Στο Μαρόκο συγγενείς θάβουν τους νεκρούς τους τη στιγμή που ο Ερυθρός Σταυρός αναφέρει ότι μπορεί να χρειαστούν ακόμη και χρόνια για να ανακάμψει η χώρα.
Οι επιχειρήσεις ερευνών και διάσωσης βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη ενόσω η χώρα βρίσκεται σε τριήμερο εθνικό πένθος. Οι νεκροί είναι χιλιάδες. Το ίδιο και οι τραυματίες με τα νοσοκομεία και τα κέντρα αιμοδοσίας να γεμίζουν ασφυκτικά από κατοίκους και τουρίστες για να δώσουν αίμα.
Οι ένοπλες δυνάμεις έχουν κινητοποιηθεί για τη μεταφορά πόσιμου νερού, τροφίμων, σκηνών και κουβερτών στις πληγείσες περιοχές πολλές από τις οποίες είναι δύσκολο να προσεγγίσει κανείς εξαιτίας των κατολισθήσεων.
Ο σεισμός της περασμένης Παρασκευής ήταν ο φονικότερος που έπληξε το Μαρόκο τις τελευταίες έξι δεκαετίες. Το επίκεντρό του τοποθετείται στα ορεινά χωριά του Άτλαντα και έγινε αισθητός ακόμη και στην πρωτεύουσα, Ραμπάτ, η οποία απέχει από την πόλη του Μαρακές περίπου 350 χλμ.
Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι 300.000 άνθρωποι έχουν πληγεί ενώ αρκετοί Μαροκινοί διαμαρτυρήθηκαν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης επιμένοντας ότι η κυβέρνηση της χώρας δεν επιτρέπει την παροχή διεθνούς βοήθειας. Όπως σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press, το Μαρόκο δεν έχει απευθύνει διεθνή έκκληση σε βοήθεια όπως έκανε η Τουρκία τον περασμένο Φεβρουάριο μετά το διπλό φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου στα νότια της χώρας και τα σύνορα με τη Συρία.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Μαρόκου, το Ραμπάτ έχει δεχθεί βοήθεια από το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενώ και η Τσεχία αναφέρει ότι έχει στείλει στη χώρα ομάδα διασωστών.
Πολλά προβλήματα εξακολουθούν να καταγράφονται στην καρδιά του Μαρακές, στη Μεντίνα που έχει χαρακτηριστεί Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ουνέσκο. Σε αυτό το σημείο έχει πληγεί το 1/3 των κατοίκων ενώ οι περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο είναι οι αγροτικές περιοχές στο όρος του Άτλαντα.
Και χθες, Κυριακή, νέος μετασεισμός μεγέθους 3,9 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την περιοχή σκορπώντας εκ νέου τον τρόμο. Οι μαρτυρίες των κατοίκων είναι σπαρακτικές αφού πολλοί έχουν χάσει τα παιδιά τους, τους γονείς, ολόκληρες τις οικογένειές τους.
«Αυτό ήταν το θέλημα του Θεού. Έχασα και τις δύο μου κόρες. Ας αναπαυθεί η ψυχή τους. Εκείνες κοιμόντουσαν στον πρώτο όροφο. Το ταβάνι έπεσε και τις καταπλάκωσε».
Υπάρχουν όμως και οι μαρτυρίες ανθρώπων που σώθηκαν.
«Εγώ εκείνη την ώρα κοιμόμουν. Δεν κατάφερα να βγω έξω γιατί η οροφή του σπιτιού μου έπεσε και με καταπλάκωσε. Παγιδεύτηκα μέσα στα συντρίμμια. Με διέσωσαν οι γείτονές μου οι οποίοι με γυμνά χέρια καθάρισαν τα χαλάσματα», αναφέρει ηλικιωμένη κάτοικος χωριού η οποία σώθηκε σαν από θαύμα αλλά είδε τους κόπους μίας ζωής να χάνονται.
Πίσω στο Μαρακές πολλοί είναι εκείνοι που έχουν χάσει τα σπίτια τους ενώ, άλλοι - υπό τον φόβο των μετασεισμών ή ενός νέου, ισχυρότερου και πιο φονικού σεισμού - εξακολουθούν να περνούν το βράδυ τους σε υπαίθριους χώρους όπως είναι οι πλατείες ή τα αυτοκίνητά τους.
Ο σεισμός της περασμένης Παρασκευής ήταν ο πιο ισχυρός που καταγράφεται στη χώρα από το 1960 όταν πριν από 63 χρόνια σεισμική δόνηση μεγέθους 5,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ να χτυπήσει στην πόλη Αγκαντίρ. Τότε έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 12.000 άνθρωποι.
Σήμερα και σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό, τα θύματα είναι -προς το παρόν- τουλάχιστον 2.122 καθώς οι φόβοι πως θα αυξηθούν περαιτέρω παραμένουν.
Πηγή: skai.gr
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.