Επικαιρότητα

Το Εθνικό Σύστημα Τραύματος πήρε το πράσινο φως

Ψηφίστηκε το σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας – Οι τραυματίες θα αντιμετωπίζονται σε μονάδες με τις απαραίτητες υποδομές, ώστε να αποφεύγονται κρίσιμες καθυστερήσεις

Το υπουργείο Υγείας έλαβε χθες από την Ολομέλεια της Βουλής το πράσινο φως για την οργάνωση και λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Τραύματος στη χώρα μας. Το σχετικό σχέδιο νόμου ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία με τις ψήφους των βουλευτών της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ και με τους βουλευτές των υπολοίπων κομμάτων να ψηφίζουν «παρών».

Η νομοθετική πρόταση του υπουργείου Υγείας αποτελεί την εισήγηση επιτροπής στην οποία συμμετείχαν ειδικοί επιστήμονες που εργάζονται στη χώρα μας και στο εξωτερικό με μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση του τραύματος. Στόχος είναι η μείωση των θανάτων από τραύμα αλλά και της αναπηρίας, με την αντιμετώπιση των τραυματιών σε συγκεκριμένες δομές που έχουν τις απαραίτητες υποδομές και στελέχωση, σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει σήμερα και που είναι η διασπορά της αντιμετώπισης του τραύματος σε πολλά νοσοκομεία, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις οδηγεί σε κρίσιμες καθυστερήσεις. Οπως ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, «η χώρα διαθέτει νοσοκομεία που αντιμετωπίζουν το τραύμα. Αυτό που δεν έχει, είναι ένα οργανωμένο σύστημα τραύματος. Και η εμπειρία έχει δείξει ότι όπου υπάρχει ένα οργανωμένο σύστημα παρατηρείται μείωση των θανάτων».


Κέντρα και Σταθμοί
Σύμφωνα με το νέο νομικό πλαίσιο, στο Εθνικό Σύστημα Τραύματος εντάσσονται Κέντρα Τραύματος και Σταθμοί Τραύματος που λειτουργούν εντός των υγειονομικών δομών του ΕΣΥ. Τα Κέντρα Τραύματος βρίσκονται σε νοσοκομεία και είναι –ανάλογα με τις υποδομές τους και τη στελέχωση– είτε επιπέδου Ι για μεγάλης βαρύτητας περιστατικά, είτε επιπέδου ΙΙ για μεσαίας βαρύτητας. Οι σταθμοί τραύματος είναι επίσης δύο επιπέδων και είναι ουσιαστικά Κέντρα Υγείας και περιφερειακά ιατρεία τα οποία διαθέτουν τις αναγκαίες υποδομές, τον κατάλληλο εξοπλισμό και την ικανότητα απόκρισης. Λειτουργούν ως υποδοχείς όλων των τραυματιών, παρέχουν τις πρώτες βοήθειες και συνιστούν τους ενδιάμεσους φορείς διασύνδεσης με τα Κέντρα Τραύματος για τη διακομιδή και αντιμετώπιση των τραυματιών. Προβλέπεται επίσης η σύσταση εννεαμελούς Εθνικής Επιτροπής Τραύματος, για την παρακολούθηση του νέου συστήματος και την αξιολόγηση –ανά 4 έτη– των Κέντρων και Σταθμών Τραύματος καθώς και τη διαρκή εκπαίδευση του προσωπικού με έξοδα των Υγειονομικών Περιφερειών.

Ως ένα θεωρητικό και αόριστο σχέδιο χαρακτήρισαν τη νομοθετική παρέμβαση οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης χαρακτήρισε το σχέδιο νόμου ως το πιο «fake» (ψεύτικο) που έφερε ποτέ η κυβέρνηση στη Βουλή. Η γενική κριτική που ασκήθηκε εστίασε στο ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για ενίσχυση της στελέχωσης των Κέντρων Τραύματος, αλλά και για ενίσχυση του ΕΚΑΒ. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Πουλάς, το σχέδιο νόμου «υπόσχεται πολλά αλλά στο τέλος δεν θα γίνει τίποτα».

«Δεν θα ξυπνήσουμε αύριο και θα έχουμε ένα οργανωμένο σύστημα τραύματος. Ομως αυτό που θα έχει γίνει είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση», ανέφερε ο κ. Θεμιστοκλέους. Τόσο ο υφυπουργός όσο και ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης απάντησαν στην κριτική της αντιπολίτευσης, αναφέροντας δράσεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί. Οπως είπαν, έως το τέλος του 2025 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαμόρφωση 61 χώρων αναζωογόνησης με 207 κλίνες στα ΤΕΠ των νοσοκομείων, τα νοσοκομεία έχουν σήμερα το περισσότερο προσωπικό σε σχέση με οποιαδήποτε στιγμή στην ιστορία του ΕΣΥ, ενώ τα τελευταία 4 χρόνια έχουν εκπαιδευτεί στο τραύμα 500 γιατροί, 500 νοσηλευτές και 1.000 διασώστες του ΕΚΑΒ, έναντι 20 συνολικά υγειονομικών που είχαν εκπαιδευτεί επί ΣΥΡΙΖΑ. «Το 2025 το ΕΚΑΒ αναβαθμίζεται με πρωτοφανή τρόπο», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι έως το τέλος του 2025 θα έχει παραλάβει 250 νέα ασθενοφόρα και κινητές ιατρικές μονάδες. Σε εξέλιξη είναι η προκήρυξη για πρόσληψη 225 ατόμων προσωπικό στο ΕΚΑΒ, ενώ εντός του έτους θα ακολουθήσουν δύο προκηρύξεις για 506 και 200 άτομα. Στα μέσα αεροδιακομιδής του ΕΚΑΒ θα προστεθεί έως τον Απρίλιο ένα αεροπλάνο δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και έως το καλοκαίρι έξι ελικόπτερα που θα κάνουν και πρωτογενείς διακομιδές.

Πηγή: Καθημερινή

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x