Επικαιρότητα

Να χάσουν 1.200 ευρώ το χρόνο οι συνταξιούχοι θέλει το ΔΝΤ

Στα όριά του φέρεται να είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος - Το μόνο θετικό η υποχώρηση του Ταμείου για το 2018 καθώς δέχτηκε πλεόνασμα 3% το 2016 λέει κορυφαίος στέλεχος του ΥΠΟΙΚ

Με διαφωνίες σε όλα τα μεγάλα θέματα μπαίνουν την Δευτέρα στην έβδομη μέρα οι επαφές κυβέρνησης - Θεσμών στην Αθήνα χωρίς ορατή προοπτική συμφωνίας ως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου - εκτός κι αν γίνει ένα θαύμα...

Σήμερα αναμένονται επαφές των τεχνικών κλιμακίων το πρωί και συναντήσεις των υπουργών με τους επικεφαλής το απόγευμα. Το μεσημέρι αναμένονται πολιτικές διεργασίες και συντονισμός σε επίπεδο κυβέρνησης.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος φέρεται έντονα δυσαρεστημένος με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα (μεταξύ άλλων) για τις πιέσεις που δέχεται από το ΔΝΤ για τα μέτρα του 2019 ύψους 3,6 δισ. ευρώ με περικοπή του αφορολόγητου και των συντάξεων. Τα μέτρα αυτά, αν εφαρμοστούν άμεσα και συνδυαστικά όπως τα ζητάει το Ταμείο, θα αφαιρέσουν πραγματικό εισόδημα 1.000 ως 1.200 ευρώ το χρόνο από τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Πηγές και από τις δύο πλευρές πιστοποιούν ότι κυβέρνηση και Θεσμοί διαφωνούν ακόμη και σε αυτά που υποτίθεται ότι συμφώνησαν στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου ώστε να επιστρέψει στην Αθήνα η τρόικα.

Αχτίδα φωτός είναι πάντως η αναφορά κορυφαίου παράγοντα του οικονομικού επιτελείου στο «Πρώτο Θέμα» ότι το «το ΔΝΤ υπό το βάρος της πραγματικότητας και της δικής μας τεκμηρίωσης έχει υποχρεωθεί να δεχτεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 είναι στην περιοχή του 3% του ΑΕΠ». Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος του 2016 ήταν μόλις 0,5% του ΑΕΠ.

Η επιβεβαίωση της υπέρβασης του στόχου κατά 2,5% του ΑΕΠ, το αργότερο στις 21 Απριλίου από την Eurostat, εκτιμάται ότι θα αφαιρέσει και το τελευταίο επιχείρημα από την πλευρά του Ταμείου για τη λήψη μέτρων από το 2018.

Μέχρι πρότινος η εκπρόσωπός του στην τρόικα Ντέλια Βελκουλέσκου συνέχιζε να πιέζει ενώ ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Ταμείου Πόουλ Τόμσεν έθετε επίμονα ερωτήματα για τα ελληνικά στατιστικά κάνοντας έξαλλους τους Ευρωπαίους που στηρίζουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα οποία φέρουν τη σφραγίδα της Eurostat. Μόνο προς την ΕΛΣΤΑΤ έχουν σταλεί 12 αιτήματα για διευκρινίσεις καθώς και παρατηρητής του Ταμείου στην Αθήνα κατά τις επίσημες διαδικασίες συνεννόησης με την Eurostat.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων παραμένουν οι εξής διαφωνίες:
- Κυβέρνηση και Θεσμοί δεν βρήκαν κοινό έδαφος ούτε καν για το μηχανισμό πυροδότησης των αντισταθμιστικών μέτρων το 2019.

- Μεγάλες διαφορές υπάρχουν και για το περιεχόμενο των αντίμετρων. Οι Θεσμοί απορρίπτουν όλα τα στοχευμένα μέτρα (π.χ. μείωση ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ στο ρεύμα) και επιμένουν σε αναπτυξιακά μέτρα και μειώσεις υψηλών φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις.

- Η κυβέρνηση προσπαθεί να μεταθέσει το κόψιμο των συντάξεων από το 2020 και σε δόσεις αλλά το ΔΝΤ επιμένει σε περικοπή «μπαμ και κάτω» το 2019 οριζόντια και χωρίς προστασία των χαμηλών. Έτσι μαζί με τη μείωση του αφορολόγητου προκύπτει η πιθανή απώλεια εισοδήματος των 1.200 ευρώ για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

- Το ΔΝΤ διαφωνεί με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων με βάση τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» όπως το εννοεί η κυβέρνηση, δηλαδή την επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς.

Παρά τις μεγάλες δυσκολίες, κορυφαίος παράγοντας της ελληνικής οικονομίας που μίλησε στο 2ο Φόρουμ των Δελφών το Σαββατοκύριακο ανέφερε ότι αναμένει συμφωνία ως την Παρασκευή και ότι οι Ευρωπαίοι είναι έτοιμοι να περιγράψουν με σαφήνεια τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο αν η τρόικα δεν φύγει «μια και καλή» την Τρίτη ή την Τετάρτη και επιστρέψει στην Αθήνα μετά το EuroWorking Group (EWG) της Πέμπτης τότε υπάρχει πιθανότητα να... συμβεί το θαύμα. Δηλαδή να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff-level-agreement) πριν το Eurogroup της 20ης Μαρτίου. Αν δεν γυρίσουν όμως μετά το EWG της Πέμπτης πάμε για Απρίλιο και πιθανόν Μάιο.


Έρχεται επέκταση «σωσίβιο» για 1 χρόνο

Όπως πληροφορείται το «Πρώτο Θέμα», σε περίπτωση που οι διαδικασίες τραβήξουν κι άλλο, οι Βρυξέλλες έχουν αρχίσει να μελετούν την παράταση του μνημονίου κατά 1 έτος με ένα νέο μίνι πρόγραμμα που για την ώρα αποκαλείται «πρόγραμμα αλληλεγγύης» ή «σωσίβιο». Τα λεφτά θα μπορούσαν να προέλθουν από τα 19 δισ. ευρώ που δεν χρειάστηκαν από το Μνημόνιο 3 για τις ανάγκες των τραπεζών, συν 5 με 6 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ. Η λογική του προγράμματος αυτού θα είναι να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει ομαλά στις αγορές έχοντας ένα δίχτυ ασφαλείας για κάθε ενδεχόμενο.

Πηγή: protothema.gr

Ακολουθήστε τον bwinΣΠΟΡ FM 94.6 στο Google News για να μαθαίνετε πρώτοι τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Σχετικά βίντεο

close menu
x