Από την αρχή του πολέμου στη Γάζα, μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες του διεθνούς παράγοντα ήταν το ενδεχόμενο να αποσταθεροποιηθεί η συνθήκη ειρήνης που συνομολόγησαν Αίγυπτος και Ισραήλ το 1979. Από χθες, ο κίνδυνος αυτός προβάλλει πλέον ως άμεσος. Μία ημέρα μετά τη σφαγή 45 Παλαιστινίων από βομβαρδισμό του ισραηλινού στρατού εναντίον καταυλισμού αμάχων στη Ράφα, ένας Αιγύπτιος στρατιώτης σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με ισραηλινές δυνάμεις, στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Γάζα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ ισραηλινών μέσων, Αιγύπτιοι στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον ισραηλινών δυνάμεων στο μεθοριακό πέρασμα της Ράφας, το οποίο έχει καταληφθεί από τον ισραηλινό στρατό, ύστερα από την εισβολή του στη νοτιότερη πόλη της Γάζας. Οι Ισραηλινοί ανταπέδωσαν τα πυρά, με αποτέλεσμα τον θάνατο ενός Αιγύπτιου στρατιώτη και τον τραυματισμό αδιευκρίνιστου αριθμού άλλων. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι βρισκόταν σε επικοινωνία με την αιγυπτιακή πλευρά για τη διαλεύκανση των συνθηκών του σοβαρού αυτού περιστατικού. Ανώτατος Αιγύπτιος αξιωματούχος, τον οποίο επικαλούνταν κρατικά μέσα ενημέρωσης, προειδοποίησε το Ισραήλ «να μη θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των ενόπλων δυνάμεων» της χώρας.
Τον περασμένο Ιούνιο, προ των επιθέσεων της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ, ένας Αιγύπτιος αστυνομικός διείσδυσε στο Ισραήλ και σκότωσε τρεις Ισραηλινούς στρατιώτες. Από την αρχή του πολέμου στη Γάζα, η κυβέρνηση της Αιγύπτου υπό τον Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, είχε θέσει ως κόκκινη γραμμή να μην υπάρξει μαζική εκτόπιση των Παλαιστινίων της Γάζας από τον ισραηλινό στρατό προς τη χερσόνησο του Σινά. Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών κορυφώθηκε μετά την εισβολή στη Ράφα και την κατάληψη, από πλευράς Ισραήλ, του διαδρόμου της Φιλαδέλφειας, στενής λωρίδας γης παράλληλης προς τα σύνορα Αιγύπτου – Γάζας που λειτουργούσε ως ουδέτερη ζώνη και παρέμενε μέχρι τότε υπό αιγυπτιακό έλεγχο.
Τη νύχτα της Κυριακής, ισραηλινοί πύραυλοι και βλήματα πυροβολικού σκότωσαν 45 Παλαιστινίους στον καταυλισμό εκτοπισμένων του Μπαρκασάτ, στη Ράφα. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέβηκαν βίντεο που έδειχναν απανθρακωμένα και διαμελισμένα πτώματα. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν 23 γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, ενώ 249 άνθρωποι τραυματίστηκαν, όπως ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι η επίθεση είχε στόχο την εξόντωση δύο στελεχών της Χαμάς και ότι ο μεγάλος αριθμός των θυμάτων προκλήθηκε από πυρκαγιά, της οποίας τα αίτια διερευνώνται. Για «τραγικό λάθος» έκανε λόγο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Τον αποτροπιασμό του για το συμβάν εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, τονίζοντας ότι αποδείχθηκε πως «δεν υπάρχουν στη Ράφα ασφαλείς ζώνες για τους Παλαιστίνιους αμάχους» και ζήτησε άμεση κατάπαυση του πυρός. «Το Ισραήλ διαχέει το μίσος, εμπεδώνει το μίσος που θα εμπλέξει τα παιδιά και τα εγγόνια του», σχολίασε ο Ιταλός υπουργός Αμυνας Γκίντο Κροζέτο, η κυβέρνηση του οποίου τασσόταν μέχρι πρότινος αναφανδόν στο πλευρό του Ισραήλ. Τον άμεσο τερματισμό της εισβολής στη Ράφα ζήτησε η ισπανική κυβέρνηση, κάτι που είχε αξιώσει την Παρασκευή και το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ.
Του ισραηλινού βομβαρδισμού είχε προηγηθεί η εκτόξευση πέντε πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς της Χαμάς εναντίον του Τελ Αβίβ.
Στο μεταξύ, το Ισραήλ κλιμάκωσε ακόμη περισσότερο τις επιθέσεις εναντίον της Ισπανίας για την απόφασή της να αναγνωρίσει, μαζί με την Ιρλανδία και τη Νορβηγία, το κράτος της Παλαιστίνης. Ο υπουργός Εξωτερικών Ισραελ Κατς δεν δίστασε χθες να συγκρίνει την κυβέρνηση Σάντσεθ με τους Καθολικούς βασιλιάδες που έδιωξαν τους Εβραίους από την Ισπανία, δηλώνοντας ότι «οι μέρες της Ιεράς Εξέτασης έχουν παρέλθει». Ο εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος είναι Ισπανός, χαρακτήρισε «εντελώς απαράδεκτη» την επίθεση του Ισραήλ εναντίον του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου Καρίμ Καν για αντισημιτισμό λόγω της πρότασής του για έκδοση εντάλματος σύλληψης του Νετανιάχου και του υπουργού Αμυνας Γιόαβ Γκάλαντ.
Ερντογάν ξανά κατά Νετανιάχου
Νέες εμπρηστικές δηλώσεις του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του Ισραήλ και του πρωθυπουργού του, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, πυροδότησε ο φονικός βομβαρδισμός σε στρατόπεδο εκτοπισμένων Παλαιστινίων, στη Ράφα. Ο Νετανιάχου «δεν θα μπορέσει να αποφύγει να μνημονεύεται με κατάρες, όπως ο Χίτλερ, ο (πρώην πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας) Μιλόσεβιτς, ο (πρώην ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας) Κάρατζιτς και οι άλλοι Φαραώ της Ιστορίας», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος σε εκδήλωση μνήμης για τον Αντνάν Μεντερές, εκλεγμένο πρωθυπουργό της Τουρκίας που οδηγήθηκε στην αγχόνη από τη στρατιωτική ηγεσία. Η εκδήλωση οργανώθηκε με την αφορμή της 64ης επετείου πραξικοπήματος που ανέτρεψε τον Μεντερές. Σχολιάζοντας τον πολύνεκρο βομβαρδισμό στη Ράφα, ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε: «Αυτή η σφαγή, η οποία έλαβε χώρα μετά την έκκληση του Διεθνούς Δικαστηρίου να σταματήσουν οι επιθέσεις, αποκάλυψε για άλλη μια φορά το αιματηρό και αισχρό πρόσωπο του κράτους-τρομοκράτη». Προσέθεσε δε ότι η Αγκυρα θα πράξει ό,τι περνάει από το χέρι της «για να λογοδοτήσουν αυτοί οι βάρβαροι, αυτοί οι δολοφόνοι, που δεν έχουν καμία σχέση με την ανθρωπιά».
Πηγή: Καθημερινή
Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.