Επικαιρότητα

Τριμερής στο Κάιρο με το βλέμμα στη Δαμασκό

Στην ατζέντα Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου το σενάριο περί τουρκοσυριακής συμφωνίας για καθορισμό θαλάσσιων ζωνών

Ηείσοδος της νέας χρονιάς συνοδεύεται από έντονη διπλωματική κινητικότητα, τη στιγμή που οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή διαμορφώνουν τοπίο διαρκούς κινητικότητας και απρόβλεπτων εξελίξεων.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα ταξιδέψει στο Κάιρο στις 8 Ιανουαρίου για την τριμερή συνάντηση Ελλάδας – Αιγύπτου – Κυπριακής Δημοκρατίας. Διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι η χρονική συγκυρία, δεδομένων των εξελίξεων στη Συρία αλλά και συνολικά της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, καθιστά την τριμερή εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, πολύ περισσότερο καθώς η συνεργασία στο τρίγωνο Αθηνών, Καΐρου και Λευκωσίας αναγνωρίζεται ως μια διαδικασία για την ενίσχυση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Οπως είναι αναμενόμενο, στην ατζέντα της συνάντησης θα βρεθούν οι τρέχουσες εξελίξεις, αλλά και το θέμα που έχει προκύψει με τη συζήτηση για πιθανή τουρκοσυριακή συμφωνία για καθορισμό θαλάσσιων ζωνών.

Επίσκεψη


Σε μία παράλληλα ιδιαίτερα σημαντική εξέλιξη, στις 10 Ιανουαρίου αναμένεται για επίσκεψη στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπας Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν αλ Σαούντ, ο οποίος θα συναντηθεί με τον κ. Γιώργο Γεραπετρίτη. Διπλωματικές πηγές στην Αθήνα ανέφεραν ότι με δεδομένες τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, η επίσκεψη αποκτά αναβαθμισμένη σημασία. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ειδικότερα ότι η πρώτη επίσκεψη του Ασάντ Χασάν αλ Σιμπάνι, μέλους της ντε φάκτο κυβέρνησης της Συρίας με καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών, πραγματοποιήθηκε στο Ριάντ μόλις προχθές. Η Σαουδική Αραβία θεωρείται μία από τις χώρες που θα διαδραματίσουν σοβαρό ρόλο στις εξελίξεις στη Συρία. Με βάση όλα αυτά, η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της κυβέρνησης του Ριάντ στην Αθήνα, στο πλαίσιο της οποίας θα γίνει προετοιμασία του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Σαουδικής Αραβίας, αποκτά μεγάλο ενδιαφέρον.

Πέρα από την κινητικότητα που συνδέεται με τις διμερείς σχέσεις και την περιφερειακή συνεργασία, η Αθήνα αξιολογεί ως εξαιρετικά σημαντική την προσεχή περίοδο και λόγω της ανάληψης επισήμως των καθηκόντων της Ελλάδας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Οι προκλήσεις και οι υψηλές απαιτήσεις της συγκυρίας είναι δεδομένες, καθώς οι εστίες κρίσης είναι αρκετές και πολυσύνθετες. Η Αθήνα φιλοδοξεί να οικοδομήσει πάνω στο προφίλ του αξιόπιστου συνομιλητή και να καταφέρει να αναπτύξει κινητικότητα με διπλωματικές πρωτοβουλίες που θα αναδείξουν ότι μπορεί να συνθέσει και να συμβάλει στην παραγωγή αποτελέσματος στην κατεύθυνση επίλυσης κρίσεων. Διπλωματικές πηγές υπογραμμίζουν ότι από το βήμα του Συμβουλίου Ασφαλείας η χώρα μας έχει την ευκαιρία να αναδείξει το σημαντικό διπλωματικό κεφάλαιο που διαθέτει και να κερδίσει πόντους στη διεθνή σκακιέρα. Οπως το έθεσε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κ. Γεραπετρίτης, στόχος της Ελλάδας μέσα από τη θητεία στο Συμβούλιο Ασφαλείας είναι «να αποτελέσουμε τη γέφυρα μεταξύ Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης, να λειτουργήσουμε ως σταθεροποιητικός παράγοντας».

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x