Σύγχυση στο διαδίκτυο έχει προκαλέσει η διάδοση της είδησης πως έφυγε από την ζωή ο εμβληματικός διανοητής Νόαμ Τσόμσκι.
Την είδηση του θανάτου του γνωστοποίησε με ανάρτηση του ο συγγραφέας Μάρτιν Γιανέλο και εν συνεχεία μετέδωσαν πολλά ξένα Μέσα ενημέρωσης.
Εν τούτοις η γυναίκα του διέψευσε την είδηση.
Noam Chomsky has died. Early this morning, I was thinking of him when I put together a post asking if readers know of any live philosophers worth that title. I could only think of him. Now I cannot think of anyone anymore. A great man whose memory and work we must keep alive! pic.twitter.com/Q7IxRWVjtT
— Martin Janello (@martinjanello) June 18, 2024
Την είδηση του θανάτου του,
«Ο Νόαμ Τσόμσκι πέθανε. Νωρίς σήμερα το πρωί, τον σκεφτόμουν όταν ρωτούσα σε μια ανάρτηση τους αναγνώστες μου αν γνωρίζουν κάποιον ζωντανό φιλόσοφο που να αξίζει αυτόν τον τίτλο. Το μόνο που μπορούσα να σκεφτώ ήταν αυτός. Τώρα δεν μπορώ να σκεφτώ κανέναν πια. Ένας σπουδαίος άνθρωπος, τη μνήμη και το έργο του οποίου πρέπει να κρατήσουμε ζωντανή!Η Ευρωπαική Αριστερά, με ποστ στο τουίτερ αποχαιρέτησε τον εμβληματικό διανοούμενο «Σεβασμός. Για όλα όσα έκανες και περιέγραψες»
Ο Νόαμ Τσόμσκι έχει συγγράψει πλήθος βιβλίων και άρθρων, ενώ έχει δώσει και εκτενείς διαλέξεις επάνω σε ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων τα οποία περιλαμβάνουν τη γλωσσολογία, τη φιλοσοφία και την ιστορία της διανόησης.
Είναι ο εισηγητής της λεγόμενης «γενετικής-μετασχηματιστικής γραμματικής», κυρίως με το ριζοσπαστικό γλωσσολογικό του σύγγραμμα Συντακτικές Δομές του 1957.
Η γενετική θεωρία για τη γλώσσα, παρά τις αλλεπάλληλες εξελίξεις και αναθεωρήσεις της, χαρακτηρίζεται από κάποιες σταθερές παραδοχές όπως η ακόλουθη: η ικανότητα του ανθρώπου να παράγει και να κατανοεί ασύλληπτο για τον ανθρώπινο νου αριθμό προτάσεων είναι έμφυτη και μας οδηγεί βάσιμα στην υπόθεση για την ύπαρξη γλωσσικών καθολικών, γενικευμένων δομών και περιορισμών στους οποίους υπακούν όλες οι φυσικές γλώσσες, παρά την παρατηρούμενη τεράστια τυπολογική ποικιλία τους.
Η ύπαρξη μιας εγγενούς «Καθολικής Γραμματικής» καθιστά το παιδί ικανό να μαθαίνει τη μητρική του γλώσσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, παρά την αποσπασματικότητα των δεδομένων τα οποία προσλαμβάνει ο άνθρωπος κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του.
Ο Τσόμσκι αμφισβήτησε τη συμπεριφοριστική θεωρία για τη γλωσσική κατάκτηση και προώθησε ένα τυπικό/φορμαλιστικό πρότυπο περιγραφής και ανάλυσης της γλώσσας, ιδιαίτερα στο επίπεδο της σύνταξης. Ο τρόπος με τον οποίο ο Τσόμσκι απέδωσε φορμαλιστικά τη γλωσσική ικανότητα εξηγεί επαρκώς τη λεγόμενη "γλωσσική δημιουργικότητα", κεντρική ιδιότητα των φυσικών γλωσσών: με ένα πεπερασμένο αριθμό κανόνων και ένα ορισμένο σύνολο γλωσσικών μονάδων (φωνολογικών και λεξικών), οι άνθρωποι είναι ικανοί να παραγάγουν και να αντιληφθούν άπειρο πλήθος προτάσεων, συμπεριλαμβανομένων προτάσεων που ποτέ ξανά δεν έχουν παραχθεί.
Ο Τσόμσκι αναφέρει ότι τα παιδιά δεν γεννιούνται «tabula rasa» (κενό χαρτί) αλλά είναι γενετικά προδιατεθειμένα, ώστε να μπορούν να δομήσουν την απόκτηση της γλώσσας.
Πηγή: Skai.gr
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.