρώπης που έβαλαν οριστικά... λουκέτο, μετά από απόφαση του πρωθυπουργού. Μία απόφαση που έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλές φωνές, αφού αρκετές ομάδες θεωρούν πως δεν τους επετράπη να κυνηγήσουν την Ευρώπη ή την αποφυγή του υποβιβασμού. Η κυβέρνηση, όμως, δεν είχε όρεξη για πολλά-πολλά, ενώ δεν θέλησε να διακινδυνεύσει την υγεία των συμμετεχόντων και πήρε την παραπάνω απόφαση.



Παρόμοιες σκέψεις κάνει και η ιταλική κυβέρνηση, μελετώντας την απόφαση των Γάλλων. Ζυγίζουν τα θετικά και τα αρνητικά, ενώ στις σκέψεις τους παίζουν μεγάλο ρόλο ορισμένα αθλητικά γεγονότα που είχαν τη δική τους σημασία στην εξάπλωση της πανδημίας. Όπως το Αταλάντα-Βαλένθια, το Λιόν-Γιουβέντους και η συγκέντρωση των οπαδών της Παρί μετά την πρόκριση επί της Ντόρτμουντ, αλλά και το Λίβερπουλ-Ατλέτικο Μαδρίτης...

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x