Επικαιρότητα

Τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να λάβει τα 2,8 δισ. ευρώ

Αγώνας δρόμου για να υλοποιηθούν 56 προαπαιτούμενα και να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση

Δύσκολο προβλέπεται το καλοκαίρι για την κυβέρνηση, αφού έως το φθινόπωρο και συγκεκριμένα έως τις 31 Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει υλοποιήσει 56 προαπαιτούμενα για να καταβληθεί δόση 2,8 δισ. ευρώ ενώ παράλληλα θα πρέπει να «τρέξει» για να κλείσει 41 δράσεις ώστε να ολοκληρωθεί και ο δεύτερος έλεγχος του προγράμματος.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» μπορεί σε πολιτικό επίπεδο να έχει ήδη εγκριθεί η υποδόση των 2,8 δισ ευρώ, αλλά εάν μέχρι το τέλος Οκτωβρίου η Αθήνα δεν έχει εφαρμόσει τις 15 προαπαιτούμενες δράσεις, τότε η υποδόση θα «χαθεί». Κάτι το οποίο θα καθυστερήσει και την έναρξη του δύσκολου δεύτερου ελέγχου του προγράμματος (που περιλαμβάνει και τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις), δημιουργώντας προβλήματα και στη συζήτηση για τη ρύθμιση του χρέους.

Σύμφωνα με την πρόταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) για την εκταμίευση της δόσης των 10,3 δισ. ευρώ, «η τελευταία ημερομηνία εκταμίευσης του οποιοδήποτε ποσού έχει απομείνει θα είναι η 31η Οκτωβρίου». Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ψηφίσει και υλοποιήσει όλες τις προαπαιτούμενες δράσεις λίγες ημέρες νωρίτερα.

Σε διαφορετική περίπτωση, τα κονδύλια δεν θα είναι διαθέσιμα και θα απαιτείται νέα έγκριση. Ουσιαστικά, η ρήτρα αυτή ισχύει για τη δεύτερη υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, η οποία «θα μπορεί να εκταμιευθεί σε μία ή περισσότερες υποδόσεις, από την 1η Σεπτεμβρίου και μετά», σύμφωνα με τον ESM. Μάλιστα, όπως διευκρινίζει ο ESM, το μεγαλύτερο μέρος των εν λόγω κεφαλαίων (το 1,7 δισ. ευρώ από το σύνολο των 2,8 δισ. ευρώ) αφορά στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και το υπόλοιπο ποσό (1,1 δισ. ευρώ) στην αποπληρωμή χρέους.

Η «Κ» έχει στην κατοχή της τα εν λόγω έγγραφα, τα οποία έχουν ημερομηνία 5 Ιουνίου και 25 Mαΐου, αντιστοίχως, και παρουσιάζει το τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση για να λάβει τα 2,8 δισ. ευρώ:

 1. Ολοκλήρωση της εναρμόνισης των κοινωνικών εισφορών, μέσω:

• Της εξάλειψης της κατώτατης εισφοράς για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων.

• Της κατάργησης όλων των εξαιρέσεων των χαμηλών εισφορών υγείας.

• Της αναθεώρησης προς τα κάτω των εκπτώσεων για τα εφάπαξ.

2. Το ΤΧΣ θα πρέπει μέχρι το τέλος Ιουνίου να έχει ολοκληρώσει –σε συνεργασία με ανεξάρτητο διεθνή σύμβουλο– την αξιολόγηση όλων των συμβουλίων των τραπεζών.

3. Η κυβέρνηση θα πρέπει εντός του Ιουνίου να:

• Έχει συμφωνήσει με τους δανειστές για τη στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων, το οποίο θα ορίσει και τα μέλη του συμβουλίου διοικητών.

• Έχει ολοκληρώσει τον εσωτερικό κανονισμό του ταμείου.

4. Μεταφορά του δεύτερου πακέτου ΔΕΚΟ στο νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων.

5. Η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει περάσει από τη Βουλή τη συμφωνία πώλησης των μετοχών του Ελληνικού.

6. Ενίσχυση του πλαισίου λειτουργίας της ΥΠΑ.

7. Το ΤΑΙΠΕΔ θα απευθύνει πρόσκληση για την εκδήλωση ενδιαφέροντος όσον αφορά στις μακροχρόνιες συμβάσεις (35 ετών) για την Εγνατία Οδό.

8. Η κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει όλες τις εκκρεμότητες όσον αφορά στο πρόγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ έως τον Αύγουστο.

9. Η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει μέτρα για να διασφαλίσει την επάρκεια πόρων (ανθρώπινων και υλικών) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

10. Η κυβέρνηση θα πρέπει να ορίσει τα μέλη του συμβουλίου διοίκησης της νέας αρχής δημοσίων εσόδων.

11. Μέχρι τον Ιούνιο του 2016, η ΡΑΕ θα πρέπει να προχωρήσει τα μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου και η Επιτροπή Ανταγωνισμού να αναθεωρήσει στην ίδια κατεύθυνση τις ποσότητες για τις δημοπρασίες.

12. Νέο πλαίσιο για την κατανoμή του ΕΤΜΕΑΡ και την αναμόρφωση της αγοράς των ΑΠΕ, που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και τον μηδενισμό του ελλείμματος το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2017.

13. Τον Ιούνιο του 2016 η γενική συνέλευση της ΔΕΗ να αποφασίσει για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ και τον Ιούλιο του 2016 να βγάλει την προκήρυξη για τη διάθεση κατ’ ελάχιστον ποσοστού 20% σε στρατηγικό επενδυτή.

14. Τον Ιούνιο του 2016 η γενική συνέλευση της ΔΕΗ να εξουσιοδοτήσει τη διοίκηση της εταιρείας για την υπογραφή συμβάσεων με τους βιομηχανικούς καταναλωτές στη βάση ευέλικτων διαπραγματεύσεων.

15. Έως τον Ιούνιο του 2016 να καταθέσει σχέδιο για τη μετάβαση της αγοράς ηλεκτρισμού στο ευρωπαϊκό μοντέλο απελευθέρωσης (target model).

Δεύτερος έλεγχος

Εκτός από τα μέτρα για την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ, υπάρχει και ένα «βαρύ» πακέτο δράσεων, που θα πρέπει να υλοποιηθούν από τώρα έως και τα τέλη Σεπτεμβρίου, για να ολοκληρωθεί επιτυχώς και ο δεύτερος έλεγχος του προγράμματος. Συνολικά, οι δράσεις αυτές ανέρχονται σε 41 και από αυτές ξεχωρίζουν, βέβαια, οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

Μεταξύ των δράσεων αυτών περιλαμβάνονται:

• Η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2017-2020.

• Η πλήρης εφαρμογή της εργαλειοθήκης Ι του ΟΟΣΑ, που αφορά στα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

• Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας (φυσικό αέριο), βελτιώνοντας την πρόσβαση σε πολλούς προμηθευτές, με στόχο την αύξηση της διαθέσιμης ποσότητας.

• Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης εξορθολογισμού των ειδικών μισθολογίων.

• Η τροποποίηση και ψήφιση του θεσμικού πλαισίου για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων.

• Η ευθυγράμμιση με τις βέλτιστες πρακτικές της Ε.Ε. του καθεστώτος των ομαδικών απολύσεων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων και του συνδικαλιστικού νόμου.

• Η προκήρυξη της πρώτης δημοπρασίας ισχύος ηλεκτρικής ενέργειας (ΝΟΜΕ).

• Η οριστικοποίηση του ενιαίου τρόπου τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδατος από την Εθνική Ρυθμιστική Αρχή Υδάτων.

• Η απελευθέρωση του επαγγέλματος των μηχανικών.

• Η τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας για τα «κόκκινα» δάνεια σχετικά με την εξειδίκευση για τις εξωδικαστικές ρυθμίσεις.

Πηγή: newsbeast.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x